Verordening van de raad van de gemeente Amsterdam tot tijdelijke wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening 2008 in verband met de bevoegdheid gebieden af te sluiten en een verbod in te stellen op het voorhanden hebben van alcohol, lachgas en geluidsapparatuur (Verordening tijdelijke bevoegdheid afsluiten gebieden en verbod alcohol, lachgas en geluidsapparatuur)

De raad van de gemeente Amsterdam,

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 23 maart 2021,

gelet op artikel 149 van de Gemeentewet,

 

besluit:

Artikel I

De Algemene Plaatselijke Verordening 2008 als volgt te wijzigen:

 

A

Na artikel 2.16b van de Algemene Plaatselijke Verordening 2008 worden twee artikelen ingevoegd die luiden:

 

Artikel 2.16c Afsluiten gebieden

  • 1.

    Het is verboden zich te bevinden in de door de burgemeester aangewezen gebieden. De burgemeester kan het verbod beperken tot bepaalde tijdvakken.

  • 2.

    Het verbod is niet van toepassing op:

    • a.

      bewoners van woningen die zijn gelegen in het gebied;

    • b.

      personen die in het gebied of de locatie noodzakelijke werkzaamheden verrichten.

Artikel 2.16d Alcohol, lachgas en geluidsapparatuur

Het is verboden alcoholhoudende drank, lachgas of geluidsapparatuur voorhanden te hebben in de door de burgemeester aangewezen gebieden, met uitzondering van woningen en bijbehorende erven. De burgemeester kan het verbod beperken tot bepaalde tijdvakken.

 

B

In artikel 6.1 wordt na ‘2.16 eerste lid,’ ingevoegd ‘artikel 2.16c, artikel 2.16d’.

Artikel II

De toelichting op de Algemene Plaatselijke Verordening 2008 wordt als volgt gewijzigd:

 

Na de toelichting op artikel 2.16b van de Algemene Plaatselijke Verordening 2008 wordt de toelichting op artikel 2.16c en 2.16d ingevoegd. Die luidt:

 

Artikel 2.16c Afsluiten gebieden

Op grond van dit artikel kan de burgemeester gebieden afsluiten. Het gaat dan bijvoorbeeld om parken, natuurgebieden, vaargebieden, recreatieplassen, zwemgelegenheden en stranden. De burgemeester kan dit doen om ervoor te zorgen dat de openbare orde en veiligheid gewaarborgd blijft en de coronamaatregelen worden nageleefd. In de aanwijzing kan worden opgenomen dat de afsluiting alleen voor bepaalde tijdvakken geldt. Onder noodzakelijke werkzaamheden als bedoeld in het tweede lid, onderdeel b, vallen bijvoorbeeld noodzakelijk werkzaamheden aan woningen en werkzaamheden die noodzakelijk zijn voor de levering van water, gas en elektriciteit. De bepaling is tijdelijk en vervalt op 1 oktober 2021.

 

Artikel 2.16d Alcohol, lachgas en geluidsapparatuur

Dit artikel geeft de burgemeester een bevoegdheid om in bepaalde gebieden, ook op het water en eventueel voor specifieke tijdvakken, een verbod in te stellen op het voorhanden hebben van alcoholhoudende drank, lachgas en geluidsapparatuur. Het gaat dan om een aanvulling op artikel 2.17 in die zin dat het verbod betrekking heeft op alcoholhoudende drank die nog niet aangebroken is. Verder geldt voor de geluidsapparatuur dat het ziet op geluidsinstallaties waarmee versterkt geluid ten gehore kan worden gebracht. Dit biedt een basis om drukte op bepaalde plekken structureel aan te pakken en ook te voorkomen. Dit om ervoor te zorgen dat de openbare orde en veiligheid gewaarborgd blijft en de coronamaatregelen worden nageleefd. De bepaling is tijdelijk en vervalt op 1 oktober 2021.

Artikel III

Deze verordening treedt in werking met ingang van de dag na de bekendmaking en vervalt met ingang van 1 oktober 2021.

Artikel IV

Deze verordening wordt aangehaald als: ‘Verordening tijdelijke bevoegdheid afsluiten gebieden en verbod alcohol, lachgas en geluidsapparatuur’.

Aldus vastgesteld door de gemeenteraad bij schriftelijke stemming op 26 april 2021.

De plaatsvervangend voorzitter

Rik Torn

De raadsgriffier

Jolien Houtman

Toelichting

Op grond van artikel 58m van de Wet publieke gezondheid heeft de burgemeester de bevoegdheid om ten aanzien van openbare plaatsen die bevelen te geven die nodig zijn om ervoor te zorgen dat de coronamaatregelen worden nageleefd. Van deze bevoegdheid kan de burgemeester gebruik maken in die gevallen dat er op die openbare plaatsen een zodanige drukte ontstaat dat het niet langer mogelijk is om aan de coronamaatregelen te voldoen, of dat de situatie dreigt zodanig te worden. Gebleken is echter dat die bevoegdheid onvoldoende ruimte biedt om structureel en tijdig de drukte op bepaalde plekken in de stad tegen te gaan. Er kan op grond van de Wet publieke gezondheid alleen incidenteel en kortstondig met een bevel worden ingegrepen en bovendien pas in een laat stadium en het al druk is. Daardoor leidt het alsnog tot een verstoring van de openbare orde en veiligheid en tot situaties waarin de coronamaatregelen niet meer worden nageleefd. Bovendien is er dan veel inzet van politie en handhaving nodig om uitvoering te geven aan het bevel. Om die reden is voorstel artikel 2.16c in de APV op te nemen. Dat artikel geeft de burgemeester een bevoegdheid om preventief gebieden af te sluiten zoals dat voorheen ook op grond van de noodverordening kon worden gedaan. De afsluiting kan daarbij tot bepaalde tijdvakken worden beperkt zodat er ook gericht gebruik kan worden gemaakt worden gemaakt van de ervaringen die vorige jaar zijn opgedaan met betrekking tot drukke plekken.

 

Nu is gebleken dat het niet naleven van de coronamaatregelen in veel gevallen komt door het gebruik van drank en lachgas en de aanwezigheid van verstrekte muziek, is daarnaast voorstel artikel 2.16d aan de APV toe te voegen. Op grond van die bepaling kan de burgemeester in bepaalde gebieden een verbod instellen op het voorhanden hebben van alcoholhoudende drank, lachgas en geluidsapparatuur. Daarmee wordt vooraf het op een openbare plaats meenemen van alcoholhoudende drank, lachgas en geluidsapparatuur verboden. Ook daarbij geldt dat het verbod tot bepaalde tijdvakken kan worden beperkt. Daarmee bieden beide bepalingen een basis om drukte op bepaalde plekken structureel, maar ook proportioneel aan te pakken en te voorkomen. De bepalingen zijn allebei tijdelijk en vervallen van rechtswege op 1 oktober 2021.

 

Naar boven