Kennisgeving Wet Bodembescherming - Besluit bodemkwaliteit gemeente Heusden

 

Het college van Heusden heeft in de vergadering van 4 mei 2021,

 

gelet op het Besluit bodemkwaliteit, besloten:

 

  • -

    bijgaande kennisgeving over de voorgenomen vaststelling van de Bodemkwaliteitskaart PFAS en Nota bodembeheer PFAS te publiceren.

 

Kennisgeving Wet Bodembescherming - Besluit bodemkwaliteit

Burgemeester en wethouders van Heusden geven kennis van hun voornemen om de Bodemkwaliteitskaart PFAS Noord-Brabant en bijbehorende Nota bodembeheer PFAS inclusief toepassingsnormen vast te stellen. De Bodemkwaliteitskaart PFAS Noord-Brabant is opgesteld door de drie Omgevingsdiensten in Noord-Brabant, in opdracht van 57 Brabantse gemeenten.

 

Bodemkwaliteitskaart

Burgemeester en wethouders van Heusden zijn het bevoegd gezag voor toepassingen van grond en bagger op de landbodem binnen de gemeente Heusden. De bodemkwaliteitskaart gaat over de landbodem. De kwaliteit van de landbodem binnen het regionale bodembeheergebied is vastgelegd op de bodemkwaliteitskaart. Bij graafwerkzaamheden is er een wettelijk verplichting om de kwaliteit te kennen van de grond die wordt ontgraven en/of wordt toegepast. Door het vaststellen van een bodemkwaliteitskaart kan grond die vrijkomt binnen de gemeente eenvoudig en op duurzame wijze hergebruikt worden.

 

Wat is PFAS eigenlijk?

PFAS is de verzamelnaam voor de stoffen PFOA, PFOS en GenX en wordt gezien als een zeer zorgwekkende stof (ZZS). Het zijn stoffen die de mens heeft gemaakt om hun specifieke eigenschappen: brandwerend en vuil- en waterafstotend. De stoffen zijn jarenlang gebruikt in industriële processen en ook in allerlei alledaagse toepassingen zoals verf, pannen, kleding, blusschuim en cosmetica.

 

Inwerkingtreding

Het besluit wordt vanaf één week na deze kennisgeving door het college van burgemeester en wethouders genomen. De bodemkwaliteitskaart inclusief PFAS treedt één dag na publicatie in werking.

 

Inzage

De bodemkwaliteitskaart PFAS Noord-Brabant en bijbehorende Nota bodembeheer PFAS inclusief toepassingsnormen is van 6 mei 2021 tot en met 12 mei 2021 in te zien op het gemeentehuis, Julianastraat 34 in Vlijmen. Tussen 12.00 en 17.00 is inzage alleen mogelijk op afspraak.

 

Zienswijze

Gedurende de termijn van terinzagelegging kunnen belanghebbenden een zienswijze kenbaar maken. Deze kunt u richten aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Heusden, Postbus 41, 5250 AA Vlijmen.

 

 

namens het college van Heusden,

 

de secretaris,

mr. H.J.M. Timmermans

 

 

Naar boven