Wijzigingsverordening Wet maatschappelijke ondersteuning gemeente Overbetuwe (2e wijziging) en jeugdhulp gemeente Overbetuwe (1e wijziging)

De raad van de gemeente Overbetuwe;

 

gelezen het raadsvoorstel van burgemeester en wethouders van 22 december 2020;

 

gelezen het advies van de voorbereidende vergadering van 26 januari 2020;

 

gelet op de Wet maatschappelijke ondersteuning en de Jeugdwet ;

 

b e s l u i t :

 

vast te stellen de volgende wijziging van de Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Overbetuwe (2e wijziging) en Verordening jeugdhulp (1e wijziging).

Artikel I Wijziging verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Overbetuwe

 

  • A.

    Artikel 6, lid 5a

    De tekst “deze persoon hiervoor een tarief hanteert dat 50% bedraagt van het laagste toepasselijke tarief per uur of resultaat dat hiervoor zou worden gehanteerd door een door de gemeente gecontracteerde aanbieder en”

    Wordt vervangen door:

    deze persoon hiervoor een tarief hanteert dat 50% bedraagt van het laagste toepasselijke tarief per uur of resultaat dat hiervoor zou worden gehanteerd door een door de gemeente gecontracteerde aanbieder met dien verstande dat dit niet lager is dan het uurloon zoals vastgelegd in de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag en maximaal 100% van de in de aanhef van het eerste lid van artikel 5.22 van de Regeling langdurige zorg genoemde gangbare vergoeding per uur, dagdeel of etmaal. Dit is een all-in bedrag waarbinnen de noodzakelijke kosten en toeslagen zijn gedekt, en

  • B.

    Artikel 7 lid 5

    De tekst “In afwijking van artikel 2.1.4a, vierde lid, van de wet bedraagt de hoogte van de eigen bijdrage voor de maatwerkvoorziening voor vervoer per rit een opstaptarief van € 0,98 en een tarief van € 0,17 per gereisde kilometer. Deze bedragen zijn uitgedrukt in het prijspeil van 2020 en worden ieder opvolgend kalenderjaar aangepast aan de hand van ontwikkeling van de consumentenprijsindex. Het college draagt zorg voor de kenbaarheid van de laatstelijk in de plaats gestelde bedragen.”

     

    Wordt vervangen door

    In afwijking van artikel 2.1.4a, vierde lid, van de wet is de hoogte van de eigen bijdrage per rit voor de maatwerkvoorziening voor vervoer gelijk aan het normale tarief voor gebruik van het reguliere regionale openbaar vervoer dat geldt voor passagiers onder de 65 jaar.

  • C.

    Artikel 10 wijzigt als volgt:

    • -

      onder vernummering van lid 1 tot lid 2 een nieuw eerste lid ingevoegd, luidende:

      Aanbieders die formele hulp bieden in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning, in de vorm van een maatwerkvoorziening in natura of pgb, voldoen, naast wat daarover is bepaald in de wet, aan de kwaliteitseisen die door het college bij de inkoop van Wmo, MO/BW-GGZ worden gesteld.

    • -

      onder vernummering van lid 2 naar lid 4 wordt een nieuw derde lid ingevoegd, luidende:

      Het college kan bij nadere regeling bepalen welke verdere eisen worden gesteld aan de kwaliteit van voorzieningen, waaronder inbegrepen eisen met betrekking tot de deskundigheid van beroepskrachten en de kwaliteit van zorg door iemand uit het sociale netwerk.

Artikel II Wijziging verordening jeugdhulp gemeente Overbetuwe

  • A.

    In artikel 1 wordt, onder vernummering van de onderdelen d. tot en met k. naar e. tot en met l., een nieuw onderdeel d. ingevoegd, luidende:

    • d.

      eigen kracht: de eigen mogelijkheden en het probleem oplossend vermogen van de jeugdige en/of ouders(s) om zelf of met personen uit het sociaal netwerk de opgroei en/of opvoedingsproblemen op te lossen.

  • B.

    In Artikel 3 wordt toegevoegd onderdeel h., luidende:

    • h.

      Vervoer: het naar het oordeel van het college noodzakelijke vervoer van een jeugdige in verband met een medische noodzaak of beperkingen in de zelfredzaamheid, van en naar de locatie waar de jeugdhulp wordt geboden;

  • C.

    In artikel 7, lid 2 wordt een nieuw onderdeel a. toegevoegd, onder vernummering van de huidige onderdelen a tot en met d. naar b. tot en met e. , luidende:

    • a.

      welke doelen de jeugdige en/of zijn ouders willen bereiken.

  • D.

    Artikel 8, lid 2b

    De tekst “zorg die geleverd wordt door iemand uit het sociale netwerk van de cliënt (informele zorg), wordt bepaald per uur op basis van 50% van het bedrag, voortvloeiend uit het genoemde bij c, met dien verstande dat dit niet lager is dan het uurloon zoals vastgelegd in de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag”

     

    Wordt aangevuld met:

    en maximaal 100% van de in de aanhef van het eerste lid van artikel 5.22 van de Regeling langdurige zorg genoemde gangbare vergoeding per uur, dagdeel of etmaal. Dit is een all-in bedrag waarbinnen de noodzakelijke kosten en toeslagen zijn gedekt;

  • E.

    Art. 8 lid 2d., luidende:

    voor het vaststellen van de hoogte van een pgb voor vervoer van en naar jeugdhulp op basis van de wet wordt de Reisregeling Binnenland toegepast

     

    wordt vervangen door:

    vervoer van en naar de locatie van de jeugdhulp door de ouders of iemand van het sociaal netwerk bedraagt € 0,19 per km.

  • F.

    Art. 9 lid 2 onder a., luidende

    persoonlijke verzorging voor algemene dagelijkse levensverrichtingen voor zover deze de gebruikelijke zorg te boven gaan.

     

    Wordt vervangen door:

    persoonlijke verzorging voor algemene dagelijkse levensverrichtingen voor zover deze de eigen kracht te boven gaan.

     

    Art. 9 lid 2 onder c, luidende:

    begeleiding.

     

    Wordt vervangen door:

    Begeleiding bij algemene dagelijkse levensverrichtingen.

     

    Art. 9 lid 3 onder a en b, luidende:

    • a.

      als de persoon die deze niet professionele zorg verleent voldoet aan de minimale kwaliteitscriteria die gesteld kunnen worden aan de betreffende ondersteuning;

    • b.

      indien de inzet van het pgb bijdraagt aan het behalen van de beoogde resultaten.

  • Wordt vervangen door:

    • a.

      als degene veilige, adequate, cliëntgerichte en doeltreffende zorg biedt.

    • b.

      indien de inzet van het pgb bijdraagt aan het behalen van de beoogde resultaten.

    • c.

      deze persoon gemotiveerd heeft aangegeven dat de ondersteuning niet tot overbelasting leidt.

  • G.

    Het artikel 10 “gebruikelijke zorg” wordt vervangen door “Eigen Kracht, luidende:

     

    Artikel 10 Eigen Kracht

    Wanneer (een deel van) de zorgvraag voor een jeugdige valt onder de definitie van eigen kracht wordt dat deel niet toegekend als maatwerkvoorziening jeugdhulp.

  • H.

    Na artikel 12 wordt een nieuw artikel 12a ingevoegd, luidende:

     

    Artikel 12a Kwaliteitsbewaking

    • 1.

      Aanbieders die formele hulp bieden in het kader van de Jeugdwet, in de vorm van een maatwerkvoorziening in natura of pgb, voldoen naast wat daarover is bepaald in de wet aan de kwaliteitseisen die door het college bij de inkoop van jeugdhulp worden gesteld.

    • 2.

      Onverminderd andere handhavingsbevoegdheden ziet het college toe op de naleving van deze eisen door periodieke overleggen met de aanbieders, een jaarlijks cliëntervaringsonderzoek en het zo nodig in overleg met de cliënt ter plaatse controleren van de geleverde voorzieningen.

    • 3.

      Het college onderzoekt uit het oogpunt van kwaliteit van de geleverde zorg, al dan niet steekproefsgewijs, of de verstrekte voorziening, als ook de bestedingen van een pgb, worden gebruikt of besteed voor het doel waarvoor ze is verstrekt.

Artikel III Overgangsrecht

  • 1.

    Een jeugdige die voor het inwerking treden van deze wijzigingsverordening een besluit heeft gekregen op grond van de verordening Jeugdhulp Gemeente Overbetuwe 2018 houdt recht op deze voorziening tot de op de beschikking vermelde einddatum of tot het moment dat het college een nieuw besluit heeft genomen, waarbij het besluit waarmee deze voorziening is verstrekt, wordt ingetrokken dan wel gewijzigd.

  • 2.

    Aanvragen die zijn ingediend onder de verordening Jeugdhulp Gemeente Overbetuwe 2018 en waarop nog niet is beslist bij het in werking treden van deze wijzigingsverordening, worden afgehandeld krachtens die verordening.

  • 3.

    Op bezwaarschriften tegen een besluit op grond van de verordening Jeugdhulp Gemeente Overbetuwe 2018, wordt beslist met inachtneming van die verordening.

Artikel IV Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking de dag na de datum van bekendmaking.

Artikel I onderdeel B werkt terug tot en met 1 januari 2021.

Artikel V Citeertitel

Deze verordening wordt aangehaald als: Wijzigingsverordening Wet maatschappelijke ondersteuning gemeente Overbetuwe (2e wijziging) en jeugdhulp gemeente Overbetuwe

(1e wijziging).

Aldus besloten in zijn openbare vergadering

Van 20 april 2021.

DE RAAD VOORNOEMD,

de griffier,

drs. D.E. van der Kamp.

de voorzitter,

R.P. Hoytink-Roubos .

Naar boven