Wijzigingsbesluit Beleidsregels en Nadere regels behorende bij de Verordening leerlingenvervoer Vijfheerenlanden 2019

Het college van de gemeente Vijfheerenlanden;

 

BESLUIT:

 

de Beleidsregels en Nadere regels behorende bij de Verordening leerlingenvervoer Vijfheerenlanden 2019 als volgt te wijzigen:

Artikel I

A. Hoofdstuk 1. Passend vervoer wordt als volgt aangevuld:

a. Vergoeding eigen vervoer schoolbezoek – Beleidsregel

Indien voor meerdere leerlingen in het gezin een vergoeding wordt gevraagd voor eigen vervoer bestaat er in principe slechts recht op één vergoeding, gebaseerd op het vervoer naar de school die het verst weg is. Alleen als ouders kunnen aantonen dat de ritten niet gecombineerd kunnen worden, en ouders apart moeten rijden, kan daarvan afgeweken worden.

 

b. Vergoeding openbaar vervoer leerlingen Voortgezet Speciaal Onderwijs – Beleidsregel

Om zelfstandig reizen te stimuleren verstrekt het college een vergoeding van de kosten van het openbaar vervoer aan leerlingen die in het eerste leerjaar zelfstandig gaan reizen in plaats van gebruik te maken van aangepast vervoer per taxi. De vergoeding wordt verstrekt voor een periode van maximaal 10 maanden, vanaf de maand waarin de leerling zelfstandig met het OV gaat reizen tot uiterlijk de kerstvakantie in het tweede leerjaar. Na afloop vervalt de vergoeding. Er wordt geen drempelbedrag (artikel 15 Verordening Leerlingenvervoer) of eigen bijdrage op basis van Financiële Draagkracht (artikel 16 Verordening Leerlingenvervoer) in mindering gebracht.

 

c. Goedkoopst mogelijke oplossing – Beleidsregel

Het college gaat bij de bekostiging uit van de goedkoopst adequate mogelijkheid van vervoer. Indien aanspraak bestaat op bekostiging van de vervoersvoorziening, kan het college met in achtneming van de artikelen 10 t/m 14 en 18 t/m 20 een andere passende voorziening verstrekken, die goedkoper is dan de bekostiging van de vervoersvoorziening en met een maximum van € 1000,-.

 

B. Hoofdstuk 1. Passend vervoer – Algemeen aanvullende opmerkingen voor aangepast vervoer Nadere regel (artikel 14 lid 1) wordt als volgt gewijzigd:

Nadere regel (artikel 19 lid 1).

 

C. Hoofdstuk 1. Passend vervoer – Kilometervergoeding - Nadere regel (artikel 4 lid 1, artikel 20 lid 6) wordt als volgt gewijzigd:

Nadere regel (artikel 10 lid 1, artikel 20 lid 6).

Indien ouders hun kind zelf vervoeren wordt een kilometervergoeding verstrekt van € 0,19 per kilometer waarin de leerling in de auto zit. Daarmee wordt aangesloten bij de algemeen gebruikelijke vrije kilometervergoeding (peil 01-01-2021: € 0,19) gerekend over de kortste afstand tussen woning en de school. De heen- en terugreis van de chauffeur wordt zowel in de ochtend als middag vergoed (4x de reis). De vergoeding wordt verstrekt naar de dichtstbijzijnde toegankelijke school en wordt maandelijks uitbetaald gedurende het schooljaar waarop de vergoeding betrekking heeft. Indien kinderen op de fiets gaan wordt aangesloten bij de kilometervergoeding per fiets zoals is vastgesteld in het Reisbesluit Binnenland.

 

D. Hoofdstuk 3. Beperking – Beleidsregel wordt als volgt gewijzigd:

Wanneer in de verordening gesproken wordt over een beperking of een handicap, wordt daarmee altijd een structurele beperking of handicap bedoeld. Voor het beoordelen of de leerling in aanmerking komt voor een vervoersvoorziening gaat het om de vraag of de leerling, door zijn beperking, al dan niet zelfstandig, van het openbaar vervoer of fiets gebruik kan maken. Bij de aanvraag dienen ouders verklaringen van deskundigen te overleggen. Het college kan ook advies van onafhankelijke deskundigen inwinnen.

 

Wanneer een leerling vanwege herstel of revalidatie langer dan 6 maanden afhankelijk is van rolstoel en/of krukken, kan er een beroep worden gedaan op het leerlingenvervoer op grond van de hardheidsclausule. De gemeente kan een vervoersvoorziening geven voor de duur van het herstel en/of de revalidatie.

Artikel II

Dit besluit treedt in werking op de dag na de dag van bekendmaking.

Aldus vastgesteld in de vergadering van het college van de gemeente Vijfheerenlanden op …..2021.

de gemeentesecretaris,

de burgemeester,

Naar boven