Wijziging Inkoop- en aanbestedingsbeleid gemeente Raalte

Op 26 april 2021 heeft het College van burgemeester en wethouders van de gemeente Raalte besloten:

 

Bestuurssamenvatting

In 2017 is het inkoop- en aanbestedingsbeleid van de gemeente Raalte vastgesteld door het college van de gemeente Raalte. In het inkoop- en aanbestedingsbeleid is een bepaling opgenomen over de verplichtingen t.a.v. Inhuur. Gewijzigde omstandigheden en ervaringen uit de praktijk vragen om een aanpassing van de inhuurbepaling. De nieuwe inhuurbepaling wordt met dit collegevoorstel aan het college van B&W voorgelegd.

 

Beslispunten

1. In te stemmen met voorgestelde wijziging en deze vast te stellen als onderdeel van het Inkoop- en aanbestedingsbeleid van de gemeente Raalte.

 

Huidige situatie

De volgende bepaling is opgenomen in het inkoop- en aanbestedingsbeleid van de gemeente Raalte:

 

De gemeente Raalte maakt onderdeel uit van de Talentenregio. Op het gebied van inhuur van personeel op uurbasis schaal 9 en hoger maakt de gemeente gebruik van talentenregiohuurtin.nl. Elke geïnteresseerde ondernemer (ZZP, MKB of grootbedrijf) kan zich aanmelden en vervolgens meedingen naar opdrachten. Selectie geschiedt op basis van een CV, eventuele toelichting en een selectiegesprek. Artikelen 5.3 en 5.4. zijn op opdrachten die via de talentenregiohuurtin.nl worden verstrekt niet van toepassing. Voor inhuur schaal 8 en lager en payrolling wordt gebruikgemaakt van een raamovereenkomst. Voor alle inhuur geldt dat er een inkoopstrategie moet worden opgesteld bij opdrachten van 50.000, - euro of hoger tenzij gebruik wordt gemaakt van bestaande raamovereenkomst.

 

Gewenste situatie

Om meer duidelijkheid te hebben rond het proces, meer keuzemogelijkheden te geven en de inkoopadviseur beter in positie te brengen, wordt voorgesteld de huidige bepaling als volgt te vervangen:

 

De gemeente Raalte maakt onderdeel uit van de Talentenregio. Op het gebied van inhuur van personeel op uurbasis maakt de gemeente, tenzij de inhuur binnen de scope valt van een actuele door de gemeente met een derde afgesloten raamovereenkomst, gebruik van talentenregiohuurtin.nl. Voor talentenregiohuurtin.nl geldt dat elke geïnteresseerde ondernemer (ZZP, MKB of grootbedrijf) zich kan aanmelden en vervolgens kan meedingen naar opdrachten. Selectie geschiedt op basis van een CV, eventuele toelichting en een selectiegesprek. Artikelen 5.3 en 5.4 zijn op opdrachten die via de talentenregiohuurtin.nl worden verstrekt niet van toepassing. De budgethouder kan, vanuit doelmatigheidsoverwegingen, afwijken van deze bepaling. In dat geval dient de budgethouder een inkoopstrategie op te stellen en voor te leggen aan de inkoopadviesfunctie. Dit geldt ook voor inhuuropdrachten met een waarde lager dan 50.000 euro. In de situatie dat de inkoopadviesfunctie en de budgethouder geen overeenstemming kunnen bereiken over de inkoopstrategie, wordt de door de budgethouder opgestelde inkoopstrategie gezamenlijk met het afwijkende advies van de inkoopadviesfunctie ter besluitvorming aan de desbetreffende manager of gemeentesecretaris in samenspraak met de inhoudelijk portefeuillehouder voorgelegd.

 

Naar boven