Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Amsterdam tot wijziging van het Bevoegdhedenbesluit ambtelijke organisatie Amsterdam (Tweeëntwintigste wijziging Bevoegdhedenbesluit ambtelijke organisatie Amsterdam)

Het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam,

 

gelet op artikel 10:3 van de Algemene wet bestuursrecht en artikel 160, eerste lid, aanhef en onder a en e, van de Gemeentewet,

 

besluit:

Artikel I

Het Bevoegdhedenbesluit ambtelijke organisatie Amsterdam wordt als volgt gewijzigd:

 

  • A.

    Bijlage 4, onderdeel II, onder 13, onderdeel A, onder a wordt ‘van Groot naar Beter’ vervangen door ‘verhuisregelingen’.

  • B.

    In bijlage 4, onderdeel II, onder 13, onderdeel B wordt na onderdeel 4 een onderdeel toegevoegd, luidende:

5. Registratieplicht bij toeristische verhuur van woonruimte

Het nemen van besluiten op aanvragen van registratienummers in het kader van de registratieplicht bij toeristische verhuur van woonruimte als bedoeld in artikel 23f Huisvestingswet, artikel 2 Besluit registratie toeristische verhuur van woonruimte en artikel 3.7.2 en 3.8.1 van de Huisvestingsverordening 2020.

 

  • C.

    Bijlage 4, onderdeel II, onder 13, onderdeel G wordt als volgt gewijzigd:

    • 1.

      In onderdeel e wordt ‘e. en f.’ vervangen door ‘het vijfde en zesde lid’.

    • 2.

      Er wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

      • m.

        Het beslissen over het vergoeden van een deel of het totaal van de door de VvE aan SVn te betalen afsluitenkosten voor de lening zoals genoemd in de voorwaarden van SVn (artikel 12 lid 6 van de Verordening Energieleningen Amsterdam 2012).

  • D.

    Bijlage 4, onderdeel II, onder 13, onderdeel K, onder d wordt vervangen door:

    • d.

      Het nemen dan wel intrekken van besluiten omtrent het erkennen van studentenwoningen als bedoeld in artikel 2.2.1 van de Huisvestingsverordening Amsterdam 2020.

Artikel II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na bekendmaking.

Artikel III

Deze regeling wordt aangehaald als: Tweeëntwintigste wijziging Bevoegdhedenbesluit ambtelijke organisatie Amsterdam.

Aldus vastgesteld in de vergadering van 13 april 2021.

De burgemeester

Femke Halsema

De gemeentesecretaris

Peter Teesink

Toelichting

Algemeen deel

 

In het Bevoegdhedenbesluit ambtelijke organisatie Amsterdam, dat op 16 december 2014 is vastgesteld, zijn de bevoegdheden opgenomen die door het college en de burgemeester aan de verschillende directeuren zijn gemandateerd of waarvoor een privaatrechtelijke volmacht is verleend. Vanwege nieuwe bevoegdheden en wijzigingen in de ambtelijke organisatie is het om de zoveel tijd noodzakelijk om het Bevoegdhedenbesluit ambtelijke organisatie Amsterdam te wijzigen of aan te vullen.

 

Het mandaat voor de directeur wonen wordt aangepast vanwege nieuwe en gewijzigde regelgeving op het beleidsterrein wonen.

 

Artikelsgewijze toelichting

 

Artikel I

 

Onderdeel A

Dit onderdeel ziet op een technische wijziging van het Bevoegdhedenbesluit.

 

Onderdeel B

De regels omtrent de invoering van de Wet toeristische verhuur in woonruimte gaan in per 1 april 2021 in de Huisvestingsverordening Amsterdam. De wet introduceert een registratieplicht voor toeristische verhuur in woonruimte. Personen die hun woning toeristisch willen verhuren moeten voortaan een registratienummer aanvragen. Middels de wijziging van het Bevoegdhedenbesluit wordt de bevoegdheid om te besluiten op aanvragen voor een registratienummer gemandateerd aan de directeur Wonen.

 

Onderdeel C

De Verordening Energieleningen Amsterdam 2012 is gewijzigd op 1 januari 2021. Daarin is de collegebevoegdheid opgenomen om te beslissen over het vergoeden van een deel of het totaal van de door de VvE te betalen afsluitenkosten. Deze bevoegdheid wordt middels de wijziging van het Bevoegdhedenbesluit gemandateerd aan de directeur Wonen.

 

Onderdeel D

Dit onderdeel ziet op een technische wijziging van het Bevoegdhedenbesluit

Naar boven