Vaststellen Hotspots 2019

 

Te nemen besluit in mandaat

Vaststellen van de hotspots voor het jaar 2019, voorgedragen vanuit de Periodieke Hotspotmonitor van 10 februari 2020 en aanbevolen voor vaststelling in het Strategisch Informatie Overleg (SIO) van 17 september 2020.

 

Hotspots 2019

 

  • 1.

    Het historisch genoemde besluit van het Waterschap Amstel Gooi en Vecht van 7 maart 2019 om de nota peilbeheer vast te stellen, waardoor er een einde is gekomen aan de eeuwenoude regel dat bodemdaling automatisch wordt gevolgd door peilverlaging.

  • 2.

    De indrukwekkende renovatie van de Nederlands Hervormde Kerk in Nieuwer Ter Aa met veel steun van kerkleden en bewoners van Nieuwer ter Aa en overheid.

 

 

Datum: 6 april 2021

 

Marleen Verbruggen

Teammanager gemeente Stichtse Vecht

 

 

 

TOELICHTING

 

Inleiding

In februari 2020 heeft de Periodieke Hotspotmonitor plaatsgevonden en zijn terugkijkend op 2019 een aantal hotspots voorgedragen en vastgesteld, als gebeurtenis met veel impact op/in de gemeente.

 

Bij de hotspotmonitor draagt een groep van experts samen met een aantal beleidsexperts vanuit de gemeente, gebeurtenissen van het afgelopen jaar voor die impact hebben gehad. De experts zijn actief in de samenleving op verschillende terreinen vanuit de samenleving. Zoals een journalist, vertegenwoordigers van Vechtsnoer, de Historische Verenigingen, de Ondernemersvereniging en het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen.

 

Het doel van de archief wettelijke hotspotmonitor is om hotspots aan te wijzen op basis van de vier criteria van de landelijke regeling. Vervolgens actief en vroegtijdig archief en informatie vanuit de samenleving zelf verwerven en verzamelen. Hierdoor wordt het lokale archief, wat bewaard wordt voor later, verrijkt met informatie en archief vanuit de samenleving zelf. Vroegtijdig want er wordt jaarlijks teruggekeken op het vorige jaar omdat gebeurtenissen elkaar in rap tempo opvolgen en digitale informatie veelal vluchtig van aard is.

 

Criteria Hotspots (vanuit de landelijke regelgeving)

1. Gebeurtenis zorgt voor veel maatschappelijke beroering, is van bijzondere betekenis voor de bevolking en/of waarvoor veel aandacht bestaat in de media.

2. Gebeurtenis die belangrijke principiële tegenstellingen tussen burgers aan het licht brengt en/of het debat over de kwestie zorgt voor veel onrust.

3. Gebeurtenis is aanleiding voor een publiek debat over functioneren lokaal bestuur.

4. Politieke kwestie waardoor de positie van het decentraal openbaar bestuur ernstig is bedreigd of juist wordt onderstreept.

 

Uitvoering

De Hotspots zijn op 17 september besproken in het Strategisch Informatieoverleg (SIO) met archivaris en gemeentesecretaris, waarna de teamleider verantwoordelijk voor het archief, de hotspots in mandaat vaststelt. Bij publicatie van de hotspots wordt gevraagd om digitale foto’s, informatie, websites, films, archief of anderszins aan te leveren over de hotspots, zodat deze kunnen worden opgenomen in het archief en bewaard wordt voor later als lokaal erfgoed. Tevens zullen gemeentelijke stukken over de hotspots permanent bewaard worden en relevante ontbrekende informatie geacquireerd worden van andere organisaties. Er wordt gevraagd afstand te doen van het eigendom en er wordt bij archivering en beschikbaarstelling rekening gehouden met privacy. Aanlevering kan bij het Regionaal Historisch Centrum.

 

 

Naar boven