Algemeen aanwijzingsbesluit APV Noordwijk 2021, 1e wijziging

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Noordwijk,

 

overwegende dat zij met het oog op de uitvoering van de Algemene plaatselijke verordening Noordwijk 2021 nadere besluiten kan nemen;

 

gelet op de Algemene plaatselijke verordening Noordwijk 2021 (APV);

 

besluit

 

het Algemeen aanwijzingsbesluit APV Noordwijk 2021 te wijzigen zoals in het navolgende is aangegeven.

Artikel 1 Wijziging aanwijzingsbesluit

Het Algemeen aanwijzingsbesluit APV Noordwijk 2021 wordt gewijzigd als volgt.

 

Na de tekst:

 

Artikel 8 Verontreiniging door honden

Ter uitvoering van het bepaalde in artikel 2:58 APV zijn de volgende plaatsen aangewezen als plaatsen waar de verplichting om er voor te zorgen dat de uitwerpselen van een hond onmiddellijk worden verwijderd niet geldt:

  • a.

    alle plaatsen buiten de bebouwde kom met uitzondering van het strand gelegen tussen afrit 1 en afrit 21 (het strand voor de boulevards).

wordt de volgende tekst ingevoegd:

 

  • b.

    bermen, niet voor bewandeling bestemde plantsoenen en groenstroken, alsmede goten van wegen, uitsluitend voor zover het daarbij uitwerpselen betreft die worden achtergelaten door een hond waarvan de op dat moment aanwezige eigenaar of houder als gevolg van fysieke beperkingen aantoonbaar niet in staat is de bedoelde uitwerpselen te verwijderen, waarbij hoofdzakelijk (maar niet uitsluitend) moet worden gedacht aan een eigenaar of houder van een hond die voor het kunnen uitlaten van de hond onvrijwillig is aangewezen op het gebruik van een rolstoel of scootmobiel.

Artikel 2 Wijziging van de toelichting

De toelichting op het Algemeen aanwijzingsbesluit APV Noordwijk 2021 wordt gewijzigd als volgt.

 

Na de tekst:

 

Artikel 8 (Verontreiniging door honden)

(….) Binnen de bebouwde kom geldt overal de opruimplicht.

 

wordt de volgende tekst ingevoegd:

 

In het tweede lid van artikel 2:58 APV is bepaald, dat de opruimplicht niet van toepassing is op de eigenaar of houder van een hond die zich vanwege zijn handicap door een geleidehond of sociale hulphond laat begeleiden. De toepasbaarheid van die bepaling is afhankelijk van het soort hond. In de praktijk is echter gebleken dat er tevens behoefte bestaat aan een vrijstelling van de opruimplicht voor personen die feitelijk niet in staat zijn de uitwerpselen van hun hond op te ruimen, maar waarbij het niet gaat om een hulp- of geleidehond. Daarbij kan gedacht worden aan personen die gebonden zijn aan het gebruik van een scootmobiel of rolstoel en daarbij niet over de fysieke lenigheid beschikken om al zittende de uitwerpselen van de hond op te ruimen.

Artikel 2:58 APV voorziet strikt genomen niet in een ontheffingsmogelijkheid voor personen op basis van fysieke belemmeringen van die personen. Wel voorziet het artikel in de bevoegdheid van ons college om plaatsen aan te wijzen waar de opruimplicht niet van toepassing is. Om die reden is gekozen voor een aanwijzing waarbij plaatsen zijn aangewezen, maar de toepasselijkheid daarvan wel afhankelijk is gesteld van de situatie waarin de uitwerpselen worden achtergelaten.

Bij het aanwijzen van de plaatsen waar de opruimplicht niet geldt is rekening gehouden met de belangen van derden. Het is bijvoorbeeld niet toegestaan om uitwerpselen te laten liggen op het trottoir. Dat betekent dat ook een in een rolstoel of scootmobiel gezeten eigenaar of houder van een hond, op de één of andere manier ervoor moet zorgen dat de uitwerpselen niet op het trottoir terecht komen of aldaar blijven liggen. Dat kan gerealiseerd worden door aansturing/training van de hond en/of het gebruik van een hulpmiddel, bijvoorbeeld een (grijp-) stok.

Artikel 3 Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking op de dag na die waarop het is bekend gemaakt.

Artikel 4 Citeertitel

Dit besluit wordt aangehaald als: Algemeen aanwijzingsbesluit APV Noordwijk 2021, 1e wijziging.

Noordwijk,

Burgemeester en wethouders van Noordwijk,

De secretaris,

F.G. Mencke

De burgemeester,

Mw. W.J.A. Verkleij

Naar boven