Gemeente Apeldoorn – aanpassen beleidsregels Wmo

  • 1.

    Als gevolg van de regionale inkoop van Werkt Mee artikel 6 lid 6 van de Verordening maatschappelijke ondersteuning 2020 uitwerken in de Nadere regels maatschappelijke ondersteuning 2021 en deze vaststellen en publiceren. Ingangsdatum met terugwerkende kracht per 1 januari 2021.

  • 2.

    Als gevolg van de regionale inkoop van Werkt Mee Hoofdstuk G Dagbesteding van de beleidsregels Maatschappelijke Ondersteuning en Jeugd gemeente Apeldoorn 2018 vervangen door hoofdstuk G Participatie en deze publiceren. Ingangsdatum met terugwerkende kracht per 1 januari 2021.

  • 3.

    Mandaat te verlenen aan de gemeentesecretaris met doormandatering aan het Afdelingshoofd Loket Sociaal naar de teammanager WMO naar Trajectregisseurs en Activeringscoaches om beschikkingen te verlenen op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning voor de maatwerkvoorzieningen Apeldoorn Werkt Mee.

 

Hoofdstuk G van de beleidsregels vervangen door deze tekst

 

Beleidsregels Maatschappelijke Ondersteuning en Jeugd 2018 DEEL II Uitwerking naar thema toevoeging G Participatie

 

Hoofdstuk G. Participatie

De ontwikkeling van cliënten brengen we in beeld met de participatieladder. De participatieladder kent zes treden van geïsoleerd (trede 1) tot en met betaald werk (trede 6).

In dit hoofdstuk behandelen we ondersteuning gericht op ontmoeten (trede 2), ondersteuning gericht op een ‘bijdrage leveren’ (trede 3) en ‘onbetaald werk’ (trede 4) verrichten. We stimuleren cliënten zo mogelijk om stappen te zetten op de participatieladder (naar trede 3, 4 en 5 ‘betaald werk met ondersteuning’). In dit hoofdstuk behandelen we eerst ontmoeten (trede 2 van de participatieladder). Daarna gaan we dieper in op Werkt Mee-producten (naar of op trede 3 en 4, en naar trede 5 van de participatieladder). Werkt Mee-producten zetten we in voor cliënten van 18 jaar tot de pensioengerechtigde leeftijd met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Lucrato richt zich op cliënten die binnen 1 jaar zicht hebben op betaald werk.

 

1 Participatieladder trede 2 ontmoeten

 

1.1 Inleiding

 

Binnen de gemeente Apeldoorn zijn er vele activiteiten en locaties gericht op dat mensen elkaar kunnen ontmoeten. Voor mensen die daarbij ondersteuning nodig hebben zijn activiteiten zowel vormgegeven binnen de algemene voorzieningen als binnen maatwerkvoorzieningen (ook wel recreatieve dagbesteding genoemd).

 

1.2 Algemene voorzieningen ontmoeten, dagbesteding en ondersteuning

 

Onder ontmoeten binnen de algemene voorzieningen verstaan we de activiteiten die de Basisontmoetingsplekken bieden voor zowel volwassenen als de jeugd. Ook inwonersondersteuners en vrijwilligers dragen er aan bij dat cliënten kunnen participeren.

 

Op een Basisontmoetingsplek onderscheiden we de volgende activiteiten:

  • Ontmoetingsactiviteiten

  • Collectieve ondersteuning

  • Recreatieve dagbesteding

  • Sociaal juridisch spreekuur

  • Jeugd- en jongerenwerk locatiegebonden.

    Binnen het Jeugd- en jongerenwerk onderscheiden we twee soorten:

    • o

      Organiseren van ontmoetingsactiviteiten

    • o

      Collectieve ondersteuning

Dit aanbod is te vinden op www.ontmoetelkaarinapeldoorn.nl

 

Binnen de algemene voorzieningen Inwonersondersteuning onderscheiden we de volgende onderdelen:

  • Informatie en advies

  • Onafhankelijke cliëntondersteuning

  • Individuele ondersteuning

  • Collectieve inwonersondersteuning

  • Waakvlamcontact

  • Leefbaarheid en samenredzaamheid

1.3 Maatwerkvoorzieningen begeleiding groep

 

De maatwerkvoorzieningen begeleiding groep richt zich op de doelgroepen met een intensievere ondersteuningsvraag zoals cliënten met ernstige dementie, ernstige verslaving, zware verstandelijke beperking, ernstige NAH en/of een intensieve lichamelijke ondersteuningsvraag. De ernst van de ondersteuningsvraag ligt bij deze doelgroepen veelal dicht tegen de Wlz of behandeling.

 

Cliëntprofiel Begeleiding groep basis:

De cliënt vraagt ondersteuning bij het vasthouden of vergroten van de regie. De problematiek beperkt zich tot één of enkele leefgebieden uit de meest actuele versie van de Zelfredzaamheidsmatrix (ZRM).

De cliënt vraagt ondersteuning bij het vasthouden of vergroten van de regie. De problematiek beperkt zich tot één of enkele.

 

Cliëntprofiel Begeleiding groep complex:

De cliënt ervaart regieverlies (weet niet meer wat te doen, overzicht kwijt, kan problematiek niet meer voldoende managen). Er is sprake van complexe problematiek op vier of meer leefgebieden bij de cliënt uit de meest actuele versie van de Zelfredzaamheidsmatrix (ZRM).

 

Cliënt begeleiding groep duurzaam intensief:

Cliënt heeft meerdere beperkingen aangaande de zelfredzaamheid. De cliënt kan slechts met veel moeite op een aantal leefgebieden met enige mate zelfstandig functioneren mits daar begeleiding bij geboden wordt. Op enkele leefgebieden kan cliënt niet zelfstandig functioneren en er is continu begeleiding nodig. Er is ondersteuning nodig bij het verkrijgen en vasthouden van een dag- en/of weekstructuur. Het is nodig dat de cliënt actief en herhaaldelijk gestimuleerd wordt tot het deelnemen aan activiteiten en het aangaan van sociale contacten met anderen. De cliënt heeft behoefte aan inzicht in zijn beperkingen en ondersteuning bij het verbeteren van het psychisch welbevinden. Er is sprake van regieverlies. Er is sprake van (ernstige) gedragsproblematiek die van invloed is op het functioneren in een groep.

 

2. Participatieladder naar trede 3, op trede 3 of 4 en naar trede 5

 

2.1 Inleiding

Werkt Mee heeft als doel het ondersteunen van cliënten met een grote afstand tot de arbeidsmarkt, die behoren tot de leeftijdscategorie van 18 jaar tot de pensioengerechtigde leeftijd, die actief een bijdrage willen leveren aan de samenleving, die willen werken en hierbij ondersteuning nodig hebben. Voor deze cliënten wordt passend werk georganiseerd, zo lokaal en regulier mogelijk en gericht op ontwikkeling. Door deze cliënten zoveel mogelijk in reguliere vormen van werk met ondersteuning te laten participeren wordt een bijdrage geleverd aan een inclusieve samenleving. Er wordt zoveel mogelijk ingezet op ontwikkeling en op doorstroom naar een volgende stap op de participatieladder.

 

De Werkt Mee-werkplekken bestaan uit het aanbieden van passende werkzaamheden inclusief de bijbehorende begeleiding, waardoor cliënten met een grote afstand tot de arbeidsmarkt een bijdrage kunnen leveren aan de maatschappij. Het gaat om werkplekken op trede 3 (bijdrage leveren) en trede 4 (onbetaald werk) van de participatieladder. Wanneer de cliënt zich kan ontwikkelen naar een volgende trede op de participatieladder1 omvat ‘Werkt Mee’ ook de begeleiding van het traject dat de cliënt hiervoor moet doorlopen. De mate van begeleiding is afhankelijk van de vraag van de cliënt. De positie van de cliënt op de participatieladder hangt hiermee samen, namelijk naar trede 3,4 of 5. Bij de keuze van passende werkzaamheden wordt uitgegaan van de kracht en de kwaliteiten van de cliënt en het werk dat daarbij past, in plaats van de belemmeringen en de zorg die nodig is.

 

Het aanbod is te vinden op www.apeldoornwerktmee.nl

 

2.2 Algemene voorzieningen Werkt Mee

 

‘Werkt Mee’ Oriëntatie

Aanvullend op de producten van ‘Werkt Mee’ biedt de gemeente Apeldoorn ook een oriëntatiefase aan. Dit traject is erop gericht om cliënten die zich op trede 2 t/m 4 van de participatieladder bevinden inzicht te geven in de wensen, mogelijkheden en perspectief ten aanzien van werk. Het traject wordt afgesloten met een schriftelijk advies over een passende werkplek en/of werkveld, opleidingsmogelijkheden en de te nemen vervolgstappen.

Het oriëntatietraject wordt door het Centrum Apeldoorn Werkt uitgevoerd en duurt maximaal 3 maanden. In het Centrum Apeldoorn werkt zijn de verschillende ketenpartners (gemeente, onderwijs, (sociale) ondernemingen, werkbedrijf en zorg) vertegenwoordigd. Dit Centrum Apeldoorn werkt krijgt ook een advies- en informatiefunctie en gaat een rol spelen in de verdere ontwikkeling van Werkt Mee.

 

2.3 Maatwerkvoorzieningen Werkt Mee

 

De ‘Werkt Mee’ maatwerkvoorzieningen bestaan uit: werkplekken op trede 3 en trede 4 en ontwikkeltrajecten naar trede 3, 4 of 5

 

De volgende uitgangspunten zijn van toepassing bij ‘Werkt Mee’:

  • zo passend mogelijk: de kracht , kwaliteiten, mogelijkheden en ondersteuningsvraag van de cliënt in relatie tot de gestelde doelen staan centraal;

  • zo lokaal mogelijk: werkplekken worden zoveel mogelijk in de nabijheid van de woonsituatie van de cliënt georganiseerd (in ieder geval in de woonplaats of aangelegen woonplaats);

  • zo regulier mogelijk: bij voorkeur vindt het werk plaats op een reguliere werkplek;

  • gericht op ontwikkeling: het vergroten, versterken of behouden van de mate van participatie, (gekoppeld aan de participatieladder) én op persoonlijk vlak (bijvoorbeeld: groei van zelfvertrouwen en sociale vaardigheden, betere zelfbeheersing en gezondheid.

I Werkplek op trede 3 en 4

  • de begeleiding van het traject is gericht op de persoonlijke ontwikkeling volgens de gestelde doelen die aansluiten bij het verkleinen van de afstand tot de arbeidsmarkt;• de indicatie duurt maximaal 2 jaar en kan worden verlengd;

  • vergoeding aan de aanbieders vindt plaats op basis van aantal uren per week (maatwerk) met een vast uurtarief.

  • de cliënt betaalt geen eigen bijdrage.

Er zijn hierbinnen twee producten:

 

Cliëntprofiel werkplek trede 3:

  • De cliënt levert een bijdrage aan de samenleving (trede drie van de participatieladder) met lage werkdruk, nog weinig eigen verantwoordelijkheid en/of zelfstandigheid.

  • Begeleiding is op de werkplek en nabij.

Cliëntprofiel werkplek trede 4:

  • De cliënt voert onbetaald zelfstandig werkzaamheden of taken uit (trede 4 van de participatieladder), waarbij sprake is van (enige mate van) verantwoordelijkheid en werkdruk en/of de opbrengst van de cliënt heeft economische waarde.

  • Begeleiding is op afstand (oproepbaar).

II Ontwikkeling naar trede 3,4 of 5

  • bij dit product gaat het om de ontwikkeling naar een volgende trede op de participatieladder (resultaatgericht);

  • het traject bevat de begeleiding ter ondersteuning van de cliënt zodat deze een stap zet naar de afgesproken trede op de participatieladder ;

  • de begeleiding van het traject is gericht op de persoonlijke ontwikkeling volgens de gestelde doelen die aansluiten bij het verkleinen van de afstand tot de arbeidsmarkt;

  • het ontwikkeltraject duurt zes maanden en kan indien nodig een keer worden verlengd;

  • er geldt een vaste trajectprijs.

Er zijn binnen Werkt Mee ontwikkeling 3 producten. Vaak vindt de toewijzing hiervan plaats in combinatie met een toewijzing ‘Werkt Mee op trede 3’ of ‘Werkt Mee op trede 4.

Cliëntprofiel Ontwikkeling naar trede 3:

  • De cliënt wil zich ontwikkelen naar trede 3 van de participatieladder (bijdrage leveren aan de samenleving).

  • De cliënt bevindt zich bij de start op trede 2 van de participatie ladder.

  • Begeleiding is gericht op het bieden van structuur en aanzet werknemersvaardigheden.

Cliëntprofiel Ontwikkeling naar trede 4:

  • De cliënt wil zich ontwikkelen naar trede 4 van de participatieladder (onbetaald werk).

  • De cliënt bevindt zich bij de start op trede 2 of trede 3 van de participatie ladder.

  • Begeleiding is gericht op ontwikkelen van werknemersvaardigheden en eerste aanzet vakvaardigheden.

Cliëntprofiel Ontwikkeling naar trede 5:

  • De cliënt wil zich ontwikkelen naar trede 5 of trede 6 van de participatieladder (betaald werk met of zonder ondersteuning).

  • De cliënt bevindt zich bij de start op trede 2, trede 3 of trede 4 van de participatie ladder.

  • Begeleiding is gericht op ontwikkelen van vakvaardigheden en voorbereiden op/vinden van betaald werk.

Voor I en II geldt:

  • de deelnemer heeft waar mogelijk de regie;

  • de deelnemer krijgt ondersteuning van de aanbieder bij het opzetten en onderhouden van een portfolio, waarin de talenten, opgedane kennis, werkzaamheden en behaalde certificaten in beeld worden gebracht;

  • de deelnemer ontvangt van de aanbieder wanneer nodig lichte ondersteuning op de algemene dagelijkse levensverrichtingen tijdens de taken/ werkzaamheden.

Bij een combinatie van ‘Werkt Mee ontwikkeling’ en ‘Werkt Mee op trede’ kan de begeleiding van het traject en de begeleiding op de werkplek door verschillende organisaties uitgevoerd worden. Beide organisaties kunnen hiervoor een toewijzing ontvangen.

 

 

Naar boven