Verordening van de raad van de gemeente Amsterdam tot wijziging van de Algemene plaatselijke verordening 2008 in verband met het invoeren van een verbod op het afsteken van vuurwerk in de gemeente Amsterdam (Verordening afsteekverbod vuurwerk Amsterdam)

De raad van de gemeente Amsterdam,

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 16 februari 2021,

gelet op artikel 149 van de Gemeentewet,

 

besluit:

Artikel I  

De Algemene Plaatselijke Verordening 2008 wordt als volgt gewijzigd:

 

A

Artikel 5.3 van de Algemene Plaatselijke Verordening 2008 komt te luiden:

 

Artikel 5.3 Afsteekverbod vuurwerk

Het is verboden vuurwerk, anders dan bedrijfsmatig, tot ontbranding te brengen. Met uitzondering van fop- en schertsvuurwerk.

 

B

In artikel 6.1 wordt ‘5.3 eerste lid, 5.3 tweede lid, 5.3 derde lid,’ vervangen door ‘5.3’.

Artikel II  

De toelichting op de Algemene Plaatselijke Verordening 2008 wordt als volgt gewijzigd:

 

De toelichting op artikel 5.3 komt te luiden:

 

Artikel 5.3 Afsteekverbod vuurwerk

Met het afsteekverbod voor vuurwerk wil Amsterdam verstoringen van de openbare orde terugdringen en zorgdragen voor een veilig Oud en Nieuw voor iedereen. Professionele vuurwerkshows zijn nog wel toegestaan.

Artikel III  

Deze verordening treedt in werking met ingang van de dag na bekendmaking.

Artikel IV  

Deze verordening wordt aangehaald als: ‘Verordening afsteekverbod vuurwerk Amsterdam’.

 

Aldus besloten door de gemeenteraad bij schriftelijke stemming op 6 april 2021.

De plaatsvervangend voorzitter

Rik Torn

De raadsgriffier

Jolien Houtman

Toelichting

Vanaf 2021 geldt in Amsterdam tijdens de jaarwisseling een verbod op het afstekenvan vuurwerk. Met uitzondering van fop- en schertsvuurwerk zoals bepaald in de regeling aanwijzing consumenten- en theatervuurwerk (denk hierbij aan trektouwtjes, knalerwten en een bepaalde categorie sterretjes). Professionele vuurwerkshows zijn wel toegestaan.

 

Met dit afsteekverbod wordt benadrukt dat het afsteken van vuurwerk door particulieren tot onaanvaardbare risico's, overlast, schade, incidenten en letsel leidt. Amsterdam wil met het afsteekverbod verstoringen van de openbare orde terugdringen en zorgdragen voor een veilig Oud en Nieuw voor iedereen. De verwachting is dat het afsteekverbod er ook toe zal leiden dat er minder vuurwerk in omloop zal zijn.

 

Het afsteekverbod is primair ingegeven vanuit de ‘handhaving van de openbare orde, leefbaarheid en veiligheid’. Met het afsteekverbod wordt de overlast van het afsteken van vuurwerk (geluidhinder, brandgevaar, kans op letsel en kans op vandalisme) en de inbreuk op de openbare orde, leefbaarheid en veiligheid beperkt.

Naar boven