Onderzoek aanpak wateroverlast Hekerbeekdal

Met deze kennisgeving informeren Gemeente Valkenburg aan de Geul, Gemeente Voerendaal en Waterschap Limburg u over het onderzoek naar de mogelijkheden om wateroverlast in het Hekerbeekdal aan te pakken en hoe wij u hierbij willen betrekken. Deze kennisgeving is een samenvatting van het uitgebreidere Participatieplan Hekerbeekdal – dat kunt u vinden op ons platform Met Elkaar: www.waterschaplimburg.nl/hekerbeekdal.

Aanleiding van het onderzoek

Als gevolg van de klimaatverandering veroorzaken hoosbuien steeds vaker wateroverlast in de dalen van het Limburgse Heuvelland. Waterschap Limburg is het programma Water in Balans gestart om samen met partners en betrokkenen die wateroverlast te verminderen. Eén van de overlastgebieden is het Hekerbeekdal tussen Klimmen en de Geul in Valkenburg. Drie verkenners - Gemeente Valkenburg, Gemeente Voerendaal en Waterschap Limburg - gaan een onderzoek doen naar de mogelijkheden om het gebied beter bestand te maken tegen heftige buien, waarbij Waterschap Limburg kartrekker is.

Het Hekerbeekdal ligt in de gemeenten Valkenburg aan de Geul en Voerendaal, tussen het plateau bij Klimmen en de Geul. Vanaf het plateau stroomt het water langs de Heek, de Hekerweg en de Hekerbeekweg naar Valkenburg.

Hoe pakken we dit aan?

De verkenners gaan samen met de omgeving het gebied analyseren en bekijken welke maatregelen nodig zijn om het Hekerbeekdal zo in te richten dat het de veranderende weersomstandigheden aankan. Het doel van de verkenning is om samen met de inwoners en belanghebbenden in het Hekerbeekdal de wateroverlast in kaart te brengen, ervaringen met elkaar te delen en oplossingen te vinden die wateroverlast verminderen en die de leefomgeving verbeteren. Dit doen we in een gebiedsgerichte aanpak waarbij ook bekeken wordt of er nog andere bestaande initiatieven meegenomen kunnen worden. Het resultaat van de verkenning is een voorkeursalternatief.

Hoe verloopt de verkenning?

Om tot een voorkeursalternatief te komen, doorlopen we vanaf het voorjaar van 2021 drie stappen. Bij elke stap is aangeven hoe u daaraan kunt deelnemen.

  • 1.

    Tijdens de inventarisatiefase, die start in het voorjaar van 2021, gaan de verkenners actief de omgeving in. Zij gaan graag het gesprek met u aan over waar wateroverlast is, hoe u het gebied ervaart en waar u kansen, knelpunten en oplossingen ziet om onder andere wateroverlast in het Hekerbeekdal te verminderen. Daarom nodigen zij alle inwoners en belanghebbenden uit om deel nemen aan bijeenkomsten, inloopmomenten of persoonlijke gesprekken (fysiek of digitaal). U kunt ook meedoen via het digitale platform Met Elkaar.

  • 2.

    In de oplossingsronde werken de verkenners de opgehaalde informatie uit. In samenspraak met inwoners en belanghebbenden in het gebied bekijken we hoe de aangedragen oplossingen passen bij het verminderen van wateroverlast, de leefbaarheid, het budget en de technische mogelijkheden. Ongetwijfeld wil niet iedereen hetzelfde. Daarom biedt de oplossingsronde ook de mogelijkheid om de voorgestelde oplossingen te waarderen.

  • 3.

    Tot slot formuleren we een voorkeur voor de maatregelen in het gebied. De verkenners werken het resultaat van alle gesprekken en onderzoeken uit tot aanbevelingen die een plek krijgen in de Nota Voorkeursalternatief. Het zogeheten voorkeursalternatief wordt gepresenteerd aan de omgeving (de terugkoppeling) en iedere betrokkene kan daar op reageren.

De verkenners gaan daarna afspraken maken over welke onderdelen van het voorkeursalternatief verder worden uitgewerkt in de planuitwerkingsfase om ze daarna te realiseren in de uitvoeringsfase. De Nota Voorkeursalternatief is dus het sluitstuk van de verkenningsfase en het startpunt voor de planuitwerkingsfase. 

Samen aan de slag. Uw mening telt!

Inbreng van betrokkenen zorgt voor betere plannen. Daarom nodigen wij u uit om uw ideeën en ervaringen met ons te delen. Het gaat er uiteindelijk om dat iedereen met wateroverlast in het Hekerbeekdal en iedereen die deel uitmaakt van een mogelijke oplossing, de kans krijgt om mee te denken en mee te werken. Wateroverlast verminderen doen we samen, dus doe mee!

Altijd in contact

De verkenners willen contact met u houden. Daarvoor gebruiken we het digitale platform Met Elkaar: www.waterschaplimburg.nl/hekerbeekdal. U kunt zich daar aanmelden voor de nieuwsbrief, dan hoeft u niets te missen. Liever persoonlijk contact? Dat kan via onze omgevingsmanager Geert Hendrickx. Geert is bereikbaar op 088-8890100 of via g.hendrickx@waterschaplimburg.nl.

Rechtsbescherming

In de verkenning Hekerbeekdal nemen we geen voorkeursbeslissing in de zin van de Omgevingswet. De Nota Voorkeursalternatief is een bestuurlijke voorkeur en geen voorkeursbeslissing. Op de Nota Voorkeursalternatief kan de omgeving reageren. Pas aan het einde van planuitwerkingsfase worden besluiten genomen die openstaan voor rechtsbescherming; daarover informeren wij u later.

Naar boven