Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Amsterdam tot wijziging van de Beleidsregels Regeling Tegemoetkoming kosten openbaar vervoer voor mantelzorgers in verband met het definitief maken van de regeling en het wijzigen van de voorwaarden voor verstrekking en inkomensbepalingen (Wijzigingsbesluit Beleidsregels Regeling Tegemoetkoming kosten openbaar vervoer voor mantelzorgers)

Het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam,

gelet op artikel 108 Gemeentewet, besluit:

Artikel I

De Beleidsregels Regeling Tegemoetkoming kosten openbaar vervoer voor mantelzorgers als volgt te wijzigen:

 

  • a.

    In artikel 1 e) vervalt ‘IOAW: Wet Inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers’ en wordt vervangen door ‘WML: wettelijk minimum loon;’.

 

  • b.

    In artikel 5.2 onder a) vervalt ‘ een fiscaal gezinsinkomen, dat minder dan, of gelijk is aan, 120% van de afhankelijk van de gezinssituatie van toepassing zijnde bruto IOAW jaarnorm of’ en wordt vervangen door ‘een fiscaal gezinsinkomen, dat minder dan of gelijk is aan 120% van het bruto WML voor gehuwden of daaraan gelijkgestelden of;’.

 

  • c.

    In artikel 5.2 wordt onder wijziging van de letteraanduiding b. in c. een nieuw onderdeel b. ingevoegd, luidende : ‘een afgeleid percentage van het WML voor alleenstaanden of alleenstaande ouders dat elk half jaar door de directeur Inkomen wordt vastgesteld; ’ .

 

  • d.

    In artikel 5.2 wordt c) omgeletterd in d).

 

  • e.

    In artikel 5.2 onder d) wordt de punt van de laatste zin vervangen door ‘of een schuldregeling van een door de gemeente aangewezen of gemandateerde instantie’.

 

  • f.

    In artikel 5.5 vervalt ‘wordt het inkomen en het vermogen over het refertejaar of een deel daarvan, niet opnieuw getoetst’ en wordt vervangen door ‘kan het college besluiten dat het inkomen over (dat deel van) de referteperiode niet opnieuw wordt getoetst’.

 

  • g.

    In artikel 7.1 vervalt ‘uitsluitend in de aanvraagperiode, te weten van 1 januari 2017 tot 31 december 2019’ en daarbij wordt de hoofdletter C van college vervangen door een kleine c.

 

  • h.

    In artikel 7.2 wordt de hoofdletter C van college vervangen door een kleine c.

 

  • i.

    Artikel 11 vervalt en wordt vervangen door ‘De beleidsregels treden in werking op de dag na publicatie in het Gemeenteblad .

 

  • j.

    Artikel 12 wordt toegevoegd ‘Deze regeling wordt aangehaald als Regeling tegemoetkoming kosten openbaar vervoer voor mantelzorgers.’

 

  • k.

    K. De algemene toelichting op de beleidsregels regeling tegemoetkoming kosten openbaar vervoer voor mantelzorgers vervalt en wordt vervangen door: ‘Mantelzorgers in Amsterdam, die 3 kilometer of meer moeten reizen van hun Woonadres naar het adres van de Verzorgde, een inkomen tot 120% van het sociaal minimum hebben en vermogen dat de grens genoemd in de Participatiewet niet overschrijdt, kunnen gebruik maken van de Regeling tegemoetkoming kosten openbaar vervoer voor Mantelzorgers. Deze tegemoetkoming draagt bij aan verlaging van de reiskosten die Mantelzorgers maken. Met de voorgelegde beleidsregels is de regeling nader uitgewerkt en zijn begrippen verduidelijkt.’

 

  • l.

    Artikel 4.f van de toelichting vervalt en wordt vervangen door ‘ Pensioengerechtigden worden van de regeling uitgesloten, aangezien deze groep reeds gebruik kan maken van de regeling gratis OV, zoals uitgevoerd door GVB het gratis abonnement openbaar stadsvervoer voor ouderen. Met dit abonnement kunnen ouderen gedurende de gehele dag en op alle lijnen van GVB gratis met bus, tram en metro reizen en met Connexxion en EBS binnen de “stadsgrenzen” van Amsterdam. Zij zijn op deze wijze voldoende gecompenseerd in te maken reiskosten in verband met het verlenen van Mantelzorg.’

Artikel II

De directeur Inkomen mandaat te verlenen voor het vaststellen van het percentage van het wettelijk minimumjaarloon zoals bedoeld in deze beleidsregels.

Artikel III

Dit besluit treedt in werking op de dag na bekendmaking.

Artikel III

Dit besluit wordt aangehaald als Wijzigingsbesluit Beleidsregels Regeling Tegemoetkoming kosten openbaar vervoer voor mantelzorgers

Aldus vastgesteld in de vergadering van 16 maart 2021

De burgemeester

Femke Halsema

De gemeentesecretaris

Peter Teesink

Naar boven