Gemeenteblad van Vlieland
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Vlieland | Gemeenteblad 2021, 113107 | Beleidsregels |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Vlieland | Gemeenteblad 2021, 113107 | Beleidsregels |
Beleidsregels scholingsplicht en zoektijd jongeren Vlieland 2021
Alle begrippen die in deze beleidsregels worden gebruikt en die niet nader worden omschreven hebben dezelfde betekenis als in de Participatiewet en de Algemene wet bestuursrecht.
In deze beleidsregels wordt verstaan onder:
het college: burgemeester en wethouders van de gemeente Vlieland;
jongere: persoon jonger dan 27 jaar die bijstand aanvraagt of ontvangt;
regulier onderwijs: uit ’s Rijks kas bekostigd onderwijs;
startkwalificatie: een diploma zoals bedoeld in artikel 6, lid 1 onder d. van de Pwet;
zoektijd: periode van vier weken na datum melding, zoals bedoeld in artikel 44, lid 2 van de Pwet, waarin de jongere nog geen aanvraag om bijstand mag indienen, maar waarin hij/zij moet zoeken naar werk en/of regulier onderwijs;
studiefinanciering: studiefinanciering op grond van de Wet op de studiefinanciering 2000
Artikel 2. Scholingsplicht jongeren
Een jongere die recht heeft op studiefinanciering en met het volgen van een opleiding zijn arbeidskansen vergroot, heeft een scholingsplicht.
De jongere die uit ’s Rijks bekostigd onderwijs kan volgen en met het volgen van dat onderwijs zijn arbeidskansen vergroot, maar in verband hiermee geen aanspraak heeft op studiefinanciering, heeft een scholingsplicht.
Het behalen van een startkwalificatie vergroot in ieder geval de arbeidskansen. Iedere jongere zonder startkwalificatie heeft daarom de plicht onderwijs te volgen.
De jongere die recht heeft op studiefinanciering en in het bezit is van een startkwalificatie en met het volgen van een opleiding zijn arbeidskansen vergroot, heeft scholingsplicht.
Artikel 3. Aantoonplicht bij zoektijd
Een jongere heeft de plicht om tijdens de zoektijd aan te tonen of hij/zij recht heeft op studiefinanciering en of het volgen van regulier onderwijs zijn arbeidskansen vergroot. Als
een jongere voor zichzelf geen mogelijkheden ziet om regulier onderwijs te volgen, moet
hij/zij dit gemotiveerd, onder overlegging van bewijsstukken, aan het college aantonen (aantoonplicht).
Het college beoordeelt het recht op bijstand op basis van de door de jongere overgelegde gegevens.
Voldoet een jongere niet aan de aantoonplicht, als bedoeld in het eerste lid, dan heeft de jongere geen recht op algemene bijstand op grond van artikel 13, lid 2 van de Pwet.
Artikel 4 Uitzondering op de inspanningsverplichting bij zoektijd
Het college kan een uitzondering op de inspanningsverplichting bij de zoektijd maken, wanneer dit in redelijkheid (nog)niet van de bijstandsaanvrager kan worden gevergd.
Een uitzondering op de inspanningsverplichting wordt gemaakt voor in ieder geval:
Artikel 5. Uitzondering op de scholingsplicht
Het college kan een uitzondering op de scholingsplicht maken, wanneer een jongere aantoont dat hij/zij geen regulier onderwijs kan volgen of wanneer dit in redelijkheid niet van hem gevergd kan worden.
Een uitzondering op de scholingsplicht kan worden gemaakt als de jongere:
al een startkwalificatie heeft én zijn kansen op de arbeidsmarkt door het volgen van verdere opleiding niet meer toenemen. De jongere moet dit gemotiveerd aantonen;
psychische of fysieke beperkingen heeft waardoor het volgen van (verdere) opleiding niet van hem gevergd kan worden. Op basis van artikel 41, lid 5 van de Pwet, verstrekt de jongere documenten waaruit blijkt dat vanwege deze beperkingen er geen onderwijsmogelijkheden zijn. Een verklaring van bijvoorbeeld een behandelend arts of hulpverlener wordt hierbij overlegd;
niet de capaciteiten heeft om een (verdere) opleiding te volgen. Op basis van artikel 41, lid 5 van de Pwet, verstrekt de jongere documenten waaruit moet blijken dat er vanwege de capaciteiten of belemmeringen van deze persoon geen onderwijsmogelijkheden zijn.
Artikel 6. Overbrugging met bijstand
Voor de jongere die de scholingsplicht heeft en die wel een opleiding met studiefinanciering kan en wil gaan volgen, maar waarbij de eerstvolgende instroommogelijkheid niet onmiddellijk mogelijk is, kan - bij het ontbreken van een voorliggende voorziening - algemene bijstand worden verstrekt tussen de dag waarop de jongere zich heeft gemeld, en waarbij de zoektijd is doorlopen, en de dag waarop de jongere studiefinanciering kan ontvangen.
Op deze jongere blijven de verplichtingen van de Pwet van kracht, waaronder het aanvaarden van (tijdelijk en algemeen geaccepteerde) arbeid.
Het bepaalde in het eerste lid is niet van toepassing op de jongere die door eigen toedoen geen onderwijs (meer) volgt en/of studiefinanciering ontvangt, bijvoorbeeld door te stoppen met een opleiding vanwege een verkeerde studiekeuze.
Het onder sub 1 genoemde geldt pas nadat het college zich er van heeft overtuigd dat de jongere ook daadwerkelijk het onderwijs op de latere datum gaat volgen. Beëindiging van de bijstand kan alleen indien de jonger daartoe een bewijs van inschrijving of bewijs studiefinanciering heeft overlegd.
Artikel 7. Samenloop scholing en bijstand
Een jongere die geen recht heeft op studiefinanciering, maar wel de capaciteiten heeft om regulier onderwijs te volgen, kan de mogelijkheid worden geboden de opleiding met behoud van uitkering te volgen. Dit is mogelijk na beoordeling en besluitvorming namens het college.
Het college kan in bijzondere gevallen ten gunste van de jongere afwijken van de bepalingen in deze beleidsregels, indien toepassing van de beleidsregels tot onbillijkheden van overwegende aard leidt.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2021-113107.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.