Verordening tot wijziging van de Algemene plaatselijke verordening Meierijstad (7e wijziging).

De raad van de gemeente Meierijstad;

Overwegende, dat ter voorbereiding op de invoering van de Omgevingswet diverse bepalingen over de fysieke leefomgeving uit de APV Meierijstad worden overgeheveld naar de Verordening fysieke leefomgeving Meierijstad (1e tranche);

Overwegende voorts, dat de Interim omgevingsverordening Noord- Brabant in werking is getreden;

Overwegende tenslotte dat in de model-APV aanvullende bepalingen zijn opgenomen die ertoe strekken om het uiterlijk vertoon van verboden organisaties zoals Outlaw Motorcycle Gangs (OMG), in de openbare ruimte te verbieden.

dat in verband daarmee de APV Meierijstad dient te worden gewijzigd;

gelezen het voorstel van college van burgemeester en wethouders van 10 november 2020;

gelet op de artikelen 149, van de Gemeentewet,

gezien het advies van de raadscommissie;

b e s l u i t :

vast te stellen de

Verordening tot wijziging van de Algemene plaatselijke verordening Meierijstad (7e wijziging).

Artikel I Wijziging Algemene plaatselijke verordening gemeente Meierijstad

De Algemene plaatselijke verordening Meierijstad wordt als volgt gewijzigd:

  • A.

    De artikelen 2:10, 2:11, 2:12, 2:21, 2:22, 4:1, 4:2, 4:3, 4:5, 4:5a, 4:5b, 4:6, 4:9, 4:13, 4:15, 4:17, 4:18, 4:18a, 4:19, 5:24, 5:25, 5:28, 5:29, 5:30, 5:31, 5:32 en 5:33 worden ingetrokken. In verband daarmee vervallen de Afdelingen 1, 4 en 5 van hoofdstuk 4 en de afdelingen 6 en 7 van hoofdstuk 5

  • B.

    Artikel 1:2, derde lid wordt geschrapt.

  • C.

    Artikel 2:23, tweede lid komt te luiden:

    Het verbod is niet van toepassing op situaties waarin wordt voorzien door het Wetboek van Strafrecht of de (Interim) Omgevingsverordening Noord-Brabant.

  • D.

    Artikel 2:26, toevoeging van nieuw vierde en vijfde lid. Het huidige vierde lid wordt vernummerd tot 6. De nieuwe leden luiden als volgt:

  • 4.

    Het is verboden bij een evenement zichtbaar goederen te dragen, bij zich te hebben of te vervoeren die uiterlijke kenmerken zijn van een organisatie die bij rechterlijke uitspraak of bestuurlijk besluit verboden is verklaard of is ontbonden vanwege een doel of werkzaamheid in strijd met de openbare orde.

  • 5.

    Het verbod in het vierde lid geldt niet voor zover in het daarin geregelde onderwerp wordt voorzien door het Wetboek van Strafrecht.

  • E.

    Artikel 2:46, tweede lid komt te luiden:

    Dit verbod is niet van toepassing op situaties waarin wordt voorzien door de Wet beheer rijkswaterstaatswerken of de (Interim) Omgevingsverordening Noord-Brabant.

  • F.

    Artikel 2:50a nieuw, komt te luiden:

    Artikel 2:50a Verbod op zichtbare uitingen van verboden organisaties

  • 1.

    Het is verboden op openbare plaatsen of in voor het publiek toegankelijke openstaande gebouwen en daarbij behorende erven zichtbaar goederen te dragen, bij zich te hebben of te vervoeren die uiterlijke kenmerken zijn van een organisatie die bij rechterlijke uitspraak of bestuurlijk besluit verboden is verklaard of is ontbonden vanwege een werkzaamheid of doel in strijd met de openbare orde.

  • 2.

    Het verbod geldt niet voor zover in het daarin geregelde onderwerp wordt voorzien door het Wetboek van Strafrecht.

  • G.

    Artikel 2:64, derde lid komt te luiden:

    Het verbod in het eerste lid, aanhef en onder b, is niet van toepassing op situaties waarin wordt voorzien door de (Interim) Omgevingsverordening Noord-Brabant.

  • H.

    In artikel 2:75 wordt de tekst ‘2:10, 2:11’ geschrapt.

  • I.

    Artikel 5.6, derde lid komt te luiden:

    Het eerste lid is niet van toepassing op situaties waarin wordt voorzien door de (Interim) Omgevingsverordening Noord-Brabant.

  • J.

    3Artikel 5:20,eerste lid komt te luiden

    Artikel 5:18, eerste lid, is niet van toepassing op situaties waarin wordt voorzien door de Wet milieubeheer, de Wet beheer rijkswaterstaatswerken of de (Interim) Omgevingsverordening Noord-Brabant.

  • K.

    Artikel 6:1, tweede lid vervalt. Het huidige derde lid wordt vernummerd tot 2.

  • L.

    Artikel 6.2 komt te luiden:

    Artikel 6:2 Toezichthouders

  • 1.

    Met het toezicht op de naleving van het bij of krachtens deze verordening bepaalde zijn belast:

    • a.

      gemeentelijke opsporingsambtenaren;

    • b.

      de medewerkers van de GGD Hart van Brabant (uitsluitend m.b.t. het toezicht op de naleving van het bepaalde bij of krachtens hoofdstuk 3);

    • c.

      ambtenaren van politie, bedoeld in artikel 141, onder b, van het Wetboek van Strafvordering;

  • 2.

    Het college dan wel de burgemeester kan daarnaast andere personen met dit toezicht belasten.

  • M.

    Artikel 6.5, tweede en derde lid vervallen. De aanduiding 1 voor het huidige eerste lid vervalt

Artikel II

Deze verordening treedt in werking op de eerste dag na die van de bekendmaking.

 

Aldus vastgesteld in de openbare raadsvergadering van 1 april 2021.

De griffier,

A.F.J. Franken,

De burgemeester,

Ir. C.H.C. van Rooij

Toelichting op de Verordening tot wijziging van de Algemene plaatselijke verordening Meierijstad (7e wijziging)

Met de vaststelling van de Verordening fysieke leefomgeving Meierijstad (VFL) (1e tranche) zijn een aantal artikelen uit de APV die betrekking hebben op de fysieke leefomgeving overgeheveld naar de VFL. De betreffende bepalingen moeten daarom uit de APV worden geschrapt. Waar in de APV nog naar de geschrapte artikelen wordt verwezen zijn die verwijzingen ook geschrapt. Voor een nadere toelichting wordt verwezen naar de toelichting op de VFL.

Daarnaast voorziet deze wijziging in een aantal technische aanpassingen in verband met de inwerkingtreding van de Interim Omgevingsverordening Noord Brabant. Verwijzingen naar niet meer geldende verordeningen vervangen door een verwijzing naar de nieuwe verordening

Los daarvan zijn de artikelen 6.2 en 6.5 technisch gewijzigd. De regeling in artikel 6.2 omtrent toezichthouders is verduidelijkt en niet meer van belang zijnde overgangsbepalingen in artikel 6.5 zijn geschrapt.

Tenslotte

In de VNG-ledenbrief 20/053 – Wijziging model-APV zomer 2020 (14 juli 2020) heeft de VNG de leden op de hoogte gesteld van een aantal actuele zaken, waaronder de problematiek rond Outlaw Motorcycle Gangs (OMG).

Op verzoek van de VNG-commissie Bestuur en Veiligheid heeft de VNG in de Model-Algemene plaatselijke verordening (Model-APV) bepalingen opgenomen die ertoe strekken uiterlijk vertoon van verboden organisaties, zoals Outlaw Motorcycle Gangs (OMG), in de openbare ruimte te verbieden.

Daarvoor wijzigen wij het artikel over ordeverstoring bij evenementen (artikel 2:26) en voegen wij een artikel aan de Model-APV toe (artikel 2:50a)

Naar boven