Wijzigingsbesluit Beleidsregels Tijdelijke ondersteuning noodzakelijke kosten 2021, gemeente Oosterhout

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Oosterhout;

 

gelet op titel 4.3 van de Algemene wet bestuursrecht en artikel 35 van de Participatiewet;

 

overwegende dat:

  • -

    het college het wenselijk vindt om de op 1 maart 2021 vastgestelde Beleidsregels Tijdelijke ondersteuning noodzakelijke kosten 2021, gemeente Oosterhout te wijzigen;

besluit:

 

vast te stellen: het “Wijzigingsbesluit Beleidsregels Tijdelijke ondersteuning noodzakelijke kosten 2021, gemeente Oosterhout”.

Artikel 1 Begripsbepalingen

In artikel 12 van de Beleidsregels Tijdelijke ondersteuning noodzakelijke kosten 2021 wordt € 750,00 vervangen door € 500,00.

Artikel 2 Inwerkingtreding

Dit wijzigingsbesluit treedt in werking op de dag na bekendmaking en heeft terugwerkende kracht tot 1 januari 2021.

Artikel 3 Citeertitel

Dit besluit wordt aangehaald als: Wijzigingsbesluit Beleidsregels tijdelijke ondersteuning noodzakelijke kosten gemeente Oosterhout 2021.

 

Aldus vastgesteld op 6 april 2021

de burgemeester

de secretaris

Toelichting Wijzigingsbesluit Beleidsregels Tijdelijke ondersteuning noodzakelijke kosten 2021

 

Op 1 maart 2021 heeft het college de Beleidsregels Tijdelijke ondersteuning noodzakelijke kosten 2021 (TONK) vastgesteld. De TONK is een nieuwe regeling die is bedoeld om huishoudens te ondersteunen die als gevolg van de coronacrisis te maken hebben met een inkomensdaling en hierdoor problemen hebben bij de betaling van noodzakelijke kosten.

 

Omdat de TONK een nieuwe regeling was er bij het opstellen van de beleidsregels de vraag op welke wijze deze vormgegeven zouden moeten worden. Bij aanvang was grote onduidelijkheid hoeveel huishoudens een beroep zouden doen op de TONK en om welke bedragen het dan zou gaan. Ook was er onduidelijkheid in welke situaties er gesproken zou kunnen worden van problemen bij de betaling van noodzakelijke kosten als gevolg van een inkomensterugval. Tenslotte was er voor gemeenten de onzekerheid over de middelen die het Rijk aan gemeenten beschikbaar stelt voor de TONK.

 

Na vaststelling van de beleidsregels is gestart met de uitvoering van de TONK. Inmiddels zijn de eerste ervaringen met deze uitvoering bekend. De uitvoering laat zien dat de in de beleidsregels vastgestelde bepaling dat er sprake moet zijn van een inkomensdaling van 25% reëel is. De uitvoering laat echter wel zien dat de grens die in de beleidsregels is gesteld voor wat betreft de hoogte van de woonlasten als problematisch ervaren wordt. In de beleidsregels is hiervoor namelijk een ondergrens gesteld van € 750,00 per maand. Dit betekent dus dat alleen TONK toegekend kan worden als er sprake is van woonlasten (huur of hypotheekrente, elektra en gas) als deze kosten hoger zijn dan € 750,00 per maand. In de uitvoering wordt nu ervaren dat deze grens te hoog is om veel huishoudens te kunnen helpen. Veel huishoudens die te maken hebben met een inkomensterugval en problemen hebben met de betaling van de noodzakelijke kosten komen hierdoor niet voor TONK in aanmerking.

 

Naast deze eerste ervaring in de uitvoering is inmiddels door het kabinet bekend gemaakt dat de middelen die aan gemeenten beschikbaar worden gesteld voor de uitvoering van de TONK worden verdubbeld. Hierdoor ontstaat de mogelijkheid om een ruimhartigere toepassing te geven aan de TONK.

 

Gelet op de eerste ervaring in de uitvoering en het feit dat het kabinet meer middelen beschikbaar stelt voor de TONK wordt er nu voor gekozen om de beleidsregels aan te passen. De aanpassing betreft de hoogte van de ondergrens van de woonlasten.

 

Met dit wijzigingsbesluit wordt de ondergrens van de woonlasten verlaagd van € 750,00 per maand naar € 500,00 per maand. De wijziging wordt met terugwerkende kracht tot 1 januari 2021 toegepast. Dit betekent dat deze grens geldt voor de hele periode van TONK, deze periode loopt van 1 januari 2021 tot en met 30 juni 2021.

Naar boven