Beleidsregel van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Cranendonck houdende regels omtrent het actief openbaar maken van toezichtrapporten Wet maatschappelijke ondersteuning (Beleidsregels inzake het actief openbaar maken van toezichtrapporten Wmo 2021, gemeente Cranendonck)

Het college van Burgemeester en Wethouders van Cranendonck,

 

Gelet op:

  • -

    artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht;

  • -

    artikel 8 van de Wet openbaarheid van bestuur;

Overwegende dat:

  • -

    gemeenten verantwoordelijk zijn voor het toezicht op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (Wmo),

  • -

    de colleges van Burgemeester en Wethouders van de 21 gemeenten in de regio Z.O. Brabant de directeur van de GGD Brabant Zuidoost hebben gemandateerd voor het aanwijzen van personen belast met het houden van toezicht op de naleving van het bepaalde in de Wmo,

  • -

    het op termijn waarschijnlijk is dat openbaarmaking van toezichtrapporten wettelijk verplicht wordt,

  • -

    openbaar gemaakte toezichtrapporten inzicht bieden in de kwaliteit van een Wmo voorziening en inzicht geven in hoe de gemeente de kwaliteit van zorg en ondersteuning bewaakt,

  • -

    het Algemeen Bestuur van de GGD Brabant Zuidoost in haar vergadering op 13 maart 2019 heeft besloten het wenselijk te vinden dat toezichtrapporten Wmo actief openbaar worden gemaakt,

  • -

    dat de directeur van de GGD Brabant Zuidoost (de directeur) door het college van burgemeester en wethouders (college) gemandateerd is om de toezichtrapporten in het kader van het proactieve en/of reactieve toezicht Wmo actief openbaar te maken.

besluit vast te stellen:

 

Beleidsregels inzake het actief openbaar maken van toezichtrapporten Wmo

Artikel 1: Begripsbepaling

Onder ‘toezichtrapport’ wordt verstaan: een document waarin de toezichthouder de bevindingen naar aanleiding van zijn onderzoek in het kader van het proactieve en/of reactieve toezicht vastlegt.

Artikel 2: Actief openbaar maken, tenzij een weigeringsgrond van toepassing is.

In beginsel worden het toezichtrapport openbaar gemaakt, tenzij een weigeringsgrond zoals bedoeld in artikel 10 Wet openbaarheid van bestuur zich daartegen verzet.

Artikel 3: Procedure van openbaarmaking

  • 1.

    Een belanghebbende wordt door de toezichthouder in de gelegenheid gesteld om zijn zienswijze over het concept toezichtrapport kenbaar te maken. Tegelijkertijd wordt een belanghebbende geïnformeerd over het voornemen om het definitieve toezichtrapport openbaar te maken en wordt belanghebbende in de gelegenheid gesteld om ook daarover een zienswijze in te dienen.

  • 2.

    De termijn voor het indienen van een zienswijze over het concept toezichtrapport en het voornemen tot openbaarmaking van het definitieve rapport bedraagt vier weken na verzenddatum van het concept toezichtrapport en het voornemen.

  • 3.

    Voordat de directeur besluit tot openbaarmaking over te gaan, vindt er afstemming plaats met het college. Openbaarmaking vindt niet plaats zonder akkoord van het college.

  • 4.

    Een toezichtrapport wordt pas openbaar gemaakt nadat een eventueel sanctiebesluit onherroepelijk is geworden.

  • 5.

    Nadat het besluit tot openbaarmaking aan de belanghebbende is verstuurd, vindt de openbaarmaking plaats. Deze openbaarmaking geschiedt in ieder geval niet eerder dan drie weken na verzenddatum van het besluit aan belanghebbende.

Artikel 4: Wijze van openbaarmaking

Openbaarmaking van het toezichtrapport vindt plaats door plaatsing van het rapport op de website van de GGD.

Artikel 5: Termijn beschikbaarheid

Het toezichtrapport blijft vijf jaar beschikbaar op de website van de GGD.

Artikel 6: Inwerkingtreding

Deze beleidsregels treden in werking op 1 januari 2021.

Artikel 7: Citeertitel

Deze beleidsregels worden aangehaald als: Beleidsregels inzake het actief openbaar maken van toezichtrapporten Wmo 2021, gemeente Cranendonck.

Aldus vastgesteld op de vergadering van het college van burgemeester en wethouders, op 23 maart 2021.

Naar boven