Nadere regels op de parkeerverordening gemeente Groningen 2019 (wijziging)

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Groningen

HEEFT BESLOTEN:

 

de Nadere Regels parkeren op de Parkeerverordening gemeente Groningen 2019 als volgt te wijzigen:

Artikel I

Het vijfde lid van Hoofdstuk I, Artikel 1 Begrippen komt na wijziging als volgt te luiden:

 

  • 5.

    Schilgebieden: de gebieden zoals omschreven in artikel 2. We onderscheiden een eerste, een tweede en een derde schil.

Artikel II

Hoofdstuk II, artikel 2 Toepassingsgebied komt na wijziging als volgt te luiden:

Artikel 2 Toepassingsgebied

Voor het verlenen van een vergunning voor het parkeren op parkeerapparatuurplaatsen worden de volgende gebieden aangewezen:

 

Eerste schil:

  • a.

    Binnenstad: Het gebied begrensd door de middellijn van de waterwegen Noorderhaven, Lopende diep, Spilsluizen, Turfsingel, Schuitendiep, Oosterhaven, Verbindingskanaal, Zuiderhaven en der A.

Tweede schil:

  • b.

    Hortusbuurt: Het gebied begrensd door Boterdiep, Boteringesingel ZZ, Kruissingel, Leliesingel en de middellijn van dewaterwegen Noorderhaven, Lopendediep, Spilsluizen en Turfsingel.

  • c.

    Oosterpoortbuurt: Het gebied begrensd door hoofdrijbaan van de Europaweg, de Weg der Verenigde Naties, de spoorlijn Groningen/Assen, het Herewegviaduct en de 'middellijn' van de waterwegen Oosterhaven en Verbindingskanaal.

  • d.

    Rivierenbuurt: Het gebied begrensd door Emplacement NS, Viaductstraat, middellijn Hereweg, Weg der Verenigde Naties, Julianaplein en de middellijn van het Noord-Willemskanaal.

  • e.

    Herewegbuurt: Het gebied begrensd door de spoorlijn Groningen/Assen, de Weg der Verenigde Naties en middellijn Hereweg.

  • f.

    Zeehelden- en Badstratenbuurt: Het gebied begrensd door de middellijn van de waterwegen Hoendiep, Eendrachtskanaal, Zuiderhaven, Noord-Willemskanaal, spoorlijn evenwijdig aan de Koeriersterweg en Laan 1940-1945.

  • g.

    Schildersbuurt: Het gebied begrensd door de middellijn van de waterwegen, Reitdiep, Noorderhaven, der A, Zuiderhaven, Eendrachtskanaal, Hoendiep enspoorlijn langs Laan 1940-1945.

  • h.

    Oosterparkbuurt: Het gebied begrensd door de middellijn van de waterweg Oosterhamrikkanaal, de middellijn van de waterweg Van Starkenborghkanaal, het Damsterdiep, Balkgat, Eemskanaal, Damstersingel, Petrus Campersingel, S.S. Rosensteinlaan, secundaire rijbaan Wouter van Doeverenplein.

  • i.

    Grunobuurt/Laanhuizen: Het gebied begrensd door de middellijn van de waterweg Noord-Willemskanaal, spoorlijn evenwijdig aan Koeriersterweg, Laan 1940-1945, Concourslaan, Paterswoldseweg en de Weg der Verenigde Naties.

  • j.

    Korrewegbuurt: Het gebied begrensd door de middellijn waterweg Oosterhamrikkanaal, de P.J. van Kerckhoffstraat, de Singelweg, de Korreweg, de Nieuwe Ebbingestraat tussen de Boteringesingel en de Noorderstationstraat, de middellijn van de Bedumerweg, de middellijn van de waterweg Van Starkenborghkanaal, minus het gebied zoals gedefinieerd onder r.

  • k.

    Binnenstad-Oost: Het gebied begrensd door Bloemstraat, Bloemsingel (vanaf hoek Bloemstraat tot en met het perceel met huisnummer 8b), Oostersingel, Oostersingeldwarsstraat, Steentilkade, Damsterkade, Oosterkade, Voor 't Voormalig Klein Poortje en de middellijn van de waterwegen Schuitendiep, Turfsingel en Oosterhaven.

  • l.

    Oranjebuurt/Noorderplantsoenbuurt: Het gebied begrensd door Wilhelminakade, de spoorlijn Groningen/Delfzijl, Noorderstationsstraat even huisnummers, Noorderbuitensingel, Grachtstraat, Verlengde Grachtstraat.

  • m.

    De Linie: Het gebied begrensd door de H.L. Wichersstraat, Verl.Lodewijkstraat, Redoute, Verlengde Winschoterdiep.

  • n.

    zwembad "De Papiermolen": Het parkeerterrein dat begrensd wordt door het aan de noordzijde gelegen fietspad, aan de westzijde de groenzone, aan de oostzijde het Boutenspad en aan de zuidzijde het gebouw van de Papiermolen.

  • o.

    Kop van Oost: Het gebied begrensd door de middellijn van de waterweg Eemskanaal, hoofdrijbaan van de europaweg, Sontweg en de westelijke kadastrale grens van de percelen GNGOOP 00908G0000 en GNGOOP 00768G0000 hetgeen ongeveer overeenkomt met een loodrechte lijn op het Eemskanaal in het verlengde van Agunnaryweg.

  • p.

    De Hoogte: Het gebied begrensd door de spoorlijn Groningen/Delfzijl, de Plataanlaan (tussen de spoorlijn Groningen/Delzijl en het kruispunt met de Bedumerweg), de middellijn van de Bedumerweg en de middellijn van de Noorderstationsstraat.

  • q.

    Tuinwijk: Het gebied begrensd door Het gebied begrensd door het Wilgenpad, Bessemoerstraat, K. de Vriezestraat, Mutua Fidesstraat, Studentenlaan, Kastanjelaan tot het kruispunt Kastanjelaan/Moesstraat, Moesstraat, Wilgenlaan tot het kruispunt Wilgenlaan/Bessemoerstraat.

  • r.

    Professorenbuurt: Het gebied begrensd door de middellijn van de waterweg Van Starkenborghkanaal, de middellijn van de waterweg Oosterhamrikkanaal, de Heymanslaan (exclusief de parkeerplaatsen op dit weggedeelte) en de Korreweg (tussen het kruispunt met de Heymanslaan en de Gerrit Krolbrug).

  • s.

    Helpman: Het gebied begrensd door de Weg der Verenigde Naties, de spoorlijn Groningen - Nieuweschans/Assen, Helperpad, Helperbrink tot het kruispunt Helperbrink/Verlengde Hereweg, de oostzijde van de Verlengde Hereweg (even huisnummers), Hereweg tot de Weg der Verenigde Naties, Papiermolenlaan tot het kruispunt Papiermolenlaan/ Boutenspad.

  • t.

    Selwerd: Het gebied begrensd door de spoorlijn Groningen/Delfzijl, de Kastanjelaan, het Sleedoornpad, de Eikenlaan tot het kruispunt met de Zonnelaan, de middellijn van de Zonnelaan tussen het kruispunt met de Eikenlaan en de Plataanlaan, de Plataanlaan (tussen de spoorlijn Groningen/Delfzijl en het kruispunt met de Zonnelaan).

Derde schil:

  • u.

    Helpman-West: Het gebied begrensd door de Weg der Verenigde Naties, de Hereweg tot de Natte Brug over het Helperdiep, de middellijn van de Verlengde Hereweg tot het kruispunt met de Van Royenlaan (exclusief de parkeerplaatsen aan dit weggedeelte en op het parkeerterrein bij Winkelcentrum Helperplein), de middellijn van de Verlengde Hereweg tussen de van Royenlaan en de Van Ketwich Verschuurlaan, de van Ketwich Verschuurlaan tot het kruispunt met de Hora Siccamasingel, de Hora Siccamasingel (westzijde), de middellijn van het fietspad dat volgt op de Hora Siccamasingel, de middellijn van de waterweg Helperdiep en de snelweg A28 minus het gebied zoals gedefinieerd onder n.

  • v.

    Coendersborg: Het gebied begrensd door de Helperzoom, de Goeman Borgesiuslaan, de middellijn van de Verlengde Hereweg tot het kruispunt met de Helper Brink (exclusief de parkeerplaatsen aan dit weggedeelte en de Helper Brink (exclusief de adressen aan dit weggedeelte).

  • w.

    Paddepoel: Het gebied begrensd door de middellijn van de Friesestraatweg N 370 (tussen het kruispunt met de Pleiadenlaan en met de Plataanlaan), de Plataanlaan (tussen het kruispunt met de Friesestraatweg N 370 en het kruispunt met de Zonnelaan), de middellijn van de Zonnelaan en de spoorlijn Groningen/Delfzijl.

  • x.

    De Wijert Noord: Het gebied begrensd door de middellijn van de waterweg Noord-Willemskanaal, de van Ketwich Verschuurlaan (tot het kruispunt met de Hora Siccamasingel), de Hora Siccamasingel (oostzijde), de middellijn van het fietspad dat volgt op de Hora Siccamasingel, de middellijn van de waterweg Helperdiep, de middellijn van de Julianaweg A28 en de middellijn van de Weg der Verenigde Naties A7 tot de waterweg Noord-Willemskanaal.

  • y.

    Corpus den Hoorn: Het gebied begrensd door de middellijn van de Weg der Verenigde Naties A7, de middellijn van de waterweg Noord-Willemskanaal, en de middellijn van de Laan Corpus den Hoorn.

  • z.

    Hoornse Meer: Het gebied begrensd door de Veenweg, de middellijn van de Paterswoldseweg (tot het kruipunt met de Laan Corpus den Hoorn), de middelllijn van de Laan Corpus den Hoorn (tussen het kruispunt met de Paterswoldseweg en de Julianaweg A28), de middellijn van de Julianaweg A28, het Hoornse Pad, het water van het Hoornse Meer en het Winterpad.

Artikel III

Hoofdstuk II Artikel 3 komt na wijziging als volgt te luiden:

Artikel 3 Bewonersvergunning eerste schil

Artikel IV

Hoofdstuk II Artikel 3 lid 1 komt na wijziging als volgt te luiden:

 

  • 1.

    Aan de houder van een motorvoertuig die in één van de toepassingsgebieden in de categorie eerste schil als bewoner staat ingeschreven, wordt op schriftelijke aanvraag voor het desbetreffende gebied één vergunning verleend als bedoeld in artikel 5 sub a van de Parkeerverordening.

Artikel V

Hoofdstuk II Artikel 4 komt na wijziging als volgt te luiden:

Artikel 4 Bewonersvergunning tweede en derde schil

Artikel VI

Hoofdstuk II Artikel 4 lid 1 komt na wijziging als volgt te luiden:

 

  • 1.

    Aan de houder van een motorvoertuig die in één van de toepassingsgebieden in de categorie tweede en derde schil als bewoner staat ingeschreven, wordt op schriftelijke aanvraag één vergunning als bedoeld in artikel 5 onder a Parkeerverordening verleend voor het desbetreffende gebied.

Artikel VII

Hoofdstuk II Artikel 5 lid 1 komt na wijziging als volgt te luiden:

 

  • 1.

    Aan degene die een beroep of bedrijf uitoefent in één van de toepassingsgebieden in de categorie tweede en derde schil wordt op schriftelijke aanvraag voor het desbetreffende gebied één vergunning verleend als bedoeld in artikel 5 onder b Parkeerverordening.

Artikel VIII

Hoofdstuk II Artikel 6 lid 1 komt na wijziging als volgt te luiden:

 

  • 1.

    Aan een bewoner die zijn woonadres heeft in één van de toepassingsgebieden in de categorie tweede en derde schil, wordt voor het desbetreffende gebied op aanvraag een vergunning verleend als bedoeld in artikel 5 sub c van de Parkeerverordening. Als bijkomende voorwaarden gelden:

    • a.

      dat een bezoekersvergunning nooit het recht geeft om te parkeren op een belanghebbendenplaats;

    • b.

      dat een maximum geldt van één bezoekersvergunning per woonadres zoals omschreven in artikel 2 lid 6;

    • c.

      dat een bezoekersvergunning het recht geeft op 16 uur parkeren per kalenderweek van zondag 00.00 uur tot de volgende zondag 00.00 uur.

Artikel IX

Inwerkingtreding

Deze wijziging van de Nadere regels op de parkeerverordening gemeente Groningen 2019 treedt in werking op de dag na bekendmaking.

 

Gedaan te Groningen in de collegevergadering van 23-03-2021.

De burgemeester,

Koen Schuiling

De secretaris,

Christien Bronda

Naar boven