Besluit eerste wijziging Nadere criteria voor de verlening van parkeervergunningen gemeente Schiedam 2013

Het college van Burgemeester en Wethouders;

 

Gelet op de Parkeerverordening 2013 gemeente Schiedam, artikel 3, tweede lid.

 

Besluit de:

 

Nadere criteria voor de verlening van parkeervergunningen gemeente Schiedam 2013 ex artikel 3, tweede lid, van de Parkeerverordening Schiedam 2013”

 

als volgt te wijzigen en vast te stellen:

 

Eerste wijziging Nadere criteria voor de verlening van parkeervergunningen gemeente Schiedam 2013

Artikel I Aantal parkeervergunningen voor bewoners per adres.

Artikel 1 gewijzigd, in die zin dat leden worden vernummerd en lid 1.b wordt toegevoegd:

 

Huidige tekst

Voorgestelde tekst

Artikel 1 Aantal parkeervergunningen voor bewoners per adres

 

1a. Per adres, volgens inschrijving in de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA) en gelegen in de bij de vergunningaanvraag aangegeven sectoren A of E, wordt maximaal één parkeervergunning voor bewoners uitgegeven.

 

1b. Per adres, volgens inschrijving in de GBA en gelegen in de bij de vergunningaanvraag aangegeven sectoren B, C en D, worden maximaal twee parkeervergunningen voor bewoners uitgegeven. Voor geheel sector B geldt daarbij het volgende: Voor geheel sector B wordt een maximum van 250 gesteld aan het aantal adressen waarvoor een tweede bewonersvergunning wordt uitgegeven. Als er meer dan dit maximum aantal tweede vergunningen wordt aangevraagd, wordt de 251e en verdere aanvragers op een wachtlijst geplaatst, op volgorde van ontvangst van de aanvraag.

 

1c.Indien men beschikt over eigen parkeergelegenheid wordt het aantal beschikbare eigen parkeerplaatsen afgetrokken van het in lid 1a of 1b bepaalde maximum aantal uit te geven parkeervergunningen. In dit geval dient men bij de aanvraag voor de parkeervergunning aan te tonen dat de aanvrager c.q. zijn / haar volgens het GBA op hetzelfde adres ingeschreven medebewoners beschikt over meer voertuigen dan het aantal plaatsen eigen parkeergelegenheid waarover wordt beschikt. Onder eigen parkeergelegenheid wordt in ieder geval verstaan: een vaste plek in een particuliere garage, een plek op eigen terrein (indien de grond of een bijgebouw oorspronkelijk als garage of parkeerplaats was bestemd of in gebruik was, maar niet meer als zodanig wordt gebruikt, wordt deze ook als eigen parkeergelegenheid aangemerkt. Uitzondering hierop is het geval dat deze wijziging zodanig duurzaam is dat parkeren feitelijk niet meer mogelijk is te maken én deze wijziging voor 1 januari 2003 tot stand is gebracht. De bewijslast met betrekking tot deze uitzondering berust bij de aanvrager) en een vaste plaats in een openbare garage.

 

1d. In afwijking van lid 1a.en 1b. kunnen tweede vergunningen worden verleend, indien op het betreffende adres een tweede vergunning werd verleend geldig in het jaar 2002. Indien men verhuist is er geen recht meer op de tweede vergunning.

Artikel 1 Aantal parkeervergunningen voor bewoners per adres

 

1a.a. Per adres, volgens inschrijving in de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA) en gelegen in de bij de vergunningaanvraag aangegeven sectoren A of E, wordt maximaal één parkeervergunning voor bewoners uitgegeven.

 

1a.b. Per adres, volgens inschrijving in de GBA en gelegen in de bij de vergunningaanvraag aangegeven sectoren B, C en D, worden maximaal twee parkeervergunningen voor bewoners uitgegeven. Voor geheel sector B geldt daarbij het volgende: Voor geheel sector B wordt een maximum van 250 gesteld aan het aantal adressen waarvoor een tweede bewonersvergunning wordt uitgegeven. Als er meer dan dit maximum aantal tweede vergunningen wordt aangevraagd, wordt de 251e en verdere aanvragers op een wachtlijst geplaatst, op volgorde van ontvangst van de aanvraag.

 

1a.c.Indien men beschikt over eigen parkeergelegenheid wordt het aantal beschikbare eigen parkeerplaatsen afgetrokken van het in lid 1a.a of 1a.b bepaalde maximum aantal uit te geven parkeervergunningen. In dit geval dient men bij de aanvraag voor de parkeervergunning aan te tonen dat de aanvrager c.q. zijn / haar volgens het GBA op hetzelfde adres ingeschreven medebewoners beschikt over meer voertuigen dan het aantal plaatsen eigen parkeergelegenheid waarover wordt beschikt. Onder eigen parkeergelegenheid wordt in ieder geval verstaan: een vaste plek in een particuliere garage, een plek op eigen terrein (indien de grond of een bijgebouw oorspronkelijk als garage of parkeerplaats was bestemd of in gebruik was, maar niet meer als zodanig wordt gebruikt, wordt deze ook als eigen parkeergelegenheid aangemerkt. Uitzondering hierop is het geval dat deze wijziging zodanig duurzaam is dat parkeren feitelijk niet meer mogelijk is te maken én deze wijziging voor 1 januari 2003 tot stand is gebracht. De bewijslast met betrekking tot deze uitzondering berust bij de aanvrager) en een vaste plaats in een openbare garage.

1a.d. In afwijking van lid 1a.a.en 1a.b. kunnen tweede vergunningen worden verleend, indien op het betreffende adres een tweede vergunning werd verleend geldig in het jaar 2002. Indien men verhuist is er geen recht meer op de tweede vergunning.

 

1b. Het aantal parkeervergunningen voor bewoners ten behoeve van visite en mantelzorg dat maximaal wordt verleend, is:

1b.a. één visiteparkeervergunning per adres, volgens inschrijving in de Basis registratie Personen (BRP) in de sectoren A , of B, of C, of D of E ; en

1b.b één mantelzorgparkeervergunning per adres, volgens inschrijving in de Basis registratie Personen (BRP) in de sectoren A , of B, of C, of D of E

Toelichting op de wijziging

Redactioneel: De leden van artikel 1 worden vernummerd in 1a.a, 1.a.b, 1.a.c en 1.a.d..

 

Tevens wordt lid 1b aan artikel 1 toegevoegd.

 

Inhoudelijk: 

In artikel 1, lid 1b, wordt het maximaal aantal te verlenen parkeervergunningen voor bewoners ten behoeve van visite en mantelzorg vastgesteld.

Met deze aanpassingen wordt er een wettelijke grondslag gecreëerd voor de bestaande praktijk van de visite- en mantelzorgregeling met de kraskaarten.

 

Aan artikel 2 wordt het volgende toegevoegd:

Huidige tekst

Voorgestelde tekst

Artikel 2 registratie voertuig

 

2a. De parkeervergunningen voor bewoners, worden op één kenteken uitgegeven. Uitgegaan wordt van de kentekenregistratie bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW).

Artikel 2 registratie voertuig

2a. De parkeervergunningen voor bewoners, als bedoeld in artikel 1a, worden op één kenteken uitgegeven. Uitgegaan wordt van de kentekenregistratie bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW).

Toelichting op de wijziging

Inhoudelijk:

 

In lid 2a. wordt de verwijzing naar de bewonersvergunningen uit artikel 1, lid 1.a toegevoegd. Het aantal bewonersvergunningen is beperkt tot één kenteken per vergunning. Voor de visiteregeling en de mantelzorgregeling in artikel 1, lidl 1b. geldt deze beperking niet.

 

Artikel II

Dit besluit treedt in werking op de dag na bekendmaking in het elektronisch gemeenteblad.

Aldus vastgesteld in de vergadering van burgemeester en wethouder van 23 maart 2021,

de secretaris,

drs. M.A. van den Hende, wnd.

de burgemeester,

C.H.J. Lamers

Naar boven