Gemeente Echt-Susteren - gedoogbeslissing verruiming openingstijden supermarkten

Beslissing van het college van burgemeester en wethouders van Echt-Susteren tot het gedogen van een verruiming van de openingstijden voor supermarkten in de gemeente Echt-Susteren.

Overwegingen

Op grond van artikel 2 van de Winkeltijdenwet is het verboden om winkels op Goede Vrijdag na 19.00 uur geopend te hebben.

Om de verdere verspreiding van COVID-19 tegen te gaan is op 12 en 15 maart 2020 een aantal ingrijpende maatregelen genomen. Onder meer zijn met ingang van 15 maart 2020 om 18.00 uur eet- en drinkgelegenheden gesloten en in de Noodverordening COVID-19 Veiligheidsregio Limburg-Noord is daarop een verbod opgenomen om deze inrichtingen geopend te houden. Het gaat onder meer om inrichtingen waar ter plaatse eten of drinken wordt verkocht en genuttigd (eet- en drinkgelegenheden).

Met het sluiten van de verschillende inrichtingen, in het bijzonder eet- en drinkgelegenheden, vindt er een grotere afname van producten uit de supermarkten plaats. Daardoor neemt de drukte in supermarkten toe.

Om te kunnen voldoen aan het houden van een afstand van 1,5 meter, is het spreiden van bezoekers in de supermarkten van groot belang. Door verruiming van de openingstijd op Goede Vrijdag zal er een grotere spreiding zijn van bezoekers.

Voorts hebben burgers - werkzaam in de vitale beroepen - door hun (extra) inzet minder mogelijkheden om naar de supermarkt te gaan. Door uitbreiding van de openingstijden op Goede Vrijdag wordt velen van hen de mogelijkheid geboden om toch inkopen te kunnen doen.

Omwonenden en andere belanghebbenden kunnen mogelijk overlast of andere hinder ondervinden van de verruiming van de openingstijd. Het gaat hier echter om een tijdelijke gedoogsituatie in uitzonderlijke omstandigheden vanwege zwaarwegende redenen zoals hierboven omschreven. Het belang om maatregelen te treffen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan weegt in dit verband zwaarder dan het Godsdienstig belang en enige overlast of hinder.

Bovendien is de overschrijding van de openingstijden beperkt in tijd. De gedoogsituatie zal niet langer voortduren dan tot 22.00 uur op vrijdag 10 april 2020. Het belang van spreiding bezoekers dient in deze uitzonderlijke situatie zwaarder te wegen dan andere belangen.

Beslissing

In afwijking van de Winkeltijdenwet zal het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Echt-Susteren gedogen dat de supermarkten in de gemeente Echt-Susteren op Goede Vrijdag 10 april 2020 voor publiek geopend zijn tot 22.00 uur.

Met dien verstande dat:

  • -

    Deze tijdelijke gedoogbeslissing geldt vanwege de huidige uitzonderlijke situatie en ter voorkoming van besmetting van het virus.

  • -

    De gedoogbeslissing slechts geldt gedurende Goede Vrijdag (10 april 2020).

  • -

    De gedoogbeslissing enkel geldt voor supermarkten.

 

Echt, 9 april 2020

Namens burgemeester en wethouders van Echt-Susteren,

R.M.H.M. Vranken

Teamleider Toezicht & Handhaving

Naar boven