Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Vijfheerenlanden houdende regels omtrent tijdelijke machtiging (Tijdelijk machtigingsbesluit college gemeente Vijfheerenlanden)

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Vijfheerenlanden;

Gelet op artikel 168 van de Gemeentewet, de Algemene wet bestuursrecht (Awb), het Burgerlijk Wetboek (BW) en de overige van toepassing zijnde wettelijke voorschriften;

Overwegende dat het vanwege de landelijke maatregelen inzake het coronavirus wenselijk is om binnen de gemeente Vijfheerenlanden gebruik te maken van machtiging zodat:

  • -

    de afzonderlijke leden van het college (portefeuillehouders) zijn gemachtigd tot het uitoefenen van één of meer van zijn bevoegdheden voor wat betreft de eigen portefeuille;

  • -

    daartoe een tijdelijke machtigingsbesluit moet worden vastgesteld waarbij die bevoegdheden worden geregeld zolang coronamaatregelen naar maximale duur nodig kunnen zijn;

B E S L U I T E N:

  • 1)

    Tot het op grond van artikel 168 van de Gemeentewet machtigen van één of meer leden van het college van de gemeente Vijfheerenlanden tot uitoefening van één of meer van zijn bevoegdheden op basis van de portefeuilleverdeling als bijlage gevoegd bij het op 8 januari 2019 vastgestelde Reglement van orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van het college van burgmeesters en wethouders van de gemeente Vijfheerenlanden, overeenkomstig de volgende algemene regels.

Artikel 1  

In deze regeling en de daarbij behorende bijlagen wordt verstaan onder:

  • a.

    Machtiging als bedoeld in artikel 168 van de Gemeentewet:

    • de bevoegdheid om in naam van een bestuursorgaan besluiten te nemen als bedoeld in artikel 10:1 van de Algemene wet bestuursrecht (mandaat);

    • de bevoegdheid als bedoeld in Boek 3 BW om in naam van een bestuursorgaan privaatrechtelijke rechtshandelingen te verrichten, waaronder mede begrepen de voorbereiding en de uitvoering ervan (volmacht);

    • het verrichten van handelingen die noch een besluit, noch een privaatrechtelijke rechtshandeling zijn (machtiging);

  • b.

    Gemachtigde: de portefeuillehouder die de bevoegdheid namens het college uitoefent;

  • c.

    College: het college van burgemeester en wethouders;

  • d.

    Portefeuille: pakket van taakvelden van een wethouder en de burgemeester (als collegelid) op basis van de portefeuilleverdeling binnen het college als bijlage gevoegd bij het op 8 januari 2019 vastgestelde Reglement van orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van het college van burgmeesters en wethouders van de gemeente Vijfheerenlanden;

  • e.

    Portefeuillehouder: een lid van het college dat een bepaalde portefeuille onder zich heeft;

Artikel 2 Omvang machtiging en volmacht

  • 1.

    Het college verstrekt aan de leden van het college de machtiging om namens het college de bij zijn portefeuille behorende bevoegdheden van het college uit te oefenen op basis van de daartoe schriftelijk vastgelegde portefeuilleverdeling.

  • 2.

    De op grond van deze regeling verleende machtigingen gelden slechts ter uitoefening van de taken en werkzaamheden die onder de verantwoordelijkheid van de gemachtigde en zijn portefeuille vallen.

  • 3.

    Indien er raakvlakken zijn met een andere portefeuille, wordt de bevoegdheid in overleg met de betreffende portefeuillehouder uitgeoefend.

  • 4.

    Onder het uitoefenen van de bevoegdheden in machtiging wordt ook de beslissings-, uitvoerings- en afdoeningsbevoegdheden verstaan die hiermee verband (kunnen) houden.

  • 5.

    Bij de uitoefening van bevoegdheden in machtiging wordt in acht genomen wat daaromtrent wordt gesteld in wetten, besluiten, verordeningen, circulaires, beleidsregels, regelingen, aanwijzingen, richtlijnen en dergelijke van wetgevers of bestuursorganen van rijk, provincie, regio en/of de gemeente, alsmede van de Europese Unie, daaronder begrepen alle inkoop- en aanbestedingsregelgeving en -beleid.

Artikel 3 Uitgezonderde bevoegdheden

Onverminderd het bepaalde in artikel 10:3 van de Algemene wet bestuursrecht geldt een machtiging niet indien:

  • 1.

    niet wordt voldaan aan bij machtiging gestelde voorwaarden of voorschriften zoals aangegeven in deze regeling;

  • 2.

    niet wordt voldaan aan het bepaalde in de geldende regelingen inzake budgethouderschap, budgetbeheer en resultaatverantwoordelijkheid en eventuele aanverwante regels;

  • 3.

    sprake is van afwijking van geldend beleid en andere regelgeving;

  • 4.

    sprake is van een ingrijpend besluit;

  • 5.

    omtrent een zaak de standpunten van de gemachtigde en een voorgeschreven adviserende instantie uiteenlopen;

  • 6.

    de gemachtigde daarbij een persoonlijk belang heeft als bedoeld in artikel 2:4, tweede lid van de Algemene wet bestuursrecht.

Artikel 4 Instructies voor gebruik van de machtiging

  • 1.

    De gemachtigde stelt het college achteraf in kennis van uitoefening van de machtiging.

  • 2.

    De gemachtigde stelt het college vooraf in kennis van uitoefening van de machtiging, indien hij redelijkerwijs moet aannemen dat het voor het college van belang is om daaromtrent te zijn geïnformeerd.

  • 3.

    Indien voorzienbaar is dat een besluit politieke of bestuurlijke consequenties kan hebben, informeert de gemachtigde het college daarover zodanig ruimschoots tevoren dat het college in de gelegenheid is zich daarover te beraden en een standpunt in te nemen. De gemachtigde volgt het standpunt van het college bij de uitoefening van de machtiging.

Artikel 5 Plaatsvervanging

Bij afwezigheid van de gemachtigde kan de bevoegdheid worden uitgeoefend door diens plaatsvervanger zoals geregeld in de bijlage van het op 8 januari 2019 vastgestelde Reglement van orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van het college van burgmeesters en wethouders van de gemeente Vijfheerenlanden.

Artikel 6 Slotbepalingen

Deze regeling wordt aangehaald als ‘Tijdelijk machtigingsbesluit college gemeente Vijfheerenlanden’. Dit besluit treedt in werking met ingang van de eerste dag na de datum van bekendmaking en vervalt met ingang van 1 augustus 2020.

Aldus vastgesteld op 24 maart 2020,

Het college van burgemeester en wethouders van Vijfheerenlanden,

de secretaris,

N. van Ameijde-Poortman

de burgemeester,

S. Fröhlich

Naar boven