Voornemen verkeersbesluit harmonisatie milieuzone Arnhem

 

Zaaknummer: 457944

 

Voornemen verkeersbesluit vo or aanpassing van de milieuzone

Het college van burgemeester en wethouders van Arnhem heeft het voornemen om een verkeersbesluit te nemen om per 29 oktober 2020 de milieuzone aan te passen.

 

Het voorgenomen verkeersbesluit luidt als volgt:

 

door:

  • het verwijderen van borden overeenkomstig model C6 (gesloten voor motorvoertuigen) van bijlage 1 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990) met de daaronder geplaatste onderborden en

  • het plaatsen van borden overeenkomstig model C22a (Gesloten voor personen- en bedrijfsauto’s, vrachtauto’s of bussen met een dieselmotor vanwege milieuzone) van bijlage 1 van het RVV 1990 met de onderborden C22a2, e.e.a. zoals aangegeven in het bebordingsvoorbeeld,

in het gebied zoals aangegeven op de onderstaande overzichtstekening een milieuzone in te stellen waarin vracht-, personen- en bedrijfsauto's met een dieselmotor alleen zijn toegestaan indien zij voldoen aan emissieklasse 4 of hoger:

 

Overzichtstekening

 

 

 

 

 

 

Bebordingsvoorbeeld

Toelichting op dit voornemen

 

Emissieklasse 4 en bedrijfsauto's

Op 29 oktober 2019 is het RVV 1990 aangepast om de milieuzones in Nederland te harmoniseren. De betekenis van het bord C22a (milieuzone) van bijlage 1 van het RVV is gewijzigd en het gebruik van onderborden is beperkt. Gevolg is onder andere dat een gemeente niet meer alleen dieselpersonenauto's uit een milieuzone kan weren. Er is alleen een combinatie van personen- en bedrijfsauto's met een dieselmotor mogelijk. Ook hanteert het aangepaste RVV emissieklassen in plaats van euronormen. Daarom en om uitvoering te geven aan de Luchtagenda: "Naar een schonere lucht in 2025" van de gemeente Arnhem, is het voornemen om per 29 oktober 2020 bedrijfsauto's met een dieselmotor alleen nog maar in de Arnhemse milieuzone toe te staan als zij voldoen aan emissieklasse 4 of hoger. Ook vrachtauto's en personenauto's met een dieselmotor moeten dan aan emissieklasse 4 of hoger voldoen om in de Arnhemse milieuzone te worden toegelaten. Omdat emissieklasse 4, euronorm 4 en de "datum eerste toelating" die we in Arnhem hanteren grotendeels met elkaar overeenkomen, verandert er naar verwachting voor deze groepen niet veel.

 

Sloopregeling

Aan eigenaren van oude diesel-bedrijfsauto's die in de milieuzone wonen of daar hun bedrijf hebben, biedt de gemeente een sloopregeling aan. Bij het overleggen van het bewijs van sloop van hun voertuig komen zij in aanmerking voor een tegemoetkoming van € 1.000,-. Begin juni worden de voorwaarden voor de sloopregeling gepubliceerd op www.arnhem.nl/milieuzone.

 

Uitbreiding gebied

Tegelijk met het invoeren van de nieuwe regels wordt per 29 oktober 2020 ook het gebied tussen de Weerdjesstraat en de Rijnkade onderdeel van de milieuzone. Op dit moment is dit gebied alleen via de milieuzone te bereiken. Daarom gelden feitelijk hier nu ook al de regels van de milieuzone. Doordat het gebied formeel onderdeel van de milieuzone wordt, kunnen bewoners en bedrijven van dit gebied ook profiteren van de landelijke vrijstellingen en ontheffingen voor milieuzones.

 

V rijstellingen en ontheffingen van de milieuzone

Per 29 oktober 2020 gelden voor vrijstellingen en ontheffingen de volgende regels:

  • Diesel-oldtimers (ouder dan 40 jaar) krijgen een landelijke vrijstelling. Deze wordt automatisch aan het voertuig toegekend.

  • Eigenaren van oude diesel-kampeerauto's krijgen, als zij in een milieuzone wonen, een vrijstelling voor de milieuzone waarin zij wonen. Deze wordt automatisch aan het voertuig toegekend. De vrijstelling geldt dus niet voor milieuzones in andere steden.

  • Rolstoeltoegankelijke voertuigen, in het kentekenregister herkenbaar aan de carrosseriecode SH, krijgen een landelijke vrijstelling. Deze wordt automatisch aan het voertuig toegekend.

  • Eigenaren van oudere diesel-personenauto's of diesel-bedrijfsauto's, die voor een bedrag van € 500,- of meer zijn aangepast voor het gebruik of vervoer van gehandicapten, kunnen bij de gemeente een ontheffing aanvragen. Een verleende ontheffing geldt ook voor andere gemeenten met een milieuzone.

  • Voor de Arnhemse milieuzone kan voor elk kenteken maximaal 12 keer per jaar bij de gemeente een dagontheffing worden aangevraagd. Een dagontheffing is geldig voor één kalenderdag, die begint om 0.00 uur en eindigt om 06.00 uur de volgende dag (maximaal 30 uur). Een dagontheffing moet zijn aangevraagd vóórdat de milieuzone is ingereden.

  • Bijzondere vrachtauto's die niet ouder zijn dan 13 jaar krijgen óf een landelijke vrijstelling óf komen in aanmerking voor een landelijke ontheffing die wordt afgegeven door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Meer informatie hierover is te vinden op www.milieuzones.nl

 

Zienswijzen

Voordat het college een beslissing neemt, kunt u uw zienswijze kenbaar maken. Hiervoor heeft u de gelegenheid tot 2 mei 2020.

 

U kunt een brief sturen naar:

Het college van burgemeester en wethouders

Postbus 9200

6800 HA Arnhem

 

of een email naar:

backoffice-handhaving@arnhem.nl

 

Vermeldt u alstublieft het zaaknummer: 457944.

 

Als alle reacties bekend zijn, vindt er een belangenafweging plaats. Indien wordt overgegaan tot een definitief verkeersbesluit, wordt dat bekend gemaakt in de Staatscourant. Tegen een verkeersbesluit kan bezwaar worden gemaakt.

 

Meer informatie

Meer informatie vindt u op www.arnhem.nl/milieuzone en op www.milieuzones.nl. Onze Klantenservice bereikt u via het contactformulier op www.arnhem.nl/contact of via tel. 0800-1809.

 

 

 

Naar boven