Besluit tot eerste wijziging van het Aanwijzingsbesluit parkeerapparatuurplaatsen gemeente Utrecht

Integraal Resultaatverantwoordelijk Manager (IRM) van Ruimte;

 

Gelet op artikel 10 van de Parkeerbelastingverordening 2020 gemeente Utrecht;

 

Gelet op de Mandaatregeling B&W en burgemeester 2020 Gemeente Utrecht;

 

Gelet op de Procedure invoering betaald parkeren;

 

Overwegende dat in de gebieden Rijnsweerd Zuid, Kemal Ataturkstraat e.o. (Voordorp), Westravenstraat e.o. (Rivierenwijk), deel Aquamarijnlaan (Hoograven), Robijnlaan (Hoograven), Rachmaninoffplantsoen e.o. en Schönberglaan e.o. (Welgelegen) een meerderheid is voor de invoering van betaald parkeren;

Overwegende dat het aanwijzingsbesluit op een aantal punten geactualiseerd moet worden;

 

Besluit vast te stellen de volgende wijziging van het Aanwijzingsbesluit parkeerapparatuurplaatsen gemeente Utrecht:

 

 

 

Artikel I

Aan artikel I onder zone B1 wordt toegevoegd:

 

Het deelrayon 116.300 (Hoograven) bestaat uit alle parkeerplaatsen en voor het parkeren bestemde gedeelten in het gebied gelegen aan de Aquamarijnlaan tussen de Detmoldstraat en de W.A. Vultostraat, en de Robijnlaan tussen de Opaalweg en de Topaaslaan

 

Rayon 120

Rayon 120 bestaat uit deelrayon 120.100 (Voordorp)

 

Het deelrayon 120.100 bestaat uit alle parkeerplaatsen en voor het parkeren bestemde gedeelten in het gebied omsloten door Kapteynlaan vanaf het spoor, Aartsbisschop Romerostraat, het water aan de Tomas Masarijkstraat en het spoor.

 

Rayon 121

Rayon 121 bestaat uit deelrayon 121.100 (Rijnsweerd Zuid).

 

Het deelrayon 121.100 bestaat uit alle parkeerplaatsen en voor het parkeren bestemde gedeelten in het gebied omsloten door Archimedislaan (niet inbegrepen), Rijksweg A27, Kromme Rijn, Louis Bouwmeesterlaan, Waterlinieweg en Rijksweg A28

 

Artikel II

In artikel I komen de alinea's over Rayon 116 en de deelrayons 16.400, 111.100 en 17.800 als volg te luiden:

A. Rayon 116 bestaat uit deelrayon 116.100 (Rotsoord-Tolsteeg) en deelrayon 116.200 (Smaragdplein winkelgebied) en 116.300 (Hoograven)

B. Het deelrayon 16.400 (Rivierenwijk): bestaat uit alle parkeerplaatsen en voor het parkeren bestemde gedeelten in het gebied omsloten door Vondellaan, Jutfaseweg (huisnummers 1 t/m 133), Amstelstraat, Rijnlaan (niet inbegrepen) en Balijelaan (niet inbegrepen, m.u.v. huisnummer 2a).

C. Het deelrayon 111.100 (Welgelegen): bestaat uit alle parkeerplaatsen en voor het parkeren bestemde gedeelten in het gebied omsloten door Kanaalweg, Weg der Verenigde Naties (zelf niet inbegrepen), Pijperlaan (zelf niet inbegrepen) en Leidsche Rijn

D. Het deelrayon 17.800 (Tuindorp Noord): bestaat uit alle parkeerplaatsen en voor het parkeren bestemde gedeelten in het gebied omsloten door het spoor, Prof. Jordanpad, Prof. Reinwardtlaan, Willem de Zwijgerplantsoen (onevenzijde niet inbegrepen), burg. van der Voort van Zijplaan (zelf niet inbegrepen), Prof. Sjollemalaan (zelf niet inbegrepen), Regentesselaan tot en met nummer 42 en 49 niet inbegrepen, Regentesselaan vanaf de nummers 51 en 44 wel inbegrepen, Linneauslaan tussen Regentesselaan & Dr. H.Th. 's Jacoblaan, Linneauslaan tussen Dr.H.Th. 's Jacoblaan & Meester Tripkade (zelf niet inbegrepen) en Meester Tripkade tussen Linneauslaan & Albrecht Thaerlaan (zelf niet inbegrepen).

 

Artikel III

A. In artikel I, onder ‘Venstertijden’, vervalt:

- rayon 131.100: maandag t/m zondag van 09.00-21.00 uur (parkeren op straat in het kernwinkelgebied is t/m september 2019 het eerste uur gratis)

 

B. In artikel I, onder ‘Winkelstraten’, vervalt:

Overlooprayon

- Als overlooprayon wordt aangewezen:

Voor het deelrayon 18.200 (Wittevrouwen): de parkeerplaatsen en voor het parkeren bestemde weggedeelten in de Smijerslaan, Pompelaan en het De Munnikplein, welke straten deel uitmaken van deelrayon 17.300 (Zeeheldenbuurt).

 

Artikel IV

In artikel I, onder ‘Venstertijden’,

  • Betaling is in alle rayons niet nodig op de volgende feestdagen: nieuwjaarsdag, eerste paasdag, eerste pinksterdag en eerste kerstdag.

wordt toegevoegd:

Aanvullend is in de rayons onder zone A2 en B1 betaling niet nodig op tweede paasdag, Hemelvaartsdag, Koningsdag, Bevrijdingsdag (eenmaal per vijf jaar 2020, 2025, 2030 enzovoort), tweede pinksterdag en tweede kerstdag. In de jaren dat betaling wel nodig is op Bevrijdingsdag in zone A2 en B1 gelden de venstertijden die op de zondagen van kracht zijn in het betreffende rayon.

 

Artikel V

Dit besluit kan worden aangehaald als: ‘Besluit tot eerste wijzing van het Aanwijzingsbesluit parkeerapparatuurplaatsen gemeente Utrecht’.

 

Artikel VI

Dit besluit treedt in werking op 1 april 2020.

 

 

 

Aldus vastgesteld op 23 maart 2020.

Namens burgemeester en wethouders van Utrecht,

Stef Fleischeuer

Directeur Stedelijke Ontwikkeling, Wonen en Economie

Toelichting

 

Proces

Op basis van de ‘Procedure invoering betaald parkeren’ wordt in een gebied betaald parkeren ingevoerd als de parkeerdruk hoog is en er voldoende draagvlak voor de maatregel is. In een gebied wordt een draagvlakmeting alleen gehouden als de parkeerdruk op minimaal één meetmoment tijdens twee weken hoger is dan 80%. Betaald parkeren wordt ingevoerd wanneer het responspercentage van 30% is behaald en er meer voor- dan tegenstemmers zijn.

 

In de gebieden Rijnsweerd Zuid, Kemal Ataturkstraat e.o. (Voordorp), Westravenstraat e.o. (Rivierenwijk), deel Aquamarijnlaan (Hoograven), Robijnlaan (Hoograven), Rachmaninoffplantsoen e.o. en Schönberglaan e.o. (Welgelegen) is draagvlak gemeten voor de invoering van betaald parkeren. In alle gebieden is een meerderheid voor de invoering van betaald parkeren. Betaald parkeren wordt ingevoerd per 1 april 2020. De nieuwe gebieden worden met dit besluit opgenomen in het aanwijzingsbesluit parkeerapparatuurplaatsen voor de gemeente Utrecht. Voor de uitbreiding van betaald parkeren in deze gebieden wordt het betaald parkeren met het vaststellen van de wijzigingen geformaliseerd.

 

Wijzigingen

 

Er zijn nieuwe gebieden toegevoegd en overlooprayons verwijderd. Ter verduidelijking hieronder een overzicht van de doorgevoerde wijzigingen.

 

Oude tekst

 

Rayon 116

Rayon 116 bestaat uit deelrayon 116.100 (Rotsoord-Tolsteeg) en deelrayon 116.200 (Smaragdplein winkelgebied)

 

Rayon 16

Het deelrayon 16.400 (Rivierenwijk): bestaat uit alle parkeerplaatsen en voor het parkeren bestemde gedeelten in het gebied omsloten door Vondellaan, Jutfaseweg (huisnummers 1 t/m 103), Waalstraat, Eemstraat, Rijnlaan (niet inbegrepen) en Balijelaan (niet inbegrepen, m.u.v. huisnummer 2a).

 

Rayon 111

Het deelrayon 111.100 (Welgelegen): bestaat uit alle parkeerplaatsen en voor het parkeren bestemde gedeelten in het gebied omsloten door, Kanaalweg, Weg der Verenigde Naties (zelf niet inbegrepen), Vivaldiplantsoen (zelf niet inbegrepen), Bartóklaan en Leidseweg.

 

Rayon 17

Het deelrayon 17.800 (Tuindorp Noord): bestaat uit alle parkeerplaatsen en voor het parkeren bestemde gedeelten in het gebied omsloten door Albrecht Thaerlaan, Prof. Dr. Magnuslaan, Prof. Reinwardtlaan, Willem de Zwijgerplantsoen (onevenzijde niet inbegrepen), burg. van der Voort van Zijplaan (zelf niet inbegrepen), Prof. Sjollemalaan (zelf niet inbegrepen), Regentesselaan tot en met nummer 42 en 49 niet inbegrepen, Regentesselaan vanaf de nummers 51 en 44 wel inbegrepen, Linneauslaan tussen Regentesselaan & Dr. H.Th. 's Jacoblaan, Linneauslaan tussen Dr.H.Th. 's Jacoblaan & Meester Tripkade (zelf niet inbegrepen) en Meester Tripkade tussen Linneauslaan & Albrecht Thaerlaan (zelf niet inbegrepen).

 

Venstertijden

Betaling is in alle rayons niet nodig op de volgende feestdagen: nieuwjaarsdag, eerste paasdag, eerste pinksterdag en eerste kerstdag. Aanvullend is in de rayons 13 tot en met 18 en 110 tot en met 117 betaling niet nodig op de feestdagen tweede paasdag, Hemelvaartsdag, Koningsdag, Bevrijdingsdag (eenmaal per vijf jaar), tweede pinksterdag en tweede kerstdag.

 

Nieuwe tekst

 

Rayon 116

Rayon 116 bestaat uit deelrayon 116.100 (Rotsoord-Tolsteeg) en deelrayon 116.200 (Smaragdplein winkelgebied) en 116.300 (Hoograven)

 

Rayon 16

Het deelrayon 16.400 (Rivierenwijk): bestaat uit alle parkeerplaatsen en voor het parkeren bestemde gedeelten in het gebied omsloten door Vondellaan, Jutfaseweg (huisnummers 1 t/m 133), Amstelstraat, Rijnlaan (niet inbegrepen) en Balijelaan (niet inbegrepen, m.u.v. huisnummer 2a).

 

Rayon 111

Het deelrayon 111.100 (Welgelegen): bestaat uit alle parkeerplaatsen en voor het parkeren bestemde gedeelten in het gebied omsloten door Kanaalweg, Weg der Verenigde Naties (zelf niet inbegrepen), Pijperlaan (zelf niet inbegrepen) en Leidsche Rijn

 

Rayon 17

Het deelrayon 17.800 (Tuindorp Noord): bestaat uit alle parkeerplaatsen en voor het parkeren bestemde gedeelten in het gebied omsloten door het spoor, Prof. Jordanpad, Prof. Reinwardtlaan, Willem de Zwijgerplantsoen (onevenzijde niet inbegrepen), burg. van der Voort van Zijplaan (zelf niet inbegrepen), Prof. Sjollemalaan (zelf niet inbegrepen), Regentesselaan tot en met nummer 42 en 49 niet inbegrepen, Regentesselaan vanaf de nummers 51 en 44 wel inbegrepen, Linneauslaan tussen Regentesselaan & Dr. H.Th. 's Jacoblaan, Linneauslaan tussen Dr.H.Th. 's Jacoblaan & Meester Tripkade (zelf niet inbegrepen) en Meester Tripkade tussen Linneauslaan & Albrecht Thaerlaan (zelf niet inbegrepen).

 

Venstertijden

Betaling is in alle rayons niet nodig op de volgende feestdagen: nieuwjaarsdag, eerste paasdag, eerste pinksterdag en eerste kerstdag. Aanvullend is in de rayons onder zone A2 en B1 betaling niet nodig op tweede paasdag, Hemelvaartsdag, Koningsdag, Bevrijdingsdag (eenmaal per vijf jaar 2020, 2025, 2030 enzovoort), tweede pinksterdag en tweede kerstdag. In de jaren dat betaling wel nodig is op Bevrijdingsdag in zone A2 en B1 gelden de venstertijden die op de zondagen van kracht zijn in het betreffende rayon.

 

 

Hieronder opgesomd de toegevoegde gebieden.

 

Nieuwe gebieden

Het deelrayon 116.300 (Hoograven) bestaat uit alle parkeerplaatsen en voor het parkeren bestemde gedeelten in het gebied gelegen aan de Aquamarijnlaan tussen de Detmoldstraat en de W.A. Vultostraat, en de Robijnlaan tussen de Opaalweg en de Topaaslaan

 

Rayon 120

Rayon 120 bestaat uit deelrayon 120.100 (Voordorp)

 

Het deelrayon 120.100 bestaat uit alle parkeerplaatsen en voor het parkeren bestemde gedeelten in het gebied omsloten door Kapteynlaan vanaf het spoor, Aartsbisschop Romerostraat, het water aan de Tomas Masarijkstraat en het spoor.

Rayon 121

Rayon 121 bestaat uit deelrayon 121.100 (Rijnsweerd Zuid).

 

Het deelrayon 121.100 bestaat uit alle parkeerplaatsen en voor het parkeren bestemde gedeelten in het gebied omsloten door Archimedislaan (niet inbegrepen), Rijksweg A27, Kromme Rijn, Louis Bouwmeesterlaan, Waterlinieweg en Rijksweg A28

De volgende tekst is komen te vervallen

 

Vervallen

rayon 131.100: maandag t/m zondag van 09.00-21.00 uur (parkeren op straat in het kernwinkelgebied is t/m september 2019 het eerste uur gratis)

 

Overlooprayon

- Als overlooprayon wordt aangewezen:

Voor het deelrayon 18.200 (Wittevrouwen): de parkeerplaatsen en voor het parkeren bestemde weggedeelten in de Smijerslaan, Pompelaan en het De Munnikplein, welke straten deel uitmaken van deelrayon 17.300 (Zeeheldenbuurt).

 

 

Los van de invoering van betaald parkeren dient het besluit op een aantal punten geactualiseerd te worden en zijn de volgende wijzigingen doorgevoerd:

• In de noordelijke punt van het rayon Tuindorp Noord waren op het moment van invoering betaald parkeren geen woningen aanwezig. De nieuwe adressen zijn toegevoegd.

• Het overlooprayon is verwijderd. In Utrecht worden overlooprayons niet meer toegepast.

• In een aantal nieuwe parkeerrayons hoeft op tweede feestdagen en Hemelvaartsdag niet betaald te worden voor parkeren. De omschrijving onder de kop Venstertijden is hierop aangepast. In zones A2 en B1 hoeft op feestdagen tweede paasdag, Hemelvaartsdag, Koningsdag, Bevrijdingsdag (eenmaal per vijf jaar 2020, 2025, 2030 enzovoort), tweede pinksterdag en tweede kerstdag niet betaald te worden voor parkeren.

• Het eerste uur gratis parkeren in Leidsche Rijn Centrum Kernwinkelgebied is per oktober 2019 komen te vervallen. Deze tekst is verwijderd.

 

Naar boven