Tweede wijzigingsverordening winkeltijden Papendrecht

De raad van de gemeente Papendrecht;

 

gelezen het voorstel van het college van 19 maart 2020;

 

gelet op art 3 van de Winkeltijdenwet, art 5 van de Verordening winkeltijden Papendrecht

 

en art 149 van de Gemeentewet;

overwegende,

 

dat de situatie rondom de uitbraak van Covid-19 vraagt om bijzondere maatregelen;

 

dat enkele levensmiddelenzaken in de gemeente Papendrecht hebben verzocht vanwege de Covid-19 crisis af te mogen wijken van de reguliere zondag openstelling, nl om elke zondag open te mogen zijn, gedurende de crisis;

 

dat er dan minder extra drukte op maandagen zal zijn wat tot onrust en logistieke problemen kan leiden;

 

dat door spreiding van bezoekers over ruimere openingstijden bezoekers beter verdeeld kunnen worden over de winkels waardoor de aanbevolen afstand van 1,5 meter tussen personen beter gehandhaafd kan worden;

 

dat continue toegang tot levensmiddelen bijdraagt aan een gevoel van rust onder inwoners en de neiging tot het hamsteren van levensmiddelen kan tegengaan.

 

dat de wens is uitgesproken om het onderhavige besluit zo spoedig mogelijk bekend te maken ten behoeve van een inwerkingtreding op de kortst mogelijke termijn;

besluit:

 

vast te stellen de tweede wijzigingsverordening winkeltijden Papendrecht specifiek geldend voor winkels in levensmiddelen.

 

 

Artikel I

Artikel 5 van de Verordening winkeltijden Papendrecht zodanig te wijzigen dat artikel 5 komt te luiden als volgt:

 

Artikel 5 Zon- en feestdagenregeling

De raad verleent tijdelijke vrijstelling aan winkels in levensmiddelen, van het verbod, zoals opgenomen in artikel 2, eerste lid, onder a van de wet voor alle zondagen tussen 12.00 en 18.00 uur.

De in het eerste lid genoemde vrijstelling geldt niet voor de zondag, die valt op Eerste Paasdag, Eerste Pinksterdag, Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag.

De raad verleent vrijstelling van het verbod zoals opgenomen in artikel 2 lid 1 onder b van de wet tussen 12.00 en 18.00 uur voor Tweede Paasdag, Tweede Kerstdag, Tweede Pinksterdag en Hemelvaartsdag.

De in dit artikel bedoelde vrijstelling geldt voor de gehele gemeente.

 

Artikel II

 

Deze verordening wordt vastgesteld via schriftelijke digitale instemming van de gemeenteraadsleden, waarbij er sprake is van een besluit igv een duidelijke meerderheid van ten minste 12 zetels. Daarna wordt hij bekendgemaakt en treedt hij in werking op de dag na de bekendmaking. Hij is geldig gedurende de looptijd van de noodverordening rondom de uitbraak van het Covid-19 virus en vervalt van rechtswege na het vervallen van de noodverordening.

Het besluit wordt bekrachtigd door de raad in de eerstvolgende raadsvergadering, met terugwerkende kracht tot de dag van bekendmaking.

 

Artikel III

 

Deze verordening kan worden aangehaald als: Tweede wijzigingsverordening winkeltijden Papendrecht.

 

de griffier,

 

 

 

C.G.M. Bus

de voorzitter,

 

 

 

A.J. Moerkerke

Aldus vastgesteld op 20 maart 2020

Naar boven