Verordening van de raad van de gemeente Amsterdam tot wijziging van de Verordening op het lokaal bestuur in Amsterdam in verband met het wijzigen van de regeling voor het invullen van een opengevallen plaats (Wijziging Verordening op het lokaal bestuur in Amsterdam (regeling Kieswet opengevallen plaats))

De raad van de gemeente Amsterdam,

 

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 28 januari 2020,

gelet op artikel 149 van de Gemeentewet,

 

besluit:

Artikel I

Artikel 24, negende lid, van de Verordening op het lokaal bestuur in Amsterdam komt als volgt te luiden:

 

In aanvulling op hetgeen in het achtste lid is bepaald, is artikel W 4, eerste lid, van de Kieswet van overeenkomstige toepassing op alle stadsdeelcommissies.

Artikel II

Aan de toelichting op artikel 24 van de Verordening op het lokaal bestuur in Amsterdam wordt toegevoegd:

 

Deze regeling wordt hier op alle stadsdeelcommissies van toepassing verklaard. Ook als de commissie uit dertien leden of meer bestaat.

Artikel III

Deze verordening treedt in werking met ingang van de dag na bekendmaking.

Artikel IV

Deze verordening wordt aangehaald als Wijziging Verordening op het lokaal bestuur in Amsterdam (regeling Kieswet opengevallen plaats).

Aldus vastgesteld in de raadsvergadering van 11 maart 2020.

De voorzitter

Femke Halsema

De raadsgriffier

Jolien Houtman

Toelichting

In de Kieswet is een regeling opgenomen voor de vervulling van een opengevallen plaats als een lijst is uitgeput en een partij dus geen kandidaten meer heeft die kunnen worden benoemd. In die gevallen valt de plaats toe aan een andere partij die daarna de meeste stemmen had. Die regeling is in de verordening op het lokaal bestuur van overeenkomstige toepassing verklaard op de stadsdeelcommissies. Op grond van de Kieswet geldt die regeling echter alleen voor gemeenteraden die uit minder dan 13 leden bestaan. Omdat dit zou betekenen dat de regeling voor de ene stadsdeelcommissie niet en voor de andere wel zou gelden en het niet wenselijk werd gevonden dat er binnen een stadsdeelcommissie een zetel vacant zou zijn, is besloten de regeling op alle stadsdeelcommissies van toepassing te verklaren. Inmiddels is echter gebleken dat uit de tekst van de verordening en de toelichting onvoldoende duidelijk blijkt dat de regeling uit de Kieswet voor alle stadsdeelcommissies geldt. Ook als die uit 13 leden of meer bestaat. Voorstel is dus de tekst van de verordening en de toelichting hierop te wijzigen zodat dit wel duidelijk is.

Naar boven