Mandaat last op dwangsom bij Leerplichtwet Regionaal Bureau Leerlingzaken

 

Op grond van artikel 5:32 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) kan de gemeente in plaats van bestuursdwang een last onder dwangsom opleggen. Het opleggen van een last onder dwangsom heeft als doel de overtreding ongedaan te maken of verdere overtreding dan wel herhaling van overtreding te voorkomen. Het Regionaal Bureau Leerlingzaken Zeeuws-Vlaanderen zal dit instrument inzetten bij het bestrijden van verzuim, waarbij ze een afweging maken of inzet van dit middel kan leiden tot het doel, namelijk beëindiging van het schoolverzuim en waarborging van het recht op onderwijs.

De last onder dwangsom kan alleen worden opgelegd tegen degene die volgens de leerplichtwet wordt aangemerkt als de overtreder. De overtreding van de verplichting tot inschrijving op een school en/of regelmatig schoolbezoek is een zogenaamde duurovertreding: elke dag dat de betrokkenen (ouder en/of leerling) in verzuim blijven of komen, duurt de overtreding voort. Daarom denken wij dat de last onder dwangsom een passend instrument kan zijn. We verstrekken deze bevoegdheid aan de leidinggevende van het Regionaal Bureau Leerlingzaken Zeeuws-Vlaanderen, de Teamleider Zorg, Werk en Inkomen.

 

Artikel 1 Besluit

Het college besluit om de Mandateringslijst te wijzigen zodat het onderdeel “Leerplichtwet, Wet Regionale Meld- en Coördinatiefunctie en leerlingenvervoer” als volgt komt te luiden:

 

Leerplichtwet, Wet Regionale Meld- en Coördinatiefunctie en leerlingenvervoer

Artikel

Orgaan

Type

Omschrijving

Functionaris

Leerplichtwet 1969, Wet RMC, art 4 Wet op het Primair onderwijs, art 4 Wet op de Expertisecentra en art 4 Wet op het Voortgezet onderwijs

B&W

Md

Alle bevoegdheden zoals omschreven in de artikelen 3, 6 en 8 van de Dienstverleningsovereenkomsten Leerplicht, RMC en leerlingenvervoer Zeeuws-Vlaanderen voor de gemeenten Hulst, Sluis en Terneuzen.

Administratief Medewerker Samenleving, Leerplichtambtenaar, Coördinator RBL

Leerplichtwet 1969 i.c.m. artikel 5:32 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb)

B&W

Md

Inzet van het middel ‘last onder dwangsom’ als herstel maatregel bij de uitvoering van de leerplichtwet in de volgende situaties:

- Ouders hebben hun kind niet ingeschreven op een school, zonder dat zij een beroep hebben gedaan op een vrijstelling;

- Indien het recht van ouders op vrijstelling ingevolge artikel 5a (psychische of lichamelijke ongeschiktheid) en 5b (richtingsbezwaar) na een veroordeling door de strafrechter niet is erkend.

- Indien ouders een beroep hebben gedaan op artikel 5c, maar weigeren om de juiste formulieren in te leveren.

- Een jongere bezoekt na inschrijving school niet geregeld, waaronder (dreigend) luxeverzuim

Teamleider Zorg, Werk en Inkomen

 

gemeentesecretaris, burgemeester,

J.G. (Jan) Princen J.A.H. (Jan) Lonink

Naar boven