Gemeenteblad van Simpelveld
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Simpelveld | Gemeenteblad 2020, 6107 | Overige besluiten van algemene strekking |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Simpelveld | Gemeenteblad 2020, 6107 | Overige besluiten van algemene strekking |
Besluit van de gemeenteraad van de gemeente Simpelveld houdende regels omtrent Instructie voor de griffier van Simpelveld 2019
Artikel 1. Algemene ondersteuning
De griffier draagt zorg voor de informatievoorziening aan de raad en haar commissies, waaronder de doorgeleiding van ingekomen post en brieven gericht aan de raad en vragen van de raads- en of commissieleden. De griffier is verantwoordelijk voor de afdoening van de raadscorrespondentie en bewaakt de voortgang in de afdoening van de stukken.
De griffier begeleidt en bewaakt de besluitvormingsprocessen van en door de raad. De griffier draagt zorg voor de (jaar-)planning van de raadsvergaderingen, de commissievergaderingen en eventuele andere bijeenkomsten. De griffier bewaakt de uitvoering van raadsbesluiten en het nakomen van afspraken en toezeggingen door het college.
Artikel 3. Communicatie en voorlichting
De griffier is als informatie portal verantwoordelijk voor de interne en externe communicatie van de raad. Hieronder wordt onder meer begrepen de publicatie van agenda’s, de toegang van stukken via het raadsinformatiesysteem, de raadsinformatie op de gemeentelijke website, terinzagelegging van stukken en verslagen, voorlichting over spreekrecht, informatiebijeenkomsten ten behoeve van raad en commissies.
Artikel 4. Interne en externe relaties
De griffier en de secretaris hebben periodiek overleg over de planning en uitvoering van de raadsplanner of termijnagenda, de kwaliteit van het bestuurlijk besluitvormingsproces, het afhandelen van schriftelijke vragen, verzoeken om informatie of ambtelijke bijstand en het nakomen van afspraken tussen raad en college.
Aldus besloten in de openbare vergadering van de raad van de gemeente Simpelveld, gehouden op 12 december 2019
de griffier,
de voorzitter.
In artikel 107a, tweede lid, van de Gemeentewet is bepaald dat de raad een instructie vaststelt waarin hij nadere regels stelt over de taak en bevoegdheden van de griffier. Deze instructie beoogt invulling te geven aan de wettelijke bepaling dat de griffier de raad en de door de raad ingestelde commissies bij de uitoefening van zijn taak terzijde staat.
Belangrijke uitgangspunten voor het werk van de griffier zijn politieke neutraliteit en de bestuurlijke besluitvorming door de raad. De hoofdverantwoordelijkheid van de griffier is de ondersteuning van de raad.
De werkzaamheden van de griffier zijn globaal onder te brengen in een drietal onderdelen, te weten:
Over het geheel genomen is de griffier verantwoordelijk voor de administratieve en facilitaire ondersteuning van de raad. De griffier fungeert als secretaris van de raad als geheel en is verantwoordelijk voor een tijdige en correcte aanlevering van voor de raad en commissies relevante informatie, zoals ingekomen post, uitnodigingen, raadsinformatiebrieven, en de verspreiding van schriftelijke vragen ingevolge art. 39 van het RvO.
De griffier draagt zorg voor de logistieke, procedurele en procesmatige voorbereiding van de vergaderingen en de nazorg daarvan. Dat betreft onder andere het opstellen van concept agenda’s, en de tijdige en correcte aanlevering van stukken. De griffier is aanwezig bij de vergaderingen, bereidt deze voor en draagt mede zorg voor een goed verloop van deze vergaderingen. In algemene zin is de griffier verantwoordelijk voor het bewaken van afspraken en procedures. De bestuurlijke besluitvorming door de raad is uiteraard aan de raad en zijn leden zelf.
De griffier vervult in de relaties van de raad met het college, de ambtelijke organisatie en ook de buitenwereld een spilfunctie.
De griffier heeft een adviserende rol aan raadsleden en commissieleden aangaande het raads- en commissiewerk. Hieronder valt ook het verzorgen van opleidingsfaciliteiten en het ondersteunen bij onderzoek door de raad. De griffier vervult een taak bij het voorbereidend werk en onderzoek van de raad in het kader van zijn kader stellende en controlerende functies.
De griffier is het aanspreekpunt voor alle vragen naar ambtelijke ondersteuning van de raad en de individuele raadsleden. Advies en bijstand strekken zich ook uit tot de door de raad benoemde commissies, werkgroepen, presidium, alsook de individuele leden daarvan.
Opgemerkt wordt dat er sprake is van een verschuiving van verdeling van taken binnen de genoemde drie onderdelen. In 2017 zijn de uren van de griffier uitgebreid en is er een griffiemedewerkster bijgekomen in de persoon van Riet Bartholomé voor 10 uren per week. Hiermee zijn diverse administratieve taken van de griffier naar de medewerkster verschoven. Dit heeft verder voordelen wat betreft de bemensing van de griffie en de continuïteit van de werkzaamheden zoals ook in het griffieverslag van 2017 en 2018 is beschreven.
De werkzaamheden worden in deze instructie nader omschreven; de opsomming is overigens niet uitputtend bedoeld. Ook kan de raad bij verordening regels stellen over (aanvullende) taken en bevoegdheden van de griffier, zoals in het Reglement van orde, de verordening op de raadscommissie en de Verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning.
De inhoud van de artikelen in deze Instructie spreken voor zich.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2020-6107.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.