Vaststellen van de Richtlijn tot wijziging van de Richtlijnen vergunningvrije terrassen Den Haag 2016

 

Toelichting

Momenteel zijn terrasafscheidingen parallel aan de gevel niet toegestaan, omdat het de bedoeling is dat terrassen altijd onderdeel blijven van de buitenruimte. Veel ondernemers en terrasbezoekers hebben echter de behoefte aan beschutting tegen de wind. Het college wil hierin tegemoetkomen door parallelle terrasschotten toe te staan als deze volledig transparant zijn, maximaal de helft van de breedte van het terras beslaan en maximaal 1,50cm hoog is. Het college zal over deze wijziging van het beleid na vier jaar een evaluatie starten. Dan wordt gekeken of deze aanpassing niet op gespannen voet komt met het uitgangspunt dat terrassen een openbaar karakter hebben. Voor terrasschotten haaks op de gevel geldt dat deze maximaal 1,80cm hoog mogen zijn en dienen vanaf 1 meter hoogte transparant te zijn. Voor eilandterrassen veranderen de regels niet: daar mogen geen schotten.

 

Voor 78% van de geënquêteerden is het afsluiten van terrassen aan de voorzijde een onwenselijke ontwikkeling. Maar ook het voorstel om in beperkte mate transparante schotten toe te staan aan de voorzijde van een terras heeft ook grote steun.

 

Op basis van de Algemene Plaatselijke Verordening voor de gemeente Den Haag geldt dat terrassen geplaatst op trottoirs en direct aan of voor de gevel van het bij behorende bedrijfspand van waaruit het terras wordt geëxploiteerd, waarbij het terras maximaal de helft van het trottoir mag innemen en er op het trottoir altijd een obstakelvrije doorgang overblijft van minimaal 1.50 meter in een rechte lijn, vergunningsvrij zijn, mits wordt voldaan aan de volgende voorwaarden:

  • -

    vóór aanvang van de voorgenomen plaatsing, of wijziging van de in gebruik genomen ruimte voor het terras op de weg moet aan het college van burgemeester en wethouder melding worden gedaan van deze plaatsing, of wijziging met het daarvoor door het college van burgemeester en wethouders vastgestelde meldingsformulier, en

  • -

    het terras dient te voldoen aan de richtlijnen.

 

Besluitvorming

 

Het college van burgemeester en wethouders Den Haag,

 

gelet op:

  • -

    artikel 2:10, tweede lid, onder f., sub 5., van de Algemene plaatselijke verordening voor de gemeente Den Haag;

 

besluit:

  • -

    vast te stellen de volgende Richtlijn tot wijziging van de Richtlijnen vergunningvrije terrassen Den Haag 2016.

 

Artikel I

De Richtlijnen vergunningvrije terrassen Den Haag 2016 worden gewijzigd als volgt:

 

  • A

    De richtlijn onder 4. wordt gewijzigd als volgt:

     

    4. Terrasafscheidingen zijn in de regel alleen toegestaan wanneer zij haaks op de gevel van het bijbehorende bedrijfspand zijn geplaatst. In beperkte mate worden terrasafscheidingen toegestaan die parallel op de gevel geplaatst zijn.

    Terrasafscheidingen haaks op de gevel worden in een rechte lijn geplaatst tegen de gevel van het bijbehorende bedrijfspand en mogen maximaal 1.80 meter hoog zijn, gemeten vanaf de grond, en moeten vanaf 1.00 meter volledig transparant zijn.

     

    Terrasafscheidingen parallel aan de gevel worden geplaatst op maximaal de helft van de breedte van het terras. Daarnaast zijn zij maximaal 1.50 meter hoog, gemeten vanaf de grond, en volledig transparant.

     

    Terrasafscheidingen moeten wegneembaar zijn en mogen niet zonder gemeentelijke toestemming in de straat of aan de wegverharding bevestigd.

 

Artikel II

Deze richtlijn treedt in werking op de dag na bekendmaking in het gemeenteblad.

 

Den Haag, 3 maart 2020

Het college van burgemeester en wethouders,

 

de secretaris a.i.,

Ilma Merx

 

de wnd. burgemeester,

Johan Remkes

Naar boven