Bekendmaking omgevingsvergunning “Windpark Agro-Wind Reusel” inclusief MER, het besluit tot herbegrenzing Natuur Netwerk Brabant, de vergunning Waterwet en de ontheffing Wet natuurbescherming met toepassing van de gemeentelijke coördinatieregeling

Burgemeester en wethouders van de gemeente Reusel–De Mierden maken bekend dat voor Windpark Agro-Wind Reusel B.V. te Reusel een omgevingsvergunning inclusief MER (NL.IMRO.1667.OVBwindpark0074-VAST), het besluit tot herbegrenzing Natuur Netwerk Brabant, de vergunning Waterwet en de ontheffing Wet natuurbescherming zijn verleend.

 

Projectomschrijving

De realisatie en exploitatie van 11 windturbines nabij de Postelsedijk, de Burgemeester Willekenslaan en De Strook in Reusel.

 

Coördinatieregeling

Door de gemeenteraad is op 29 januari 2019 besloten om voor de ontwikkeling van Windpark Agro-Wind Reusel B.V. gebruik te maken van de coördinatieregeling op grond van artikel 3.30 van de Wet ruimtelijke ordening. Het door de gemeenteraad genomen besluit maakt het mogelijk om vergunningen van de gemeente en overige bevoegde gezagen gecoördineerd voor te bereiden en tegelijkertijd te publiceren en ter inzage te leggen. Voor windpark Agro-Wind wordt de omgevingsvergunning, de vergunning Waterwet en de ontheffing Wet natuurbescherming gecoördineerd bekendgemaakt.

Op grond van artikel 8.3 van de Wet ruimtelijke ordening worden de besluiten voor de mogelijkheid tot het instellen van beroep gezien als één besluit.

Door toepassing van de coördinatieregeling wordt beroep tegen (één van) bovenstaande vergunningen meteen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State ingesteld en niet eerst bij de rechtbank.

 

Omgevingsvergunning

De omgevingsvergunning heeft betrekking op de bouw en het gebruik van een windturbinepark bestaande uit 11 windturbines, gedurende een periode van 25 jaar. Het windpark en de daarbij behorende voorzieningen worden gebouwd en aangelegd op meerdere kadastrale percelen.

 

De locaties voor de windturbines zijn gelegen op de kadastrale percelen gemeente Reusel sectie G nummers 228, 288, 335, 336, 392, 578, 615 en sectie B nummers 973, 993, 1693, 1743, 1694, 2080, 2197, 2198, 2200, 2202 en 2203

 

De aangevraagde activiteiten zijn in strijd met de bestemmingsplannen ”Buitengebied 2009” en “Buitengebied 2009, herziening fase 1A”. Omdat is aangetoond dat na uitvoering van de vergunning sprake is van een goede ruimtelijke ordening kan het project in afwijking van het bestemmingsplan worden vergund. Het besluit heeft betrekking op de volgende activiteiten:

- Bouwen;

- Milieu;

- gebruik van gronden/bouwwerken in strijd met een bestemmingsplan.

Aan het besluit zijn voorschriften verbonden.

 

Ten opzichte van de ontwerp omgevingsvergunning zijn een aantal wijzigingen aangebracht in de ruimtelijke onderbouwing en de voorschriften.

Belangrijke wijzigingen zijn:

- aanvullen ruimtelijke onderbouwing met informatie over de locatieonderbouwing, natuureffecten en passende beoordeling;

- aantal ha. en borging realisatie natuurcompensatie;

- voorgeschreven nulmeting (veldinventarisatie).

 

Milieueffectrapport

Voor het project is een milieueffectrapport opgesteld dat deel uitmaakt van de aanvraag. De commissie voor de milieueffectrapportage heeft het bevoegd gezag geadviseerd over het milieueffectrapport in combinatie met de aanvraag, de ontwerp-omgevingsvergunning en de ingebrachte zienswijzen.

 

Besluit tot herbegrenzing Natuur Netwerk Brabant (NNB)

Het Natuurnetwerk Brabant (NNB) is een samenhangend netwerk van bestaande en nog te ontwikkelen belangrijke natuurgebieden. De nieuwe ontwikkelingen hebben tot gevolg dat een klein gedeelte van het NNB plaats maakt voor windenergie. Daar staat tegenover dat nieuwe natuur (NNB) wordt gerealiseerd.

Gedeputeerde Staten hebben op 11 februari 2020 de “Wijziging Interim omgevingsverordening ivm omgevingsvergunning Windpark Agro-Wind, Reusel-De Mierden” vastgesteld voor herbegrenzing van het Natuurnetwerk Brabant.

Tegen deze wijzigingsverordening staat geen beroep open aangezien sprake is van algemene regelgeving.

 

Vergunning Waterwet

De vergunning Waterwet heeft betrekking op het afvoeren van hemelwater afkomstig van het verhard oppervlak van het te realiseren plan. Aan de vergunning zijn voorschriften verbonden.

De vergunning bevat inhoudelijk geen wijzigingen ten opzichte van het ontwerpbesluit.

 

Ontheffing Wet natuurbescherming

De ontheffing Wet natuurbescherming heeft betrekking op activiteiten die invloed hebben op beschermde diersoorten. Aan de ontheffing zijn voorschriften verbonden.

De ontheffing bevat inhoudelijk geen wijzigingen ten opzichte van het ontwerpbesluit.

 

Vergunning Wet natuurbescherming

Bij de provincie is op 28 oktober 2019 een aanvraag vergunning Wet natuurbescherming ingediend. Deze vergunning maakt geen onderdeel uit van de coördinatieregeling. Tegen dit besluit staat te zijner tijd separaat de mogelijkheid open om een zienswijze in te dienen.

 

Beroep

De stukken liggen van dinsdag 10 maart 2020 tot en met maandag 20 april 2020 ter inzage.

 

U kunt de omgevingsvergunning inclusief MER en de kaart voor de herbegrenzing NNB inzien via internet: www.ruimtelijkeplannen.nl of www.reuseldemierden.nl. Het plan kent het identificatienummer: NL.IMRO.1667.OVBwindpark0074-VAST.

 

De vergunning Waterwet en de ontheffing Wet natuurbescherming zijn in te zien op www.reuseldemierden.nl. De watervergunning is ook in het waterschapshuis in Boxtel in te zien of digitaal op te vragen.Voor het inzien van de beschikking contact opnemen met het team Vergunningen, telefoonnummer:0411-618618.

 

Inzage van de stukken kan op afspraak (via e-mail: vergunningen@kempengemeenten.nlof telefoonnummer 0497-531300). Om stukken in te zien, moet u minimaal twee werkdagen van te voren een afspraak maken.

U kunt alle stukken ook inzien in de centrale hal in het gemeentehuis van Reusel (zonder afspraak), Kerkplein 3 te Reusel. Het gemeentehuis is geopend van maandag, woensdag en donderdag van 09.00 uur tot 17:00 uur, op dinsdag van 09.00 uur tot 19.00 uur en op vrijdag van 09.00 uur tot 12.30 uur.

 

Gedurende de terinzagelegging kan beroep worden ingesteld door:

- degene die een zienswijze heeft ingebracht én belanghebbend is;

- een belanghebbende die kan aantonen dat hij redelijkerwijs niet in staat is geweest een zienswijze tegen de ontwerp besluiten bij het college kenbaar te maken;

- iedere belanghebbende, voor zover het beroep wordt ingesteld tegen wijzigingen die het college bij de vaststelling van de besluiten heeft aangebracht ten opzichte van het ontwerp.

 

Het beroepschrift kan worden gericht aan:

Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019 te 2500 EA Den Haag

Het beroepschrift moet worden ondertekend en dient ten minste te bevatten:

a) naam en adres;

b) de dagtekening;

c) een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht;

d) de redenen waarom de belanghebbende zich niet met het besluit kan verenigen.

 

Burgers kunnen ook digitaal beroep instellen via https://digitaalloket.raadvanstate.nl Hiervoor is een DigiD vereist.

 

Op voorliggende besluiten is de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dit betekent dat belanghebbenden in het beroepschrift moeten aangeven welke beroepsgronden zij aanvoeren tegen de besluiten. Na afloop van de inzagetermijn van zes weken kunnen geen nieuwe beroepsgronden meer worden aangevoerd. In het beroepschrift dient ook te worden vermeld dat de Crisis- en herstelwet van toepassing is.

 

Inwerkingtreding en voorlopige voorziening

De besluiten treden in werking met ingang van 21 april 2020. Het instellen van beroep schort de werking van de besluiten niet op. Als binnen de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening is ingediend, treden de besluiten niet in werking totdat op dat verzoek is beslist.

 

Degene die beroep heeft ingesteld, kan tevens de voorzieningenrechter verzoeken om een voorlopige voorziening te treffen, indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist. Indien binnen de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening wordt ingediend, treedt het besluit tot vaststelling niet in werking totdat op dat verzoek is beslist.

 

Het verzoek om voorlopige voorziening kan worden gericht aan:

Raad van State, t.a.v. de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak

Postbus 20019 te 2500 EA Den Haag.

Bij het verzoek moet een afschrift van het beroepschrift worden overgelegd.

 

Griffierecht

Voor de behandeling van het beroepschrift en een eventueel verzoek om een voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd.

Kijk voor actuele informatie over het instellen van beroep en het indienen van een verzoek om voorlopige voorziening op de website van de Raad van State: www.raadvanstate.nl

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer H. van Riet via telefoonnummer 0497-531414

 

Reusel, 9 maart 2020

Naar boven