Gemeente Sittard-Geleen Voornemen Verkeersbesluit Aanpassen voetgangersoversteekplaats Augustinusstraat Geleen

 

Registratienummer 2020/2525354

 

Burgemeester en wethouders van Sittard-Geleen:

1. Besluiten:

Voor het aanpassen van een voetgangersoversteekplaats in de Augustinusstraat nabij de Maanstraat in Geleen de onderstaande voorgenomen verkeersmaatregelen bekend te maken zodat belanghebbenden zienswijzen in kunnen dienen:

  • 1.

    Het verwijderen van de zebrastrepen van het wegdek.

  • 2.

    Het verwijderen van de borden ‘Voetgangersoversteekplaats’ (bord L2).

  • 3.

    Het aanbrengen van witte kanalisatiestrepen op het wegdek.

  • 4.

    Het plaatsen van twee waarschuwingsborden ‘Voetgangers’ (bord J23).

     

2. Overwegingen

Momenteel ligt er in de Augustinusstraat nabij de Maanstraat een zebrapad waarop de voetgangers voorrang hebben. Geconstateerd is dat dit zebrapad hier onwenselijk is in verband met het geringe aantal oversteekbewegingen waardoor er schijnveiligheid ontstaat. Automobilisten die hier zeer frequent rijden zien hier zo weinig overstekende voetgangers dat zij er niet op verdacht zijn voetgangers voorrang te geven. Na uitvoering van de verkeersmaatregelen hebben voetgangers op de oversteekplaats geen voorrang meer.

Op 06-02-2020 werd het ‘Voornemen Verkeersbesluit Opheffen zebrapad Augustinusstraat Geleen’ gepubliceerd. Per abuis werd onder deze titel een foutieve tekst opgenomen, vandaar dat nu opnieuw tot publicatie overgegaan is.

 

3. Wettelijke grondslag

Verkeersbesluiten worden genomen op basis van de Wegenverkeerswet 1994, artikel 15, lid 1 en het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer lid 12.

Uit het oogpunt van de verkeersveiligheid, de bescherming van weggebruikers en passagiers, de waarborging van de bereikbaarheid, de doorstroming en de bruikbaarheid van de weg, alsmede de voorkoming van door het verkeer veroorzaakte overlast c.q. hinder wordt het noodzakelijk geacht de verkeersmaatregelen te nemen. Van toepassing zijn hier artikel 2, lid 1, sub a tot en met c en artikel 2, lid 2, sub a van de Wegenverkeerswet 1994.

De Augustinusstraat is in beheer en onderhoud bij de gemeente Sittard-Geleen en ligt binnen de bebouwde kom, zoals bedoeld in de Wegenverkeerswet 1994.

 

4. Advies

De Ambtelijke Werkgroep Verkeer, waarin onder meer verkeerskundigen en de regiopolitie zitting hebben, heeft op 17-12-2019 positief geadviseerd over de voorgestelde verkeersmaatregel.

 

5. Ondertekening

Sittard-Geleen, 02-03-2020

 

Namens Burgemeester en wethouders van Sittard-Geleen,

Teammanager Beheer en Ontwerp

 

 

 

Plv. Ing. J.T.A.M. Malik

 

6. Inzage en zienswijzen

Na besluitvorming wordt dit Voornemen Verkeersbesluit gepubliceerd als digitaal Gemeenteblad. Er wordt een mail verzonden aan de abonnees van overheid.nl met bericht van publicatie en koppeling naar het digitale Gemeenblad.

Het voornemenverkeersbesluit met de bijbehorende stukken kan worden ingezien bij de receptie van de Stadswinkel, Markt 1 in Geleen. Van donderdag05-03-2020 tot en met woensdag 18-03-2020. Over dit voornemenverkeersbesluit kunnen belanghebbenden gedurende deze periode ook een zienswijze geven. Deze kan naar: College van B&W, Postbus 18, 6130 AA SITTARD.

Naar boven