Gemeente Heerlen - Bekendmaking categorieën van gevallen (Wabo)

 

 

Bekendmaking categorieën van gevallen (wabo)

 

Het college van burgemeester en wethouders maakt het volgende bekend.

 

In de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) is bepaald, dat het college van burgemeester en wethouders aan een aanvraag voor een omgevingsvergunning die in strijd is met het bestemmingsplan alleen medewerking kan verlenen als de gemeenteraad een zogenaamde "verklaring van geen bedenkingen" heeft afgegeven.

 

De gemeenteraad kan hiervan afzien door een lijst van categorieën van gevallen aan te wijzen. Als een aanvraag voor een omgevingsvergunning binnen de reikwijdte van deze lijst valt, hoeft er door het college van burgemeester en wethouders geen verklaring van geen bedenkingen bij de gemeenteraad te worden aangevraagd.

 

Op 19 februari 2020 heeft de gemeenteraad besloten de volgende categorieën van gevallen aan te wijzen als categorieën van gevallen waarin een verklaring van geen bedenkingen als bedoeld in artikel 2.27 Wet algemene bepalingen omgevingsrecht juncto artikel 6.5, lid 3 Besluit omgevings-recht niet is vereist:

 

  • a.

    Activiteiten/projecten die passen binnen de door de gemeenteraad reeds vastgestelde stedenbouwkundige visies, stedenbouwkundige randvoorwaarden, beleids-notities, gebiedsvisies of daarmee gelijk te stellen ruimtelijke kaders;

  • b.

    het bouwen en gebruiken - daaronder wordt eveneens uitbreiden begrepen - van kantoren, winkels, horecabedrijven, maatschappelijke- en medische voorzieningen, dienstverlenende bedrijven, bedrijven in milieucategorie 1,2 en 3, consumentverzorgende en ambachtelijke bedrijven, inclusief de bijbehorende voorzieningen;

  • c.

    de reconstructie van een weg inclusief de daarbij behorende voorzieningen (zoals geluidsschermen) met behoud van het tracé. Van het bestaande tracé kan slechts worden afgeweken indien dit noodzakelijk is vanwege de terreingesteldheid ter plaatse;

  • d.

    het bouwen van zend- of reclamemasten;

  • f.

    een wijziging van het gebruik van gebouwen, bebouwde en/of onbebouwde gronden anders dan ten behoeve van het bouwen;

  • g.

    het bouwen van bedrijfsgebouwen op een bestaand bedrijventerrein;

  • h.

    het bouwen, ondersteunend dan wel additioneel, van bouwwerken ten behoeve van sport of recreatie, mits de bouwwerken qua aard en omvang ondergeschikt zijn aan de reeds legaal aanwezige bebouwing;

  • i.

    het afwijken van een in een bestemmingsplan gehanteerde maat tot ten hoogste 30%;

  • j.

    het bouwen of uitbreiden van één of meerdere woningen, inclusief de bijbehorende voorzieningen;

 

Met dien verstande dat deze zijn gelegen zijn dan wel plaatsvinden binnen het bestaand stedelijk gebied zoals aangegeven en begrensd op de als bijlage 1 opgenomen kaart "Kaart bestaand stedelijk gebied".

 

Hoewel voor de bovenstaande activiteiten voorgesteld wordt om geen "verklaring van geen bedenkingen" te eisen, blijft onverkort gelden dat in de concrete situatie een activiteit nooit in strijd mag zijn met een goede ruimtelijke ordening en dat de motivering van het besluit een goede ruimtelijke onderbouwing bevat.

 

Het besluit van 10 januari 2012, betreffende de aanwijzing van categorieën van gevallen waarvoor een verklaring van geen bedenkingen van de gemeenteraad niet is vereist, wordt ingetrokken.

 

Dit besluit treedt in werking op de dag na de bekendmaking.

Ter inzage

U kunt het besluit en de bijbehorende stukken, gedurende de openingstijden, inzien aan de informatiebalie in de publiekshal van het stadhuis, Geleenstraat 27 in Heerlen.

 

Naar boven