Gemeenteblad van Amstelveen
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Amstelveen | Gemeenteblad 2020, 4631 | Beleidsregels |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Amstelveen | Gemeenteblad 2020, 4631 | Beleidsregels |
Besluit van burgemeester en wethouders van de gemeente Amstelveen tot vaststelling van de Beleidsregels Bbz 2004 Amstelveen
Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen
Een aanvraag wordt in behandeling genomen indien aantoonbaar geen voorliggende voorziening beschikbaar is.
Artikel 6 Terugvordering van verstrekt bedrijfskapitaal
Het college vordert het bedrijfskapitaal dat is toegekend op grond van artikel 20, 22, 24 en 26 Bbz of de achterstanden in betaling van aflossing en rente terugvorderen indien:
De financiële omstandigheden van de zelfstandige zodanig blijken te zijn dat deze geacht kan worden aan de verplichtingen te kunnen voldoen. Indien hierbij sprake is van een toerekenbare tekortkoming in de nakoming, is over de achterstallige rente- en aflossingsbedragen de wettelijke rente verschuldigd.
Artikel 7 Terugvordering van gezinsleden
Onverminderd het bepaalde onder artikel 3 en 6 van deze beleidsregels worden kosten van bijstand en bedrijfskapitaal, indien de bijstand aan een gezin of aan een gezin had moeten worden verleend, van de meerderjarige gezinsleden teruggevorderd.
Artikel 12 Terugvordering bij alle partijen die hoofdelijk aansprakelijk zijn voor het verstrekte bedrijfskapitaal
Binnen twee weken na de datum van bekendmaking van het besluit, kan de belanghebbende een schriftelijk verzoek indienen, onder bijvoeging van afschriften van bewijsstukken, tot gespreide betaling, tot verlaging van de maandelijks vastgestelde betalingsverplichting of tot tijdelijk uitstel van de opgelegde betalingsverplichting, indien hij niet in staat is deze schuld ineens te voldoen.
Artikel 14 Afzien van invordering in verband met gering bedrag
Ambtshalve kan worden afgezien van (verdere) terugvordering indien het nog terug te vorderen bedrag, of het restant daarvan, na verrekening van eventueel beschikbare tegoeden, minder bedraagt dan €50,00, tenzij het een verwijtbare vordering betreft.
Artikel 15 Kwijtschelding bijstand
Indien bedrijfskapitaal verstrekt is volgens de artikelen 22 of 26 Bbz en dit volgens artikel 3 Bbz 2004 niet om niet verstrekt kan worden, bedraagt de terugbetalingsperiode maximaal 10 jaar na beëindiging van de bijstand op grond van het Bbz. Deze termijn kan na schriftelijk verzoek met maximaal 3 jaar worden verlengd. Na het voldoen aan de afgesproken aflossingsbedragen kan het restant worden kwijtgescholden.
Artikel 16 Onvoorziene situaties
In alle gevallen waarin deze beleidsregels niet voorzien of toepassing daarvan niet overeenkomt met de bedoeling van deze regels, beslist het college.
Aldus vastgesteld in de vergadering van 31 december 2019.
De secretaris,
Bert Winthorst
De burgemeester,
Tjapko Poppens
Nota van toelichting bij Beleidsregels Bbz 2004 Amstelveen
Het Besluit bijstandsverlening aan zelfstandigen 2004 (Bbz) regelt dat bijstand kan worden verleend aan een inwoner met een laag inkomen, die een eigen bedrijf wil opzetten of voortzetten. Dit bedrijf moet levensvatbaar zijn. De regeling is ook toegankelijk voor inwoners die geboren zijn voor 1 januari 1960 met een bedrijf dat niet (meer) levensvatbaar is.
Algemene bijstand wordt verstrekt op grond van de Participatiewet. Zoals bij de Participatiewet gebruikelijk is, moeten alle voorliggende voorzieningen worden benut voordat er recht op bijstand ontstaat. Een inwoner die een beroep doet op het Bbz moet dan ook eerst bij reguliere financieringsinstellingen (waaronder banken) om een lening hebben verzocht. De aanvraag wordt in behandeling genomen als de inwoner drie afwijzingen aanlevert.
In de Participatiewet en de Bbz 2004 zijn situaties (bevoegdheden) omschreven waarin de gemeente mag terugvorderen. Amstelveen maakt gebruik van deze bevoegdheden.
Bijstand kan worden verstrekt als bijstand om niet (algemene bijstand voor levensonderhoud) of als bedrijfskapitaal. Verstrekte bijstand om niet hoeft uiteraard niet te worden terugbetaald. Bedrijfskapitaal wordt altijd teruggevorderd. Als de bijstand onterecht wordt verstrekt, als het niet besteed is waar het voor bedoeld was, of als andere verplichtingen niet zijn nagekomen, moet de bijstand worden terugbetaald. Dit geldt zowel voor bijstand ten behoeve van levensonderhoud als voor bijstand die in de vorm van bedrijfskapitaal wordt verstrekt.
Als de bijstand teruggevorderd wordt en er is sprake over de verwijtbaarheid, kan het college besluiten om een onderzoek in te stellen. Als blijkt dat de vordering is ontstaan door verwijtbaar gedrag, kan de gemeente besluiten om de invorderingsmaatregelen hier op aan te passen. Te hoge privé-uitgaven kunnen als verwijtbaar gedrag gezien worden.
Als het college loonheffing heeft afgedragen over verstrekte bijstand en de bijstand moet worden terugbetaald, moet de inwoner de bijstand en de loonheffing terugbetalen. In individuele gevallen kan deze loonheffing worden teruggevraagd van de Belastingdienst.
Bedrijfskapitaal dat wordt verstrekt moet worden terugbetaald aan de gemeente binnen een periode van 10 jaar. In overleg met de gemeente kan er maximaal drie jaar uitstel van betaling worden verleend. Als de inwoner de afgesproken aflossing niet betaalt, verstuurt de gemeente een aanmaning. Als de aanmaning niet wordt betaalt, kan het college besluiten om de gehele lening in één keer terug te vorderen.
Als de bijstand als gezinsbijstand aan gehuwden had moeten worden verleend, maar dit achterwege is gebleven omdat de inwoner de verplichtingen (bedoeld in artikel 17 van de wet) niet of niet behoorlijk is nagekomen, kunnen de kosten van bijstand ook worden teruggevorderd van de persoon met wiens middelen als bedoeld in paragraaf 3.4 van de wet bij de verlening van bijstand rekening had moeten worden gehouden. Bij fraude is deze terugvordering verplicht. Indien de bijstand terecht als gezinsbijstand aan gehuwden is verleend, maar de belanghebbende toch de verplichtingen, bedoeld in artikel 17 niet of niet behoorlijk is nagekomen, kunnen de kosten van de bijstand mede worden teruggevorderd van de persoon met wiens middelen als bedoeld in paragraaf 3.4 van de wet, bij de verlening van de bijstand rekening had moeten worden gehouden. De in dit artikel genoemde personen zijn hoofdelijk aansprakelijk voor de terugbetaling van de kosten van bijstand die worden teruggevorderd.
In artikel 12 Bbz is geregeld dat de gemeente aan de hand van jaarstukken bepaalt hoe hoog het inkomen in dat jaar is geweest en of er bijstand ten behoeve van levensonderhoud kan worden teruggevorderd. De gemeente maakt gebruik van deze bevoegdheid en vordert te veel verstrekte bijstand voor levensonderhoud in. Bij het beoordelen van de jaarstukken wordt rekening gehouden met privé-onttrekkingen uit het bedrijf. Als, naar het oordeel van de gemeente, te hoge privé-uitgaven hebben plaatsgevonden, kan dit als verwijtbaar gedrag worden gezien. De gemeente vordert dit terug en kan de invordering afstemmen op deze gedraging.
Als er bedrijfskapitaal is verstrekt, wordt een betalingsverplichting opgelegd. Het college kan bepalen dat de lening in één keer teruggevorderd wordt. Het kan noodzakelijk zijn om een schuldregeling op te zetten of dat met een lagere betalingsverplichting kan worden volstaan.
De gemeente beoordeelt of er sprake is van verwijtbaar gedrag wanneer het bedrijf beëindigd wordt. Is er sprake van een niet verwijtbare bedrijfsbeëindiging, dan wordt een betalingsverplichting vastgesteld na jaarlijkse heronderzoeken conform de regels van artikel 43 lid 2 Bbz 2004. Bij het niet nakomen van de betaalverplichting wordt na één aanmaning de gerechtelijke incasso opgestart. Op schriftelijk verzoek van belanghebbende kan de vordering in termijnen worden voldaan.
Als bij het afsluiten van de lening door de gemeente zekerheden zijn gesteld, zoals een hypotheek, of borgstelling, worden deze zekerheden uitgewonnen en de opbrengsten in mindering gebracht op de terugvordering.
In het terugvorderingsbesluit staat beschreven welk bedrag terugbetaald moet worden. De belanghebbende kan het college verzoeken om uitstel van betaling of een betalingsregeling als hij/zij niet in staat is om het bedrag in één keer te voldoen. Het verzoek om een betalingsregeling moet schriftelijk gebeuren en voorzien zijn van bewijsstukken.
Uit het oogpunt van efficiënt debiteurenbeheer kan het college besluiten om af te zien van invordering als de vordering €50 of lager is, gerekend over 12 maanden. Dit geldt niet voor vorderingen die ontstaan zijn door verwijtbaar gedrag.
De gemeente kan kwijtschelding verlenen voor bijstand verstrekt ten behoeve van levensonderhoud. Als de inwoner 10 jaar lang, zonder onderbreking en naar draagkracht heeft afgelost, kan een restant worden kwijtgescholden. Deze termijn kan worden verlengd met maximaal drie jaar, als de inwoner verzoekt om een aflosvrije periode.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2020-4631.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.