Wijziging Reclamenota gemeente Duiven

De raad,

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 28 mei 2019,

gelet op artikel 4:81 Algemene wet bestuursrecht en de Reclamenota ‘Oog voor reclame’, vastgesteld bij raadsbesluit van 29 maart 2009, laatstelijk gewijzigd op 4 februari 2013,

BESLUIT

Vast te stellen de gewijzigde versie van hoofdstuk 3 Criteria voor reclame-uitingen van de Reclamenota onder 3.1.3

3.1.3 (Led-) Billboards

Billboards zijn buitenreclameborden met een affiche formaat van maximaal (hoogte x breedte) ±

 ± 2 x 1,5 m (centrum 1,2 x 0,8 m). Zij worden geplaatst als vrijstaande reclame langs de openbare weg en in het centrum. Deze reclame kenmerkt zich o.a. doordat het niet bedrijfsgebonden is. Er wordt dus niet altijd reclame gemaakt voor het bedrijf of pand dat zich in de directe omgeving bevindt. Er wordt geadverteerd voor meestal landelijke artikelen of bedrijven. Op de eventueel te plaatsen LED billboards in het centrum en rand van het dorp is ook sprake van “boodschappen van culturele aard”.

Vanuit oogpunt van ruimtelijke kwaliteit heeft de gemeente locaties aangewezen waar led billboards kunnen worden geplaatst. De exacte locaties zijn neergelegd in de Welstandsnota. Vooralsnog gaat het om 4 locaties op bedrijventerrein Nieuwgraaf, 2 locaties in het centrum en 2 locaties aan de rand van het dorp.

In Duiven is om welstandsredenen gekozen om deze borden vrij langs de openbare weg te plaatsen en niet tegen gebouwen.

De gemeente Duiven wil voor de aankondiging van evenementen met een cultureel en openbaar karakter in de gemeente Duiven de mogelijkheid hebben om gebruik te maken van de billboards in het centrum en aan de rand van het dorp (West- en Oostsingel). Dit zal in het contract met een exploitant (er is sprake van 1 contract voor Led billboards in de gemeente) worden opgenomen.

 

De led billboards in het centrum worden gereserveerd voor boodschappen van culturele aard.

 

Met de aanwijzing van deze locaties sluit de gemeente Duiven vergunningverlening voor andere locaties voor bilboards- en led bilboards binnen de gemeente uit. Vanuit welstandsoogpunt en bijvoorbeeld verkeersveiligheid gezien is een groter aantal billboards binnen de gemeente niet acceptabel. Bij de aanvang van de contractsperiode is sprake van een eenmalige (omgevings)vergunningverlening voor het plaatsen van de led billboards.

 

Criteria:

Criteria en locaties zoals genoemd in de Welstandsnota zijn onverkort van toepassing.

 

Duiven, 17 september 2019

de griffier,

G.J. (Josien) van Buren-van den Berg

de voorzitter,

drs. H.B.I. (Rik) de Lange

Naar boven