Besluit van het college van burgemeester en wethouders, de burgemeester en de gemeentesecretaris in zijn hoedanigheid van heffingsambtenaar van de gemeente Haarlemmermeer houdende de verlening van mandaat, machtiging en volmacht

Het college van burgemeester en wethouders, de burgemeester en de gemeentesecretaris - in zijn hoedanigheid van heffingsambtenaar - van de gemeente Haarlemmermeer;

 

gelet op de wettelijke voorschriften, in het bijzonder afdeling 10.1.1 van de Algemene wet bestuursrecht en de artikelen 156, 165, 168, 171 en 178 van de Gemeentewet;

 

Besluiten:

vast te stellen het Mandaat-, machtiging- en volmachtbesluit Haarlemmermeer 2020.

Artikel 1. Mandaat, machtiging en volmacht

  • 1.

    Aan de gemeentesecretaris en directeuren wordt mandaat verleend tot het namens en onder verantwoordelijkheid van het college van burgemeester en wethouders dan wel de burgemeester, nemen van besluiten en het ondertekenen van die besluiten ter uitoefening van de bevoegdheden zoals vermeld in het bij dit besluit behorende mandaatregister.

  • 2.

    Aan niet-ondergeschikten wordt mandaat verleend tot het, namens en onder verantwoordelijkheid van het college van burgemeester en wethouders dan wel de burgemeester, nemen van besluiten en het ondertekenen van die besluiten ter uitoefening van de bevoegdheden zoals vermeld in het mandaatregister.

  • 3.

    Waar in dit besluit wordt gesproken over mandaat, dient daaronder tevens te worden begrepen machtiging en volmacht.

  • 4.

    Voor zover van toepassing, omvat de bevoegdheid om krachtens mandaat besluiten te nemen, tevens de bevoegdheid tot het stellen van voorschriften en beperkingen.

  • 5.

    De gemeentesecretaris is bevoegd ondermandaat te verlenen, tenzij ondermandaat in het mandaatregister is uitgesloten. Hij is tevens bevoegd aan anderen dan de in het mandaatregister genoemde functionarissen ondermandaat te verlenen.

  • 6.

    Het is functionarissen, aan wie ondermandaat is verleend, niet toegestaan de hen toegekende bevoegdheden verder te mandateren.

  • 7.

    Niet-ondergeschikten kunnen ter uitoefening van de krachtens dit besluit aan hen gemandateerde bevoegdheden schriftelijk rechtstreeks ondermandaat verlenen tot het nemen van besluiten en ondertekenen daarvan, tenzij ondermandaat in het mandaatregister is uitgesloten.

  • 8.

    De door de gemeentesecretaris, de heffingsambtenaar en niet-ondergeschikten schriftelijk verleende ondermandaten worden in het mandaatregister opgenomen.

Artikel 2. Plaatsvervangingsregeling

In geval van afwezigheid geldt onderstaande plaatsvervangingsregeling, met dien verstande dat deze regeling de bestaande regels ten aanzien van de financiële bevoegdheden (budgethoudersregeling) onverlet laat:

  • a.

    de clustermanager en tot dit cluster behorende teammanagers vervangen elkaar over en weer (verticaal);

  • b.

    in geval van ondermandaten, verleend aan medewerkers, worden deze vervangen door de teammanager, dan wel - bij afwezigheid daarvan - de clustermanager (verticaal);

  • c.

    in de situatie dat ondermandaat enkel aan één clustermanager is verleend en niet aan overige functionarissen, wordt deze clustermanager door de gemeentesecretaris of de directeur vervangen (verticaal);

  • d.

    directeuren vervangen elkaar (horizontaal);

  • e.

    met betrekking tot personele bevoegdheden vindt horizontale vervanging plaats, dat wil zeggen directeuren, clustermanagers en teammanagers vervangen elkaar.

Artikel 3. Ondertekeningsbevoegdheid

Indien het mandaat niet de bevoegdheid tot ondertekening van de besluiten namens het college van burgemeester en wethouders dan wel de burgemeester omvat, is dit in het mandaatregister uitdrukkelijk vermeld.

Artikel 4. Reikwijdte mandaat

Het mandaat strekt niet verder dan de uitoefening van die bevoegdheden die tot het takenpakket van de gemeentesecretaris, de directeuren dan wel de niet-ondergeschikten behoren.

Artikel 5. Algemene regels, uitzonderingen

  • 1.

    In de volgende situaties is de gemandateerde niet bevoegd tot het nemen van besluiten als vermeld in het mandaatregister:

    • a.

      advies is nodig van een ander(e) cluster of eenheid/instelling/commissie en dit advies en het eigen standpunt sluiten niet op elkaar aan dan wel leiden niet tot dezelfde conclusie;

    • b.

      het college of leden daarvan, de gemeentesecretaris of de directeur van degene aan wie ondermandaat is verleend, geeft te kennen het voorstel aan het college van burgemeester en wethouders ter besluitvorming te willen voorleggen;

    • c.

      het besluit impliceert een afwijking van beleidsregels, richtlijnen, voorschriften en dergelijke;

    • d.

      het besluit leidt tot overschrijding van budgetten of kredieten;

    • e.

      de gemandateerde heeft een persoonlijk belang bij het uitoefenen van de bevoegdheid;

    • f.

      de bevoegdheid betreft een bestuurlijk gevoelig onderwerp.

  • 2.

    In de in het eerste lid bedoelde situaties neemt het oorspronkelijk bevoegde bestuursorgaan het besluit.

Artikel 6. Informatieverstrekking

Het bestuursorgaan kan zich door gemandateerden laten informeren over de krachtens mandaat genomen besluiten.

Artikel 7. Wijze van ondertekening

  • 1.

    De krachtens mandaat genomen besluiten en overige stukken worden als volgt ondertekend:

    • Burgemeester en wethouders van de gemeente Haarlemmermeer,

      Namens dezen,

      Functie (cluster/teammanager)

      (handtekening en naam);

    dan wel:

    • De burgemeester van de gemeente Haarlemmermeer,

      Namens deze,

      Functie (cluster/teammanager),

      (handtekening en naam).

  • 2.

    Indien een besluit in ondermandaat wordt genomen, luidt de ondertekening:

    • Burgemeester en wethouders van de gemeente Haarlemmermeer,

      namens dezen,

      Functie (cluster/teammanager),

      (handtekening en naam);

    dan wel:

    • De burgemeester van de gemeente …,

      namens deze,

      Functie (cluster/teammanager),

      (handtekening en naam) .

  • 3.

    Indien gebruik wordt gemaakt van volmacht en machtiging luidt de ondertekening:

    • De gemeente …,

      namens deze,

      Functie (cluster/teammanager),

      (handtekening en naam) .

  • 4.

    Indien uitsluitend gebruik wordt gemaakt van de bevoegdheid tot ondertekening (ondertekeningsmandaat), wordt voorafgaand aan de ondertekening vermeld:

    • “overeenkomstig het besluit van het college van burgemeester en wethouders d.d. …”;

    dan wel

    • “overeenkomstig het besluit van de burgemeester d.d. …”.

  • 5.

    Correspondentie in het kader van de voorbereiding en/of uitvoering van door het gemeentebestuur te nemen/genomen besluiten, kortom alle gewone correspondentie die geen rechtsgevolgen heeft, kan de ambtenaar namens het college als volgt in eigen naam ondertekenen:

    • Burgemeester en wethouders van de gemeente Haarlemmermeer,

      Namens dezen,

      Eigen functie,

      (handtekening en naam).

  • 6.

    In geval van plaatsvervanging wordt ondertekend met de vermelding van “plv.” voor de functie van de functionaris die vervangen wordt:

    • Burgemeester en wethouders van de gemeente Haarlemmermeer,

      Namens dezen,

      De plv. clustermanager),

Artikel 8. Slotbepalingen

  • 1.

    Dit besluit wordt aangehaald als: Mandaat-, machtiging- en volmachtbesluit Haarlemmermeer 2020.

  • 2.

    Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag nadat het overeenkomstig artikel 3:42, tweede lid, van de Algemene wet bestuursrecht is bekendgemaakt.

  • 3.

    Het Mandaat-, machtiging- en volmachtbesluit Haarlemmermeer 2016 wordt ingetrokken tegelijkertijd met de inwerkingtreding van dit besluit.

Aldus besloten door het college van burgemeester en wethouders, de burgemeester en de gemeentesecretaris van de gemeente Haarlemmermeer in zijn hoedanigheid van heffingsambtenaar op 28 januari 2020.

de secretaris,

drs. Carel Brugman

de burgemeester,

Marianne Schuurmans-Wijdeven

de burgemeester,

Marianne Schuurmans-Wijdeven

de secretaris,

drs. Carel Brugman

Ondermandaatbesluit  

De gemeentesecretaris verleent op grond van artikel 1 lid 5 van het Mandaatbesluit 2020 ondermandaat aan de functionarissen in de organisatie die genoemd zijn in het bijbehorende mandaatregister. Het ondermandaat betreft alle mandaten die in het Mandaatbesluit 2020 door burgemeester en wethouders respectievelijk de burgemeester aan mij als gemeentesecretaris zijn verleend alsmede de door mij in mijn hoedanigheid als heffingsambtenaar in het Mandaatbesluit 2020 toegestane ondermandaten.

 

De gemeentesecretaris van de gemeente Haarlemmermeer besluit op grond van artikel 1 lid 5 van het Mandaat-, machtiging- en volmachtbesluit Haarlemmermeer om:

  • -

    aan alle functionarissen, genoemd in het mandaatregister bij het Mandaat-, machtiging- en volmachtbesluit Haarlemmermeer 2020, ondermandaat te verlenen van de aan hem door burgemeester en wethouders respectievelijk de burgemeester gemandateerde bevoegdheden, alsmede van de door de heffingsambtenaar in het Mandaatbesluit 2020 toegestane ondermandaten.  

Hoofddorp, 28 januari 2020

 

De gemeentesecretaris,

 

 

drs. Carel Brugman

 

Algemene mandaten  

Aan gemeentesecretaris en directeuren verleende bevoegdheden

 

Algemene Mandaten

Omschrijving Bevoegdheid

Regelgeving

Bevoegd Orgaan

Bijzondere bepaling

Ondermandaat aan:

Algemene bevoegdheden

 

 

 

 

Beslissen omtrent verzoeken op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Dit omvat mede het verdagen van de beslistermijn en het beslissen over buiten behandelingstelling van Wob-verzoeken

Wob

B/B&W

Te allen tijde wordt één van de functioneel adviseurs 1 van Team Juridische Zaken vooraf per email in kennis gesteld van de afdoening

Clustermanager

Teammanager

Gebiedsmanager

                                   

Het (besluiten tot het) voeren van verweer in bestuursrechtelijke, strafrechtelijke en civielrechtelijke procedures, inclusief de eis in reconventie

art. 160 lid 1 onder f Gemeentewet

 

B/B&W

Actieve kant van procederen blijft uitdrukkelijk voorbehouden aan het college, met uitzondering van het doen van een eis in reconventie (tegeneis). Dit betreft ook beroep en hoger beroep

Clustermanager

Teammanager

Functioneel adviseur team Juridische Zaken

Senior Projectmanager cluster Projecten

Projectmanager 1 cluster Projecten

Projectmanager 2 cluster Projecten

Specialist ontwikkeling 1 van cluster Ingenieursbureau

Beleidsadviseur cluster Veiligheid

Beslissen tot het instellen van rechtsmiddelen tegen een besluit van een ander bestuursorgaan

 

B/B&W

 

Clustermanager

Teammanager

         

Invorderen via kantongerechtprocedure

 

B&W

 

Clustermanager

Teammanager

Gebiedsmanager

Senior Projectmanager cluster Projecten

Projectmanager 1 cluster Projecten

Projectmanager 2 cluster Projecten

Specialist ontwikkeling 1 cluster  Ingenieursbureau

Specialist ontwikkeling 1 cluster Projecten

             

Het ondertekenen van een schriftelijke ontvangstbevestiging (per post of e-mail) voor een per elektronische post ingediende aanvraag

   

art. 4: 3 Awb

 

B&W

 

Clustermanager

Teammanager

Senior Projectmanager cluster Projecten

Projectmanager 1 cluster Projecten

Projectmanager 2 cluster Projecten

Specialist ontwikkeling 1 cluster Ingenieursbureau

                   

Het opschorten van de beslistermijn op een aanvraag

 

Awb

B&W

 

Clustermanager

Teammanager

Senior Projectmanager cluster Projecten

Projectmanager 1 cluster Projecten

Projectmanager 2 cluster Projecten

Specialist ontwikkeling 1 cluster Ingenieursbureau 

Gelegenheid geven aan de aanvrager om zijn zienswijze te geven, wanneer de aanvraag mogelijk geheel of gedeeltelijk wordt afgewezen

 

Awb

 

B&W

 

Clustermanager

Teammanager

Senior Projectmanager cluster Projecten

Projectmanager 1 cluster Projecten

Projectmanager 2 cluster Projecten

Specialist ontwikkeling 1 cluster Ingenieursbureau

   

Gelegenheid geven aan een geadresseerde en/of een derde-belanghebbende, die mogelijke bedenkingen heeft tegen een voorgenomen beschikking om zijn zienswijze te geven

Awb

B&W

Een geadresseerde van een beschikking die hier niet om gevraagd heeft, heeft het recht gehoord te worden als het bestuursorgaan voornemens is, ambtshalve een beslissing te nemen.

Clustermanager

Teammanager

Senior Projectmanager cluster Projecten

Projectmanager 1 cluster Projecten

Projectmanager 2 cluster Projecten

Specialist ontwikkeling 1 cluster Ingenieursbureau

 

Aanvragen van e-herkenning

 

 

B/B&W

 

Clustermanager

Teammanager

   

Beslissen omtrent het verzoek om het niet bekendmaken van persoonlijke gegevens van degene die zienswijzen heeft ingebracht

Awb

B&W

 

Clustermanager

Teammanager

Beslissen omtrent verlengen beslistermijn

Awb

B&W

 

Clustermanager

Teammanager

       

Het ondertekenen van een schriftelijke ontvangstbevestiging van een ingebrekestelling

Awb

B/B&W

 

Clustermanager

Teammanager

Senior Projectmanager cluster Projecten

Projectmanager 1 cluster Projecten

Projectmanager 2 cluster Projecten

Specialist ontwikkeling 1 cluster Ingenieursbureau

   

Het nemen van een besluit omtrent ingebrekestellingen en afwijzen van dwangsommen

Wet dwangsom en beroep bij niet tijdig beslissen

B&W

 

Clustermanager

Teammanager

           

Het nemen van een besluit omtrent vaststelling van het verbeuren van dwangsommen

Wet dwangsom en beroep bij niet tijdig beslissen

B&W

Jaarlijks rapporteren aan het college over het aantal malen dat de dwangsommen zijn verbeurd

Clustermanager

       

Het nemen van een besluit inzake het terugvorderen van onverschuldigd betaalde dwangsommen

Art. 4:20 Awb

B&W

Verjaringstermijn is 5 jaar

Clustermanager

Teammanager

Senior Projectmanager cluster Projecten

Projectmanager 1 cluster Projecten

Projectmanager 2 cluster Projecten

Specialist ontwikkeling 1 cluster Ingenieursbureau

                                         

Voeren van correspondentie in het kader van de voorbereiding of ter uitvoering van beslissingen van of namens het gemeentebestuur

 

B/B&W

   

Clustermanager

Teammanager

Gebiedsmanager

Senior Projectmanager cluster Projecten

Projectmanager 1 cluster Projecten

Projectmanager 2 cluster Projecten

Specialist ontwikkeling 1 cluster Ingenieursbureau

 

Specialist Veiligheid 1 van cluster KCC

Specialist Veiligheid 2 van cluster  KCC

Strateeg 1

     

Indienen van aanvragen om vergunningen, ontheffingen, subsidies en dergelijke ingevolge wet- en regelgeving waarvan het primaat bij het team resp. cluster berust, bij eigen of andere bestuursorganen

 

B&W

 

Clustermanager

Teammanager

Gebiedsmanager

Senior Projectmanager cluster Projecten

Projectmanager 1 cluster Projecten

Projectmanager 2 cluster Projecten

Specialist ontwikkeling 1 cluster Ingenieursbureau

Strateeg 1

Treffen van dadingen en ondertekenen van dadingsovereenkomsten

 

B/B&W

Tot € 50.000,-- zijn deze onder gemandateerden bevoegd.

Clustermanager

Teammanager

Gebiedsmanager

Senior Projectmanager cluster Projecten

Projectmanager 1 cluster Projecten

Projectmanager 2 cluster Projecten

 

Aanwenden van eigen budgetten

 

B/B&W

Naleving geldende Budgethoudersregeling

Clustermanager

Teammanager

Gebiedsmanager

Senior projectmanager cluster Projecten

Projectmanager 1 cluster Projecten

Projectmanager 2 cluster Projecten

Aanwenden van budgetten van een ander

 

B/BW

-Er moet een interne opdracht zijn verleend.

-Naleving geldende Budgethoudersregeling.

         

Aanvullende bijzondere bepalingen voor Specialist Beheer belast met technisch gebouwenbeheer van het team Vastgoedzaken:

-Ondermandaat geldt uitsluitend t.b.v. het onderhoud (dagelijks en meerjarig op basis van begroting en meerjarenonderhoudsplannen) van gebouwen

Specifieke limiet: ≤ €5.000

   

Specifieke limieten uitsluitend t.b.v. autorisatie meerwerk:

SO1 projectleider IB < € 50.000

 

SO2 directievoerder IB < € 5.000

   

SO3 toezichthouder IB < € 500

   

Ten aanzien van de hiernaast genoemde medewerkers van het cluster Sociale Dienstverlening:

Ondermandaat geldt uitsluitend t.b.v. de uitvoering van de volgende wet- en regelgeving:

Jeugdwet

Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (WMO 2015)

Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs)

Wet inburgering

Wet werk en bijstand (Wwb)

Participatiewet (Pw)

Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers (loaw);

Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen (loaz);

Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz)

Leerplichtwet

Wet kinderopvang (Wko)

Wegenverkeerswetgeving

Verordening Sociaal Domein

Verordening leerlingenvervoer

Verordening inburgering gemeente Haarlemmermeer

-Specifieke limiet: < € 100.000

Bij overschrijding limiet autoriseren team- of clustermanagers (geldt ook voor de hypotheekakten en pandovereenkomsten en de leenbijstand).

Opgemerkt wordt dat er geen limiet is voor zorg en ondersteuning die wordt afgeroepen binnen gecontracteerd aanbod.

Met de mandaatstructuur wordt beoogd dat der clustermanager in eerste aanleg bevoegd is de ondermandaten uit te oefenen. De directeur en GS/AD zijn eveneens volledig bevoegd en zullen bij gebruikmaking van deze bevoegdheid de clustermanager informeren.

 

Clustermanager

Teammanager

Gebiedsmanager

Senior projectmanager cluster Projecten

Projectmanager 1 cluster Projecten

Projectmanager 2 cluster Projecten

           

Specialist Beheer belast met technisch gebouwenbeheer van het team Vastgoedzaken

     

Specialisten Ontwikkeling 1 van het Ingenieursbureau die werkzaam zijn als projectleider

Specialisten Ontwikkeling 2 van het Ingenieursbureau die werkzaam zijn als directievoerder

 

Specialisten Ontwikkeling 3 van het Ingenieursbureau die werkzaam zijn als toezichthouder

         

Specialist ondersteuning 1 cluster Sociale Dienstverlening

Specialist ondersteuning 2 cluster Sociale Dienstverlening

 

Specialist dienstverlening 1 cluster Sociale Dienstverlening

 

Medewerker dienstverlening 1, cluster Sociale Dienstverlening

 Medewerker dienstverlening 2, cluster Sociale Dienstverlening

 Medewerker dienstverlening 3, cluster Sociale Dienstverlening

 Medewerker dienstverlening 4, cluster Sociale Dienstverlening

Specialist handhaving 1 cluster Sociale Dienstverlening

Administratief medewerker 1 cluster Sociale Dienstverlening

Administratief medewerker 2 cluster Sociale Dienstverlening

           

Het stellen van eisen aan persoonsregistraties

Wet bescherming persoonsgegevens

B&W

 

Clustermanager

 

Vaststellen van privacyreglementen

Wet bescherming persoonsgegevens

B&W

 

Clustermanager

Vernietigen bescheiden op advies van de gemeentearchivaris

Archiefwet

B&W

 

 Clustermanager

   

Het aangaan van aannemings-overeenkomsten en overeenkomsten tot werken, leveringen of diensten.

Hieronder wordt tevens begrepen:

-Het nemen van het besluit

-Het ondertekenen van de overeenkomst

-Het uitvoeren van de werkzaamheden die samenhangen met het doen van aanbestedingen, zoals

Het voeren van correspondentie

Het uitschrijven van aanbestedingen c.q. het doen van offerte-aanvragen

De selectie van inschrijvers

 De (voorlopige) gunning

De afwijzing van inschrijvingen c.q. opdrachten

Ar. 160 lid 1 onder e en art. 171 Gemeentewet

B/BW

-Past binnen vastgesteld budget/krediet (geen budgetoverschrijdingen)

-Interimmanagers (werkzaam voor de Haarlemmermeer op inhuurbasis) mogen niet tot inhuur overgaan (dient te geschieden door hogere manager)

-Naleving geldend inkoopbeleid

-Naleving geldende Budgethoudersregeling

   

Aanvullende bijzondere bepalingen voor Specialist Beheer belast met technisch gebouwenbeheer van het team Vastgoedzaken:

-Ondermandaat geldt uitsluitend t.b.v. het onderhoud (dagelijks en meerjarig op basis van begroting en meerjarenonderhoudsplannen) van gebouwen

-Specifieke limiet: ≤ €5.000

     

Ten aanzien van de hiernaast genoemde medewerkers van het cluster Maatschappelijke Ondersteuning en Zorg en het cluster Sociale Dienstverlening:

-Ondermandaat geldt uitsluitend t.b.v. de uitvoering van de volgende wet- en regelgeving:

Jeugdwet

Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (Wmo 2015)

Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs)

Wet inburgering

Wet werk en bijstand (Wwb)

Participatiewet (Pw)

Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers (loaw);

 

Clustermanager

Teammanager

Gebiedsmanager

Senior projectmanager cluster Projecten

Projectmanager 1 cluster Projecten

Projectmanager 2 cluster Projecten

                               

Specialist Beheer belast met technisch gebouwenbeheer van het team Vastgoedzaken

 

Van het cluster Maatschappelijke Ondersteuning en Zorg en het cluster Sociale Dienstverlening:

 

Specialist ondersteuning 1

Specialist ondersteuning 2

Senior specialist dienstverlening

Specialist dienstverlening 1

Medewerker dienstverlening 1 Medewerker dienstverlening 2

Medewerker dienstverlening 3 Medewerker dienstverlening 4

 

Specialist handhaving 1

Specialist handhaving 2 Medewerker toezicht 1

Medewerker toezicht 2

Administratief medewerker 1

Administratief medewerker 2

Het autoriseren van meer-/minderwerk voortvloeiend uit aannemingsovereenkom-sten en overeenkomsten tot werken, leveringen of diensten.

                     

 

B/BW

-Past binnen vastgesteld budget/krediet (geen budgetoverschrijdingen)

-Naleving geldend inkoopbeleid

-Naleving geldende Budgethoudersregeling

     

Specifieke limieten uitsluitend t.b.v. autorisatie meerwerk:

SO1 projectleider IB < € 50.0

       

SO2 directievoerder IB < € 5.000

     

SO3 toezichthouder IB < € 500

Clustermanager

Teammanager

Gebiedsmanager

Senior projectmanager

Projectmanager 1

Projectmanager 2

     

Specialisten Ontwikkeling 1 van het Ingenieursbureau die werkzaam zijn als projectleider

     

Specialisten Ontwikkeling 2 van het Ingenieursbureau die werkzaam zijn als directievoerder

   

Specialisten Ontwikkeling 3 van het Ingenieursbureau die werkzaam zijn als toezichthouder

 

Het ondertekenen van intentie-, exploitatie-, samenwerkings-, anterieure- en ontwikkelingsovereenkom-sten

 

B

Het besluiten tot het aangaan van intentie-, exploitatie-, samenwerkings-, anterieure- en ontwikkelingsovereenkomsten is voorbehouden aan het college

Met de mandaatstructuur wordt beoogd dat de clustermanager in eerste aanleg bevoegd is de mandaten uit te oefenen. De directeur en GS/AD zijn eveneens volledig bevoegd en zullen bij gebruikmaking van deze bevoegdheid de clustermanager informeren.

 

Clustermanager

Teammanager

Gebiedsmanager

Senior projectmanager cluster Projecten

Projectmanager 1 cluster Projecten

Projectmanager 2 cluster Projecten

 

Beslissen omtrent ingebrekestelling, ontbinden, het vorderen van nakoming, het opzeggen van overeenkomsten

 

 

B&W

Dit mandaat mag uitsluitend uitgeoefend worden ten aanzien van overeenkomsten, waartoe in mandaat is besloten. Portefeuillehouder en cluster Inkoop en Juridische Zaken tevoren worden geïnformeerd.

De clustermanager Inkoop en Juridische zaken ontvangt hierover een e-mail.

Clustermanager

Teammanager Juridische Zaken

Aangaan van een mediationovereenkomst

 

 

B/B&W

Voorafgaand overleg met Functioneel Adviseur 1 bij cluster IJZ, belast met interne mediations. Zowel het aangaan als ondertekenen.

Alle medewerkers

Aangaan van een vaststellingsovereenkomst in het kader van mediation

 

B/B&W

Uitsluitend tot € 50.000 en voor zover budget is geregeld. Zowel het aangaan als ondertekenen.

Alle medewerkers

Ondertekenen van afspraken uit de mediation

 

B/B&W

Uitsluitend voor zover niet gericht op concreet rechtsgevolg en er geen financiën mee zijn gemoeid.

Alle medewerkers

Alle bevoegdheden van de senior Projectmanager

 

 

Zolang zij de functie van Programmamanager Omgevingswet vervult

Mw. A. Hoogeveen

 

 

Inkoop en Juridische Zaken  

Inkoop & Juridische Zaken

Regelgeving

Bevoegd Orgaan

Bijzondere bepaling

Ondermandaat aan:

De bevoegdheid om te beslissen op bezwaarschriften waarop de verordening Adviescommissie bezwaarschriften van toepassing is.

Awb

B&W/ B

Het mandaat geldt niet voor de situatie waarin het primaire besluit door het bestuursorgaan zelf genomen is.

 

Het mandaat geldt niet voor de situatie wanneer het primaire besluit onbevoegd genomen is.

 

Wanneer de commissie geadviseerd heeft dat het bestreden besluit niet in stand kan blijven, kan slechts in mandaat worden beslist met uitdrukkelijke instemming van de portefeuillehouder.

 

Bestuurlijke gevoelige bezwaarzaken kunnen slechts na uitdrukkelijke instemming van de portefeuillehouder in mandaat worden afgedaan

Clustermanager

Teammanager JZ,

Functioneel adviseurs 1 van het team Juridische Zaken

Beslissen omtrent verdagen van beslissingen op bezwaar

Awb

B&W/B

 

Clustermanager

Teammanager JZ,

Functioneel adviseurs 1 van het team Juridische Zaken

Vragen om een machtiging indiening bezwaarschrift

Awb

B&W/ B

 

Clustermanager

Teammanager JZ,

Functioneel adviseurs 1 van het team Juridische Zaken

Het stellen van een termijn aan de indiener van een bezwaarschrift, waarbinnen het verzuim kan worden hersteld

Awb

B&W/ B

 

Clustermanager

Teammanager JZ,

Functioneel adviseurs 1 van het team Juridische Zaken

     

Doorzendplicht naar het bevoegde bestuursorgaan van ingekomen bezwaren onder gelijktijdige mededeling hiervan aan de afzender

Awb

B&W/ B

 

Clustermanager

Teammanager JZ,

Functioneel adviseurs 1 van het team Juridische Zaken

       

Besluiten tot toezenden van stukken aan de gemachtigde

Awb

B&W/ B

 

Clustermanager

Teammanager JZ,

Functioneel adviseurs 1 van het team Juridische Zaken

Besluiten tot het tenminste een week voorafgaande aan het horen ter inzage leggen van de stukken

Awb

B&W/ B

 

Clustermanager

Teammanager JZ,

Functioneel adviseurs 1 van het team Juridische Zaken

Ten behoeve van de behandeling van bezwaarschriften beslissen omtrent het afzien van horen in gezamenlijkheid bij geheimhouding om gewichtige redenen

Awb

B&W/ B

 

Clustermanager

Teammanager JZ,

Functioneel adviseurs 1 van het team Juridische Zaken

       

Beslissen af te zien van het horen

Awb

B&W/ B

 

Clustermanager

Teammanager JZ,

Functioneel adviseurs 1 van het team Juridische Zaken

Beslissen inzake een verzoek om behandeling door middel van rechtstreeks beroep

Awb

B&W/ B

 

Clustermanager

Teammanager JZ,

Functioneel adviseurs 1 van het team Juridische Zaken

Ondertekenen van akte van taxaties

Awb

B&W

Betreft verzekeringen

Clustermanager

 

Aansprakelijk stellen van derden inzake beschadiging van gemeente-eigendommen

Gemeentewet

B&W

 

Clustermanager

Afdoen van aansprakelijkstellingen door derden

Gemeentewet

B&W

 

Clustermanager

Ondertekenen van premiekwitanties

 

B&W

 

Clustermanager

Het opstellen en indienen van verzoekschriften

Awb/BW

B

Betreft Sociale dienstverlening

Clustermanager

Teammanager

Het tekenen van hypotheken en pandovereenkomsten

BW

B

 

Clustermanager

Teammanager

Aanmelding wijzigingen Handelsregister aan de Kamer van Koophandel

Handelsregisterwet

 

B

 

Clustermanager

Teammanager

Het reageren op een melding inzake een gebrek aan een gemeente-eigendom

 

B

 

Clustermanager

Het tussentijds verwerken van besluiten omtrent het wijzigen van (onder)mandaten of vaststellen van nieuwe mandaten

Awb

B&W/ B

Na inhoudelijke besluitvorming door resp. B&W igv wijziging mandaat dan wel GS/AD igv wijziging ondermandaat

 

Clustermanager

Het benoemen van medewerkers van het team Juridische Zaken als secretaris van de commissie van advies voor de bezwaarschriften

Art. 5 verordening Advies commissie bezwaarschriften

Nota B&W 2019.0002889 van 22 januari 2019

B&W

 

Clustermanager

 

Beheer en Onderhoud  

 

Cluster Beheer & Onderhoud (B&O)

Regelgeving

Bevoegd orgaan

Bijzondere bepaling

Ondermandaat aan:

Ondertekenen van intentie-, exploitatie- , samenwerkings- , ontwikkelingsovereenkomsten, aannemingsovereenkomsten en overeenkomsten tot leveranties of diensten

 

B

Met de mandaatstructuur wordt beoogd dat de clustermanager in eerste aanleg bevoegd is de ondermandaten uit te oefenen. De directeur en GS/AD zijn eveneens volledig bevoegd en zullen bij gebruikmaking van deze bevoegdheid de manager informeren.

- Clustermanager

 

 

 

 

- Teammanager

 

 

 

Let op: Het besluiten tot het aangaan van intentie-, exploitatie- , samenwerkings- en ontwikkelings-overeenkomsten is voorbehouden aan het college.

-  Specialist ondersteuning 1 (contractmanager)

Het aanwijzen van toezichthouders en gemeentelijke buitengewoon opsporingsambtenaren op grond van wettelijke regelingen

Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo)

B

Ondermandaat anders dan ten aanzien van Clustermanager niet toegestaan

- Clustermanager

 

Besluit Omgevingsrecht (Bor)

 

 

 

 

Regeling Omgevingsrecht (Mor)

 

 

 

 

Wet op de ruimtelijke Ordening

 

 

 

 

Woningwet

 

 

 

 

Besluit brandveilig gebruik bouwwerken

 

 

 

 

Bouwstoffenbesluit

 

 

 

 

Besluit Bodemkwaliteit

 

 

 

 

Vrijstellingsregeling grondverzet

 

 

 

 

Erfgoedwet

 

 

 

 

Wet op de stads- en dorpsvernieuwing

 

 

 

 

Wet milieubeheer

 

 

 

 

Algemene Plaatselijke Verordening

 

 

 

 

Drank- en Horecawet

 

 

 

 

Wet op de Kansspelen

 

 

 

 

Parkeerverordening

 

 

 

 

Bomenverordening

 

 

 

 

Afvalstoffenverordening

 

 

 

 

Standplaats- en ventverordening

 

 

 

 

Terrasverordening

 

 

 

 

Leerplichtwet

 

 

 

 

Wet BAG

 

 

 

 

Verordening fysiek domein

 

 

 

Het doen van uitgaven en het treffen van voorzieningen voor een nieuwbouw- en renovatieproject, nadat B&W eerst tot aanbesteding hebben besloten

 

B&W

Voor zover deze overeenkomsten betrekking hebben op het werkterrein van de cluster, er een budget voor is toegekend en het betreffende budget niet wordt overschreden.

- Clustermanager

 

 

 

 

- Teammanager

 

 

 

Let op: vóórdat besluit wordt genomen is akkoord van bevoegde functionaris op grond van geldende budgethoudersregeling benodigd

- Specialist ondersteuning 1 (contractmanager)

 

 

 

Let op: op een voorstel van een interim-teammanager inzake inhuur beslist de betreffende clustermanager, op een voorstel van een interim-clustermanager inzake inhuur beslist de betreffende directeur.

 

 

 

 

Let op:

 

 

 

 

Bij interim-managers geldt de beperking dat medeondertekening door een manager respectievelijk directeur in vaste dienst vereist is

 

Beslissen omtrent het aanschrijven bij wederrechtelijk gebruik van gemeente-eigendommen

BW, Gemeentewet

B&W

 

- Clustermanager

 

 

 

 

- Teammanager

Het aangaan van overeenkomsten met betrekking tot beheer en onderhoud gemeente-eigendommen

BW, Gemeentewet

B&W

Conform het geldende aanbestedingsbeleid en met inachtneming van de Budgethoudersregeling.

- Clustermanager

 

 

 

De financiële middelen dienen in de begroting te zijn opgenomen.

- Teammanager

 

 

 

 

- Specialist ondersteuning 1 (contractmanager)

Beslissen omtrent het verlenen of intrekken van verkeersbesluiten

Wegenverkeerswetgeving

B&W

 

- Clustermanager

 

 

 

 

- Teammanager

Beslissen omtrent zienswijzen met betrekking tot besluiten omtrent het verlenen of intrekken van verkeersbesluiten

Wegenverkeerswetgeving

B&W

 

- Clustermanager

Beslissen omtrent tijdelijke verkeersmaatregelen (korter dan 4 maanden, zonder dat daaraan een verkeersbesluit vooraf gaat)

Wegenverkeerswetgeving

B&W

 

- Clustermanager

 

 

 

 

- Teammanager

Beslissen omtrent zienswijzen met betrekking tot besluiten omtrent tijdelijke verkeersmaatregelen (korter dan 4 maanden, zonder dat daaraan een verkeersbesluit vooraf gaat)

Wegenverkeerswetgeving

B&W

 

- Clustermanager

Beslissen omtrent tijdelijke afsluitingen van wegen (langer dan 4 maanden door middel van een verkeersbesluit)

Wegenverkeerswetgeving

B&W

 

- Clustermanager

 

 

 

 

- Teammanager

Beslissen omtrent zienswijzen met betrekking tot besluiten omtrent tijdelijke afsluitingen van wegen (langer dan 4 maanden door middel van een verkeersbesluit)

Wegenverkeerswetgeving

B&W

 

- Clustermanager

Het nemen van besluiten als bedoeld in art. 1:3 van de Awb, voor het (ver)plaatsen /vergroten van halteplaatsen voor het openbaar vervoer, alsmede het voeren van correspondentie hierover

Wegenverkeerswetgeving

B&W

 

- Clustermanager

 

 

 

 

- Teammanager

Het doen van aangifte van vernielde eigendommen bij politie en verzekeringsmaatschappij

Wegenverkeerswetgeving

B&W

 

- Clustermanager

 

 

 

 

- Teammanager

Beslissen omtrent ontheffing in verband met het nemen van eenvoudige verkeersmaatregelen

Wegenverkeerswetgeving

B&W

 

- Clustermanager

 

 

 

 

- Teammanager

Houden adressenadministratie

Basisregistratie Adressen en Gebouwen

B&W

 

- Clustermanager

 

 

 

 

- Teammanager

 

 

 

 

- Specialist Ondersteuning 1, 2, 3

 

 

 

 

- Specialist Beheer 1,2

Vaststellen woonplaatsbesluiten

Basisregistratie Adressen en Gebouwen

B&W

 

- Clustermanager

 

 

 

 

- Teammanager

 

 

 

 

- Specialist Ondersteuning 1, 2, 3

 

 

 

 

- Specialist Beheer 1,2

Vaststellen besluiten naamgeving openbare ruimten

Basisregistratie Adressen en Gebouwen

B&W

 

- Clustermanager

 

 

 

 

- Teammanager

 

 

 

 

- Specialist Ondersteuning 1, 2, 3

 

 

 

 

- Specialist Beheer 1,2

 

 

 

 

 

Vaststellen nummerbesluiten

Basisregistratie Adressen en Gebouwen

B&W

 

- Clustermanager

 

 

 

 

- Teammanager

 

 

 

 

- Specialist Ondersteuning 1, 2, 3

 

 

 

 

- Specialist Beheer 1,2

Beheer gebouwenadministratie

Basisregistratie Adressen en Gebouwen

B&W

 

- Clustermanager

 

 

 

 

- Teammanager

 

 

 

 

- Specialist Ondersteuning 1, 2, 3

 

 

 

 

- Specialist Beheer 1,2

Afbakenen en vaststellen panden en adresseerbare objecten

Basisregistratie Adressen en Gebouwen

B&W

 

- Clustermanager

 

 

 

 

- Teammanager

 

 

 

 

- Specialist Ondersteuning 1, 2, 3

 

 

 

 

- Specialist Beheer 1,2

Beheer grootschalige topografie

Wet Basisregistratie Grootschalige Topografie

B&W

 

- Clustermanager

 

 

 

 

- Teammanager

 

 

 

 

- Specialist Ondersteuning 1,2,3

 

 

 

 

- Specialist Beheer 1,2

Beheer beperkingenregister

Wet Kenbaarheid Publiekrechtelijke Beperkingen

B&W

 

- Clustermanager

 

 

 

 

- Teammanager

 

 

 

 

- Specialist Ondersteuning 1, 2, 3

Vaststellen Beperkingenbesluiten

Wet Kenbaarheid Publiekrechtelijke Beperkingen

B&W

 

- Clustermanager

 

 

 

 

- Teammanager

 

 

 

 

- Specialist Ondersteuning 1, 2, 3

Aanwijzen van ophaalplaatsen containers

Geldende Afvalstoffenverordening

B&W

 

- Clustermanager

 

 

 

 

- Teammanager

Aanwijzen van plaatsen waar vuil wordt ingezameld via verzamelcontainers

Geldende Afvalstoffenverordening

B&W

 

- Clustermanager

 

 

 

 

- Teammanager

Aanwijzen van locaties voor brengparkjes

Geldende Afvalstoffenverordening

B&W

 

- Clustermanager

 

 

 

 

- Teammanager

Aanwijzen van locaties voor zoutkasten en straatprullenbakken

Geldende Afvalstoffenverordening

B&W

 

- Clustermanager

 

 

 

 

- Teammanager

Het laten ruimen van graven

Geldende Beheersverordening gemeentelijke begraafplaatsen en Uitvoeringsregeling gemeentelijke begraafplaatsen Haarlemmermeer 2016

B

i.o.m. cluster Financiën en Administratie

- Clustermanager

 

 

 

 

- Teammanager

Beslissen omtrent het verstrekken van een tegemoetkoming ter uitvoering van de herbegraafregeling Wilgenhof

Geldende Beheersverordening gemeentelijke begraafplaatsen en Uitvoeringsregeling, begraafplaatsen Haarlemmermeer 2016

B&W

 

- Clustermanager

 

 

 

 

 

Aanschrijven van de rechthebbende bij onvoldoende onderhoud van de grafbedekking c.q. het herstellen van schade aan grafbedekking

Geldende Beheersverordening gemeentelijke begraafplaatsen en Uitvoeringsregeling gemeentelijke begraafplaatsen Haarlemmermeer 2016

B&W

Waterwolf geeft advies o.g.v. het Uitvoeringsbesluit

- Clustermanager

Beslissen omtrent het ruimen van graven en het voeren van correspondentie daarover

Geldende Beheersverordening gemeentelijke begraafplaatsen en Uitvoeringsregeling gemeentelijke begraafplaatsen Haarlemmermeer 2016

B&W

I.o.m. cluster Financiën & Administratie

- Clustermanager

 

 

 

 

- Teammanager

Het toewijzen van particuliere graven anders dan voor directe begraving en buiten volgorde van ligging

Geldende Beheersverordening gemeentelijke begraafplaatsen en Uitvoeringsregeling gemeentelijke begraafplaatsen Haarlemmermeer 2016

B&W

Waterwolf geeft advies o.g.v. het Uitvoeringsbesluit

- Clustermanager

 

 

 

 

- Teammanager

Het verlenen van ontheffing van het verbod om met motorvoertuigen op de begraafplaatsen te rijden (art. 4 lid 3 Beheersverordening)

Verordening fysiek domein Uitvoeringsregeling gemeentelijke begraafplaatsen Haarlemmermeer 2016

B&W

 

- Clustermanager

 

 

 

 

- Teammanager

Beslissen omtrent vergunning aan nutsbedrijven voor het leggen van kabels en leidingen in gemeentegrond onder de gebruikelijke voorwaarden en wanneer daaraan geen kosten verbonden zijn

Gemeentewet

B&W

 

- Clustermanager

 

 

 

 

- Teammanager

Vaststellen rioleringsplan

Gemeentewet, milieuwetgeving

B&W

Ondermandaat slechts toegestaan aan Clustermanager

- Clustermanager

Melden voornemen tot bodemsanering

Wet bodembescherming

B&W

 

- Clustermanager

 

 

 

 

- Teammanager

 

 

 

 

- Specialist Beheer 1,2

Melden bij Gedeputeerde Staten van de bij de gemeente bekende binnen de gemeentegrenzen gelegen onderzoeksgevallen en gevallen van ernstige bodemverontreiniging

Wet bodembescherming

B&W

 

- Clustermanager

 

 

 

 

- Teammanager

Gedeputeerde Staten verzoeken belast te worden met een onderzoek

Wet bodembescherming

B&W

 

- Clustermanager

 

 

 

 

- Teammanager

Het vaststellen (waaronder tevens het wijzigen) van bodemkwaliteitskaarten en bodemfunctiekaarten

Besluit Bodemkwaliteit

B&W

 

- Clustermanager

 

 

 

 

- Teammanager

Een derde machtigen om namens de gemeente het transportgeleidebiljet voor het ontdoen van gemeentelijke grond te ondertekenen en het transport te verzorgen

Wet Bodembescherming, Besluit Bodemkwaliteit, Besluit Melden en Registreren

B/B&W

 

- Clustermanager

 

 

 

 

- Teammanager

 

 

 

 

- Specialist Beheer 1,2

 

 

 

 

-  

Het ondertekenen van transportgeleidebiljetten namens de gemeente voor het ontdoen van gemeentelijke grond en het transport te verzorgen.

Wet Bodembescherming, Besluit Bodemkwaliteit, Besluit Melden en Registreren

B/B&W

 

- Clustermanager

 

 

 

 

- Teammanager

 

 

 

 

- Specialist Beheer 1,2

 

 

 

 

 

Aanschrijven in verband met iepziekte

Verordening fysiek domein Bomenverordening

B&W

 

- Clustermanager

 

 

 

 

- Teammanager

Het beslissen op vergunningaanvragen en meldingen op basis van de Verordening Fysiek domein gemeente Haarlemmermeer

Verordening Fysiek domein Gemeente Haarlemmermeer

B&W

 

- Clustermanager

 

 

 

 

- Teammanager

 

 

 

 

- Specialisten Beheer 2 en 3

Het besluiten tot het geven van een schriftelijke aanwijzing voor het verleggen van een leiding en het besluiten tot vaststelling van nadeelcompensatie

Beleidsregels Nadeelcompensatieregeling kabels en leidingen Haarlemmermeer

B&W

 

- Clustermanager

 

B&W Nota 2019.0027946

 

 

- Teammanager

 

 

 

 

- Specialisten 1, 2 en 3 Team Regie

Te beslissen over bodemkwaliteitskaarten voor Pfos/Pfoa

Besluit bodemkwaliteit

B&W

Binnen de kaders van de geactualiseerde beleidsregel Pfos/Pfoa B&W Nota van 20 maart 2018, registratienummer 2018.0014073

- Clustermanager

 

Wet Bodembescherming

 

 

- Teammanager

 

B&W Nota 2018.0014073 van 20 maart 2018

 

 

 

Het aanleveren van brondocumenten, het verstrekken en gebruiken van gegevens, het verzoeken om gegevens, het melding doen bij en verzoeken om actualisatie aan de verantwoordelijke minister en het onderzoeken van gegevens alsmede alle daarmee samenhangende en daaruit voortvloeiende handelingen, in het kader van de Wet Basisregistratie Ondergrond.

Wet Basisregistratie Ondergrond

B&W

 

- Clustermanager

 

 

 

 

- Teammanager

 

 

 

 

- Specialist Ondersteuning 1

 

Communicatie en Externe Betrekkingen  

 

Cluster Communicatie en Externe Betrekkingen

Regelgeving

Bevoegd orgaan

Bijzondere bepaling

Ondermandaat aan:

Beslissen over het toekennen van legpenningen

Verordening betreffende het instellen en toekennen van ereblijken van de gemeente Haarlemmermeer

B&W

 

Clustermanager

Beslissen over een ontheffing van een of meer verplichtingen van de verordening

Algemene subsidieverordening gemeente Haarlemmermeer

B&W

De geldende verordening is van toepassing

Uitsluitend in individuele gevallen.

Let op: voordat besluit wordt genomen is akkoord van bevoegde functionaris op grond van geldende budgethoudersregeling benodigd

 

De cluster is uitsluitend bevoegd voor zover de bevoegdheid betrekking heeft op prestatiesubsidies Stedenband

   

Clustermanager

                                               

Correspondentie betreffende subsidieaanvragen

Algemene subsidieverordening gemeente Haarlemmermeer

B&W

De cluster is uitsluitend bevoegd voor zover de bevoegdheid betrekking heeft op prestatiesubsidies Stedenband

Clustermanager

Beslissen over het vaststellen van subsidies

Algemene subsidieverordening gemeente Haarlemmermeer

B&W

Let op: voordat besluit wordt genomen is akkoord van bevoegde functionaris op grond van geldende budgethoudersregeling benodigd

Clustermanager

           

Beslissen over verlening van subsidies

Algemene subsidieverordening gemeente Haarlemmermeer

B&W

Let op: voordat besluit wordt genomen is akkoord van bevoegde functionaris op grond van geldende budgethoudersregeling benodigd

 

De cluster is uitsluitend bevoegd voor zover de bevoegdheid betrekking heeft op prestatiesubsidies Stedenband

Clustermanager

                                 

Beslissen op subsidieaanvragen

Algemene subsidieverordening gemeente Haarlemmermeer

B&W

Let op: voordat besluit wordt genomen is akkoord van bevoegde functionaris op grond van geldende budgethoudersregeling benodigd

 

De cluster is uitsluitend bevoegd voor zover de bevoegdheid betrekking heeft op prestatiesubsidies Stedenband

Clustermanager

Beslissen over toestemmingsvereiste

Algemene subsidieverordening gemeente Haarlemmermeer

B&W

De cluster is uitsluitend bevoegd voor zover de bevoegdheid betrekking heeft op prestatiesubsidies Stedenband

Clustermanager

                               

Beslissen over het verlenen van voorschotten

Algemene subsidieverordening gemeente Haarlemmermeer

B&W

Let op: voordat besluit wordt genomen is akkoord van bevoegde functionaris op grond van geldende budgethoudersregeling benodigd

 

De cluster is uitsluitend bevoegd voor zover de bevoegdheid betrekking heeft op prestatiesubsidies Stedenband

Clustermanager

                         

Beslissen over het instellen van de bestemmingsreserve

Algemene subsidieverordening gemeente Haarlemmermeer

B&W

Let op: voordat besluit wordt genomen is akkoord van bevoegde functionaris op grond van geldende budgethoudersregeling benodigd

 

De cluster is uitsluitend bevoegd voor zover de bevoegdheid betrekking heeft op prestatiesubsidies Stedenband

Clustermanager

                               

Beslissen over instellen vergoeding

Algemene subsidieverordening gemeente Haarlemmermeer

B&W

Let op: voordat besluit wordt genomen is akkoord van bevoegde functionaris op grond van geldende budgethoudersregeling benodigd

 

De cluster is uitsluitend bevoegd voor zover de bevoegdheid betrekking heeft op prestatiesubsidies Stedenband

Clustermanager

Staf, Bestuur en Directie  

 

Cluster Staf Bestuur en directie

Regelgeving

Bevoegd orgaan

Bijzondere bepaling

Ondermandaat aan:

Het doorvoeren van wijzigingen op grond van toekomstige richtlijnen voor de wijk- en buurtindeling (WBI) van het Centraal Bureau voor de Statistiek

Gemeentewet

Wet op het Centraal Bureau voor de Statistiek

B&W

 

Teammanager

Veiligheid  

 

Cluster Veiligheid

Regelgeving

Bevoegd orgaan

Bijzondere bepaling

Ondermandaat aan:

In te stemmen met het aanstellen van een veiligheidsbeambte door de tunnelbeheerder

Artikel 5, lid 3, Wet aanvullende regels veiligheid wegtunnels

B&W

 

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

Het ontvangen van bestuurlijke informatie en het verrichten van alle nodige handelingen voor het Project Bestuurlijke Informatie Justitiabelen

 

B

 

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

  • -

    Beleidsadviseur 2

Beslissen omtrent aanschrijven om voorzieningen te treffen en/of het aanbrengen van verbeteringen aan een woning, woonkeet of woonwagen

Woningwet

B&W

 

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

Beslissen omtrent stilleggen sloopwerkzaamheden

Wet op de stads- en dorpsvernieuwing

B&W

 

  • -

    Clustermanager

Beslissen omtrent aanschrijven om een woonwagen van een illegale standplaats te verwijderen

Woningwet

B&W

 

  • -

    Clustermanager

   

Beslissen omtrent het al dan niet opleggen van een last onder bestuursdwang/last onder dwangsom bij overtredingen, inclusief het verlengen van begunstigingstermijnen

Awb

Wet algemene bepalingen omgevingsrecht

Besluit Omgevingsrecht

Regeling Omgevingsrecht

Wet op de ruimtelijke ordening

Woningwet

Bouwbesluit

Wet milieubeheer

Afvalstoffenverordening

Algemene Plaatselijke Verordening

Besluit Bodemkwaliteit

Drank- en Horecawet

 

Monumentenwet

Wet op de kansspelen

Winkeltijdenwet

Wet Bag

Wegenverkeerswetgeving

Parkeerverordening

Wet Kinderopvang

Verordening fysiek domein

B/B&W

 

Beslissingen met betrekking tot deze beschikkingen, welke, ineens of gecumuleerd, het bedrag van € 100.000,- overschrijden, worden gemandateerd aan de Clustermanager, die vooraf overleg pleegt met de directie en/of de portefeuillehouder. Beslissingen met betrekking tot dwangsommen ineens of gecumuleerd, het bedrag van € 100.000,- niet overschrijden, wordt gemandateerd aan de teammanager. Ten aanzien van de bevoegdheid om te beslissen omtrent het al dan niet toepassen van een last onder bestuursdwang bij overtreding, is ondermandaat toegestaan aan de piketmedewerkers van de cluster Veiligheid tot een bedrag van € 20.000,-.

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

  • -

    Piketmedewerkers  

Beslissen inzake het matigen van dwangsommen

Awb

B&W/B

De matiging van dwangsommen die, ineens of gecumuleerd, het bedrag van € 100.000,- overschrijden, wordt gemandateerd aan de Clustermanager, die vooraf overleg pleegt met de directie en/of de portefeuillehouder. De matiging van dwangsommen die, ineens of gecumuleerd, het bedrag van € 100.000,- niet overschrijden, wordt gemandateerd aan de teammanager.

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

Beslissen omtrent het nemen van een invorderingsbeschikking en/of toepassingsbeschikking

Awb

B/B&W

Beslissingen met betrekking tot deze beschikkingen, welke, ineens of gecumuleerd, het bedrag van € 100.000,- overschrijden, worden gemandateerd aan de Clustermanager, die vooraf overleg pleegt met de directie en/of de portefeuillehouder. Beslissingen met betrekking tot deze beschikkingen, welke ineens of gecumuleerd, het bedrag van € 100.00,- niet overschrijden, worden gemandateerd aan de teammanager

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

Beslissen omtrent het opleggen dan wel intrekken van een bestuurlijke boete op grond van wettelijke regelingen

Drank- Horecawet

Wet Kinderopvang

B/B&W

 

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

 

Het aanwijzen van toezichthouders en gemeentelijke buitengewoon opsporingsambtenaren op grond van wettelijke regelingen

Wet algemene bepalingen omgevingsrecht

Besluit Omgevingsrecht

Regeling Omgevingsrecht

Wet op de ruimtelijke ordening

Woningwet

Bouwbesluit

Wet milieubeheer

Afvalstoffenverordening

Algemene Plaatselijke Verordening

Besluit Bodemkwaliteit

Drank- en Horecawet

Monumentenwet

Wet op de kansspelen

Winkeltijdenwet

Wet Bag

Wegenverkeerswetgeving

Parkeerverordening

Wet Kinderopvang

Verordening fysiek domein

B/B&W

Ondermandaat uitsluitend aan clustermanagers toegestaan

  • -

    Clustermanager

Ondertekenen van batches met betrekking tot nota’s inlichtingen

 

B&W

 

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

Beslissen over een parkeervergunning of –ontheffing

Parkeerverordening

B&W

 

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

Het intrekken van een vergunning

Drank- en Horecawet

B

 

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

Beslissen over ontheffing voor het verstrekken van zwak alcoholische drank bij een bijzondere gelegenheid van zeer tijdelijke aard

Drank- en Horecawet

B

 

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

Intrekken Drank- en Horecavergunning op verzoek van ondernemer

Drank- en Horecawet

B

 

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

Beslissen over een vergunning, melding of ontheffing

Drank- en Horecawet

B

 

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

Wijzigen vergunning

Drank- en Horecawet

B

 

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

Verbinden, wijzigen, intrekken van voorschriften of beperkingen aan de vergunning van rechtspersonen als bedoeld in art. 4 (paracommercialisme)

Drank- en Horecawet

B

 

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

Het afgeven van een verklaring van geen bezwaar in verband met de door Gedeputeerde Staten te verlenen toestemming tot het afsteken van professioneel vuurwerk

Vuurwerkbesluit

B

 

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

Beslissen over vergunning voor het aanwezig hebben van speelautomaten

Wet op de kansspelen

B

 

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

Wijzigen en intrekken voorschriften verbonden aan de vergunning voor het aanwezig hebben van speelautomaten

Wet op de kansspelen

B

 

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

Bijhouden register gemelde kindercentra en gastouderbureaus

Wet kinderopvang

B&W

 

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

Correspondentie over register gemelde kindercentra en gastouderbureaus

Wet kinderopvang

B&W

 

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

Beslissen over aanvragen tot het in exploitatie nemen van een kindercentrum, gastouderbureau of voorziening voor gastouderopvang of peuterspeelzaal

Wet kinderopvang

B&W

 

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

Beslissen over ontheffing van verkeersregels en verkeerstekens

Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990

B&W

 

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

Beslissen over ontheffing van het verbod tot het houden van een wedstrijd op de weg met voertuigen binnen de gemeente op gemeentewegen

Wegenverkeerswetgeving

B&W

 

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

Beslissen over tijdelijke verkeersmaatregelen (korter dan 4 maanden, zonder dat daaraan een verkeersbesluit vooraf gaat)

Wegenverkeerswetgeving

B&W

 

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

Beslissen over ontheffing te rijden met bepaalde voertuigen die niet voldoen aan de permanente eisen

Regeling Voertuigen

B&W

 

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

Het opleggen en wijzigen van nadere voorwaarden van een sloopmelding

Bouwbesluit

B&W

 

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

Beslissen over het voorlopig toekennen van een stimuleringsregeling

Tijdelijke Verordening verwijdering asbest particuliere woningvoorraad

B&W

 

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

Beslissen over vergunning tot huur en verhuur van woonruimte

Leegstandwet

B&W

 

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

Beslissen over planschadeverzoeken

Wet ruimtelijke ordening

B&W

 

  • -

    Clustermanager

Voeren van correspondentie bij de procedure over het beslissen op planschadeverzoeken

Wet ruimtelijke ordening

B&W

 

  • -

    Clustermanager

 

Het voeren van correspondentie m.b.t. aanvragen op grond van de Wabo

Wet algemene bepalingen omgevingsrecht

Besluit Omgevingsrecht

Regeling Omgevingsrecht

B&W

 

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

Het beslissen op aanvragen op grond van artikel 2.4 Wabo voor activiteiten als bedoeld in artikel 2.1 en 2.2 Wabo

Wet Algemene bepalingen omgevingsrecht

Besluit Omgevingsrecht

Regeling Omgevingsrecht

B&W

 

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

Het beslissen op een gefaseerde aanvraag als bedoeld in artikel 2.5 Wabo

Wet algemene bepalingen omgevingsrecht

Besluit Omgevingsrecht en regeling Omgevingsrecht

B&W

 

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

   

Het vragen van adviezen als bedoeld in artikel 2.26 Wabo en H6 Bor en het ter zake voeren van correspondentie

Wet algemene bepalingen omgevingsrecht

Besluit Omgevingsrecht en Regeling Omgevingsrecht

B&W

 

  • -

    Medewerkers dienstverlening

     

Het uitbrengen van advies op grond van artikel 2.26 Wabo en H6 Bor

Wet algemene bepalingen omgevingsrecht

Besluit Omgevingsrecht en Regeling Omgevingsrecht

B&W

 

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

Het vragen van een verklaring van geen bedenkingen als bedoeld in artikel 2.27 Wabo en H6 Bor en het ter zake voeren van correspondentie

Wet algemene bepalingen omgevingsrecht

Besluit Omgevingsrecht en Regeling Omgevingsrecht

B&W

 

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

Het beslissen over aanvragen met betrekking tot het wijzigen of intrekken van vergunningen als bedoeld in artikel 2.31 en 2.33 Wabo

Wet algemene bepalingen omgevingsrecht

Besluit Omgevingsrecht en Regeling Omgevingsrecht

B&W

 

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

Besluiten tot het buiten behandeling laten van een aanvraag op grond van artikel 4:5 Awb

Wet algemene bepalingen omgevingsrecht

Besluit Omgevingsrecht en Regeling Omgevingsrecht

B&W

 

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

   

Besluiten tot het buiten behandeling laten van een aanvraag op grond van art. 3.18 Wabo

Wet algemene bepalingen omgevingsrecht

Besluit Omgevingsrecht en Regeling Omgevingsrecht

B&W

 

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

Beslissen over vergunning tot wijziging of afbraak van gemeentelijke monumenten of gemeentelijke stads- of dorpsgezichten

Verordening fysiek domein

Monumentenwet

B&W

 

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

Het toepassen van deze verordening

Verordening fysiek domein

B&W

 

  • -

    Clustermanager

  • -.

    Teammanager

Beslissen over vergunning voor oudpapierinzameling

Afvalstoffenverordening

B&W

 

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

Beslissen over vergunning voor kledinginzameling

Afvalstoffenverordening

B&W

 

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

Beslissen over morgenster-vergunning

Afvalstoffenverordening

B&W

 

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

Beslissen over vrijstelling op zon- en feestdagen ten behoeve van het toerisme

Winkeltijdenwet en Verordening winkeltijden

B&W

 

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

Beslissen over ontheffing zon- en feestdagenregeling voor bijzondere situaties

Winkeltijdenwet en Verordening winkeltijden

B&W

 

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

Beslissen over ontheffing openstelling op werkdagen voor 6 uur en na 22 uur

Winkeltijdenwet en Verordening winkeltijden

B&W

 

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

Beslissen over vergunning

Stortbesluit bodembescherming

B&W

 

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

Beslissen over vergunning

Wet explosieven voor civiel gebruik

B&W

 

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

Beslissen op aanvragen om een vergunning/ontheffing/vrijstelling en wijzigen/weigeren/intrekken van een vergunning/ontheffing/vrijstelling als bedoeld in de volgende artikelen van de vigerende APV en Verordening fysiek domein:

  • Samenscholing en ongeregeldheden

  • Beperking aanbieden e.d. van geschreven of gedrukte stukken of afbeeldingen

  • Het plaatsen van voorwerpen op, aan of boven de weg in strijd met de publieke functie daarvan en/of het opbreken van openbare grond

  • Objecten onder hoogspanningslijn

  • Evenement

  • Evenementen in gebouwen

  • (Exploitatie)vergunning horecabedrijf

  • Terrassen

  • Sluitingstijd

  • Sterke drank

  • Exploitatievergunning speelautomatenhallen

  • Aanwijzen van gebieden waarin het verboden is op de weg alcoholhoudende drank te nuttigen of aangebroken flesjes, blikjes en dergelijke bij zich te hebben

  • Honden

  • Houden van hinderlijke of schadelijke dieren

  • Bijen

  • Verplichtingen met betrekking tot het verkoopregister

  • Ter beschikking stellen consumentenvuurwerk tijdens de verkoopdagen

  • Bezigen van consumentenvuurwerk

  • Seksinrichtingen

  • Overige geluidhinder

  • Verbod reclame

  • Vergunningsplicht lichtreclame

  • Recreatief nachtverblijf buiten kampeerterreinen

  • Parkeren van voertuigen van autobedrijf e.d.

  • 5:3 Te koop aanbieden van voertuigen

  • 5:8 Parkeren van grote voertuigen

  • 5:16 Standplaatsvergunning

  • 5:18 Vaststellen locaties en maximaal uit te geven vergunningen voor standplaatsen

  • 5:25 Ligplaats woonschepen en overige vaartuigen

  • 5:27 Verbod wijzigen woonschip

  • 5:31A Recreatie in open water

  • 5:32 Crossterreinen

  • 5:33 Beperking verkeer in natuurgebieden

  • 5:34 Verbod afvalstoffen te verbranden buiten inrichtingen of anderszins vuur te stoken

  • 5:36 Verboden plaatsen

APV

Verordening fysiek domein

B&W

B

Bij de bevoegdheid seksinrichtingen op grond van de APV, per kwartaal de portefeuillehouder informeren

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

Een (samenwerkings-)overeenkomst aan te gaan betreffende opsporings- en ruimingswerkzaamheden van Conventionele Explosieven in de risicogebieden. 

 

Burgerlijk Wetboek

Gemeentewet

bijlage 1 van de B&W Nota nr 2017.0064929

B&W

B

 

  • -

    Clustermanager

Alle bevoegdheden van de Teammanagers van dit cluster.

 

B

B&W

 

  • -

    Manon Stijvers in haar hoedanigheid van Teamcoördinator Administratie

Facility Management  

Omschrijving Bevoegdheid

Regelgeving

Bevoegd Orgaan

Bijzondere bepaling

Ondermandaat aan:

Facility Management

 

 

 

 

In gebruik geven raadhuis aan derden voor langere termijn

   

B&W

Vastgoed en FM stemmen onderling af

Clustermanager

Teammanager

In gebruik geven raadhuis voor evenementen in daartoe bestemde ruimten

 

B&W

Vastgoed en FM stemmen onderling af

Clustermanager

Teammanager

Beslissen omtrent het aangaan en ondertekenen van overeenkomsten tot huur van onroerende zaken van derden

Gemeentewet

BW

B&W/B

Cluster Grond – en Vastgoedzaken en FM stemmen onderling af:

Indien sprake is van huur van maatschappelijk vastgoed wordt een huurcontract afgesloten tussen en ondertekend door teammanager Vastgoedzaken (zijnde eigenaar) en de clustermanager Facility Management (zijnde huurder). Indien team Vastgoedzaken voor de exploitatie gebruik maakt van een derde, bijv Maatvast, zal het huurcontract worden afsloten tussen en ondertekend door de derde (zijnde verhuurder (bijv. Maatvast)) en de clustermanager Facility Management (zijnde huurder)

Clustermanager

Teammanager

 

Financiën en Administratie  

Cluster Financiën en Administratie

Regelgeving

Bevoegd orgaan

Bijzondere bepaling

Ondermandaat aan:

Beslissen omtrent toepassen hardheidsclausule

Algemene wet inzake rijksbelastingen

B&W

 

Clustermanager

Beslissen omtrent ambtshalve kwijtschelden van een administratieve verhoging van de belastingaanslag

Algemene wet inzake rijksbelastingen

B&W

 

Clustermanager

Instellen van cassatie bij de Hoge Raad inzake gemeentelijke belastingzaken

Algemene wet inzake rijksbelastingen

B&W

 

Clustermanager

Geheel of gedeeltelijk oninbaar verklaren van belasting

Algemene wet inzake rijksbelastingen

B&W

 

Clustermanager

Beslissen in administratief beroep bij kwijtschelding

Algemene wet inzake rijksbelastingen

B&W

 

Clustermanager

Beslissen in administratief beroep bij uitstel van betaling

Algemene wet inzake rijksbelastingen

B&W

 

Clustermanager

Het accorderen van voorstellen betreffende het opnemen van gelden

Treasurystatuut

B&W

GS/AD en Directeur Bedrijfsvoering zijn gemandateerd, mits de voorstellen ook door de clustermanager F&A of bij zijn afwezigheid een teammanager F&A, zijn geautoriseerd

Clustermanager

Teammanager

Het uitvoeren van opnames, na accordering

Treasurystatuut

B&W

Gelden mogen alleen worden opgenomen als daar juist geautoriseerde voorstellen aan ten grondslag liggen

Clustermanager

Teammanager

Functioneel adviseur 1, 2 belast met treasuryacitiviteiten Specialist ondersteuning 1,2 belast met treasuryacitiviteiten

Het uitvoeren van uitzettingen conform raadsbesluit

Treasurystatuut

B&W

Gelden mogen alleen worden uitgezet als daar een raadsbesluit aan ten grondslag ligt

Clustermanager

Teammanager

Functioneel adviseur 1, 2 belast met treasuryacitiviteiten Specialist ondersteuning 1,2 belast met treasuryacitiviteiten

       

Voeren van de begraafplaatsadministratie

Beheersverordening gemeentelijke begraafplaatsen Haarlemmermeer 2011 en Uitvoeringsregeling beheersverordening gemeentelijke begraafplaatsen Haarlemmermeer 2011, Wet op de lijkbezorging

B&W

 

Clustermanager

Teammanager

Voeren van correspondentie alsmede besluiten tot de uitgifte van graven, urnengraven en urnennissen, het doen van bijzettingen, asverstrooiing, vergunningen voor het plaatsen van grafbedekking, het verlengen van termijnen, het overschrijven van grafrechten

Beheersverordening gemeentelijke begraafplaatsen Haarlemmermeer 2011 en Uitvoeringsregeling beheersverordening gemeentelijke begraafplaatsen Haarlemmermeer 2011, Wet op de lijkbezorging

B&W

 

Clustermanager

Teammanager

                   

Voeren van correspondentie over het ruimen van graven

Beheersverordening gemeentelijke begraafplaatsen Haarlemmermeer 2011 en Uitvoeringsregeling beheersverordening gemeentelijke begraafplaatsen Haarlemmermeer 2011, Wet op de lijkbezorging

B&W

In overleg met teammanager Beheer Openbare Ruimte

Clustermanager

Teammanager

Beslissen omtrent de uitgifte van graven, urnengraven, urnennissen, alsmede de verlenging van termijnen

Beheersverordening gemeentelijke begraafplaatsen Haarlemmermeer 2011 en Uitvoeringsregeling beheersverordening gemeentelijke begraafplaatsen Haarlemmermeer 2011, Wet op de lijkbezorging

B&W

 

Clustermanager

Teammanager

       

Het toewijzen van particuliere graven anders dan voor directe begraving en buiten volgorde van ligging

Beheersverordening gemeentelijke begraafplaatsen Haarlemmermeer 2011 en Uitvoeringsregeling beheersverordening gemeentelijke begraafplaatsen Haarlemmermeer 2011, Wet op de lijkbezorging

B&W

Waterwolf verstrekt advies op grond van de Uitvoeringsregeling.

Voorafgaand vindt afstemming plaats met teammanager Beheer Openbare Ruimte

Clustermanager

Teammanager

Beslissen omtrent de uitgifte van grafaktes en vergunningen voor het plaatsen van grafbedekking

Beheersverordening gemeentelijke begraafplaatsen Haarlemmermeer 2011 en Uitvoeringsregeling beheersverordening gemeentelijke begraafplaatsen Haarlemmermeer 2011, Wet op de lijkbezorging

B&W

Waterwolf verstrekt advies op grond van de Uitvoeringsregeling.

Clustermanager

Teammanager

             

Het ondertekenen van grafaktes en vergunningen voor het plaatsen van grafbedekking

Beheersverordening gemeentelijke begraafplaatsen Haarlemmermeer 2011 en Uitvoeringsregeling beheersverordening gemeentelijke begraafplaatsen Haarlemmermeer 2011 Wet op de lijkbezorging

B/B&W

 

Clustermanager

Teammanager

Het beslissen omtrent het opleggen van aanslagen

Verordening op de graf- en begraafrechten

B&W

 

Clustermanager

Teammanager

   

Het voeren van correspondentie omtrent het opleggen van aanslagen

Verordening op de graf- en begraafrechten

B&W

 

Clustermanager

Teammanager

Aanschrijven om na afloop termijn grafdekking te verwijderen

Beheersverordening gemeentelijke begraafplaatsen Haarlemmermeer 2011

B

 

Clustermanager

Teammanager

Aanschrijven voor verlenging uitsluitend voor het recht en de afkoop van het onderhoudsrecht

Beheersverordening gemeentelijke begraafplaatsen Haarlemmermeer 2011

B

 

Clustermanager

Teammanager

 Het vaststellen van definitief oninbare vorderingen (privaatrechtelijk en bestuursrechtelijk) van dubieuze debiteuren en afboeken hiervan.

Gemeentewet 

Burgerlijk Wetboek

Burgerlijke Rechtsvordering

B&W

 

Clustermanager

Teammanager

 

Relatie en Gebiedsmanagement  

 

Cluster Gebieds- en Relatiemanagement

Regelgeving

Bevoegd orgaan

Bijzondere bepaling

Ondermandaat aan:

Beslissen omtrent wijkbudgetten

 

B&W

Betreft subsidies      

 

Clustermanager

Gebiedsmanager

 #_msoanchor_1

Klant Contact Centrum  

 

Cluster Klant Contact Centrum (KCC)

Regelgeving

Bevoegd orgaan

Bijzondere bepaling

Ondermandaat aan:

Voeren van verweer bij een procedure

Gemeentewet, Wet basisregistratie personen,

Paspoortwet, Paspoortuitvoeringsregeling Nederland 2001

B&W/B

 

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

  • -

    Specialist Dienstverlening 1 (BRP)

Ondertekenen van batches met betrekking tot nota's inlichtingen

 

B&W

 

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

Verstrekken van paspoorten, identiteitskaarten en reisdocumenten voor ingezetenen en niet-ingezetenen

Paspoortwet, Paspoortuitvoeringsregeling Nederland 2001

B

 

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

  • -

    Medewerker Dienstverlening 1, 2, 3 en 4

Doen van een kennisgeving van overlijden

Burgerlijk Wetboek, Wet op de Lijkbezorging, Wet BRP

 

B

 

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

  • -

    Specialist Dienstverlening 1, 2

  • -

    Medewerker Dienstverlening 1, 2, 3 en 4

Beslissen omtrent verloven tot uitstel van begraven/crematie

Wet op de lijkbezorging

B

Uitsluitend ondermandaat aan benoemde ambtenaar van de burgerlijke stand

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

  • -

    Specialist Dienstverlening 1, 2

  • -

    Medewerker Dienstverlening 1, 2, 3

Beslissen omtrent verloven tot ontleden van lijken

Wet op de lijkbezorging

B

 

  • -

    Clustermanager

Verstrekken van internationale lijkenpas

Wet op de lijkbezorging

B

Uitsluitend ondermandaat aan benoemde ambtenaar van de burgerlijke stand

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

  • -

    Specialist Dienstverlening 1, 2

  • -

    Medewerker Dienstverlening 1, 2, 3

Beslissen op verzoek stemmen bij volmacht

Kieswet

B

 

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

  • -

    Specialist Dienstverlening 1 en 2

  • -

    Medewerker Dienstverlening 1, 2, 3 en 4

Beslissen op verzoek stemmen met een kiezerspas

Kieswet

B

 

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

  • -

    Specialist Dienstverlening 1, 2

  • -

    Medewerker Dienstverlening 1, 2, 3 en 4

Beslissen op verzoek stemmen bij brief

Kieswet

B

 

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

  • -

    Specialist Dienstverlening 1, 2

  • -

    Medewerker Dienstverlening 1, 2, 3 en 4

Uitreiking vervangende stempas

Kieswet

B

 

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

  • -

    Specialist Dienstverlening 1, 2

  • -

    Medewerker Dienstverlening 1, 2, 3 en 4

Opmaken van een proces-verbaal van de vernietiging van de verzegelde pakken

Kieswet

B

 

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

  • -

    Specialist Dienstverlening 1, 2

Het afgeven van een verklaring inzake de registratie van een kiezer

Kieswet

B&W

 

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

  • -

    Specialist Dienstverlening 1 en 2

  • -

    Medewerker Dienstverlening 1, 2, 3 en 4

Het afgeven van een verklaring van bevoegdheid tot deelneming aan de stemming (bij inlevering van de kandidatenlijsten)

Kieswet

B&W

 

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

  • -

    Specialist Dienstverlening 1, 2

Het in ontvangst nemen van de verzegelde pakken en enveloppen van de stembureaus en het overbrengen van de bescheiden naar de Voorzitter van het centraal stembureau

Kieswet

B&W

 

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

  • -

    Specialist Dienstverlening 1, 2

 

Het verdelen van de gemeente in stemdistricten

Kieswet

B&W

 

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

  • -

    Specialist Dienstverlening 1, 2

Het benoemen van de leden van de stembureaus en het benoemen van de voorzitter in functie

Kieswet

B&W

 

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

Het aanwijzen van stemlokalen

Kieswet

B&W

 

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

  • -

    Specialist Dienstverlening 1 en 2

In behandeling nemen van aanvragen verklaringen omtrent gedrag

Wet justitiële en strafvorderlijke gegevens

B

 

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

  • -

    Medewerker Dienstverlening 1, 2, 3 en 4

Toepassen van wet en uitvoeringsregelingen

Inkwartieringswet

B

 

  • -

    Clustermanager

Toepassen van wet en uitvoeringsregelingen

Wet gewetensbezwaren militaire dienst

B

 

  • -

    Clustermanager

Een bewijs van Nederlanderschap afgeven

Wet basisadministratie personen

B&W

 

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

  • -

    Medewerker Dienstverlening 1, 2, 3 en 4

 Het in ontvangst nemen van naturalisatieverzoeken, optieverklaringen o.g.v. artikel 6 van de RWN en het in ontvangst nemen van afstandsverklaringen van het Nederlanderschap

Rijkswet op het Nederlanderschap

B

 

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

  • -

    Specialist Dienstverlening 1, 2

  • -

    Medewerker Dienstverlening 1, 2, 3 en 4

Adviseren Ministerie van Veiligheid en Justitie m.b.t. verzoek om naturalisatie

Rijkswet op het Nederlanderschap

B

 

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

  • -

    Specialist Dienstverlening 1, 2

  • -

    Medewerker Dienstverlening 1, 2, 3

Bevestigen optieverklaring

Rijkswet op het Nederlanderschap

B

 

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

Afgeven van een verklaring op basis van de overeenkomst

Toescheidingsovereenkomst Suriname

B

 

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

  • -

    Specialist Dienstverlening 1, 2

Afgeven van verklaringen uit de Basisregistratie Personen, het afgeven van uittreksels en het verstrekken van inlichtingen

Wet basisregistratie personen  

B&W

 

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

  • -

    Specialist Dienstverlening 1 en 2

  • -

    Medewerker Dienstverlening 1, 2, 3 en 4

Beslissen omtrent het verstrekken van internationale uittreksels

Wet basisregistratie personen  

B&W

Uitsluitend ondermandaat aan benoemde Ambtenaar van de Burgerlijke Stand

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

  • -

    Specialist Dienstverlening 1 en 2

  • -

    Medewerker Dienstverlening 1, 2, 3 en 4

Beslissen omtrent geheimhouding van gegevens

Wet basisregistratie personen  

B&W

Bij verzoek van betrokkenen

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

  • -

    Specialist Dienstverlening 1 en 2

  • -

    Medewerker Dienstverlening 1, 2, 3 en 4

Beslissen omtrent verstrekken van gegevens over personen die in BRP zijn geregistreerd met geheimhouding van gegevens

Wet basisregistratie personen  

B&W

Bij verzoek van instanties

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

  • -

    Specialist Dienstverlening 1

  • -

    Specialist Dienstverlening 2

   

Besluiten omtrent het aanwijzen van gewichtige maatschappelijke belangen en categorieën derden, zoals genoemd in art. 3 lid 1 en 2 van de Verordening gegevensverstrekking Basisregistratie personen

Wet basisregistratie personen

AVG

Verordening gegevensverstrekking basisregistratie personen gemeente Haarlemmermeer 2019

B&W

Met de mogelijkheid van ondermandaat, waarbij deze afstemt met de portefeuillehouder

  • -

    Clustermanager

Beslissen omtrent inschrijving in of mutatie van de Basisregistratie Personen

Wet basisregistratie personen  

B&W

 

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

  • -

    Specialist Dienstverlening 1 en 2

  • -

    Medewerker Dienstverlening 1, 2, 3 en 4

Legaliseren van een handtekening

 

B

 

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

  • -

    Specialist Dienstverlening 1 en 2

  • -

    Medewerker Dienstverlening 1, 2, 3 en 4

Afgifte Attestatie de vita

 

B

 

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

  • -

    Specialist Dienstverlening 1 en 2

  • -

    Medewerker Dienstverlening 1, 2, 3 en 4

Toekennen burgerservicenummer

Wet algemene bepalingen burgerservicenummer

B&W

 

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

  • -

    Medewerker Dienstverlening 1, 2, 3

Beslissen omtrent afgeven (vervangend) rijbewijs

Wegenverkeerswet

B

 

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

  • -

    Medewerker Dienstverlening 1, 2, 3 en 4

Ongeldig verklaren rijbewijs

Wegenverkeerswet

B

 

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

De gemeentelijke taken rondom de inname, het beheer en het vervreemden van gevonden voorwerpen

Artikelen 5:5 t/m 5:12 BW,

Besluit gevonden voorwerpen

Aanverwante regelgeving

B

 

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

Het (jaarlijks) actualiseren en vaststellen van de bijlagen van het Basisdocument Informatiebeveiliging BRP en Waardedocumenten

   

Wet basisregistratie personen

 

Regeling Beheer en toezicht Basisregistratie personen

 

Paspoortwet

 

Paspoortuitvoeringsregeling Nederland/ buitenland

B&W

 

B&W

   

B

 

B

 

 

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

     

Het afnemen van een Verklaring Onder Ede

Artikel 2.8, tweede lid en onder e van de wet BRP

 

Regeling Beheer en toezicht Basisregistratie personen

B&W

 

  • -.

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

               

Het aanwijzen van een (bijzondere) locatie als trouwlocatie.

 

Burgerlijk Wetboek

B&W

Bevoegdheid is door de raad gedelegeerd op 13 juli 2000 aan B&W

  • -

    -Clustermanager

  • -

    Teammanager

Het besluiten om een huwelijksvoltrekking plaats te laten vinden op officiële feestdagen of op een bijzonder uur

 

Reglement burgerlijke stand Haarlemmermeer

B&W

 

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

Het besluiten tot benoeming van een (buitengewoon) ambtenaar van

de burgerlijke stand

 

Reglement burgerlijke stand Haarlemmermeer

B&W

 

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

Besluiten omtrent benoeming van de functionarissen (zoals genoemd in hoofdstuk 3 van het plan Informatiebeveiliging BRP en waardedocumenten onder taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden) te benoemen

Wet basisregistratie personen

Paspoortwet

Reglement rijbewijzen

AVG

Paspoort uitvoeringsregeling Nederland 2001

Plan Informatiebeveiliging BRP en waardedocumenten

 

B&W/ B

 

  • -

    Clustermanager

Besluiten omtrent benoeming van de benodigde functionarissen zoals genoemd in artikel 1 in de Regeling

Wet basisregistratie personen

AVG

Regeling beheer en toezicht BRP gemeente Haarlemmermeer 2019

B&W

Hiervan is uitgezonderd de functie van controle op informatiebeveiliging door de chief information security officer (CISO)

  • -

    Clustermanager

 

 

 

 

 

Samenleving, Sport en Cultuur  

Cluster Samenleving Sport en Cultuur (SSC)

Regelgeving

Bevoegd orgaan

Bijzondere bepaling

Ondermandaat aan:

Vaststellen van tarieven voor gebruik en toegang tot een sport- en recreatieaccommodatie

Gemeentewet

B&W

Niet de door de Raad vast te stellen tarieven

Zie ook ondermandaat cluster B&O, vergt onderlinge afstemming

Clustermanager

Teammanager

   

Beslissen over ontheffing van een of meer verplichtingen van de verordening

Algemene subsidieverordening gemeente Haarlemmermeer

Subsidieverordening restauratie gemeentelijk erfgoed 2015

B&W

Uitsluitend in individuele gevallen

Let op: vóórdat besluit wordt genomen is akkoord van bevoegde functionaris op grond van geldende budgethoudersregeling benodigd

Clustermanager

Correspondentie betreffende subsidieaanvragen

Algemene subsidieverordening gemeente Haarlemmermeer Subsidieverordening restauratie gemeentelijk erfgoed 2015

B&W

 

Clustermanager

Teammanager

Vaststellen Programma van eisen

Algemene subsidieverordening gemeente Haarlemmermeer

B&W

 

Clustermanager

Teammanager

           

Beslissen op subsidieaanvragen

Algemene subsidieverordening gemeente Haarlemmermeer Subsidieverordening restauratie gemeentelijk erfgoed 2015

B&W

Let op: vóórdat besluit wordt genomen is akkoord van bevoegde functionaris op grond van geldende budgethoudersregeling benodigd

Clustermanager

Teammanager

         

Beslissen over toestemmingsvereiste inclusief instellen reserves en voorzieningen

Algemene subsidieverordening gemeente Haarlemmermeer Subsidieverordening restauratie gemeentelijk erfgoed 2015

B&W

Let op: vóórdat besluit wordt genomen is akkoord van bevoegde functionaris op grond van geldende budgethoudersregeling benodigd

Clustermanager

Teammanager

Beslissen tot het opleggen van een vergoedingsplicht bij de subsidieontvanger

Algemene subsidieverordening gemeente Haarlemmermeer Subsidieverordening restauratie gemeentelijk erfgoed 2015

B&W

Let op: vóórdat besluit wordt genomen is akkoord van bevoegde functionaris op grond van geldende budgethoudersregeling benodigd

Clustermanager

Teammanager

Beslissen over de aanwijzing als gemeentelijke monument

Verordening fysiek domein, geldende Monumentenwet

B&W

 

Clustermanager

Teammanager

Beslissen over de aanwijzing van een groep onroerende zaken als gemeentelijk stads- en dorpsgezicht

Verordening fysiek domein, geldende Monumentenwet

B&W

 

Clustermanager

Teammanager

Beslissen over het verstrekken van een starterslening

Verordening starterslening Haarlemmermeer 2017

B&W

 

Clustermanager

Teammanager

Het voeren van correspondentie over aanvragen voor subsidie als bedoeld in artikel 4:23 lid 3 sub d Awb

Awb

B&W

 

Clustermanager

Teammanager

Het besluit om subsidie te verlenen als bedoeld in artikel 4:23 lid 3 sub d Awb

Awb

B&W

Met een maximum tot en met € 25.000

Clustermanager

Teammanager

         

Het besluiten over aanvragen tot vaststelling als bedoeld in artikel 4:42 en 4:44 Awb. Dit mandaat impliceert tevens het ambtshalve op grond van artikel 4:47 Awb vaststellen van in mandaat verleende subsidies op grond van artikel 4:23 lid 3 sub d Awb. Dit mandaat impliceert eveneens het besluiten tot terugvordering en of tot verrekening van te hoge voorschotten.

Awb

B&W

Met een maximum tot en met € 25.000

Clustermanager

Teammanager

Het besluiten op verzoeken als bedoeld in artikel 2.5.4 lid 3 van de Verordening

Huisvestingswet en Huisvestingsverordening

 B & W

 

Clustermanager

 

Maatschappelijke Ondersteuning en Zorg  

Cluster Maatschappelijke Ondersteuning en Zorg

Regelgeving

Bevoegd orgaan

Bijzondere bepaling

Ondermandaat aan:

Algemeen

Het aanwijzen van toezichthouders en gemeentelijke buitengewoon opsporingsambtenaren op grond van de volgende wettelijke regelingen

Wmo 2015, Leerplichtwet, Awb

B&W

Ondermandaat uitsluitend aan Clustermanagers toegestaan

Clustermanager

Beslissen omtrent ontheffing van een of meer verplichtingen van de verordening

Algemene subsidie verordening

B&W

 

Clustermanager

Teammanager

Correspondentie betreffende subsidieaanvragen

Algemene subsidie verordening

B&W

 

Clustermanager

Teammanager

Vaststellen Programma van eisen

Algemene subsidie verordening

B&W

 

Cluster manager

Teammanager

Beslissen omtrent vaststelling van subsidies

Algemene subsidie verordening

B&W

Let op: vóórdat besluit wordt genomen is akkoord van bevoegde functionaris op grond van geldende budgethoudersregeling benodigd

Clustermanager

Teammanager

Beslissen omtrent verlening van subsidies

Algemene subsidie verordening

B&W

Let op: vóórdat besluit wordt genomen is akkoord van bevoegde functionaris op grond van geldende budgethoudersregeling benodigd

Clustermanager

Teammanager

Beslissen op subsidieaanvragen

Algemene subsidie verordening

B&W

Let op: vóórdat besluit wordt genomen is akkoord van bevoegde functionaris op grond van geldende budgethoudersregeling benodigd

Clustermanager

Teammanager

Beslissen omtrent toestemmingsvereiste

Algemene subsidie verordening

B&W

 

Clustermanager

Teammanager

 

Beslissen omtrent het verlenen van voorschotten

Algemene subsidie verordening

B&W

Let op: vóórdat besluit wordt genomen is akkoord van bevoegde functionaris op grond van geldende budgethoudersregeling benodigd

Cluster manager

Teammanager

Beslissen omtrent instellen bestemmingsreserve

Algemene subsidie verordening

B&W

Let op: vóórdat besluit wordt genomen is akkoord van bevoegde functionaris op grond van geldende budgethoudersregeling benodigd

Clustermanager

Teammanager

Beslissen omtrent instellen vergoeding

Algemene subsidie verordening

B&W

Let op: vóórdat besluit wordt genomen is akkoord van bevoegde functionaris op grond van geldende budgethoudersregeling benodigd

Clustermanager

Teammanager

Het opstellen en indienen van verzoekschriften

Wgs, Jeugdwet, Wmo 2015

B

 

Clustermanager

De vertegenwoordiging van de gemeente in rechtsgedingen

Wgs, Jeugdwet, Wmo 2015

 

B

 

Clustermanager

Teammanager

Specialist ondersteuning 1

Medewerkers dienstverlening 1 en 2

Het tekenen van hypotheekakten en pandovereenkomsten

Wet Inburgering, Wmo 2015

B

Boven € 100.000 Clustermanager

   

Tot maximaal € 100.000

Clustermanager

Teammanager

 

Medewerker dienstverlening 1,2,

     

Beslissen omtrent het aangaan en ondertekenen van overeenkomsten tot huur van onroerende zaken van derden

Gemeentewet

Burgerlijk Wetboek

B&W / B

Cluster Grond- en Vastgoedzaken en MOZ stemmen onderling af:

Indien sprake is van huur van maatschappelijk vastgoed wordt een huurcontract afgesloten tussen en ondertekend door teammanager Vastgoedzaken (zijnde eigenaar) en de clustermanager MOZ (zijnde huurder). Indien team Vastgoedzaken voor de exploitatie gebruik maakt van een derde, bijv. Maatvast, zal het huurcontract worden afgesloten tussen en ondertekend door de derde (zijnde verhuurder (bijv. Maatvast) en de clustermanager MOZ (zijnde huurder).

Clustermanager

Toegang en algemeen

Schriftelijk of per mail bevestigen van ontvangst van de melding en/of aanvraag

Awb (op grond van Jeugdwet, Wmo 2015, Wgs)

B&W

 

Clustermanager

Teammanager

Specialist ondersteuning 1

Medewerker dienstverlening 1, 2, 3, 4

Administratief medewerker 1, 2

Het verrichten van noodzakelijk onderzoek, inclusief het informeren over rechten en plichten

Jeugdwet, Wmo 2015, Wgs, Verordening Sociaal domein

B&W

 

Clustermanager

Teammanager

Specialist ondersteuning 1

Medewerker dienstverlening 1, 2, 3, 4

Het vaststellen van de identiteit

Jeugdwet, Wmo 2015, Wgs

 

 

Clustermanager

Teammanager

Specialist ondersteuning 1

Medewerker dienstverlening 1, 2, 3, 4

Verstrekken en opvragen van inlichtingen aan derden

Jeugdwet, Wmo 2015, Wgs,

B&W

 

Clustermanager

Teammanager

Specialist ondersteuning 1

Medewerker dienstverlening 1, 2, 3, 4

Administratief medewerker 1, 2

Beslissen omtrent verlengen beslistermijn, het opschorten van de beslistermijn op een aanvraag

Awb, Wet Dwangsom

(op grond van Jeugdwet, Wmo 2015, Wgs)

 

 

Clustermanager

Teammanager

Specialist ondersteuning 1

Medewerker dienstverlening 1, 2, 3, 4

Het tekenen van beschikkingen

Jeugdwet, Wmo 2015, Wgs

 

 

Clustermanager

Teammanager

Specialist ondersteuning 1

Medewerker dienstverlening 1, 2, 3, 4

Administratief medewerker 1, 2

   

Het verlenen van opdrachten aan leveranciers, aanbieders en collectief vervoerders en het beslissen omtrent overeenkomsten

Jeugdwet, Wmo 2015, Wgs

B&W

Met inachtneming van het aanbestedingsbeleid en de geldende budgethoudersregeling

 

Clustermanager

Teammanager

Specialist ondersteuning 1

Medewerker dienstverlening 1, 2, 3, 4

Administratief medewerker 1,2

Het ondertekenen van een schriftelijke ontvangstbevestiging van een ingebrekestelling

Awb, Wet dwangsom

(op grond van Jeugdwet, Wmo 2015, Wgs)

B&W

 

Clustermanager

Teammanager

Specialist ondersteuning 1

Medewerker dienstverlening 1, 2,

Het nemen van een besluit omtrent ingebrekestellingen en het verbeuren van dwangsommen op grond van de Wet dwangsom en beroep bij niet tijdig beslissen

Wet dwangsom

(op grond van Jeugdwet, Wmo 2015, Wgs)

B&W

jaarlijks rapporteren aan het college over het aantal malen dat dwangsommen zijn verbeurd

Clustermanager

Teammanager

Specialist ondersteuning 1

Medewerker dienstverlening 1, 2,

 

Maatschappelijke ondersteuning

Beslissen omtrent aanvragen voor maatwerkvoorzieningen

Wmo 2015

B&W

 

Clustermanager

Teammanager

Specialist ondersteuning 1

Medewerker dienstverlening 1, 2, 3, 4

Beslissen omtrent aanvragen voor schuldhulpverlening

Wgs

B&W

 

Clustermanager

Teammanager

Specialist ondersteuning 1

Medewerker dienstverlening 1, 2, 3, 4

De bevoegdheid een verzoek in te dienen bij de rechtbank om een wettelijk moratorium af te kondigen

Wgs

B&W

 

Clustermanager

Teammanager

Specialist ondersteuning 1

Medewerker dienstverlening 1, 2, 3, 4

     

Terugvordering

Beslissen omtrent het opleggen of wijzigen van een terugvordering

Wmo 2015, Jeugdwet

B&W

 

Clustermanager

Teammanager

Medewerker dienstverlening 1, 2, 3, 4

Kinderen en leerlingen

Het indienen van een verzoek op het verkrijgen van een machtiging, spoedmachtiging of voorwaardelijke machtiging voor opname cq. verblijf in een gesloten instelling

Jeugdwet

B&W

 

Clustermanager

Teammanager

Beslissen omtrent aanvragen voor individuele voorzieningen

Jeugdwet

B&W

 

Clustermanager

Teammanager

Specialist ondersteuning 1

Medewerker dienstverlening 1, 2, 3, 4

Specialist handhaving 1, 2

Medewerker toezicht 1, 2

Beslissen omtrent ontheffing

Leerplichtwet

B&W

Beëdigd leerplichtambtenaar

Clustermanager

Teammanager

Specialist handhaving 1, 2

Medewerker toezicht 1, 2

Uitoefening onderzoek- en opsporingsbevoegdheden

Leerplichtwet

B&W

Beëdigd leerplichtambtenaar

Clustermanager

Teammanager

Specialist handhaving 1, 2

Medewerker toezicht 1, 2

Beslissen omtrent vervangende leerplicht

Leerplichtwet

B&W

Beëdigd leerplichtambtenaar

Clustermanager

Teammanager

Specialist handhaving 1, 2

Medewerker toezicht 1, 2

   

Beslissen omtrent vervangende leerplicht laatste schooljaar

Leerplichtwet

B&W

Beëdigd leerplichtambtenaar

Clustermanager

Teammanager

Specialist handhaving 1, 2

Medewerker toezicht 1, 2

Beslissen omtrent vrijstelling wegens volgen van ander onderwijs

Leerplichtwet

B&W

Beëdigd leerplichtambtenaar

Clustermanager

Teammanager

Specialist handhaving 1, 2

Medewerker toezicht 1, 2

Controle absoluut schoolverzuim

Leerplichtwet

B&W

Beëdigd leerplichtambtenaar

Clustermanager

Teammanager

Specialist handhaving 1, 2

Medewerker toezicht 1, 2

Beslissen omtrent het al dan niet toepassen en aanzeggen van bestuursdwang of last onder dwangsom bij overtreding bij of krachtens de volgende wetten of verordeningen

Leerplichtwet, Algemene wet bestuursrecht

B&W

 

Clustermanager

Teammanager

Specialist handhaving 1, 2

Medewerker toezicht 1, 2

Uitvoeringsconvenant opdrachtgep doelgroepenvervoer Zuid-Kennemerland-Haarlemmermeer-IJmond

Het optreden als ambtelijk

opdrachtgever en penvoerder

namens de gemeenten

Jeugdwet, Wmo 2015, Participatiewet, diverse onderwijswetgeving

B&W/ B

Binnen de kaders van

het Uitvoeringsconvenant. De functionarissen van de gemeente Haarlemmermeer treden dan op in hun hoedanigheid van functionaris van het Regionaal Contractmanagement Team

Clustermanager

           

Werving, selectie en het

aanstellen/contracteren van het

personeel van het RCT

 

B&W/ B

Binnen de kaders van

het Uitvoeringsconvenant

Clustermanager

Besluiten tot extra inzet

intern/extern personeel

 

B&W/ B

Binnen de kaders van

het Uitvoeringsconvenant.

Na overleg met de regionale adviesroep

Clustermanager

Regie op de uitvoering van sociaal

recreatief vervoer

 

B&W/ B

Binnen de kaders van de

door de gemeenten

individueel afgesloten

contracten.

Ingebrekestellingen en

voeren van gerechtelijke procedures zijn uitgesloten

Netwerkregisseur RCT

Regie op de uitvoering van het

leerlingenvervoer

 

B&W/ B

Binnen de kaders van de

door de gemeenten

individueel afgesloten

contracten.

Ingebrekestellingen en

voeren van gerechtelijke procedures zijn uitgesloten

Netwerkregisseur RCT

Voeren van correspondentie

 

B&W/ B

M.u.v. besluiten in de zin van artikel 1:3 Awb

Medewerkers RCT

Onderhandelen met vervoerders

over aanpassing

contracten/opdrachten voor evt.

extra werkzaamheden buiten de contracten

 

B&W/ B

Na advies van de regionale adviesgroep

Netwerkregisseur en

contractmanager RCT

 

Alle feitelijke handelingen die

samenhangen met het

contractbeheer en -management

 

B&W/ B

 

contractmanager RCT

Het adviseren over de afhandeling

van ingediende (schade)claims

 

B&W/ B

 

Netwerkregisseur en

contractmanager RCT

 

Ruimte, Economie en Duurzaamheid  

 

Cluster Ruimte, Economie en Duurzaamheid

Regelgeving

Bevoegd orgaan

Bijzondere bepaling

Ondermandaat aan:

Het nemen van besluiten als bedoeld in art. 1:3 van de Awb, voor het (ver)plaatsen/vergroten van halteplaatsen voor het openbaar vervoer, en het voeren van correspondentie hierover

Wegenverkeerswetgeving

B&W

 

Clustermanager

Voeren van correspondentie over de totstandkoming van bestemmingsplannen

Wet ruimtelijke ordening (Wro)

B&W

Niet voor het instellen van beroep

Clustermanager

Teammanager

 

Voeren van correspondentie bij de procedure op grond van art. 3.6 lid 1 sub a en sub b Wro

Wet ruimtelijke ordening (Wro)

B&W

 

Clustermanager

Teammanager

 

Het beslissen op verzoeken (ontheffing) vaststellen hogere grenswaarde geluid (artt. 76 en 110a eerste lid Wgh) in combinatie met een bestemmingsplan of wijzigingsplan op basis van de Wet ruimtelijke ordening

Wet geluidhinder (Wgh)

       

B&W

Dit mandaat mag uitsluitend worden uitgeoefend indien er geen zienswijzen zijn ingediend.

Clustermanager

Teammanager

 

Het beslissen op verzoeken (ontheffing) vaststellen hogere grenswaarde geluid (artt. 76 en 110a eerste lid Wgh) in combinatie met een aanvraag omgevingsvergunning op basis van de Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht en het Besluit Omgevingsrecht

Wet geluidhinder (Wgh)

B&W

                       

Clustermanager

Teammanager

                       

Beslissen over ontheffing van een of meer verplichtingen van de verordening

Algemene subsidieverordening gemeente Haarlemmermeer

B&W

Uitsluitend met betrekking tot NMCX Centrum voor Duurzaamheid.

 

Let op: vóórdat besluit wordt genomen is akkoord van bevoegde functionaris op grond van geldende budgethoudersregeling benodigd

Clustermanager

 

Correspondentie over subsidieaanvragen

Algemene subsidieverordening gemeente Haarlemmermeer

B&W

Uitsluitend met betrekking tot NMCX Centrum voor Duurzaamheid.

 

Let op: vóórdat besluit wordt genomen is akkoord van bevoegde functionaris op grond van geldende budgethoudersregeling benodigd

 

Clustermanager

Teammanager

                                 

Vaststellen Programma van eisen

       

Algemene subsidieverordening gemeente Haarlemmermeer

B&W

Uitsluitend met betrekking tot NMCX Centrum voor Duurzaamheid.

Clustermanager

Teammanager

     

Beslissen op subsidieaanvragen

           

Algemene subsidieverordening gemeente Haarlemmermeer

B&W

Uitsluitend met betrekking tot NMCX Centrum voor Duurzaamheid.

 

Let op: vóórdat besluit wordt genomen is akkoord van bevoegde functionaris op grond van geldende budgethoudersregeling benodigd

Clustermanager

Teammanager

                   

Beslissen over toestemming inclusief instellen reserves en voorzieningen

Algemene subsidieverordening gemeente Haarlemmermeer

B&W

Uitsluitend met betrekking tot NMCX Centrum voor Duurzaamheid.

 

Let op: vóórdat besluit wordt genomen is akkoord van bevoegde functionaris op grond van geldende budgethoudersregeling benodigd

   

Clustermanager

Teammanager

                         

Beslissen over het verlenen van voorschotten

Algemene subsidieverordening gemeente Haarlemmermeer

B&W

Uitsluitend met betrekking tot NMCX Centrum voor Duurzaamheid.

 

Let op: vóórdat besluit wordt genomen is akkoord van bevoegde functionaris op grond van geldende budgethoudersregeling benodigd

Clustermanager

Teammanager

                         

Beslissen tot het opleggen van een vergoedingsplicht bij de subsidieontvanger

Algemene subsidieverordening gemeente Haarlemmermeer

B&W

Uitsluitend met betrekking tot NMCX Centrum voor Duurzaamheid.

 

Let op: vóórdat besluit wordt genomen is akkoord van bevoegde functionaris op grond van geldende budgethoudersregeling benodigd

Clustermanager

Teammanager

 

Bevoegdheid tot elektronisch waarmerken en publiceren van digitale Wro- instrumenten

Besluit ruimtelijke ordening en de Regeling standaarden ruimtelijke ordening

B&W

 

Clustermanager

Sociale Dienstverlening  

 

Cluster Sociale Dienstverlening

Regelgeving

Bevoegd orgaan

Bijzondere bepaling

Ondermandaat aan:

Algemeen

Het aanwijzen van gemeentelijke lijkschouwers

Wet op de Lijkbezorging

B&W

Ondermandaat niet toegestaan

 

Het aanwijzen van toezichthouders en gemeentelijke buitengewoon opsporingsambtenaren op grond van wettelijke regelingen

Wet werk en bijstand (hierna: Wwb), Participatiewet (hierna: Pw), Wet maatschappelijke ondersteuning (hierna: Wmo 2015), Algemene wet bestuursrecht (hierna: Awb)

B&W

Ondermandaat uitsluitend aan Clustermanagers toegestaan

Clustermanager

Het opstellen en indienen van verzoekschriften

Pw, Wwb, Inkomensvoorziening oudere en arbeidsongeschikte werknemers (hierna: IOAW), Inkomensvoorziening Oudere en Arbeidsongeschikte Zelfstandigen (Ioaz), Besluit Bijstandsverlening zelfstandigen (Bbz), Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs), Wet Inburgering, Wmo 2015

B

 

Clustermanager

Teammanager

Medewerker dienstverlening 1, 2

De vertegenwoordiging van de gemeente in rechtsgedingen

Pw, Wwb, Ioaw, Ioaz, Bbz, Wgs, Wet Inburgering, Wmo 2015

 

B

 

Clustermanager

Teammanager

Specialist handhaving 1

Medewerkers dienstverlening 1 en 2

Het tekenen van hypotheekakten en pandovereenkomsten

Pw, Wwb, Ioaw, Ioaz, Bbz, Wet Inburgering, Wmo 2015

B

Boven € 100.000 Clustermanager

Clustermanager

Teammanager

Specialist dienstverlening 1

Medewerker dienstverlening 1,2, 3, 4

Toegang en algemeen

Schriftelijk of per mail bevestigen van ontvangst van de melding en/of aanvraag

Awb (op grond van Participatiewet, Wmo 2015, Ioaw, Ioaz, Bbz, Wgs)

B&W

 

Clustermanager

Teammanager

Specialist dienstverlening 1

Medewerker dienstverlening 1, 2, 3, 4

Administratief medewerker 1, 2

Het verrichten van noodzakelijk onderzoek, inclusief het informeren over rechten en plichten

Wmo 2015, Pw, Wwb, Ioaw, Ioaz, Bbz, Wgs, Verordening Sociaal domein

B&W

 

Clustermanager

Teammanager

Specialist handhaving 1

Specialist dienstverlening 1

Medewerker dienstverlening 1, 2, 3, 4

 

Het vaststellen van de identiteit

Wmo 2015, Pw, Wwb, Ioaw, Ioaz, Bbz, Wgs

 

 

Clustermanager

Teammanager

Specialist handhaving 1

Specialist dienstverlening 1

Medewerker dienstverlening 1, 2, 3, 4

Verstrekken en opvragen van inlichtingen aan derden

Wmo 2015, Pw, Wwb, Ioaw, Ioaz, Bbz, , Wgs, Wet Inburgering

B&W

 

Clustermanager

Teammanager

Specialist handhaving 1

Specialist dienstverlening 1

Medewerker dienstverlening 1, 2, 3, 4

Administratief medewerker 1, 2

Beslissen omtrent verlengen beslistermijn, het opschorten van de beslistermijn op een aanvraag

Awb

 

 

Clustermanager

Teammanager

Specialist handhaving 1

Specialist dienstverlening 1

Medewerker dienstverlening 1, 2, 3, 4

Het tekenen van beschikkingen

Wmo 2015, Pw, Wwb, Ioaw, Ioaz, Bbz, Wgs, Wet inburgering

 

 

Clustermanager

Teammanager

Specialist handhaving 1

Specialist dienstverlening 1

Medewerker dienstverlening 1, 2, 3, 4

Administratief medewerker 1, 2

   

Het verlenen van opdrachten aan leveranciers, aanbieders en collectief vervoerders en het beslissen omtrent bruikleen- en zorgovereenkomsten

Wmo 2015, Pw, Wgs

B&W

Met inachtneming van het aanbestedingsbeleid en de geldende budgethoudersregeling.

 

Clustermanager

Teammanager

Medewerker dienstverlening 1, 2, 3, 4

Administratief medewerker 1,2

 

Het ondertekenen van een schriftelijke ontvangstbevestiging van een ingebrekestelling

Awb

B&W

 

Clustermanager

Teammanager

Specialist handhaving 1

Specialist dienstverlening 1

Medewerker dienstverlening 1, 2, 3

 

Het nemen van een besluit omtrent ingebrekestelling en het verbeuren van dwangsommen op grond van de wet dwangsom

Awb

B&W

 

Clustermanager

Teammanager

Specialist handhaving 1

Specialist dienstverlening 1

Medewerker dienstverlening 1, 2, 3

 

Maatschappelijke ondersteuning

Beslissen omtrent aanvragen voor maatwerkvoorzieningen

Wmo 2015

B&W

 

Clustermanager

Teammanager

Medewerker dienstverlening 1, 2, 3, 4

Beslissen omtrent aanvragen voor schuldhulpverlening

Wgs

B&W

 

Clustermanager

Teammanager

Medewerker dienstverlening 1, 2, 3, 4

 

De bevoegdheid een verzoek in te dienen bij de rechtbank om een wettelijk moratorium af te kondigen

Wgs

B&W

 

Clustermanager

Teammanager

Medewerker dienstverlening 1, 2, 3, 4

   

Participatie en inkomen

Beslissen omtrent verlenen van bijstand, waaronder de regeling Haarlemmermeer doet mee! en de collectieve aanvullende verzekering, inclusief het vaststellen van rechten en plichten

Pw, Ioaw, Ioaz, Bbz

B&W

Leenbijstand met een waarde boven €100.000,= ondertekent Clustermanager

Clustermanager

Teammanager

Specialist handhaving 1

Specialist dienstverlening 1

Medewerker dienstverlening 1, 2, 3, 4

Terugvordering en verhaal

Beslissen omtrent het treffen van een minnelijke schikking

Wmo 2015, Pw, Ioaw, Ioaz, Bbz

B&W

 

Clustermanager

Teammanager

Specialist handhaving 1

Specialist dienstverlening 1

Medewerker dienstverlening 1, 2, 3, 4

Beslissen omtrent het opleggen of wijzigen van een terugvordering

Wmo 2015, Pw, Ioaw, Ioaz, Bbz, Wet Inburgering

B&W

 

Clustermanager

Teammanager

Specialist handhaving 1

Specialist dienstverlening 1

Medewerker dienstverlening 1, 2, 3, 4

 

Beslissen omtrent het opleggen of wijzigen van verhaal

Pw, Ioaw, Ioaz, Wko, Bbz

B&W

 

Clustermanager

Teammanager

Specialist dienstverlening 1

Medewerker dienstverlening 1, 2, 3, 4

Beslissen omtrent het aanmanen en uitvaardigen van een dwangbevel

Awb, Pw, Ioaw, Ioaz, Wko, Wet Inburgering

B&W

 

Clustermanager

Teammanager

Medewerker dienstverlening 1, 2, 3, 4

Beslissen omtrent het verrekenen van een geldschuld met een bestaande vordering

Awb Pw, Ioaw, Ioaz, Wko

B&W

 

Clustermanager

Specialist dienstverlening 1

Medewerker dienstverlening 1, 2, 3, 4

Het ter invordering overdragen aan de deurwaarder

Pw, Ioaw, Ioaz, Bbz, Wet Inburgering, Wmo 2015

B

 

Clustermanager

Teammanager

Medewerker dienstverlening 1, 2, 3, 4

Het leggen van (loon)beslagen

Pw, Ioaw, Ioaz, Bbz, Wet Inburgering, Wmo 2015

B

 

Clustermanager

Teammanager

Medewerker dienstverlening 1, 2, 3, 4

Het tekenen van een dwangbevel

Wwb, Pw

B

 

Clustermanager

Teammanager

Medewerker dienstverlening 1, 2, 3

Boete

Opstellen boeterapport

Pw, Ioaw, Ioaz, Wet Inburgering

B&W

 

Clustermanager

Teammanager

Specialist handhaving 1

Specialist dienstverlening 1

Medewerker dienstverlening 1, 2, 3, 4

Opleggen bestuurlijke boete

Pw, Ioaw, Ioaz, Wet Inburgering

B&W

Personenscheiding, medewerker die boete oplegt moet andere medewerker zijn dan die de boete geconstateerd heeft en het rapport heeft opgemaakt.

Clustermanager

Teammanager

Specialist handhaving 1

Specialist dienstverlening 1

Medewerker dienstverlening 1, 2

Verlengen termijnen

Pw, Ioaw, Ioaz, Wet Inburgering

B&W

 

Clustermanager

Teammanager

Specialist handhaving 1

Specialist dienstverlening 1

Medewerker dienstverlening 1, 2

   

Verrekenen bestuurlijke boete

Pw, Ioaw, Ioaz, Wet Inburgering

B&W

 

Clustermanager

Teammanager

Specialist handhaving 1

Specialist dienstverlening 1

Medewerker dienstverlening 1, 2

Inburgering

Ontheffing inburgeringplicht

Wet inburgering

Verordening inburgering gemeente Haarlemmermeer

B&W

 

Clustermanager

Teammanager

Medewerker dienstverlening 1, 2, 3

Verlengen termijnen

Wet inburgering

Verordening inburgering gemeente Haarlemmermeer

B&W

 

Clustermanager

Teammanager

Medewerker dienstverlening 1, 2, 3

Vaststellen termijnen (ten hoogste twee jaren) alsnog behalen inburgeringexamen

Wet inburgering

Verordening inburgering gemeente Haarlemmermeer

B&W

 

Clustermanager

Teammanager

Medewerker dienstverlening 1, 2, 3

Parkeerkaarten en -plaatsen

Beslissen omtrent aanvraag gehandicaptenparkeerkaart en –plaats

Wegenverkeerswetgeving

B&W

 

Clustermanager

Teammanager

Medewerker dienstverlening 1, 2, 3, 4

Administratief medewerker 1, 2

 

Beslissen omtrent het verlenen of intrekken van verkeersbesluiten

Wegenverkeerswetgeving

B&W

 

Clustermanager

Teammanager

Medewerker dienstverlening 1, 2, 3, 4

Administratief medewerker 1, 2

 

Beslissen omtrent zienswijzen met betrekking tot besluiten omtrent het verlenen of intrekken van verkeersbesluiten

Wegenverkeerswetgeving

B&W

 

Clustermanager

Teammanager

Medewerker dienstverlening 1, 2, 3, 4

Administratief medewerker 1, 2

Kinderen en leerlingen

Beslissen omtrent aanvragen voor individuele voorzieningen

Jeugdwet

B&W

 

Clustermanager

Teammanager

Specialist ondersteuning 1

Medewerker dienstverlening 1, 2, 3, 4

Specialist handhaving 1, 2

Medewerker toezicht 1, 2

Toekennen bijdragen kinderopvang aan aangewezen doelgroepen

Wet kinderopvang

B&W

 

Clustermanager

Teammanager

Medewerker dienstverlening 1, 2, 3, 4

Toepassen verordening

Verordening leerlingenvervoer

B&W

 

Clustermanager

Teammanager

Medewerker dienstverlening 1, 2, 3, 4

Voeren van correspondentie omtrent verordening

Verordening leerlingenvervoer

B&W

 

Clustermanager

Teammanager

Medewerker dienstverlening 1, 2, 3, 4

Inwinnen van advies bij commissie van onderzoek

Verordening leerlingenvervoer

B&W

 

Clustermanager

Teammanager

Medewerker dienstverlening 1, 2, 3, 4

Beslissen omtrent vergoeding vervoerskosten op grond van de verordening

Verordening leerlingenvervoer

B&W

 

Clustermanager

Teammanager

Medewerker dienstverlening 1, 2, 3, 4

Beslissen omtrent opdrachten aan taxibedrijven voor leerlingenvervoer

Verordening leerlingenvervoer

B&W

 

Clustermanager

Teammanager

Medewerker dienstverlening 1, 2, 3, 4

 

Vaststellen en in rekening brengen eigen bijdrage schoolvervoer

Verordening leerlingenvervoer

B&W

 

Clustermanager

Teammanager

Medewerker dienstverlening 1, 2, 3, 4

Projecten  

Cluster Projecten

Regelgeving

Bevoegd orgaan

Bijzondere bepaling

Ondermandaat aan:

Het aangaan van overeenkomsten met betrekking tot onderhoud gemeente-eigendommen

 

B&W

 

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

  • -

    Senior Projectmanager

  • -

    Projectmanager 1

  • -

    Projectmanager 2

Bouwproject gebouwen

 

B&W

 

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

  • -

    Senior Projectmanager

  • -

    Projectmanager 1

  • -

    Projectmanager 2

Het doen van uitgaven en het treffen van voorzieningen voor een nieuwbouw- en renovatieproject, nadat B&W eerst tot aanbesteding hebben besloten

 

B&W

Voor zover deze overeenkomsten betrekking hebben op het werkterrein van de cluster, er een budget voor is toegekend en het betreffende budget niet wordt overschreden.

Let op: vóórdat besluit wordt genomen is akkoord van bevoegde functionaris op grond van geldende budgethoudersregeling benodigd

Let op: op een voorstel van een interim-teammanager inzake inhuur beslist de betreffende clustermanager, op een voorstel van een interim-clustermanager inzake inhuur beslist de betreffende directeur.

Let op:

Bij interim-managers geldt de beperking dat medeondertekening door een manager respectievelijk directeur in vaste dienst vereist is

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

  • -

    Senior Projectmanager

  • -

    Projectmanager 1

  • -

    Projectmanager 2

 

Het besluiten tot het geven van een schriftelijke aanwijzing voor het verleggen van een leiding en het besluiten tot vaststelling van nadeelcompensatie

Beleidsregels Nadeelcompensatieregeling kabels en leidingen Haarlemmermeer

B&W Nota 2019.0027946

B&W

 

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

  • -

    Projectmanager

 

Grond- en Vastgoedzaken  

Cluster Grond- en Vastgoedzaken

Regelgeving

Bevoegd orgaan

Bijzondere bepaling

Ondermandaat aan:

Beslissen omtrent en het ondertekenen van overeenkomsten voor het doen van uitgaven en het treffen van technische voorzieningen voor een nieuwbouw- en renovatieproject, nadat B&W eerst tot aanbesteding hebben besloten

 

B&W/

B

Voor zover deze overeenkomsten betrekking hebben op het werkterrein van het cluster, er een budget voor is toegekend en het betreffende budget niet wordt overschreden.

Let op: vóórdat besluit wordt genomen is akkoord van bevoegde functionaris op grond van geldende budgetbeheersregels benodigd

Let op: op een voorstel van een interim-teammanager inzake inhuur beslist de betreffende clustermanager, op een voorstel van een interim-clustermanager inzake inhuur beslist de betreffende directeur.

Specialist Beheer 1 en 2

belast met technisch

Gebouwenbeheer van het team Vastgoedzaken tot een maximum van € 5.000,- excl. BTW

Let op:

Bij interim-managers geldt de beperking dat medeondertekening door een manager respectievelijk directeur in vaste dienst vereist is

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

  • -

    Specialist Beheer 1 en 2 (belast met technisch Gebouwenbeheer van het team Vastgoedzaken)

Beslissen omtrent en het ondertekenen van overeenkomsten met betrekking tot onderhoud gemeente-eigendommen

 

B&W/B

Specialist Beheer 1 en 2

belast met technisch

Gebouwenbeheer van het team Vastgoedzaken tot een maximum van € 5.000,- excl. BTW

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

  • -

    Specialist Beheer 1 en 2 (belast met technisch Gebouwenbeheer van het team Vastgoedzaken)

Het college vertegenwoordigen in de vergadering van Verenigingen van Eigenaren (VvE) waar de gemeente in deelneemt

Gemeentewet

B&W/B

Van deze bevoegdheid mag gebruik worden gemaakt met inachtneming van de navolgende algemene en bijzondere voorwaarden en instructies:

Gevolmachtigde is bevoegd:

- Voor en namens hem het woord te voeren en het stemrecht uit te oefenen;

- Mee te werken aan het nemen van besluiten;

- Tot het sluiten van contracten;

- Tot het ondertekenen van correspondentie namens de Vereniging;

- Verder al datgene te doen en na te laten wat de gevolmachtigde in het belang van de volmachtgever gunstig en nodig acht;

Als bijzondere voorwaarden gelden:

- Bij het nemen van besluiten en het afsluiten van contracten die de waarde van de in de Meerjaren Onderhoudsbegroting geraamde kosten te boven gaan, is de Asset- of accountmanager bevoegd om daarmee in te stemmen tot een bedrag van € 5.000,-. Tot een bedrag van € 100.000 is goedkeuring nodig van de Teammanager en voor bedragen boven de € 100.000 is goedkeuring nodig van de Clustermanager. Bij bedragen van meer dan € 1 miljoen, wordt vooraf het akkoord van de portefeuillehouder Financiën gevraagd (Dit met de kanttekening dat indien voldoende eigenaren instemmen de gemeente verplicht is bij te dragen ook al stemt zij tegen);

- Het college wordt minimaal één maal per jaar en verder uit eigen beweging door gevolmachtigde geïnformeerd over de ontwikkelingen binnen de betreffende VvE’s

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

  • -

    Asset- en accountmanagers Vastgoedzaken

  • -

    Specialist Beheer 1 en 2 belast met technisch gebouwenbeheer van het team Vastgoedzaken

Beslissen omtrent het verkopen van onroerende zaken alsmede beslissen omtrent reserveringen en opties

BW, Gemeentewet

B&W

Voor de verkoop van gronden overeenkomstig de door het college vastgestelde en ten tijde van de onderhandelingen en/of de beslissing vigerende algemene verkoopvoorwaarden onroerende zaken en uitsluitend voor de situaties als genoemd in de vigerende Grondprijzennota en binnen de daarin door de gemeenteraad vastgestelde kaders.

 

Met uitzondering van overeenkomsten die afwijken van de vastgestelde en ten tijde van de onderhandelingen en/of de beslissing vigerende algemene verkoopvoorwaarden maar als modelovereenkomst zijn vastgesteld door het college.

 

Met uitzondering van strategische gronden.

 

Voor de verkoop van panden een marktconforme prijs.

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

 

Beslissen omtrent verkoop bloot eigendom

BW, Gemeentewet

B&W

 

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

Ondertekenen van overeenkomsten en volmachten voor de verwerving, het beheer, de verkoop van onroerende zaken, reserveringen, opties en verkoop blooteigendom

Art. 171 Gemeentewet, BW

B

   

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

 

Beslissen omtrent het uitgeven, vestigen, beëindigen en ontbinden van zakelijke rechten en het overeenkomen en afstand doen van kwalitatieve verplichtingen en kettingbedingen

BW, Gemeentewet

B&W

Uitsluitend voor de situaties als genoemd in de vigerende Grondprijzennota en binnen de daarin door de raad vastgestelde kaders.

Voor erfpacht overeenkomstig de vigerende erfpachtvoorwaarden.

Mits de door de gemeente te betalen vergoeding per geval niet meer bedraagt dan € 50.000 (excl. Omzetbelasting) per jaar en er voor dit bedrag budget beschikbaar is

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

Beslissen omtrent het beëindigen c.q. ontbinden van overeenkomsten ter zake van verhuur, pacht, huur of andere wijzen van ingebruikgeving

BW, Gemeentewet

B&W

Mits de door de gemeente te betalen vergoeding per geval niet meer bedraagt dan € 50.000 (excl. Omzetbelasting) per jaar

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

Ondertekenen van overeenkomsten en volmachten voor het uitgeven, vestigen, beëindigen en ontbinden van zakelijke rechten en erfdienstbaarheden en het overeenkomen en afstand doen van kwalitatieve verplichtingen en kettingbedingen

Art. 171 Gemeentewet, BW

B

 

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

 

Beslissen omtrent het verlenen van toestemming, ontheffing, het afwijken van, of het laten vervallen van bepalingen uit de algemene verkoop- of erfpachtbepalingen en om daaraan voorwaarden te verbinden

Gemeentewet

B&W

 

  • -

     Clustermanager

  • -

     Teammanager

 

Ondertekenen van  overeenkomsten, verklaringen en/of correspondentie  omtrent het verlenen van toestemming, ontheffing, het afwijken van of het laten vervallen van bepalingen uit de algemene verkoop- of erfpachtbepalingen

Gemeentewet

B

 

  • -

     Clustermanager

  • -

     Teammanager

Ondertekenen van intentie-, exploitatie- , samenwerkings- , anterieure-, ontwikkelings- en aannemingsovereenkomsten en overeenkomsten tot leveranties of diensten en allonges op deze overeenkomsten

Gemeentewet

B

Let op: Het besluiten tot het aangaan van intentie-, exploitatie- , samenwerkings- en ontwikkelings-overeenkomsten is voorbehouden aan het college.

 

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

Beslissen omtrent het overdragen van rechten en verplichtingen voortvloeiende uit gesloten intentie-, exploitatie- anterieure-, posterieure-, samenwerkings-, ontwikkelings- en aannemingsovereenkomsten en overeenkomsten tot leveranties of diensten en om daaraan eventueel voorwaarden aan te verbinden

 

B&W

 

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

Beslissen omtrent het verlengen van termijnen, en het daaraan verbinden van aanvullende voorwaarden, opgenomen in intentie-, exploitatie-, anterieure-, posterieure-, samenwerkings-, en ontwikkelingsovereenkomsten

Gemeentewet

B&W

 

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

Ondertekenen van overeenkomsten omtrent het overdragen van  rechten en verplichtingen voortvloeiende uit gesloten intentie-, exploitatie- (anterieure en posterieure overeenkomsten), samenwerkings-, ontwikkelings- en aannemingsovereenkomsten tot leveranties of diensten

 

B

 

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

Beslissen omtrent het verhuren van onroerende zaken

BW, Gemeentewet

B&W

Mits conform de vigerende Grondprijzennota en het vigerende verhuurbeleid

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

Beslissen omtrent het huren en in gebruik nemen van onroerende zaken

BW, Gemeentewet

B&W

mits de te betalen vergoeding per geval niet meer bedraagt dan € 50.000 (excl. Omzetbelasting) per jaar

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

     

Ondertekenen van overeenkomsten voor het verhuren, huren en in gebruik nemen  van onroerende zaken

 

B

 

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

Beslissen omtrent het aankopen, ruilen, of om niet overnemen van onroerende zaken

BW, Gemeentewet

B&W

Met uitzondering van strategische gronden en tegen een marktconforme prijs

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

Ondertekenen van overeenkomsten omtrent het aankopen, ruilen, of om niet overnemen van onroerende zaken

BW, Gemeentewet

B

 

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

Beslissen omtrent het aangaan, het gebruik maken van en/of het afstand doen van een recht van eerste koop

BW, Gemeentewet

B&W

 

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

Ondertekenen van  overeenkomsten, verklaringen en/of correspondentie omtrent  het aangaan, het gebruik maken van en/of het afstand doen van een recht van eerste koop

BW, Gemeentewet

B

 

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

Beslissen omtrent het aanschrijven bij wederrechtelijk gebruik van gemeente-eigendommen

BW, Gemeentewet

B&W

 

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

Vaststellen van tarieven voor gebruik en toegang tot een sport- en recreatieaccommodatie

Gemeentewet

B&W

Voor zover de tarieven niet door de Raad zijn vastgesteld, zullen deze in onderlinge afstemming met het cluster SSC worden bepaald

 

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

Incidenteel in gebruik geven van een sport- en recreatieaccommodatie tegen een afwijkend maar minstens kostendekkend tarief

 

 

Zal in onderlinge afstemming met het cluster SSC worden bepaald

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

             

Beslissen omtrent het om niet of voor een symbolisch bedrag overdragen en overnemen van onroerende zaken op grond van de onderwijswetgeving

BW, Gemeentewet

B&W

 

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

 

Ondertekenen van overeenkomsten etc. voor het om niet of voor een symbolisch bedrag overdragen en overnemen van onroerende zaken op grond van de onderwijswetgeving

Gemeentewet

B

 

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

Beslissen op aanvragen op grond van Verordening voorziening huisvesting onderwijs gemeente Haarlemmermeer

Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs gemeente Haarlemmermeer

B&W

 

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

 

Beslissen over toestemming ingebruikgeving onderwijsruimten

Wet op het primair onderwijs, Wet op het voortgezet onderwijs, Wet op de expertisecentra, Verordening Voorzieningen Huisvesting Onderwijs gemeente Haarlemmermeer

B&W

 

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

 

Vaststellen regels met betrekking tot gebruik van onderwijsruimte door derden

Wet op het primair onderwijs, Wet op het voortgezet onderwijs, Wet op de expertisecentra, Verordening Voorzieningen Huisvesting Onderwijs gemeente Haarlemmermeer

B&W

 

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

 

Zenden afschrift besluit tot verdeling grondgebied in schoolwijken aan Gedeputeerde Staten

Wet op het primair onderwijs, Wet op het voortgezet onderwijs, Wet op de expertisecentra, Verordening Voorzieningen Huisvesting Onderwijs gemeente Haarlemmermeer

B&W

 

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

 

Vaststellen bedragen toegekende voorzieningen in de huisvesting

Wet op het primair onderwijs, Wet op het voortgezet onderwijs, Wet op de expertisecentra, Verordening Voorzieningen Huisvesting Onderwijs gemeente Haarlemmermeer

B&W

 

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

 

Tijdelijk bestemmen (gedeelte) gebouw of terrein voor andere doeleinden

Wet op het primair onderwijs, Wet op het voortgezet onderwijs, Wet op de expertisecentra, Verordening Voorzieningen Huisvesting Onderwijs gemeente Haarlemmermeer

B&W

 

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

 

Beslissen over toestemming verhuren gebouw of terrein door bevoegd gezag van niet door gemeente in stand gehouden school

Wet op het primair onderwijs, Wet op het voortgezet onderwijs, Wet op de expertisecentra, Verordening Voorzieningen Huisvesting Onderwijs gemeente Haarlemmermeer

B&W

 

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

Beslissen over verhoging vergoeding wegens bijzondere omstandigheden

Wet op het primair onderwijs, Wet op het voortgezet onderwijs, Wet op de expertisecentra, Verordening Voorzieningen Huisvesting Onderwijs gemeente Haarlemmermeer

B&W

 

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

 

 

Ingenieursbureau  

Cluster Ingenieursbureau

Regelgeving

Bevoegd orgaan

Bijzondere bepaling

Ondermandaat aan:

Het besluiten tot het geven van een schriftelijke aanwijzing voor het verleggen van een leiding en het besluiten tot vaststelling van nadeelcompensatie

Beleidsregels Nadeelcompensatieregeling kabels en leidingen Haarlemmermeer

B&W Nota 2019.0027946

B&W

 

  • -

    Clustermanager

  • -

    Teammanager

  • -

    Projectmanager

 

Wethouders  

Bevoegdheden van het college en de burgemeester aan wethouders verleend

 

Omschrijving bevoegdheid

Regelgeving

Bijzondere bepaling

Vertegenwoordigen van de burgemeester bij het verrichten van buitengerechtelijke rechtshandelingen

Art. 171 lid 2 Gemeentewet

Onder de voorwaarde dat het college eerst een besluit heeft genomen omtrent het aangaan van een overeenkomst.

Ondermandaat niet toegestaan

Het college vertegenwoordigen als aandeelhouder in de algemene vergadering van aandeelhouders van de deelnemingen

Beleidskader verbonden partijen

 

- Portefeuillehouder deelnemingen. Indien de portefeuillehouder deelnemingen verhinderd is, is directeur Financiën of directeur Grondzaken bevoegd te vertegenwoordigen.

- Het college bepaalt voorafgaande aan de algemene vergadering van aandeelhouders (AVA) met een collegebesluit zijn standpunt over de door de AVA te nemen formele besluiten en kan portefeuillehouder deelnemingen instructies geven.

Te besluiten namens de gemeente of het college rechtsgedingen, bezwaar- of beroepsprocedures te voeren of handelingen ter voorbereiding daarop te verrichten als bedoeld in artikel 160 Gemeentewet

Artikel 160, lid 1 onder f en artikel 168 van de Gemeentewet

Het mandaat geldt alleen als er geen quorum is.

Het mandaat wordt alleen uitgeoefend na afstemming met een directeur

 

Externen  

Bevoegdheden van het college , de burgemeester en de gemeentesecretaris in zijn hoedanigheid van heffingsambtenaar gemandateerd aan externen (met uitzondering van de aan de Omgevingsdienst gemandateerde bevoegdheden, deze zijn in een apart register verwerkt)

 

Op grond van artikel 1, zevende lid, van het Mandaatbesluit geldt voor dit register dat ondermandaat is toegestaan, tenzij uitdrukkelijk anders is aangegeven in het register

 

 

Regelgeving

Bevoegd orgaan

Bijzondere bepaling

Mandaat aan:

ALGEMEEN

 

 

 

 

Beslissen inzake het al dan niet toepassen van bestuursdwang en/of dwangsom bij overtreding

Wegenverkeerswet 1994

B&W

 

Commandant van de Brigade Politie en Beveiliging van de Koninklijke Marechaussee te Schiphol

 

Wegsleepverordening

 

 

Politiechef Eenheid Noord-Holland

Vertegenwoordiging op grond van art. 444

Wetboek van Burgerlijke Rechtsverordening

B

 

Commissaris Politie Eenheid Noord-Holland

 

 

 

 

Commandant van de Brigade Politie en Beveiliging van de Koninklijke Marechaussee te Schiphol

Beslissen omtrent een machtiging tot binnentreding in een woning voor andere doeleinden dan strafvordering

Algemene wet op het binnentreden

B

 

Commissaris Politie Eenheid Noord-Holland

 

 

 

 

Commandant van de Brigade Politie en Beveiliging van de Koninklijke Marechaussee te Schiphol

 

 

 

 

Officier van Dienst en Hoofdofficier van Dienst van de Veiligheidsregio Kennemerland

Voeren van correspondentie omtrent de ontheffing gevaarlijke stoffen

Bouwbesluit 2012

B&W

Artikel 2.1.8

Districtscommandant Brandweer van

 

 

 

 

de Veiligheidsregio Kennemerland

Voeren van correspondentie omtrent de totstandkoming van gebruiksvergunning

Bouwbesluit 2012

B&W

Paragraaf 2.11.1

Districtscommandant Brandweer van de Veiligheidsregio Kennemerland

Voeren van correspondentie omtrent de gebruiksmelding

Bouwbesluit 2012

B&W

Paragraaf 2.12

Districtscommandant Brandweer van de Veiligheidsregio Kennemerland

ALGEMENE PLAATSELIJKE VERORDENING

 

 

 

 

Controleren van de nachtverblijfregisters

Verordening fysiek domein

B&W

 

Commissaris Politie Eenheid Noord-Holland

 

APV

 

 

Commandant van de Brigade Politie en Beveiliging van de Koninklijke Marechaussee te Schiphol

Controleren registers als bedoeld in artikel 437 van het Wetboek van Strafrecht (opkopers)

APV

B

 

Commandant van de Brigade Politie en Beveiliging van de Koninklijke Marechaussee te Schiphol

Aanzeggen verblijfsontzegging

APV

B

 

Commandant van de Brigade Politie en Beveiliging van de Koninklijke Marechaussee te Schiphol,

 

 

 

 

Plaatsvervangend Commandant van de Brigadepolitie en Beveiliging van de Koninklijke Marechaussee te Schiphol,

 

 

 

 

Taakveldcommandant

 

 

 

 

Politiedienst van de Koninklijke Marechaussee te Schiphol

 

 

 

 

Alle ambtenaren der Koninklijke Marechaussee te Schiphol aangewezen als Hulpofficier van Justitie

Het opleggen van gebiedsontzeggingen

APV

B

 

Commandant van de Brigade Politie en Beveiliging van de Koninklijke Marechaussee te Schiphol,

 

 

 

 

Plaatsvervangend Commandant van de Brigadepolitie en Beveiliging van de Koninklijke Marechaussee te Schiphol,

 

 

 

 

Taakveldcoördinator

 

 

 

 

Politiedienst van de Koninklijke Marechaussee te Schiphol

 

 

 

 

Alle ambtenaren der Koninklijke Marechaussee te Schiphol aangewezen als Hulpofficier van Justitie

Voeren van correspondentie omtrent het afsteken van vuurwerk bij evenementen op een voor publiek toegankelijke plaats.

Verordening fysiek domein

B&W

 

Districtscommandant Brandweer van de Veiligheidsregio Kennemerland

 

APV

 

 

 

Beslissen omtrent ontheffing voor het houden van wedstrijden, trainingen of proefritten als bedoeld in artikel 5:32

Verordening fysiek domein

B&W

 

Commandant van de Brigade Politie en Beveiliging van de Koninklijke Marechaussee te Schiphol

Verwijderen, opslaan en vernietigen van voertuigen

Verordening fysiek domein

B&W

Conform vastgestelde procedure

Commissaris Politie Eenheid Noord-Holland

 

APV

 

 

 

ARCHIEFWET

 

 

 

 

Vernietigen bescheiden op advies van de gemeentearchivaris

Archiefwet

B&W

Ondermandaat uitsluitend aan Districtscommandant Brandweer toegestaan

Districtscommandant Brandweer van de Veiligheidsregio Kennemerland

BURGERZAKEN

 

 

 

 

Aanvragen van gegevens uit de algemene documentatieregisters als dit nodig is voor de uitvoering van wetten en voorschriften ex art. 7 derde lid van het Besluit inlichtingen justitiële documentatie

Wet op justitiële documentatie en op de verklaring omtrent het gedrag

B

 

Commissaris Politie Eenheid Noord-Holland

 

 

 

 

Commandant van de Brigade Politie en Beveiliging van de Koninklijke Marechaussee te Schiphol

SOCIAAL DOMEIN

 

 

 

 

Aanwijzing als toezichthouder in de zin van artikel 6.1 van de Wet maatschappelijke ondersteuning

Wet maatschappelijke ondersteuning 2015

B&W

Ondermandaat toegestaan om personen die werkzaam onder diens verantwoordelijkheid aan te wijzen als toezichthouder

Directeur GGD Kennemerland

Beslissen over aanvragen voor individuele voorzieningen in natura of in de vorm van een persoonsgebonden budget

Jeugdwet

B&W

Mits deze functionarissen beschikken over een Verklaring Omtrent het Gedrag, geregistreerd zijn in het beroepsregister en instructie hebben gekregen van de gemeente over kwaliteitseisen, werkprocessen, administratieve vereisten en het op peil houden van kennis

Jeugdartsen

 

 

 

 

Verpleegkundigen jeugdgezondheidszorg

 

 

 

 

Schoolhulpverleners

 

 

 

 

Zorgcoördinator Stichting Kinderopvang Haarlemmermeer

 

 

 

 

 

Beslissen over aanvragen voor individuele voorzieningen in natura op het gebied van de Jeugdwet

Jeugdwet

B&W

 

Gecertificeerde Instelling

 

 

 

 

Stichting Altra

Uitoefenen van de bevoegdheden in het kader van de artikelen 2.3.2, 2.3.3 en 2.3.4 van de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015

Wet maatschappelijke ondersteuning 2015

B&W

Uitsluitend indien sprake is van een Behoefte aan beschermd Wonen of Opvang als bedoeld in de wet

Portefeuillehouder (burgemeester of wethouder), belast met Beschermd Wonen of Opvang, van de gemeente Haarlem

De bevoegdheid tot het bepalen van de toegang tot een maatwerkvoorziening in het kader van Beschermd Wonen en Opvang, waaronder begrepen beslissingen tot (her)indicatie

Wet maatschappelijke ondersteuning 2015

B&W

 

Portefeuillehouder (burgemeester of wethouder), belast met Beschermd Wonen of Opvang, van de gemeente Haarlem

de collegebevoegdheden in het kader van artikel 2.3.6 van de Wet maatschappelijke ondersteuning ten aanzien van het beslissen op aanvragen om een maatwerkvoorziening ten behoeve van Beschermd Wonen en Opvang

Wet maatschappelijke ondersteuning 2015

B&W

 

Portefeuillehouder (burgemeester of wethouder), belast met Beschermd Wonen of Opvang, van de gemeente Haarlem

de collegebevoegdheden in het kader van de artikelen 2.3.8 tot en met 2.4.4 van de Wet maatschappelijke ondersteuning voor zover sprake is van een beslissing inzake een maatwerkvoorziening of persoonsgebonden budget ten behoeve van Beschermd Wonen en Opvang

Wet maatschappelijke ondersteuning 2015

B&W

 

Portefeuillehouder (burgemeester of wethouder), belast met Beschermd Wonen of Opvang, van de gemeente Haarlem

Alle collegebevoegdheden in het kader van de geldende Verordening sociaal domein gemeente Haarlemmermeer voor zover het een maatwerkvoorziening Beschermd Wonen en Opvang betreft

Wet maatschappelijke ondersteuning 2015

B&W

 

Portefeuillehouder (burgemeester of wethouder), belast met Beschermd Wonen of Opvang, van de gemeente Haarlem

Voor zover een verordening Beschermd Wonen en Opvang is vastgesteld: alle collegebevoegdheden in het kader van deze Verordening

Wet maatschappelijke ondersteuning 2015

B&W

 

Portefeuillehouder (burgemeester of wethouder), belast met Beschermd Wonen of Opvang, van de gemeente Haarlem

De bevoegdheid tot het namens het college voeren van rechtsgedingen, bezwaarprocedures, administratieve beroepsprocedures of handelingen ter voorbereiding daarop te verrichten. Onder rechtsgedingen wordt ook verstaan het aanvragen van een kort geding, de voeging in strafzaken, het instellen van beroep, het doen van een verzoek tot schorsing van een aangevochten beslissing of het aanvragen van een voorlopige voorziening en alle bijbehorende administratieve handelingen met betrekking tot Beschermd wonen en Opvang.

Wet maatschappelijke ondersteuning 2015

B&W

 

Portefeuillehouder (burgemeester of wethouder), belast met Beschermd Wonen of Opvang, van de gemeente Haarlem

Privaatrechtelijke rechtshandelingen inclusief ondertekening namens de regiogemeenten die noodzakelijk zijn om als centrumgemeente het regionale beleid inzake Beschermd Wonen en Opvang uit te kunnen voeren

Wet maatschappelijke ondersteuning 2015

B&W/ B

 

Portefeuillehouder (burgemeester of wethouder), belast met Beschermd Wonen of Opvang, van de gemeente Haarlem

Overige handelingen die noodzakelijk zijn om als centrumgemeente het regionale beleid inzake Beschermd Wonen en Opvang uit te kunnen voeren

Wet maatschappelijke ondersteuning 2015

B&W/ B

 

Portefeuillehouder (burgemeester of wethouder), belast met Beschermd Wonen of Opvang, van de gemeente Haarlem

Te besluiten tot toekenning van de volgende jeudhulpvoorzieningen: ambulante spoedhulp, crisispleegzorg en het toekennen van een crisisopvangplek

Jeugdwet

B&W / B

 

Directeur Veilig Thuis met mogelijkheid van ondermandaat aan de triagisten van de integrale crisisdienst Jeugd

WET GEMEENTELIJKE SCHULDHULPVERLENING

 

 

 

 

Beslissen omtrent aanvragen voor schuldhulpverlening (Wgs)

Wet gemeentelijke schuldhulpverlening

B& W

 

Directeur PLANgroep en medewerkers PLANgroep werkzaam voor de gemeente Haarlemmermeer

Bevoegdheid tot indienen verzoek bij de rechtbank om een wettelijk moratorium af te kondigen

Wet gemeentelijke schuldhulpverlening

B&W

 

Directeur PLANgroep en medewerkers PLANgroep werkzaam voor de gemeente Haarlemmermeer

WEGENVERKEERSWET

 

 

 

 

Afgeven van internationale rijbewijzen t.b.v. het verkeer met motorrijtuigen in het buitenland aan ingezetenen van de gemeente

Wegenverkeerswet

B

 

Hoofddirectie van de ANWB

Aanstellen en beëindigen van de aanstelling van verkeersregelaars en verkeersbrigadiers ingevolge het Besluit algemene bepalingen inzake het wegverkeer

 

B

 

Commissaris Politie Eenheid Noord-Holland

 

 

 

 

Commandant van de Brigade Politie en Beveiliging van de Koninklijke Marechaussee te Schiphol

Het nemen van besluiten op grond van artikel 9.1 van de Regeling voertuigen

Ministeriele regeling voertuigen

B&W

 

De Algemeen Directeur van de Rijksdienst voor het wegverkeer

Het opleggen en verzenden van aanslagen gemeentelijke leges voor besluiten op grond van artikel 9.1 van de ministeriele regeling voertuigen

Legesverordening

Heffingsambtenaar

 

De Algemeen Directeur van de Rijksdienst voor het wegverkeer

WET VEILIGHEIDSREGIO’S

 

 

 

 

Inwerking stellen van het waarschuwingssysteem (sirenenetwerk) en het informeren van de bevolking (rampenzender)

Wet veiligheidsregio’s

B

In geval van ramp, zwaar ongeval of ernstige vrees voor het ontstaan daarvan

Officier van Dienst

 

 

 

 

Hoofdofficier van Dienst

 

 

 

 

leider Operationeel Team van de Veiligheidsregio Kennemerland

Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz)

 

 

 

 

Het verrichten van feitelijke handelingen die nodig zijn voor: 

Art. 5.1 en 5.2 Wvggz

B&W

Ondermachtiging is toegestaan aan andere functionarissen van de Veiligheidsregio Kennermerland, onder de voorwaarde dat deze functionarissen zijn belast met de uitvoering van de Wvggz en het college schriftelijk van de ondermachtiging op de hoogte is gesteld.

Directeur publieke gezondheid van de Veiligheidsregio Kennemerland

- het in behandeling nemen en het afdoen van meldingen betreffende personen voor wie de noodzaak tot geestelijke gezondheidszorg zou moeten worden onderzocht, het informeren van degene die een melding heeft gedaan en het zo nodig indienen van een aanvraag voor de voorbereiding van een verzoekschrift voor een zorgmachtiging bij de officier van justitie;

 

 

 

 

- het kunnen uitvoeren van het verkennend onderzoek, of het onder zijn regie laten uitvoeren van het verkennend onderzoek naar de noodzaak tot verplichte geestelijke gezondheidszorg als bedoeld in artikel 5:2, tweede lid, van de Wvggz.

 

 

 

 

HUISVESTINGSWET

 

 

 

 

Mandaat te verlenen voor het besluiten op een aanvraag om huisvestingsvergunning (de bevoegdheid als bedoeld in artikel 2.1.2 en 2.2.6 lid 1 van de Huisvestingsverordening Haarlemmermeer 2018);

Huisvestingswet

B&W

 

De regiomanager Haarlemmermeer, in dienst bij woningcorporatie Ymere met de mogelijkheid van ondermandaat aan ondergeschikten voor zover zij woonmakelaar zijn en juridisch medewerkers van Woonservice

 

Huisvestingsverordening en huisvestingsbeleidsregels

 

 

 

Het verlenen van een machtiging als bedoeld in artikel 10:12 van de Algemene wet bestuursrecht voor het verrichten van alle handelingen die noch een besluit, noch een privaatrechtelijke rechtshandeling zijn, voor zover deze handelingen nodig zijn ter voorbereiding van of ter uitvoering van de besluitvorming als bedoeld in de hierboven genoemde kolom (1.besluiten op aanvragen om een huisvestingsvergunning)

Awb

B&W

 

De regiomanager Haarlemmermeer, in dienst bij woningcorporatie Ymere met de mogelijkheid van ondermandaat aan ondergeschikten voor zover zij woonmakelaar zijn en juridisch medewerkers van Woonservice

 

 

 

 

 

Het verlenen van een urgentieverklaring aan vergunninghouders, uitstromers uit instellingen en stadsvernieuwingsurgenten (de bevoegdheid als bedoeld in de artikelen 2.5.6 lid 2 en 2.5.7 lid 1 en 2.5.8 lid 1, sub c van de verordening)

Huisvestingsverordening

B&W

 

De regiomanager Haarlemmermeer, in dienst bij woningcorporatie Ymere

Mandaat te verlenen voor het besluiten op een aanvraag om een urgentieverklaring van urgenten uit een Blijf-van-mijn-lijfhuis, mantelzorgverleners/-ontvangers, calamiteitsurgenten en sociaal-medische urgenten de bevoegdheid als bedoeld in artikel 2.5.6. lid 1, sub a. en b. en artikel 2.5.8, lid 1, sub a. en b. van de verordening

 

 

 

De regiomanager Haarlemmermeer, in dienst bij woningcorporatie Ymere met de mogelijkheid van ondermandaat aan ondergeschikten indien zij juridisch medewerkers zijn in dienst van Woonservice.

Het verlenen van een machtiging als bedoeld in artikel 10:12 van de Algemene wet bestuursrecht voor het verrichten van alle handelingen die noch een besluit, noch een privaatrechtelijke rechtshandeling zijn, voor zover deze handelingen nodig zijn ter voorbereiding van of ter uitvoering van de besluitvorming als bedoeld in de hierboven genoemde kolom

 

 

 

De regiomanager Haarlemmermeer, in dienst bij woningcorporatie Ymere met de mogelijkheid van ondermandaat aan ondergeschikte juridisch medewerkers van Woonservice

Machtiging te verlenen om het college te vertegenwoordigen:

 

 

 

De regiomanager Haarlemmermeer, in dienst bij woningcorporatie Ymere met de mogelijkheid van ondermandaat aan ondergeschikte juridisch medewerkers

- bij de Vaste commissie van Advies voor de bezwaarschriften bij de behandeling van bezwaarschriften;

 

 

 

 

- bij de rechtbank bij behandeling van beroepschriften;

 

 

 

 

- bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State bij behandeling van hoger beroepschriften;

 

 

 

 

- in zaken waar Woonservice op grond van het aan haar verleende mandaat toe besloten heeft.

 

 

 

 

De bevoegdheid voor het besluiten op een aanvraag om huisvestingsvergunning als 2.1.2 en 2.2.6 lid 1

Geldende huisvestingsverordening

B&W

Met de mogelijkheid van ondermandaat aan medewerkers van Eigen Haard, die bevoegd zijn tot het tekenen van een huurovereenkomst.

De bestuurder van Woningstichting Eigen Haard

 

 

 

 

 

Het verlenen van een machtiging als bedoeld in artikel 10:12 van de Algemene wet bestuursrecht voor het verrichten van alle handelingen die noch een besluit, noch een privaatrechtelijke rechtshandeling zijn, voor zover deze handelingen nodig zijn ter voorbereiding van of ter uitvoering van de besluitvorming voor zover het nodig is voor het besluiten op een aanvraag om huisvestingsvergunning.

Awb

B&W

Met de mogelijkheid van ondermandaat van medewerkers van Eigen Haard, die bevoegd zijn tot het tekenen van een huurovereenkomst.

De bestuurder van Woningstichting Eigen Haard

 

 

 

 

Gemeentesecretaris als heffingsambtenaar  

Door gemeentesecretaris gemandateerde bevoegdheden uit hoofde van zijn positie als heffingsambtenaar (artt. 231 lid 2 sub b en 255 lid 1 Gemeentewet, art. 8 lid 1 Invorderingswet 1990)

  

Omschrijving bevoegdheid

Bijzondere bepaling

Mandaat aan:

Ondermandaat aan:

ALGEMEEN

 

 

 

Legesverordening

 

 

 

Besluiten omtrent opleggen en verzenden van aanslagen gemeentelijke leges.

Hierin is ook de bevoegdheid omtrent kwijtschelding en het treffen van regelingen, waaronder het verlenen van uitstel van betaling begrepen.

  • -

    Clustermanager Financiën en Administratie

  • -

    Clustermanager Veiligheid

  • -

    Clustermanager Sociale Dienstverlening

  • -

    Clustermanager Klant Contact Centrum

  • -

    Clustermanager Ruimte Economie en Duurzaamheid

  • -

    Teammanagers van deze clusters

  • -

    Medewerkers Dienstverlening 1,2,3 en 4 van Cluster Sociale Dienstverlening + Cluster Klant Contact Centrum

 

Invorderen van aanslagen gemeentelijke leges.

Hierin is ook de bevoegdheid omtrent kwijtschelding en het treffen van regelingen, waaronder het verlenen van uitstel van betaling begrepen.

  • -

    Clustermanager Financiën en Administratie

 

  • -

    Teammanager Debiteuren en Crediteuren

Beslissen omtrent bezwaarschriften omtrent legesaanslagen

 

  • -

    Clustermanager Veiligheid

 

Ondertekenen verweerschriften omtrent legesaanslagen

 

  • -

    Clustermanager Veiligheid

 

Beslissen omtrent bezwaarschriften omtrent grafrechten

 

  • -

    Clustermanager Veiligheid

 

Precarioverordening

 

 

 

Besluiten omtrent opleggen en verzenden van aanslagen gemeentelijke precario

Hierin is ook de bevoegdheid omtrent kwijtschelding en het treffen van regelingen, waaronder het verlenen van uitstel van betaling begrepen.

 

  • -

    Clustermanager Veiligheid

  • -

    Clustermanager Klant Contact Centrum

  • -

    Clustermanager Financiën en Administratie

 

  • -

    Teammanagers van deze clusters

 

Besluiten omtrent de heffing en invordering van precariobelasting

Hierin is ook de bevoegdheid omtrent kwijtschelding en het treffen van regelingen, waaronder het verlenen van uitstel van betaling begrepen.

  • -

    Clustermanager Financiën en Administratie

  • -

    Clustermanager Klant Contact Centrum

  • -

    Clustermanager Veiligheid

  • -

    Teammanagers van deze clusters

Beslissen omtrent bezwaarschriften omtrent precarioaanslagen

 

  • -

    Clustermanager Veiligheid

 

Directeuren  

Register Directeuren

Regelgeving

Bevoegd orgaan

Bijzondere bepaling

Mandaat:

Bevoegdheid om het college op grond van artikel 160 van de Gemeentewet te vertegenwoordigen in de algemene vergadering van aandeelhouders van onze deelnemingen

Artikel 160 Gemeentewet

B & W

- Voor zover de portefeuillehouder verhinderd is

- Bevoegdheid betreft het uitbrengen van de stem

- verbod van ondermandaat

- met inachtneming van Beleidskader Verbonden Partijen.

Directeur Financiën

Directeur Grondzaken

Het aangaan van de

gronduitgifte-overeenkomsten voor deelgebied Quatrebras met Badhoevebuurt C.V

 

Artikel 160 Gemeentewet

B & W

Voor zover de gronduitgifte-overeenkomsten passen binnen de afspraken met de ontwikkelaars in de samenwerkingsovereenkomst Badhoevedorp-Centrum 2016 en de nadien gemaakte

afspraken.

Directeur Grondzaken

Besluiten omtrent mondelinge en schriftelijke klachten over gedragingen

Awb

B & W

Ondermandaat is niet toegestaan.

 

Mandaat aan gemeentesecretaris en directeuren.

Klachten gericht aan de burgemeester of die zijn portefeuille betreffen, worden door de burgemeester afgedaan

Besluiten omtrent afwijkingen en gevallen waarin het reglement niet voorziet

Reglement burgerlijke stand

B & W

Voorafgaand aan het besluit vindt afstemming plaats met de portefeuillehouder

Directeur Domein Dienstverlening

Besluiten tot het wijzigen van de bebouwde komgrens ingevolge de Wegenverkeerswet

Artikel 20a WVW

B & W

 

Directeur met B&O in portefeuille

 

HRM  

Mandaat, machtiging -en volmachtregister HRM Personeel -en Organisatieaangelegenheden

Bevoegdheden van het college / de burgemeester in mandaat/machtiging/volmacht verleend aan de GS/AD en de directeuren al dan niet met de mogelijkheid van ondermandaat,

dan wel bevoegdheden van het college / de burgemeester in mandaat verleend aan uitsluitend de GS/AD.

De bevoegdheden berusten op de Ambtenarenwet 2017, boek 7 van het Burgerlijk Wetboek (BW), de Cao Gemeenten en het Personeelshandboek, tenzij anders vermeld.

 

 

Omschrijving Bevoegdheid

Bijzondere bepalingen

 

*Voor alle bevoegdheden geldt dat deze ten aanzien van de eigen functie niet zijn toegestaan.

*ten aanzien van de griffier en de op de griffie werkzame werknemers geldt dat de bevoegdheid van de raad in mandaat/volmacht wordt verleend aan de werkgeverscommissie dan wel de griffier.

Ondermandaat,

Ondervolmacht,

Aan:

Personele Zaken

 

 

Ten aanzien van personele zaken houdt het college uitdrukkelijk deze bevoegdheden aan zichzelf ten aanzien van de GS/AD

Geen mandaat/volmacht

 

Bevoegdheden ten aanzien van personele zaken met betrekking tot de directeuren

Mandaat/volmacht uitsluitend aan de GS/AD

 

Beslissen op voorgelegde geschillen met betrekking tot personele aangelegenheden zoals opgesomd in

hoofdstuk 11 Cao Gemeenten

Mandaat/volmacht uitsluitend aan de GS/AD

Uitgesloten zijn:

Besluitvorming over geschillen gericht tegen

  • 1.

    Besluiten genomen door de GS/AD

  • 2.

    Besluiten genomen door B&W

  • 3.

    Bij besluiten contrair te gaan aan het advies van de geschillencommissie

 

Organisatie- en/of formatiebeheer

 

 

Wijzigen organisatie en/of formatie zonder personele gevolgen 

en

Wijzigen organisatie en /of formatie met personele gevolgen, waarbij alle betrokken werknemers  tegelijkertijd en in het kader van dezelfde organisatie- en/of formatiewijziging in een passende of geschikte functie worden herplaatst

  • 1.

    Uitoefening van dit deze bevoegdheid geschiedt binnen de bestaande financiële kaders.

  • 2.

    Voorwaarde is dat de essentie van het functiegebouw c.q. organisatorische opbouw niet wordt aangetast.

  • 3.

    Ondermandaat/volmacht t.a.v. de totale organisatie niet toegestaan (dus wel t.a.v. eigen cluster).

  • 4.

    Ondermandaat/volmacht mag uitsluitend worden uitgeoefend indien het verschil niet meer dan 1 fte betreft. Per kwartaal krijgt de directie overzicht van de wijzigingen.

  • 5.

    Bij een verschil van meer dan 1 fte is dus de directeur bevoegd binnen zijn portefeuille. Bij portefeuille-overstijgende formatiewijzigingen is GS/AD bevoegd.

 

Clustermanager

 

Wijziging organisatie en/of formatie met personele gevolgen waarbij niet alle betrokken werknemers tegelijkertijd en in het kader van dezelfde organisatie-en/of formatiewijziging in een passende of geschikte functie worden herplaatst (er is dan sprake van boventalligheid (en eventueel ontslag)

Mandaat/volmacht uitsluitend GS/AD

  • 1.

    Ondermandaat niet toegestaan.

  • 2.

    Uitoefening van dit mandaat behoort binnen de bestaande financiële kaders te geschieden.

  • 3.

    Voorwaarde is dat de essentie van het functiegebouw c.q. organisatorische opbouw niet worden aangetast.

 

Beslissen omtrent boventallig verklaring in verband met reorganisatie

 

Clustermanager

Aangaan en ondertekenen van een Van werk naar werk-contract na boventallig verklaring in verband met reorganisatie

 

Clustermanager

Beslissen omtrent de kosten van een Van werk naar werk-traject die het maximumbedrag van € 7.500,= overstijgen

Iedere werknemer die in een Van werk naar werk- traject zit, heeft o.g.v. de Cao Gemeenten (hoofdstuk 9) aanspraak op een traject ter hoogte van maximaal € 7.500,-

Clustermanager

Beslissen omtrent het al dan niet overnemen van het advies van de loopbaanadviseur over een eventueel vervolgtraject na afloop van 21 maanden sinds de start van het Van werk naar werk-traject

 

Clustermanager

Beslissen omtrent verlenging van het Van werk naar werk-traject

 

Clustermanager

Functiebeschrijving en -waardering

 

 

Vaststellen functiebeschrijving

Ondermandaat niet toegestaan

 

Vaststellen functiewaardering

Ondermandaat niet toegestaan

 

Arbozorg

 

 

Vaststelling van het Arbobeleidsplan, Arboplan en Arbojaarverslag, BHV- beleidsplan en BHV-ontruimingsplan

Ondermandaat niet toegestaan

 

 

Aanwijzen van een functie als functie waaraan de hoedanigheid van bedrijfshulpverlener verplicht is verbonden (BHV-functie)

Ondermandaat niet toegestaan

 

 

Intrekking van de taak van bedrijfshulpverlener ploegleider, hoofd BHV, coördinator BHV

Ondermandaat niet toegestaan

 

 

Toekennen van de BHV-vergoeding

Ondermandaat niet toegestaan

 

 

Toekennen gratificatie in verband met BHV-activiteiten

Ondermandaat niet toegestaan

 

 

Beslissen omtrent vergoeding van schade (veroorzaakt i.v.m. BHV-activiteiten)

Ondermandaat niet toegestaan

 

 

Benoemingen en indiensttredingen

 

 

Benoemen van vertrouwenspersonen ongewenste omgangsvormen en integriteit

Ondermandaat niet toegestaan

 

Beslissen omtrent aangaan arbeidsovereenkomst en het tussentijds wijzigen en het niet verlengen van de arbeidsovereenkomst  

Ondermandaat ten aanzien van benoeming van teammanagers mag uitsluitend uitgeoefend worden na akkoord van de betreffende directeur

Clustermanager

Beslissen omtrent aangaan detacheringovereenkomst

 

Clustermanager

Beslissen op verzoeken tot aanpassing arbeidsduur binnen de kaders van de personeelsformatie

 

Clustermanager

Beslissen inschaling in functieschaal dan wel aanloopschaal

 

Clustermanager

Het nemen van een aanwijzingsbesluit voor het uitvoeren van publiekrechtelijke bevoegdheden

 

Clustermanager

Beloning

 

 

Beslissen omtrent toekennen en onthouden periodieke verhoging en toekennen extra periodieke verhoging

 

Clustermanager

Beslissen omtrent bevordering

 

Clustermanager

Beslissen omtrent toekennen wervingspremie

 

Clustermanager

Beslissen omtrent toekennen van salaristoelagen (waarnemingstoelage, functioneringstoelage, arbeidsmarkttoelage, toelage onregelmatige dienst, afbouwtoelage onregelmatige dienst en beschikbaarheidsdienst, garantietoelage)

 

Clustermanager

Beslissen omtrent toekennen van gratificaties

 

m.u.v. gratificaties aan vertrouwenspersonen ongewenste omgangsvormen en integriteit

Clustermanager

Beslissen omtrent toekenning tijdelijk hogere schaal vanwege tijdelijk werk op hoger niveau

 

Clustermanager

Beslissen omtrent beloning anders dan in geld d.m.v. kleine attenties

 

Clustermanager

Beslissen omtrent toekenning ambtsjubileumgratificatie

 

Clustermanager

Beslissen omtrent toekenning overwerkvergoeding

 

Clustermanager

Aanwijzen functies met beschikbaarheidsdienst

Ondermandaat niet toegestaan

 

Beslissen omtrent toekenning vergoeding beschikbaarheidsdienst, waaronder beslissen dat zwaarwegende bedrijfs- en dienstbelangen zich verzetten tegen het toekennen van verlof en beslissen tot volledige vergoeding in geld

 

Clustermanager,

Teammanager

Beslissen omtrent gratificaties aan vertrouwenspersonen ongewenste omgangsvormen en integriteit

Ondermandaat niet toegestaan

 

Beslissen omtrent niet uitkeren salaris en salaristoelagen over de tijd gedurende welke de werknemer in strijd met zijn verplichtingen opzettelijk nalaat zijn functie te vervullen

Ondermandaat niet toegestaan

 

Beslissen omtrent terugvorderen van aan werknemer te veel uitbetaalde salaris en salaristoelagen

 

Clustermanager

Beslissen over het al dan niet aanwijzen van werkkosten ten laste van de vrije ruimte

Uitsluitend GS/AD.

Ondermandaat niet toegestaan

 

Arbeidsduur en werktijden

 

 

Beslissen omtrent buiten dagvenster werken/overeengekomen werktijd/opdragen overwerk

 

Clustermanager

Beslissen omtrent toekenning buitendagvenstertoelage

 

Clustermanager

Teammanager

Het nemen van besluiten die voortvloeien uit de thuiswerkregeling

 

Clustermanager

Verlof

 

 

Beslissen omtrent verzoeken de formele arbeidsduur per jaar te mogen overschrijden met een maximum van 50,4 uren en deze uren om te zetten in vakantieverlof

 

Clustermanager

 

Beslissen omtrent toekenning, intrekken en weigeren  vakantieverlof

 

Clustermanager

Teammanager

Beslissen op verzoek het wettelijk vakantieverlof gedeeltelijk in te zetten voor een langere verlofperiode en daarbij de vervaltermijn te verlengen

 

Clustermanager

Toekennen van compensatie/flexuren voor het werken op feestdagen en het toekennen van 14,4 uur extra vakantieverlof aan medewerkers bij de Schipholbalie en toezichthouders Handhaving en Toezicht naar rato dienstverband

 

Clustermanager

Teammanager

Beslissen omtrent buitengewoon verlof met behoud van salaris en salaristoelagen op de dag van het huwelijk van de werknemer, verlof op grond van de WAZO (zoals zorgverlof, adoptieverlof, zwangerschapsverlof etc.), verlof in verband met vakbondsverlof

 

Clustermanager

Teammanager

Beslissen omtrent toekenning non-activiteitsverlof wegens aanvaarden functie publiekrechtelijke colleges

Ondermandaat niet toegestaan

 

Toekennen buitengewoon verlof wegens bedrijfs-of dienstbelangen, niet op verzoek van medewerker

 

Clustermanager

Beslissen omtrent toekenning, opschorting en beëindiging (betaald en onbetaald) ouderschapsverlof

 

Clustermanager

Teammanager

Beslissen omtrent de verkoop van bovenwettelijk vakantieverlof

 

Clustermanager

 

Het beheer van het individueel keuzebudget (IKB)

Mandaat uitsluitend GS/AD

Clustermanager HRM en Teammanager PSA

Onbetaald verlof

 

 

Toekennen onbetaald verlof (onder meer ten behoeve van de levensloopregeling)

 

Clustermanager

Teammanager

Beslissen om af te wijken van de minimale en maximale duur van het levensloopverlof alsmede beslissen om af te wijken van de regel dat men in 5 jaar maximaal 18 maanden verlof kan genieten

 

Clustermanager

Teammanager

Beëindiging tussentijds verlof met instemming van beide partijen

 

Clustermanager

Teammanager

Beëindiging van volledig onbetaald verlof in schrijnende gevallen als  de medewerker  langer dan 14 dagen ziek is

 

Clustermanager

Opleidingen

 

 

Vaststellen concernopleidingsplan

Ondermandaat niet toegestaan

 

Vaststellen cluster-, staf- en eenheidsopleidingsplannen

 

Clustermanager

 

Vastleggen afspraken over loopbaanontwikkeling in persoonlijk ontwikkelingsplan

Teammanagers zijn niet bevoegd te beslissen omtrent studiefaciliteiten

Clustermanager

Teammanager

 

Beslissen omtrent studiefaciliteiten in het kader van het POP en omtrent studiefaciliteiten van opleidingen waarop hoofdstuk  8 Cao Gemeenten (duurzame inzetbaarheid) niet van toepassing is

 

     

Clustermanager

   

Goedkeuren van declaraties t.a.v. reeds toegekende studiefaciliteiten

 

Clustermanager

Teammanager

Beslissen omtrent noodzakelijke bijzondere vakopleiding of aanwijzen enig ander onderwijs dat de werknemer verplicht is te volgen

 

Clustermanager

 

Aanspraken bij ongeschiktheid wegens ziekte of gebrek

 

 

Beslissen omtrent verzoeken aan het UWV de werknemer in aanmerking te laten komen voor maatregelen of voorzieningen in het belang van het herstel van zijn gezondheid dan wel in het belang van het behoud, het herstel of de bevordering van zijn arbeidsgeschiktheid

 

Clustermanager

Beslissen omtrent korting salaris en toekenning bonus in verband met ziekte

 

Clustermanager

Beslissen omtrent aanvullende uitkering bij arbeidsongeschiktheid in en door de dienst

 

Clustermanager

Beslissen omtrent toekennen overlijdensuitkering

 

Clustermanager

Beslissen omtrent toekennen vergoeding ziektekosten bij arbeidsongeschiktheid in en door de dienst

 

Clustermanager

Het treffen van maatregelen en geven van voorschriften als redelijkerwijs nodig is, zodat de werknemer, die in verband met ongeschiktheid ten gevolge van ziekte of gebrek verhinderd is zijn arbeid te verrichten, in staat wordt gesteld de eigen arbeid of passende arbeid te verrichten (1e spoor)

 

Clustermanager

Het bevorderen van de arbeidsongeschikte werknemer in passende arbeid buiten de gemeente (2e spoor)

 

Clustermanager

Opstellen (bijstellen en evalueren) plan van aanpak als bedoeld in artikel 25, tweede lid van de WIA, eerstejaarsevaluatie en eindevaluatie

 

Clustermanager

Teammanager

Verzoeken aan werknemer  om informatie welke noodzakelijk is voor de uitvoering van hoofdstuk 7 Cao Gemeenten en het Personeelshandboek  

 

Clustermanager

Beslissen omtrent andere passende werkzaamheden waartoe de werknemer in staat is die wegens ziekte verhinderd is zijn functie te vervullen (1e spoor)

 

Clustermanager

Beslissen omtrent salarisbetaling tijdens ziekte:

  • -

    staking doorbetaling salaris en salaristoelagen

  • -

    korting salaris wegens

  • -

    uitbetaling aan anderen

  • -

    nabetaling aan werknemer

  • -

    verrekening van andere inkomsten uit werk/uitkering (ZW/WW/WIA)

 

Clustermanager

Beslissen omtrent opdragen passende arbeid

 

Clustermanager

Beslissen omtrent recht op garantie-uitkering

 

Clustermanager

Ontslag

 

 

Beslissen omtrent ontslag wegens een redelijke grond (artikel 7:669 BW) waar geen vaststellingsovereenkomst aan ten grondslag ligt

  • -

    Bedrijfseconomische redenen

  • -

    Langdurige arbeidsongeschiktheid;

  • -

    Regelmatige arbeidsongeschiktheid;

  • -

    Disfunctioneren van de werknemer;

  • -

    Verwijtbaar handelen van de werknemer;

  • -

    Werkweigering wegens gewetensbezwaren;

  • -

    Verstoorde arbeidsverhouding;

  • -

    Andere omstandigheden (h-grond)

  • -

    Cumulatie (i-grond)

 

Clustermanager

Beslissen tot beëindiging van het dienstverband (waar geen vaststellingsovereenkomst aan ten grondslag ligt) wegens:

  • -

    Het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd;

  • -

    Proeftijdontslag

  • -

    Wegens wanprestatie (7:686 jo. 6:265 BW)

  • -

    overig

 

 

Clustermanager

Beslissen omtrent ontslag waar een vaststellingsovereenkomst aan ten grondslag ligt

         

Ondermandaat aan (cluster-, staf- en eenheid)manager uitsluitend toegestaan tot een maximum van 3 maandsalarissen.

 

Mandaat uitsluitend aan GS/AD bij een hogere ontslagvergoeding tot maximaal € 75.000 dan wel een jaarsalaris indien dit lager is dan € 75.000.

Maximale ontslagvergoeding komt naast ev. aanvullende en aansluitende uitkering en de transitievergoeding

Clustermanager

             

Verzoeken om een ontslagbeschikking bij de kantonrechter, het UWV en de Cao Ontslagcommissie na besluit het dienstverband te beëindigen

 

(Arbeidsrecht)juristen cluster HRM (functioneel adviseurs 1 en 2, team Experts, in het bezit van civiel effect)

Beslissen omtrent het bedrag dat beschikbaar wordt gesteld voor cadeaus/activiteiten bij jubileum of afscheid

 

Clustermanager

Beslissen omtrent ontslag op staande voet

Uitsluitend GS/AD

Ondermandaat niet toegestaan

 

Beslissen over inzet van re-integratieactiviteiten in het kader van art. 72a WW

 

Clustermanager

Beslissen omtrent toekenning nawettelijke uitkering bij ontslag wegens disfunctioneren voor de functie anders dan wegens ziekte of gebreken

 

Clustermanager

Beslissen omtrent de bijzondere uitkering in geval van herplaatsing bij arbeidsongeschiktheid van minder dan 35% in het derde ziektejaar

 

Clustermanager

Beslissen omtrent tussentijds beëindigen tijdelijke arbeidsovereenkomst  

 

Clustermanager

Behandelen schadeclaim van een werknemer ten gevolge van de uitoefening van zijn functie

 

Clustermanager

Beslissen omtrent betaalbaarstelling van betaalbare gedeelte aan anderen dan de ambtenaar in geval van schorsing en inhouding salaris en salaristoelagen

Ondermandaat niet toegestaan

 

 

 Beslissen omtrent toekenning overlijdensuitkering bij overlijden werknemer  

 

Clustermanager

Overige rechten en verplichtingen

 

 

Beslissen omtrent verrichten nevenwerkzaamheden

 

 

Clustermanager

Beslissen omtrent opleggen plicht tot vergoeding van door de gemeente geleden schade

 

 

Clustermanager

Teammanager

Beslissen omtrent ontheffen van de plicht van aanzuivering van de rekenplichtige werknemer  

Ondermandaat niet toegestaan

   

Ontzeggen toegang tot de kantoren, werkplaatsen of andere arbeidsterreinen dan wel het verblijf aldaar

Ondermandaat niet toegestaan

 

 

Beslissen dat werknemer de functie tijdelijk niet mag vervullen

Aanvullende voorwaarde: medisch advies vereist conform de Cao Gemeenten

Clustermanager

 

Beslissen omtrent toekenning van schade van aan de werknemer toebehorende kleding en uitrusting, niet zijnde een motorrijtuig in de zin van de Wet Aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen

 

Clustermanager

Teammanager

Beslissen omtrent vergoeding van schade van aan de werknemer  toebehorend motorrijtuig

 

Clustermanager

Teammanager

 

Beslissen omtrent toekennen verlof met behoud van salaris en salaristoelagen aan werknemer beneden de leeftijd van 18 jaar voor het volgen van lessen aan inrichtingen van voortgezet, herhalings- of vakonderwijs en vormingsinstituten voor leerplichtvrije jeugd

 

   

Clustermanager

Teammanager

Beslissen in een geval dat de kinderopvangtoeslag van de Belastingdienst niet of niet in redelijkheid voorziet in de kosten van kinderopvang en buitenschoolse opvang

 

Clustermanager HRM

 

Ordemaatregelen en sancties

 

 

Overgaan tot schorsing (artikel 11.4 Cao Gemeenten)

Volmacht uitsluitend bij GS/AD.

Ondermandaat niet toegestaan

 

Het geven van een waarschuwing of berisping / uitvoering geven instructierecht

 

Clustermanager

Beslissen tot uitvoering geven aan boetebedingen

 

Clustermanager

Reiskosten

 

 

Beslissen omtrent vergoeding van woon- werkverkeer waaronder aan medewerkers met medische belemmeringen, zorgtaken en autonoodzaak

 

Binnen de kaders van het bedrijfsvervoersplan en uitsluitend voor functies die voorkomen op de lijst met functies met een autonoodzaak.

Clustermanager

Teammanager

Aanwijzen van functies waaraan autonoodzaak is verbonden

Volmacht uitsluitend bij GS/AD.

Verbod van ondermandaat

 

Beslissen omtrent buitenlandse dienstreizen

Ondermandaat niet toegestaan

 

Beslissen omtrent toekennen reis- en verblijfkosten binnenlandse dienstreizen

 

Clustermanager

Teammanager

Beslissen omtrent toekennen reis- en verblijfkosten buitenlandse dienstreizen

Op voorwaarde dat de buitenlandse reis is goedgekeurd door de directeur portefeuillehouder of GS/AD

Clustermanager

Teammanager

 

Beslissen over ontheffing van inleveringplicht van dienstvoertuig

 

Clustermanager

Teammanager

Beslissen om naast het openbaar vervoer gebruik te mogen maken van een taxi tijdens dienstreis

 

Clustermanager

Teammanager

Beslissen omtrent een tegemoetkoming woon-werkverkeer als de werklocatie niet te bereiken is met OV

 

Clustermanager

Kledingregeling

 

 

Vaststellen van kledingpakketten van bedrijfskleding (opgenomen als bijlage bij Kledingregeling)

Ondermandaat niet toegestaan

 

Het nemen van overige besluiten die voortvloeien uit de Kledingregeling

 

Clustermanager, Teammanager

Overig

 

 

Beslissen omtrent aanwijzen verplichte vrije dagen personeel

Ondermandaat niet toegestaan

 

Beslissen omtrent aangaan stage-overeenkomst en toekenning stagevergoeding, waaronder begrepen (hogere vergoeding op grond van) toepassing van de hardheidsbepaling

 

Cluster-manager, Teammanager

Beslissen omtrent subsidie personeelsvereniging en subsidie personeelsvereniging t.b.v. uitgaansdag oud-werknemers

Ten aanzien van de subsidie uitgaansdag oud-werknemers uitsluitend toegestaan tot een maximum bedrag van € 8.000,- ongeacht de berekeningswijze van de subsidie

 

Clustermanager HRM

Vaststellen voorlopige en definitieve wachtgelduitkering van oud-medewerkers en gewezen bestuurders vanwege de verrekening van neveninkomsten, alsmede beslissen omtrent terugvordering van te veel uitbetaald wachtgeld

 

Clustermanager HRM

Uitvoeren van de verplichting tot verrekening (art. 44 en 66 Gemeentewet) van neveninkomsten bestuurder

Grondslag is de Gemeentewet

Clustermanager HRM

Uitvoeren van salaris en salaristoelagen op 65% op jaarbasis, nadat de gemeente bericht heeft ontvangen dat de opgave van neveninkomsten van dat kalenderjaar achterwege is gebleven.

Grondslag is de Gemeentewet

Clustermanager HRM

Beslissen over deelname aan betogingen en optochten in het voorgeschreven uniform

Ondermandaat niet toegestaan

Mandaat GS/AD

 

Het afgeven van een verklaring derdenbeslag

 

Medewerker ondersteuning belast met salaris administratie

Het afgeven van werkgeversverklaringen

 

Medewerker ondersteuning belast met salaris administratie

Het weigeren van werkgeversverklaringen

 

Cluster- en teammanager HRM

Het afgeven van deel 2 van het aanvraagformulier voor de verklaring omtrent het gedrag natuurlijke personen

 

Clustermanager, Teammanager.

Medewerker ondersteuning belast met personeelsadministratie

Het uitvoeren van het Privacyreglement Personeelsmanagementsysteem

Uitsluitend mandaat GS/AD

Clustermanager HRM

Het ondertekenen van brieven van waarschuwing, ordegesprek en ontzegging van de toegang op grond van het geldende Agressieprotocol.

Ondermandaat niet toegestaan

 

Het vaststellen en wijzigingen van arbeidsvoorwaarden(beleid) en aanpassen van het Personeelshandboek

Uitsluitend mandaat GS/AD

Met inachtneming van de rechten van de medezeggenschapsorganen

 

Het toepassen van de (algemene) hardheidsclausule in de Cao gemeente

Uitsluitend GS/AD

 

Het toepassen van de hardheidsclausules uit het Personeelshandboek

Uitsluitend GS/AD

Met uitzondering van de hardheidsclausules die separaat zijn geregeld in dit mandaatregister personele mandaten

 

 

 

ODNZKG register  

Besluit mandaat, machtiging en volmacht Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied 2020 Gemeente Haarlemmermeer

 

Besluit van

het college van burgemeester en wethouders en de heffingsambtenaar van de gemeente Haarlemmermeer houdende de verlening van mandaat , machtiging en volmacht aan de directeur van de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (Besluit mandaat, machtiging en volmacht OD NZKG 2017 gemeente Haarlemmermeer)

Het college van burgemeester en wethouders en de heffingsambtenaar van de gemeente Haarlemmermeer;

Gelet op:

 

  • -

    afdeling 10.1.1 van de Algemene wet bestuursrecht;

  • -

    titel 3 van Boek 3 van het Burgerlijk Wetboek;

  • -

    artikelen 2, 31 en 32 van de Gemeenschappelijke Regeling Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied;

  • -

    de gemaakte afspraken in de Uitvoeringsovereenkomst (UVO).  

Besluiten vast te stellen:

 

Artikel 1. Begripsbepalingen

In dit besluit en daarop berustende bepalingen wordt verstaan onder:

  • a.

    burgemeester: de burgemeester van de gemeente Haarlemmermeer;

  • b.

    college: het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Haarlemmermeer;

  • c.

    heffingsambtenaar: de gemeenteambtenaar voor de heffing van de gemeentelijke belastingen op grond van de Legesverordening van de Gemeente Haarlemmermeer;

  • d.

    regeling: de Gemeenschappelijke Regeling Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied 2016;

  • e.

    uitvoeringsovereenkomst (uvo): de dienstverleningsovereenkomst zoals bedoeld in artikel 36 van de gemeenschappelijke regeling getroffen door de opdrachtgever en opdrachtnemer;

  • f.

    OD NZKG: het openbaar lichaam Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied, bedoeld in artikel 3 van de regeling;

  • g.

    directeur: de directeur van de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied, bedoeld in artikel 27, tweede lid, van de regeling;

  • h.

    gemeente: de gemeente Haarlemmermeer;

  • i.

    mandaat: de bevoegdheid om in naam van het college van burgemeester en wethouders en de heffingsambtenaar besluiten te nemen;

  • j.

    machtiging: de bevoegdheid om handelingen te verrichten die noch een besluit noch een privaatrechtelijke rechtshandeling zijn;

  • k.

    volmacht: de bevoegdheid om privaatrechtelijke rechtshandelingen te verrichten.

Artikel 2. Mandaat, machtiging en volmacht 

  • 1.

    Aan de directeur alsmede diens plaatsvervanger wordt voor zover het bevoegdheden van het college betreft, mandaat, machtiging en volmacht verleend overeenkomstig het bij dit besluit behorende register, dat is opgenomen als bijlage II bij dit besluit.

  • 2.

    Aan de directeur alsmede diens plaatsvervanger wordt voor zover het bevoegdheden van de heffingsambtenaar betreft, mandaat verleend overeenkomstig het bij dit besluit behorende mandaatregister, dat is opgenomen als bijlage II bij dit besluit.

  • 3.

    De bevoegdheden bedoeld in het eerste lid en tweede lid, behelzen niet de bevoegdheid te beslissen op bezwaarschriften, bedoeld in artikel 6:4, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht.

  • 4.

    Aan de directeur alsmede diens plaatsvervanger wordt mandaat, machtiging onderscheidenlijk volmacht verleend om alle feitelijke handelingen en rechtshandelingen te verrichten ter voorbereiding en uitvoering van de taken en bevoegdheden bedoeld in het eerste en tweede lid.

Artikel 3. Kaders uitoefening bevoegdheden

  • 1.

    Indien het college een voor een besluit relevante beleidsregel heeft vastgesteld, verwijst de directeur dan wel diens plaatsvervanger ter motivering van een besluit naar die regel.

  • 2.

    De directeur dan wel diens plaatsvervanger aan wie bij dit besluit mandaat, machtiging en volmacht is verleend past de algemene dan wel specifieke instructies van het college als bedoeld in artikel 10:6 Algemene wet bestuursrecht toe.

  • 3.

    Het college zorgt ervoor dat de directeur dan wel diens plaatsvervanger over alle benodigde informatie noodzakelijk voor de uitvoering van het in het eerste lid bepaalde kan beschikken. Het college treedt bij voorgenomen nieuw beleid of beleidswijzigingen in overleg met de directeur dan wel diens plaatsvervanger over uitvoeringsaspecten, indien dat beleid raakt aan de taken en bevoegdheden die namens het college worden uitgevoerd.

  • 4.

    De directeur dan wel diens plaatsvervanger treedt in overleg met het college indien hij het noodzakelijk acht af te wijken van de in de vorengaande leden bedoelde kaders of het bedoelde beleid.

Artikel 4. Informatieplicht

  • 1.

    De directeur dan wel diens plaatsvervanger verstrekt desgevraagd alle inlichtingen die betrekking hebben op de uitoefening van het bij het besluit verleende mandaat, machtiging en volmacht.

  • 2.

    In voorkomende gevallen informeert de directeur dan wel diens plaatsvervanger het college tijdig over: het nemen van beslissingen van principieel juridische aard, beleidsmatig principiële aard, of politiek- of bestuurlijk-gevoelige aard en tevens bij het nemen van beslissingen met risico’s van financiële aard, zoals een mogelijk kostenverhaal op basis van onrechtmatige daad of anderszins. De directeur alsmede diens plaatsvervanger neemt hierbij de algemene instructie uitoefening mandaat, volmacht en machtiging die als bijlage III is opgenomen bij dit besluit in acht.

  • 3.

    De directeur dan wel diens plaatsvervanger en het college overleggen regelmatig over beleidsdoelstellingen en prioriteiten ten behoeve van de beheer- en beleidscyclus van de OD NZKG, in het bijzonder over de planning, de aantallen en de kwaliteit van de in mandaat te nemen en reeds genomen besluiten.

  • 4.

    De directeur dan wel diens plaatsvervanger verstrekt elk kwartaal conform de uitvoeringsovereenkomst een rapportage van de besluiten die in mandaat zijn genomen.

Artikel 5. Volmacht en machtiging

Voor de toepassing van dit besluit en de daarop berustende bepalingen wordt, voor zover van toepassing en in verband met de activiteiten waarvoor mandaat wordt verleend, met mandaat gelijkgesteld:

  • a.

    de verlening van volmacht tot het verrichten van privaatrechtelijke rechtshandelingen, en

  • b.

    de machtiging om handelingen te verrichten die noch een besluit noch een privaatrechtelijke rechtshandeling zijn.

Artikel 6. Ondermandaat, ondermachtiging en ondervolmacht

  • 1.

    De directeur dan wel diens plaatsvervanger kan de bevoegdheden, bedoeld in artikel 2, in ondermandaat, ondermachtiging en ondervolmacht opdragen aan ondergeschikten, tenzij dit is uitgesloten in het register.

  • 2.

    De artikelen 2, 3 en 4 zijn van overeenkomstige toepassing op de uitoefening van bevoegdheden in ondermandaat, ondermachtiging en ondervolmacht.

  • 3.

    De directeur dan wel diens plaatsvervanger zorgt ervoor dat de door hem ondergemandateerden, ondergemachtigden dan wel ondergevolmachtigden tevens kunnen beschikken over de informatie zoals genoemd in artikel 4.

  • 4.

    Een besluit tot verlening van ondermandaat, ondermachtiging en ondervolmacht wordt bekend gemaakt in het publicatieblad van de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied en treedt in werking op de dag na publicatie.

Artikel 7. Ondertekening

  • 1.

    Indien een besluit krachtens mandaat dan wel ondermandaat wordt genomen als bedoeld in artikel 2 respectievelijk artikel 6 luidt de ondertekening:

     

    Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Haarlemmermeer,

    namens deze,

    gevolgd door:

    • -

      de functieaanduiding

    • -

      de handtekening

    • -

      de naam van de (onder)gemandateerde 

  • of

     

    De heffingsambtenaar van de gemeente Haarlemmermeer,

    namens deze,

    gevolgd door:

    • -

      de functieaanduiding

    • -

      de handtekening

    • -

      de naam van de (onder)gemandateerde 

  • 2.

    Indien gebruik wordt gemaakt van (onder)volmacht of (onder)machtiging overeenkomstig artikel 5, luidt de ondertekening:

     

    De gemeente Haarlemmermeer,

    namens deze,

    gevolgd door:

    • -

      de functieaanduiding

    • -

      de handtekening

    • -

      de naam van de (onder)gemachtigde/(onder)gevolmachtigde

Artikel 8. Slotbepalingen

  • 1.

    Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag nadat het overeenkomstig artikel 3:42, tweede lid, van de Algemene wet bestuursrecht is bekendgemaakt.

  • 2.

    Vanaf het moment van inwerkingtreding komen het Mandaatbesluit Omgevingsdienst NZKG 2013 gemeente Haarlemmermeer van 18 december 2012 (registratienummer: 2012.0072684) en aanvulling mandaatbesluit van 11 maart 2014 (registratienummer: 2014.0008967), wijziging mandaatbesluit van 24 juni 2014 (registratienummer: 2014.0024461), aanvulling mandaatbesluit van 21 april 2015 (registratienummer: 2015.0015364), aanvulling mandaatbesluit van 23 juni 2015, aanvulling mandaatbesluit van 7 juli 2015 (registratienummer: 2015.0027023) te vervallen.

  • 3.

    Dit besluit wordt aangehaald als: Besluit mandaat, machtiging en volmacht 2017 Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied gemeente Haarlemmermeer. 

Aldus besloten door:

het college van burgemeester en wethouders van Haarlemmermeer op <datum>

 

de secretaris

 

……………………………..

(dhr. drs. C.H.J. Brugman)

  

de burgemeester

 

…………………………..

 

(mw. M. Schuurmans-Wijdeven)

de heffingsambtenaar van de Gemeente Haarlemmermeer op <datum>

   

(dhr. drs. C.H.J. Brugman)

 

Bijlage I Toelichting behorend bij besluit mandaat, machtiging en volmacht

 

1.1 Inleiding

Voor Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (hierna: Omgevingsdienst NZKG) is een gemeenschappelijke regeling getroffen, genaamd Gemeenschappelijke Regeling Omgevingsdienst NZKG 2016 (hierna: regeling). De regeling is per 1 januari 2016 gewijzigd, waarom het in de rede ligt om ook het mandaat aan te passen met als doel harmonisatie van de mandaten van de opdrachtgevers. Het mandaat dat bij de oprichting van de Omgevingsdienst NZKG is meegegeven is door de verschillende opdrachtgevers verschillend vastgesteld. De verschillen bestaan eruit dat niet elke opdrachtgever mandaat heeft verleend, meerdere opdrachtgevers zijn afgeweken van het meegegeven mandaat en dat er verschillende beperkingen en voorwaarden zijn toegevoegd. Van belang is om nu het mandaat te harmoniseren door alle opdrachtgevers het voorgelegde modelmandaat ongewijzigd te laten vaststellen. De enige verschillen komen voort uit de inbreng van een verschillend takenpakket door de opdrachtgevers.

 

1.1.1 Mandaat 

Onder mandaat wordt in de Algemene wet bestuursrecht verstaan: de bevoegdheid om in naam van een bestuursorgaan besluiten te nemen. Met andere woorden de functionaris, dit is de gemandateerde, krijgt de bevoegdheid om een besluit te nemen dat geldt als een besluit van het bestuursorgaan dat het mandaat heeft verleend (mandaatgever). Het door de gemandateerde genomen besluit geldt derhalve als een besluit van het bestuursorgaan en heeft dezelfde juridische consequenties als een door het bestuursorgaan zelf genomen besluit. Er worden evenwel geen publiekrechtelijke bevoegdheden van het bestuursorgaan overgedragen aan de directeur van de Omgevingsdienst NZKG. Het betreft hier een vorm van publiekrechtelijke vertegenwoordiging. Bij de omschrijving van het begrip mandaat wordt uitgegaan van de bevoegdheid tot het nemen van een besluit. Met andere woorden de uitoefening van gemandateerde bevoegdheden wordt zichtbaar in het nemen van besluiten (zie ondertekening). Mandaat wordt in dit besluit niet verleend aan een persoon, maar aan een functionaris, dus aan degene die een functie bekleedt. De mandaatgever kan de gemandateerde per geval of in het algemeen instructies geven ter zake van de uitoefening van de gemandateerde bevoegdheid. Daarnaast blijft de mandaatgever ook altijd zelf bevoegd om de gemandateerde bevoegdheid uit te oefenen.

 

1.1.2 Volmacht en machtiging 

Aan de directeur alsmede diens plaatsvervanger wordt ook volmacht verleend tot het verrichten van privaatrechtelijke rechtshandelingen en machtiging om handelingen te verrichten die noch een besluit noch een privaatrechtelijke rechtshandeling zijn in het kader van de gemandateerde bevoegdheden. Een voorbeeld van de eerste categorie is het sluiten van een overeenkomst/convenant. Voorbeelden van de tweede categorie zijn procesvertegenwoordiging, het vaststellen van brieven zonder rechtsgevolg en het feitelijk toepassen van bestuursdwang. De bepalingen in voorliggend besluit inzake ondermandaat moeten analoog worden toegepast op ondervolmacht en ondermachtiging van ondergeschikten. Dit is in lijn met de systematiek van de Algemene wet bestuursrecht.

 

1.1.3 Relatie Gemeenschappelijke Regeling

Het besluit mandaat, machtiging en volmacht behelst de taken die in het kader van de regeling worden ingebracht en die zich richten op het in artikel 2 van de regeling genoemde belang. In artikel 31 van de regeling is aangegeven dat geen bevoegdheden worden overgedragen. In artikel 32 van de regeling is aangegeven dat de taken in mandaat worden uitgevoerd en dat de opdrachtgevers zich verplichten dat namens hun bestuur ten minste de bevoegdheden noodzakelijk voor de uitvoering van het basistakenpakket en de VTH-taken voor de BRZO en RIE 4 bedrijven in mandaat worden verleend.

 

1.1.4 Volledig mandaat

De effectiviteit en slagvaardigheid wordt vergroot wanneer het bestuursorgaan aan de directeur van de Omgevingsdienst NZKG alsmede diens plaatsvervanger de bevoegdheid toekent om namens hen de benodigde besluiten te nemen en handelingen te verrichten. Dit gebeurt op basis van het vertrouwen van de mandaatgever in de gemandateerde. Door vaststelling van het onderhavige besluit mandaat, machtiging en volmacht wordt aan de directeur alsmede diens plaatsvervanger deze bevoegdheid toegekend. Het volledige mandaat geldt ook voor de plustaken. Hierbij wordt aangesloten op het landelijk beleid waarin beoogd is omgevingsdiensten in het leven te roepen als professionele uitvoeringsorganisaties die met een hoge mate van zelfstandigheid moeten kunnen werken.

 

1.1.5 Model besluit mandaat, machtiging en volmacht

Om de opdrachtgevers te faciliteren, is een modelbesluit opgesteld. Uitgangspunt is volledig mandaat voor alle ingebrachte taken voor alle opdrachtgevers. Dit om zoveel mogelijk uniformiteit te bereiken.

Voor de Omgevingsdienst NZKG is het immers praktisch en efficiënt als de verlening van mandaat, machtiging en volmacht zo uniform mogelijk geschiedt. Een model sluit aan bij de aanbevelingen van staatssecretaris Mansveld in het ‘Rapport evaluatie van het vernieuwde VTH-stelsel waaronder het stelsel van omgevingsdiensten’ van juli 2015.

 

1.1.6 Inhoud Besluit mandaat, machtiging en volmacht

In het besluit mandaat, machtiging en volmacht is bepaald dat de directeur van de Omgevingsdienst NZKG alsmede diens plaatsvervanger bij de aan hem in mandaat, volmacht en machtiging opgedragen bevoegdheden de algemene instructies en de instructies per geval van de gemeente Haarlemmermeer in acht neemt.

De directeur van de Omgevingsdienst NZKG alsmede diens plaatsvervanger maakt geen gebruik van het mandaat indien hij een persoonlijk belang heeft bij het uitoefenen van de bevoegdheid.

 

1.1.7 Instructie omgaan met mandaat, machtiging en volmacht

Omdat er behoefte was om duidelijkheid te geven over de wijze waarop de Omgevingsdienst NZKG de mandaatgevers in staat stelt hun verantwoordelijkheid voor de uitoefening van de gemandateerde bevoegdheden waar te maken, is er een notitie opgesteld met uitgangspunten over het omgaan met het mandaat in relatie tot bestuurlijke besluitvorming. Deze algemene instructie is als bijlage III bij dit besluit toegevoegd.

 

1.2 Artikelsgewijze toelichting

 

1.2.1 Artikel 1 Begripsbepalingen

Artikel 1 van het besluit mandaat, machtiging en volmacht bevat een omschrijving van de belangrijkste begrippen die in het besluit worden gebruikt. Mandaatgevend orgaan is het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Haarlemmermeer. En voor de leges de gemeentesecretaris als heffingsambtenaar.

 

1.2.2 Artikel 2 Mandaat, machtiging en volmacht

Artikel 2, eerste en tweede lid, verwijst naar het register behorende bij het besluit mandaat, machtiging en volmacht. Hierin staan de concrete bevoegdheden opgenomen. In het derde lid is bepaald dat van het mandaat is uitgesloten, de bevoegdheid om op bezwaar te besluiten. Deze bevoegdheid blijft bij de opdrachtgever.

Het laatste lid gaat over feitelijke handelingen en rechtshandelingen ter voorbereiding en uitvoering van de taken en bevoegdheden zoals genoemd in het eerste en tweede lid.

 

1.2.3 Artikel 3 Kaders uitoefening bevoegdheden

In artikel 3 zijn de kaders van de uitoefening van de bevoegdheden aangegeven. De Omgevingsdienst NZKG zal haar besluiten, voor zover relevant, motiveren met bestaand beleid. Gemeente Haarlemmermeer zal relevant beleid moeten bekendmaken aan de Omgevingsdienst NZKG. Als er sprake is van algemene en specifieke instructies, zal de Omgevingsdienst NZKG deze toepassen. De Omgevingsdienst NZKG treedt, indien nodig, in overleg met de gemeente Haarlemmermeer als afgeweken wordt van het beleid en indien nodig wordt er aandacht aan geschonken in de tertaalrapportages.

 

1.2.4 Artikel 4 Informatieplicht

De Omgevingsdienst NZKG informeert, gevraagd en ongevraagd, de gemeente Haarlemmermeer over de door haar uitgevoerde taken. Voor de politiek-bestuurlijke gevallen wordt gebruik gemaakt van de zogenaamde risico- en aandachts (R&A) dossiers. Regelmatig worden deze dossiers besproken met het bestuur. Daarnaast wordt de gemeente geïnformeerd in de tertaalrapportages.

 

1.2.5 Artikel 5 Volmacht en machtiging

In dit artikel wordt bepaald dat de privaatrechtelijke rechtshandelingen en de handelingen die noch een besluit noch een privaatrechtelijke rechtshandeling zijn, gelijk worden gesteld met mandaat.

 

1.2.6 Artikel 6 Ondermandaat, ondermachtiging en ondervolmacht

Dit artikel geeft aan dat de directeur van de Omgevingsdienst NZKG bevoegdheden in ondermandaat, ondermachtiging en ondervolmacht kan opdragen aan ondergeschikten. Het is aan de directeur om dit te bepalen, en zo ja aan welke functionarissen. Tevens zijn de artikelen 2, 3 en 4 van toepassing voor ondermandaat, ondermachtiging en ondervolmacht en zal de directeur zorg dragen dat de door hem ondergemandateerden, ondergemachtigden dan wel ondergevolmachtigden over de benodigde informatie zoals genoemd in artikel 4 beschikken. Een besluit tot verlening van ondermandaat, ondermachtiging en ondervolmacht wordt bekend gemaakt in het publicatieblad van de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied en treedt in werking op de dag na publicatie.

 

1.2.7 Artikel 7 Ondertekening

In dit artikel is aangegeven hoe de ondertekening luidt bij (onder)mandaat, (onder)machtiging en (onder)volmacht.

 

1.2.8 Artikel 8 Slotbepalingen

In dit artikel is aangegeven dat het besluit mandaat, machtiging en volmacht in werking treedt na bekendmaking conform het gestelde in de Algemene wet bestuursrecht. Tevens wordt aangegeven dat de eerdere mandaten en de daarop volgende wijzigingsbesluiten komen te vervallen. Tot slot wordt de naamsaanduiding van het besluit aangegeven.

 

Bijlage II Register behorend bij besluit mandaat, machtiging en volmacht

In dit register staan de taken waarvoor mandaat is verleend door het college van burgemeester en wethouders en de heffingsambtenaar van de gemeente Haarlemmermeer aan de directeur van de OD NKZG.

 

Het gaat daarbij om het basistakenpakket uit zoals genoemd in de Packagedeal en het Besluit omgevingsrecht verbetering vergunningverlening, toezicht en handhaving (Besluit VTH). Daarnaast gaat het ook om de vergunningverlening en toezicht en handhaving van de overige inrichtingen in de zin van de Wet milieubeheer die niet in de Packagedeal en het Besluit VTH genoemd zijn, met uitzondering van restaurants, cafés, buurt- en clubhuizen. Daarboven gaat het om taken in het kader van het SER energieakkoord voor de hiervoor genoemde inrichtingen, het Besluit lozen buiten inrichtingen, de genoemde artikelen in het register uit de gemeentelijke verordeningen, de Wet aanvullende regels veiligheid wegtunnels en de VTH-taken volgend uit de Wabo voor wat betreft bouwen en het Bouwbesluit 2012 zoals hieronder gespecificeerd.

 

De taken rondom het taakveld bouw betreffen het volgende:

De OD NZKG voert voor wat betreft vergunningverlening alle activiteiten uit genoemd in artikel 2.1 en 2.2 van de Wabo en de activiteiten geluid, brandveilig gebruik bouwwerken en sloop op grond van het Bouwbesluit 2012 als het gaat om:

  • a.

    Projecten met betrekking tot verbouw en nieuwbouw utiliteit.

    Het gaat hier om alle bouwwerken die geen woonbestemmingen hebben. Het gaat hierbij om gebouwen om in te werken, gebouwen voor commerciële voorzieningen, gebouwen voor nutsvoorzieningen, verzorgingsinstellingen en recreatievoorzieningen. En tevens om infrastructurele werken en tunnels.

  • b.

    Projectmatige verbouw en nieuwbouw van woningen.

    Het gaat hier om de nieuwbouw of verbouw van één of meerdere woningen waarbij de aanvraag/melding wordt gedaan door niet particulieren (zoals bijvoorbeeld een projectontwikkelaar dan wel een bedrijf of een (maatschappelijke) instelling).

De OD NZKG voert ten aanzien van toezicht en handhaving de activiteiten uit als genoemd in artikel 2.1 onder a, b, g en h van de Wabo en genoemd in artikel 2.2 onder e, g, h en i van de Wabo en de activiteiten geluid en sloop op grond van het Bouwbesluit 2012 als het gaat om:

  • a.

    Projecten met betrekking tot verbouw en nieuwbouw utiliteit.

Tevens voert de OD NZKG ten aanzien van toezicht en handhaving de activiteit brandveilig gebruik op grond van het Bouwbesluit 2012 uit bij bovengenoemde inrichtingen in de zin van de Wet milieubeheer.

 

Afkortingen

APV

Algemene plaatselijke verordening Gemeente Haarlemmermeer

Awb

Algemene wet bestuursrecht

BAG

Wet basisadministratie adressen en gebouwen

Blbi

Besluit lozen buiten inrichtingen

Bor

Besluit omgevingsrecht

Bouwverordening

Bouwverordening Gemeente Haarlemmermeer

Brandbeveiligingsverordening

Brandbeveiligingsverordening Gemeente Haarlemmermeer

EED

Europese Energie-Efficiency Richtlijn

IPPC

installatie voor industriële activiteiten als bedoeld in bijlage I van richtlijn nr. 2010/75/EU van het Europees Parlement en de Raad van 24 november 2010 inzake industriële emissies (PbEU L 334);

PRTR

Pollutant Release and Transfer Register

OD NZKG

Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied

VOS

Vluchtige organische stoffen

Wet Bibob

Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur

WARVW

Wet aanvullende regels veiligheid wegtunnels

Wabo

Wet algemene bepalingen omgevingsrecht

Wbb

Wet bodembescherming

Who

Wet hergebruik van overheidsinformatie

Wkpb

Wet kenbaarheid publiekrechtelijke beperkingen onroerende zaken

Wm

Wet milieubeheer

Wob

Wet openbaarheid van bestuur

Wro

Wet ruimtelijke ordening

  

Nummer

Verleend mandaat

Toelichting

1. Algemeen

1.1

Op grond van artikel 2 van het mandaatbesluit omvatten de bij of krachtens dit mandaatbesluit verleende mandaten, volmachten en machtigingen tevens alle feitelijke handelingen en rechtshandelingen ter voorbereiding en uitvoering van de taken en bevoegdheden opgenomen in dit mandaatregister

Indien voor een taak of bevoegdheid mandaat, volmacht of machtiging is verleend omvat dit - voor zover relevant - onder meer:

• behandelen van en voeren van correspondentie/gesprekken van uitvoerende en/of informatieve aard;

• het vragen van aanvullende gegevens op grond van artikel 4:5 van de Awb;

• de voorbereiding van besluiten met gebruikmaking van Afdeling 3.4 van de Awb (uniforme openbare voorbereidingsprocedure) of Titel 4.1 van de Awb (reguliere/ korte procedure);

• het opvragen van informatie bij (overheids)instanties in het kader van de voorbereiding van besluitvorming;

• opschorten beslistermijn op grond van paragraaf 4.1.3.1 van de Awb;

• Het verlengen van beslistermijnen;

• bekendmaking en mededeling van besluiten conform afdeling 3.6 van de Awb;

• een aanvraag buiten behandeling laten op grond van artikel 4:5 van de Awb;

• vereenvoudigde afdoening op grond van artikel 4:6 van de Awb;

• het horen op grond van de artikelen 4:7 en 4:8 van de Awb;

• het voldoen aan publicatieverplichtingen;

• alle overige procedurestappen en -besluiten.

1.2

Door- of terugzenden van stukken als bedoeld in artikel 2:3 van de Awb

Als een ander bestuursorgaan bevoegd is, worden de stukken doorgezonden.

1.3

Beslissen inzake het geheel of gedeeltelijk - ambtshalve of op verzoek - intrekken, wijzigen of verlengen van de onder dit mandaatregister vallende besluiten, toestemmingen, ontheffingen of verklaringen

Omvat het intrekken, wijzigen of verlengen van een besluit, toestemming, ontheffing of verklaring zoals elders in het mandaatregister is opgenoemd op grond van de geldende regelgeving.

1.4

Voeren van bestuursrechtelijke procedures

Omvat het voeren van verweer inclusief het vertegenwoordigen ter zitting, en alle overige proceshandelingen zoals bijvoorbeeld het vaststellen en indienen van verweerschriften, het verzoeken om opheffing of opschorting van een voorlopige voorziening in een bestuursrechtelijke procedure. Voor vertegenwoordiging ter zitting kan de directeur medewerkers schriftelijk machtigen. Omvat tevens het herstellen van een gebrek in een besluit n.a.v. de bestuurlijke lus en het nemen van een besluit n.a.v een tussenuitspraak. 

1.5

Doorzenden van een onjuist ingediend bezwaar- of beroepschrift aan het bevoegde orgaan en mededelen daarvan aan de indiener

Het gaat hier om het op grond van artikel 6:15 van de Awb doorzenden van een onjuist ingediend bezwaar- of beroepschrift.

1.6

Instellen van bezwaar, beroep en/of voorlopige voorziening tegen een besluit van een bestuursorgaan

Het gaat om bezwaar, beroep of voorlopige voorziening in het kader van de gemandateerde bevoegdheden. Daarnaast dient ingevolge artikel 160, eerste lid, onder f, van de Gemeentewet door het college van burgemeester en wethouders een procesbesluit te worden genomen.

1.7

Instellen van hoger beroep ter zake van een door de rechtbank gedane uitspraak

Het gaat om hoger beroep in het kader van de gemandateerde bevoegdheden. Daarnaast dient ingevolge artikel 160, eerste lid, onder f, van de Gemeentewet door het college van burgemeester en wethouders een procesbesluit te worden genomen.

1.8

Behandelen van een klacht op grond van titel 9.1 van de Awb

Het betreft een klacht over de wijze waarop de OD NZKG, dan wel een persoon, werkzaam onder verantwoordelijkheid van de OD NZKG, zich in een bepaalde aangelegenheid heeft gedragen bij de uitoefening van een bevoegdheid die is opgenomen in dit register

1.9

Uitoefenen van de bevoegdheden als bedoeld in paragraaf 4.1.3.2 van de Awb (dwangsom bij niet tijdig beslissen)

Het gaat hierbij over de mogelijkheid ingevolge de Awb dat een bestuursorgaan een dwangsom verbeurt bij niet tijdig beslissen op een aanvraag.

1.10

Uitoefenen van bevoegdheden als bedoeld in titel 4.4 van de Awb (bestuursrechtelijke geldschulden) met uitzondering van aanmaning en invordering bij dwangbevel (afdeling 4.4.4 van de Awb)

Het betreft naast invordering van dwangsommen ook andere bestuursrechtelijke geldschulden zoals subsidies. Het daadwerkelijke financiële traject wordt niet door de OD NZKG uitgevoerd.

1.11

Beslissen op verzoeken om schadevergoeding

Het gaat hierbij om een vergoeding van geleden schade t.g.v. (on)rechtmatige besluiten dan wel feitelijke handelingen in het kader van de gemandateerde bevoegdheden. Opdrachtgever betaalt bij vergoeding van schade.

1.12

Overleggen en maken van afspraken waaronder het afsluiten van samenwerkingsarrangementen met andere omgevingsdiensten dan wel andere overheidsdiensten en/of organisaties die belang hebben bij het omgevingsrecht in algemene zin

Hierbij kan gedacht worden aan bijvoorbeeld luchthavens, GGD's, Veiligheidsregio's etc. 

2. Wet kenbaarheid publiekrechtelijke beperkingen onroerende zaken

2.1

Zorgdragen voor inschrijving van beperkingenbesluiten in het gemeentelijke beperkingenregister op grond van artikel 7 van de Wkpb, voor zover het besluiten betreft waarvoor aan de OD NZKG mandaat is verleend

Gemeentelijke beperkingenbesluiten moeten worden ingeschreven in het gemeentelijke beperkingenregister. Het mandaat omvat tevens het ter inschrijving aanbieden van rechterlijke uitspraken volgend op een beperkingsbesluit, voor zover daaruit een publiekrechtelijke beperking voortvloeit dan wel deze daarbij wordt gewijzigd of komt te vervallen (een niet-ontvankelijk verklaring valt niet onder de aanwijzing).

Het betreft voor Haarlemmermeer de volgende beperkingenbesluiten: handhavingsbesluiten op grond van de Wabo waarin is bepaald dat het besluit mede geldt jegens de rechtsopvolger van degene aan wie het besluit is opgelegd alsmede jegens iedere verdere rechtsopvolger. Verder besluiten op grond van de artikelen 13, 13a, 13b, 14, 15, 17 en 92 van de Woningwet. Dit betreft zowel besluiten waarbij voorzieningen moeten worden getroffen als het eventuele handhaven daarvan, indien dit niet is gebeurd. Ook dan geldt de inschrijvingsplicht alleen voor zover is bepaald dat rechtsopvolging geldt.

3. Wet openbaarheid van bestuur en Wet hergebruik van overheidsinformatie

3.1

Beslissen omtrent verzoeken om informatie alsmede het actief openbaar maken van informatie op grond van de Wob

Het gaat om het beslissen op een verzoek om informatie of het actief openbaar maken van informatie op grond van de Wob, met betrekking tot informatie die de OD NZKG onder zich heeft in het kader van de uitoefening van een gemandateerde taak/bevoegdheid.

3.2

Behandelen van en beslissen op verzoeken om hergebruik van informatie als bedoeld in artikel 3 en 4 van de Who

Het gaat om het behandelen van en beslissen op een verzoek om hergebruik van informatie op grond van de Who, met betrekking tot informatie die de OD NZKG onder zich heeft in het kader van de uitoefening van een gemandateerde taak/bevoegdheid.

4. Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur

4.1

Opvragen van bibob-gegevens en bescheiden.

Het gaat om het opvragen van de gegevens als bedoeld in artikel 30 van de Wet Bibob die nodig zijn voor het verrichten van een bibob-onderzoek.

4.2

Verrichten van een eerste onderzoek op grond van artikel 28, derde lid, onder f, van de Handelsregisterwet 2007, artikel 15, eerste lid, onder b, van het Besluit justitiële en strafvorderlijke gegevens, artikel 11a van de Wet Bibob en artikel 6, onder g, van het Besluit controle rechtspersonen

Het gaat om het opvragen van de eerste gegevens voordat een verzoek wordt verzonden naar het Bureau Bibob. Het gaat hierbij om het 'zoeken op natuurlijk persoon' in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel, het bevragen van Justitiële Informatie Dienst (Justid), het navragen bij het Bureau Bibob of eerder adviezen zijn verstrekt en het opvragen van een netwerkoverzicht (bij de afdeling TRACK van Justis, screeningsautoriteit van het Ministerie van Veiligheid en Justitie)

4.3

Inwinnen van een advies op grond van artikel 9 van de Wet Bibob bij het Bureau bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur

Het gaat om het vragen om advies inzake de Bibob bij het landelijk Bureau bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur.

4.4

Toezenden van de door de betrokkene verstrekte gegevens aan het Bureau bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur overeenkomstig artikel 30, vierde lid, van de Wet Bibob

Het gaat hierbij om het toezenden van de door de betrokkene verstrekte gegevens en bescheiden om het Bureau in staat te stellen onderzoek te verrichten als bedoeld in de wet Bibob.

4.5

Informeren van een betrokkene dat advies is gevraagd bij het Bureau bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur overeenkomstig artikel 32 van de Wet Bibob

De betrokkenen worden geïnformeerd dat een advies is aangevraagd.

4.6

Nemen van besluiten tot buiten behandeling laten van een aanvraag wegens het niet of onvoldoende aanleveren van in het kader van een bibob-onderzoek gevraagde gegevens ingevolge artikel 4:5, eerste lid, onder a en c, van de Awb

Een aanvraag wordt buiten behandeling gelaten omdat er geen/onvoldoende gegevens zijn aangeleverd voor een bibob-onderzoek.

4.7

Betrokkene in de gelegenheid stellen een zienswijze naar voren te brengen als bedoeld in artikel 33, eerste lid, van de Wet Bibob naar aanleiding van het voornemen om voorschriften aan een beschikking te verbinden of een voor de betrokkene negatieve beslissing te nemen

Het gaat hierbij om het bieden van de mogelijkheid tot zienswijze voordat een bestuursorgaan aan een beschikking voorschriften verbindt als bedoeld in artikel 3, zevende lid, van de Wet Bibob en voordat een bestuursorgaan een voor de betrokkene negatieve beslissing neemt op grond van ernstig gevaar als bedoeld in artikel 3, eerste lid, dan wel op grond van feiten of omstandigheden als bedoeld in artikel 3, zesde lid, van de Wet Bibob.

4.8

Verbinden van voorschriften aan een omgevingsvergunning indien sprake is van mindere mate van gevaar op grond van artikel 3, zevende lid, van de Wet Bibob

Als geen sprake is van ernstig gevaar als bedoeld in artikel 3, eerste lid, van de Wet Bibob, kunnen er bij mindere mate van gevaar voorschriften aan de omgevingsvergunning worden verbonden. Deze zijn erop gericht om het bedoelde gevaar weg te nemen of te beperken.

4.9

Weigeren van een omgevingsvergunning op grond van artikel 2.20 van de Wabo in het geval en onder de voorwaarden, bedoeld in artikel 3 van de Wet Bibob

Het gaat hierbij om het weigeren van een omgevingsvergunning indien sprake is van ernstig gevaar als bedoeld in artikel 3 van de Wet Bibob.

4.10

Intrekken van een omgevingsvergunning op grond van artikel 5.19, vierde lid, aanhef en onder b, van de Wabo in het geval en onder de voorwaarden, bedoeld in artikel 3 van de Wet Bibob

Het gaat hierbij om het intrekken van (een deel van) een omgevingsvergunning indien sprake is van ernstig gevaar als bedoeld in artikel 3 van de Wet Bibob.

5. Legesverordening

5.1

Heffen van leges voor de leges plichtige taken uitgevoerd door de OD NZKG voor de opdrachtgever op grond van de Legesverordening en het verrichten van de daarvoor nodige administratieve handelingen

Het betreft niet de invordering van leges, het beslissen op een bezwaarschrift inzake het heffen van leges en het voeren van verweer.

 

6. Wet algemene bepalingen omgevingsrecht

6.1

Beslissen op aanvragen om een omgevingsvergunning als bedoeld in de artikelen 2.1, 2.2 en2.6 van de Wabo

Het gaat om een omgevingsvergunning voor de verschillende aspecten. Naast milieu gaat het om alle andere aspecten genoemd in deze artikelen, te weten  bouw, aanleg, gebruik, brandveilig gebruik, sloop, aanleg weg, uitweg, alarminstallatie, kap, reclame, opslag, monumenten. Verder gaat het ook om een omgevingsvergunning beperkte milieutoets (obm). Zie ook hiervoor bij de aanhef van bijlage II Register behorend bij besluit mandaat, machtiging en volmacht.

6.2

Beslissen op aanvragen om een beschikking met betrekking tot de eerste of tweede fase als bedoeld in artikel 2.5 van de Wabo

Op verzoek van de aanvrager kan de omgevingsvergunning in twee fasen worden verleend. Er wordt dan er eerst een beschikking voor de eerste fase en daarna voor de tweede fase verleend. De aanvrager moet wel bij de eerste fase al aangegeven waar de 2e fase betrekking op heeft.

6.3

Wijzigen, ambtshalve of op verzoek, van (de voorschriften van) een eerder verleende omgevingsvergunning, als bedoeld in de artikelen 2.31 en2.31a van de Wabo

Het bevoegd gezag is verplicht om aan de omgevingsvergunning verbonden voorschriften te wijzigen in de in artikel 2.31, eerste lid, van de Wabo genoemde gevallen. In de gevallen genoemd in het tweede lid van dat artikel is het een bevoegdheid.

6.4

Beslissen op verzoeken om goedkeuring/instemming die benodigd is op grond van een vergunningvoorschrift

In een vergunningvoorschrift kan een bepaald onderzoek, plan, melding of een rapportage (energieverbruik; VOS uitstoot; bodemonderzoek, vervoersplan, afvalpreventieplan, etc) zijn voorgeschreven. Vervolgens moet worden beslist of het ingediende stuk aan de gestelde normen in de vergunning voldoet.

6.5

Beslissen op later ingediende gegevens en bescheiden met betrekking tot bouwactiviteiten

Ingevolge artikel 2.7 van de Regeling omgevingsrecht kan in een vergunning voor een bouwactiviteit worden bepaald dat bepaalde gegevens en bescheiden later kunnen worden ingediend, indien de aanvrager hierom heeft verzocht. Vervolgens moeten wij beslissen over de later ingediende gegevens.

6.6

Behandelen van een verzoek  om de omgevingsvergunning over te dragen als bedoeld in artikel 2.25 van de Wabo

Het gaat om het overdragen op naam van een omgevingsvergunning van de ene vergunninghouder naar de ander.

6.7

Intrekken, ambtshalve of op verzoek, van omgevingsvergunningen als bedoeld in artikel 2.33 van de Wabo

Het bevoegd gezag is verplicht om de omgevingsvergunning in te trekken in de in artikel 2.33, eerste lid, van de Wabo genoemde gevallen. In de gevallen genoemd in het tweede lid van dat artikel (onder andere: intrekking op verzoek van de vergunninghouder en intrekking indien geen gebruik wordt gemaakt van een omgevingsvergunning) is het een bevoegdheid.

6.8

Adviseren van andere bestuursorganen inzake een omgevingsvergunning

In sommige gevallen dient een advies te worden gevraagd aan een ander bestuursorgaan voordat een vergunning kan worden verleend. Dit kan ook een verklaring van geen bedenkingen zijn.

6.9

Indienen van zienswijzen tegen een ontwerp van een omgevingsvergunning

In sommige gevallen kan het noodzakelijk zijn om zienswijzen in te dienen tegen een ontwerp omgevingsvergunning van een ander bestuursorgaan.

7. Wet ruimtelijke ordening

7.1

Verhalen van de kosten zoals bedoeld in artikel 6.16 van de Wro

Het gaat om het kostenverhaal bij een exploitatieplan. De voorbereiding en onderbouwing wordt aangeleverd door de opdrachtgever en de OD neemt alleen het besluitonderdeel op in de omgevingsvergunning voor afwijken van het bestemmingsplan of inpassingsplan

7.2

Uitoefenen van de bevoegdheid op grond van artikel 6.21 van de Wro

Het gaat om het stilleggen van de bouw als de kosten bij een exploitatieplan (exploitatiebijdrage) niet tijdig worden betaald.

 

8. Coördinatie besluitvorming Wro - Waterwet – Wabo

8.1

Uitbrengen of vragen van advies aan de waterkwaliteitsbeheerder ten behoeve van de samenhang tussen de omgevingsvergunning en de Waterwetvergunning

Het betreft het uitbrengen van advies namens het bevoegd gezag (Wabo) aan de waterkwaliteitsbeheerder die de Waterwetvergunning afgeeft.

8.2

Coördineren van de voorbereiding van een beschikking krachtens artikel 6.27 van de Waterwet en omgevingsvergunningen zoals bedoeld in paragraaf 3.5 van de Wabo

Het gecoördineerd behandelen watervergunning en omgevingsvergunning milieu bij een IPPC bedrijf.

8.3

Beslissen tot het toepassen van de coördinatieregeling en het coördineren van besluiten ter verwezenlijking van projecten van gemeentelijk belang als bedoeld in de artikelen 3.30, 3.31 en 3.32 van de Wro

Het gaat om de gevallen waarin de gemeentelijke coördinatieregeling wordt toegepast. Het gaat om gevallen van besluitvorming over de verwezenlijking van een onderdeel van het gemeentelijk ruimtelijk beleid.

9. Woningwet

9.1

Uitoefenen van bevoegdheden en het uitvoeren van taken op grond van de artikelen 1a en 1b van de Woningwet

Het gaat om toezicht op en handhaving van de zorgplicht bij bouwwerken. Voldaan moet zijn aan de eisen (met betrekking tot veiligheid en gezondheid) van het Bouwbesluit 2012.

9.2

Uitoefenen van bevoegdheden en het uitvoeren van taken op grond van de artikelen 7b en 8 van de Woningwet

Het bij omgevingsvergunning expliciet toestaan een bouwwerk te bouwen, dan wel een deel daarvan in stand te laten voor zover daarbij niet wordt voldaan aan de op dat bouwen van toepassing zijnde voorschriften in de bouwverordening omtrent het tegengaan van het bouwen van een bouwwerk op verontreinigde bodem alsmede de bouwverordening kan voorschriften bevatten van stedenbouwkundige aard.

9.3

Beslissen dat het uiterlijk van een bouwwerk genoemd in artikel 12, eerste lid, aanhef en onder a, en b, van de Woningwet in ernstige mate in strijd is met redelijke eisen van welstand

Het gaat om het toepassen van de zogenoemde excessenregeling (handhavend optreden als sprake is van een ernstige schending van redelijke eisen van welstand).

9.4

Uitoefenen van bevoegdheden en het uitvoeren van taken op grond van de artikelen 13 t/m 17 van de Woningwet

Het gaat om het opleggen van voorzieningen bij bouwwerken die niet voldoen aan niveau bestaande bouw uit het Bouwbesluit 2012.

10. Bouwbesluit 2012/Bouwverordening

10.1

Uitoefenen van bevoegdheden en taken op grond van het Bouwbesluit 2012 en de ter plaatse geldende bouwverordening

Het gaat onder meer om het verlenen van ontheffingen (waaronder voor geluidhinder), het opleggen van nadere voorwaarden (gebruiksmelding, sloopmelding), het toepassen van de gelijkwaardigheidsbepaling en de toezicht op asbestsanering door bedrijven. Dit laatste omvat mede het uitoefenen van bevoegdheden van het Asbestverwijderingsbesluit 2015.

11. Brandbeveiligingsverordening

11.1

Uitoefenen van bevoegdheden en het uitvoeren van taken op grond van de Brandbeveiligingsverordening

Het gaat om het uitoefenen van bevoegdheden die volgen uit de brandbeveiligingsverordening. Het gaat om brandveiligheidseisen bij niet-bouwwerken.

12. Wet basisadministratie adressen en gebouwen

12.1

Aanbieden van op grond van artikel 10, eerste lid Wet Bag aangewezen brondocumenten ter inschrijving op in het adressenregister dan wel gebouwenregister en voor zover het besluiten betreft waarvoor aan de OD NZKG mandaat is verleend

Verleende omgevingsvergunningen bouw, startmeldingen en gereed meldingen van bouwwerken worden gemeld aan de gemeente Haarlemmermeer die zorg draagt voor de inschrijving.

13. Wet luchtvaart – Luchthavenindelingsbesluit

13.1

Aanvragen van een verklaring van geen bezwaar als bedoeld in artikel 8.9 van de Wet Luchtvaart

Het gaat om aanvragen van een verklaring van geen bezwaar bij het ILT als sprake is van strijdigheid met het Luchthavenindelingsbesluit. Dergelijke aanvragen worden gedaan in het kader van een lopende vergunningprocedure voor een omgevingsvergunning bouw.

 

14. Lokale Verordeningen

14.1

Beslissen op een aanvraag om vergunning voor geluidhinder op grond van artikel 6.11 van de Verordening fysiek domein gemeente Haarlemmermeer

Het gaat hier om geluidhinder bij bijvoorbeeld de uitvoering van andere werkzaamheden dan bedrijfsmatige bouw- of sloopwerkzaamheden

14.2

Beslissen op een aanvraag om een vuurwerkverkoopvergunning als bedoeld in artikel 2.72 van de APV

 

15. Wet Milieubeheer

15.1

Uitoefenen van bevoegdheden en het uitvoeren van taken op grond van bij of krachtens hoofdstuk 8, 9, 10, 11a, 17, 19 en 20 en titel 12.3 van de Wm gestelde regels

Algemene regels, die niet in de omgevingsvergunning worden geregeld (bv gelijkwaardigheid/maatwerkvoorschrift/meldingen etc conform het Activiteitenbesluit en de rechtstreeks werkende EED-richtlijn o.g.v. H8 Wm; toepassing afvalstoffen en verlenen ontheffing als bedoeld in hoofdstuk 10 Wm; PRTR-verslag conform PRTR-Verordening als genoemd in titel 12.3 van de Wm; ongewoon voorval als bedoeld in H17; openbaar maken van milieugegevens op verzoek als opgenomen in H19) en beroepsprocedures. Vuurwerkbesluit (opslag), Besluit lozen buiten inrichtingen (tevens gebaseerd op Wbb), Besluit bodemkwaliteit (tevens gebaseerd op Wbb), BRZO, Besluit mobiel breken bouw- en sloopafval, Besluit gefluoreerde broeikasgassen en ozonlaagafbrekende stoffen etc. Het gaat bij deze mandaatbevoegdheid niet om het vaststellen van algemeen verbindende voorschriften.

15.2

Uitoefenen van bevoegdheden en het uitvoeren van taken op grond van bij of krachtens hoofdstuk 7 van de Wm gestelde regels

Het gaat hier om besluiten die belangrijke nadelige gevolgen voor het milieu (kunnen) hebben. Voor sommige activiteiten is het verplicht om een m.e.r. uit te voeren. En voor sommige activiteiten moet het bevoegd gezag beoordelen of een milieueffectrapport moet worden opgesteld.

15.3

Verstrekken van gegevens over externe veiligheid op grond van artikel 12.13 van de Wm ten behoeve van het openbare register als bedoeld in artikel 12.12 van de Wm

Het gaat hierbij om gegevens van inrichtingen zoals aangegeven in het Registratiebesluit Externe Veiligheid.

De bevoegde gezagen voor de omgevingsvergunning voor vergunningplichtige inrichtingen dienen gegevens over o.a. de soort stoffen, hoeveelheden en specifieke locatie te inventariseren en in te voeren in het risicoregister. Op basis van deze gegevens worden door de provincies de digitale provinciale risicokaarten gemaakt.

16. Wet bodembescherming

16.1

Uitoefenen bevoegdheden en uitvoeren taken bij of krachtens hoofdstuk III van de Wet bodembescherming

Het gaat om de zorg- en herstelplicht bodem van artikel 13 van de Wbb. Daarnaast het Besluit bodemkwaliteit. Dit besluit is tevens gebaseerd op de Wet milieubeheer.

17. Besluit lozen buiten inrichtingen

17.1

Uitoefenen bevoegdheden en uitvoeren taken bij of krachtens Besluit lozen buiteninrichtingen (Blbi)

Het besluit lozen buiten inrichtingen is gebaseerd op zowel de Wm als de Wbb. Het gaat hier om het lozen van grondwater vanuit een proefbronnering in het kader van een saneringsonderzoek of vanuit een bodemsanering voor zover dat plaatsvindt buiten een inrichting. Daarnaast gaat het ook nog om het installeren en in werking hebben van een gesloten bodemenergiesysteem en de overige indirecte lozingen genoemd in het Blbi waarvoor een gemeente bevoegd is.

18. Wet aanvullende regels veiligheid wegtunnels

18.1

Uitoefenen van bevoegdheden en het uitvoeren van taken toegekend bij of krachtens de Wet aanvullende regels veiligheid wegtunnels

Het gaat om alle werkzaamheden rondom tunnels (onder meer het beslissen op aanvragen om openstellingsvergunning).

 

19. Toezicht en handhaving

19.1

Aanwijzen van toezichthouders in de zin van artikel 5.11 van de Awb, voor zover de OD NZKG belast is met de uitvoering van een wettelijke regeling op grond waarvan toezichthouders kunnen worden aangewezen

Geen ondermandaat mogelijk. Het aanwijzen van toezichthouders betekent dat deze medewerkers gebruik mogen maken van de bevoegdheden voor toezichthouders als bedoeld in titel 5.2 van de Awb. Het geldt onder meer voor artikel 5.10, derde lid, van de Wabo, artikel 11 Warvw en artikel 6:2, tweede lid, van de APV.

19.2

Het ambtshalve of naar aanleiding van een verzoek uitvoeren van toezicht en het opleggen van een last onder bestuursdwang op grond van artikel 125 van de Gemeentewet / artikel 122 Provinciewet juncto afdeling 5.3.1 van de Awb, of het opleggen van een last onder dwangsom op grond van afdeling 5.3.2 van de Awb, wegens overtreding van een verbod of plicht gesteld bij of krachtens de in de voorgaande hoofdstukken 6, 7, 9, 10, 11, 14, 15, 16, 17 en 18 genoemde (onderdelen van) wet- en regelgeving waarvoor bevoegdheden zijn gemandateerd

Het uitvoeren van toezicht betreft onder meer het uitvoeren van een opleveringscontrole, een controle n.a.v. klachten/incidenten, ambtshalve controle, themacontrole. Het opleggen van een last onder bestuursdwang en dwangsom vanwege niet naleving van onder meer de volgende wetten: Wabo, Wet milieubeheer, Wet bodembescherming, Wet aanvullende regels veiligheid wegtunnels, Wet ruimtelijke ordening, Woningwet, Waterwet en de daarop gebaseerde regelgeving, en de in de voorgaande hoofstukken genoemde verordeningen (bv APV), voor zover de OD NZKG belast is met de uitvoering hiervan. Het mandaat omvat daarnaast onder meer waarschuwingsbrieven, brieven waarin wordt bevestigd dat de overtredingen ongedaan zijn gemaakt, concept-handhavingsbesluiten en het horen voorafgaand aan het opleggen van een handhavingsbesluit.

19.3

Het mandaat onder 19.2 omvat tevens handhaving van op grond van artikel 27 lid 2 Wbb (door het bevoegd gezag Wbb) gegeven aanwijzingen voor de aanpak van een nieuw geval van bodemverontreiniging binnen een inrichting ten aanzien waarvan de OD NZKG namens opdrachtgever milieutoezicht en handhaving uitvoert.

 

19.4

Uitoefenen van bevoegdheden en uitvoeren van taken op grond van artikel 5.17 Wabo

Het betreft het stilleggen van bouw- en/of sloopwerkzaamheden (bouwstop).

19.5

Uitoefen van bevoegdheden op grond van paragraaf 5.4 van de Wabo

Het betreft de specifieke toezichts- en handhavingsbevoegdheden die in de Wabo zijn opgenomen, waaronder: bestuursdwang bij niet meewerken aan toezicht, verruiming reikwijdte bestuursdwang (staken van bouwen, gebruiken of slopen), zakelijke werking sanctiebesluiten en intrekking van een verleende vergunning of ontheffing als sanctie.

19.6

Nemen van een invorderingsbeschikking zoals geregeld in de artikelen 5:37 en 5:38 van de Awb.

Het gehele bestuursrechtelijke traject van handhaving inclusief de invorderingsbeschikking wordt door de ODNZKG uitgevoerd. Het daadwerkelijke financiële traject (aanmaning, invordering bij dwangbevel) wordt door opdrachtgever uitgevoerd.

19.7

Uitoefenen van overige bevoegdheden op grond van titel 5.3 van de Awb in het kader van de last onder bestuursdwang of last onder dwangsom

In het kader van toepassen bestuursdwang: o.a. het aanwijzen van personen voor het betreden van een plaats, afgeven machtiging binnentreden woning. In het kader van last onder dwangsom: o.a. opheffen, looptijd opschorten of dwangsom verminderen.

19.8

Beslissen op een verzoek om handhavend op te treden

Elke belanghebbende en sommige bestuursorganen kunnen een verzoek om handhaving indienen.

19.9

Beslissen op een gedoogverzoek

Het gaat hier om het beslissen op een verzoek om af te zien van handhavend optreden.

19.10

Intrekken van een vergunning als bedoeld in artikel 5.19 van de Wabo

Het gaat hier om het intrekken van (een deel van) de omgevingsvergunning als sanctie

19.11

Feitelijk effectueren van bestuursdwang

Het gaat hier om de feitelijke uitvoering van bestuursdwang na het opleggen van een last onder bestuursdwang. Het daadwerkelijke financiële traject (aanmaning, invordering bij dwangbevel van de gemaakte kosten) wordt door opdrachtgever uitgevoerd.

19.12

Nemen van een toepassingsbeschikking als bedoeld in artikel 5:31a van de Awb

Het gaat hier om een beslissing van het bestuursorgaan om al dan niet tot toepassing van de reeds aangezegde bestuursdwang over te gaan. Een dergelijke beschikking kan slechts op verzoek worden gegeven.

19.13

Nemen van een kostenverhaalbeschikking als bedoeld in artikel 5:25, zesde lid, van de Awb

Het gaat om het nemen van een besluit waarin de hoogte van de kosten van het uitvoeren van bestuursdwang is vastgesteld. Het daadwerkelijke financiële traject (aanmaning, invordering bij dwangbevel) wordt door gemeente Haarlemmermeer uitgevoerd.

19.14

Indienen van een verzoek om handhaving

Het als OD NZKG indienen van een verzoek om handhaving bij een bestuursorgaan (niet zijnde één van de opdrachtgevers). Voor zover betrekking hebbend op het omgevingsrecht in algemene zin.

19.15

Overleggen en maken van afspraken met OM, politie en landelijke inspectie - en opsporingsdiensten, waaronder het periodiek afsluiten van handhavingsarrangementen met het OM en de politie

 

19.16

Maken van afspraken met de politie c.q. de korpschef en het functioneel parket over het gebruik van opsporingsbevoegdheid door en de kwaliteit van de bij de OD werkzame BOA's

 

19.17

Samenwerken met de landelijke opererende handhavingsorganisaties, zoals de rijksinspecties, en de hiervoor als het aanspreekpunt voor die organisaties aan te wijzen OD

 

19.18

Opvragen en delen van informatie met instanties als politie

Uitwisselen van informatie t.b.v. strafrechtelijk dan wel bestuursrechtelijk onderzoek.

  

Bijlage III Algemene instructie uitoefening mandaat, volmacht en machtiging Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied 

Artikel 1 Bemoeienis van het bevoegd gezag

In voorkomende gevallen informeert de directeur de wethouder/ gedeputeerde tijdig over het nemen van beslissingen van:

  • principieel juridische aard;

  • beleidsmatig principiële aard;

  • politiek- of bestuurlijk-gevoelige aard;

Tevens stelt hij het bevoegd gezag in de gelegenheid hem aanwijzingen te geven. Zo nodig treedt de directeur met de wethouder/ gedeputeerde in overleg. Hieraan voorafgaand stemt de directeur ambtelijk af. Het bevoegd gezag kan in deze gevallenin lijn met artikelen 10:6 en10:7 van de Awb de aanvraag zelf afhandelen, of een bijzonder mandaat aan de directeur verlenen voor verdere behandeling van de zaak onder voorwaarde van naleving van de voor de afhandeling door de het bevoegd gezag gegeven instructies. Afhandeling van deze gevallengeschiedt bij voorkeur door de directeur, niet door het bevoegd gezag zelf.

 

Artikel 2 Verstrekken van inlichtingen

Gemandateerden 1 , gevolmachtigden en gemachtigden verstrekken desgevraagd alle inlichtingen die betrekking hebben op de uitoefening van het bij het mandaatsbesluit verleende mandaat, volmacht en machtiging.

 

Artikel 3 Bekendmaking van besluiten

Het in een document vastleggen van een besluit of handeling, genomen respectievelijk verricht op grond van het mandaatsbesluit geschiedt op briefpapier van de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied.

 

Artikel 4 Beleidsregels

a. Indien de mandaatgever een voor een besluit relevante beleidsregel heeft vastgesteld, verwijst de directeur ter motivering van een besluit naar die regel.

b. Wanneer de directeur vermoedt dat er zodanig tegenstellingen (dreigen) te ontstaan in hetbeleid van een of meer van de deelnemers, dat het functioneren van de dienst als gemeenschappelijke dienst daardoor zou kunnen worden bemoeilijkt, meldt hij dit aan het dagelijks bestuur van de gemeenschappelijke regeling en aan hetbestuur van de betreffende deelnemers.

c. De directeur kan bij tegenstellingen in hetbeleid tussen de mandaatgevers voorstellen voor uitvoeringsbeleid in het verzorgingsgebied doen ter opheffing van deze tegenstellingen.

   

Toelichting Algemene instructie  

Algemeen

Uitgangspunt is een verantwoord gebruik van het mandaat binnen de grenzen van de Algemene wet bestuursrecht (Awb). De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (ODNZKG) maakt voortdurend afwegingen over een verantwoord gebruik van de gemandateerde bevoegdheden. De directeur ODNZKG dient immers de uitoefening van het mandaat te weigeren, indien hij van de mandaatgever instructies ontvangt die de grenzen vanhet mandaat te buiten gaan. Anderzijds is hij zich ervan bewust dat hij op grond van de Awb de uitvoering vanhet mandaat niet kan weigeren, indien hij met de opdrachtgever binnen de sfeer van het mandaat van mening verschilt over de toepassing van wettelijke voorschriften bij het gebruik van een bevoegdheid waarvoor mandaat is verleend. De zeggenschap over de in mandaat uitgeoefende bevoegdheden ligt immers bij het bevoegd gezag. Kern van de instructie is het benoemen van de situaties waarin de directeur het initiatief neemt om bij individuele besluiten het bevoegd gezag in de gelegenheid te stellen hem aanwijzingen te geven.

 

Artikel 1

Dit artikel geeft duidelijkheid over de gevallenwaarbij bemoeienis van het bevoegd gezag met individuele besluiten in beginsel aan de orde is. De ODNZKG is onder meer ingesteld om een level playing field voor bedrijven te realiseren. Dit vraagt een uniformering van optreden en zo weinig mogelijk bemoeienis van het bevoegd gezag met individuele besluiten. Dat is ook in hetbelang van een doortastend optreden bij overtredingen. De bemoeienis van het bevoegd gezag met individuele besluiten blijft daarom in beginsel beperkt tot kwesties van principieel juridische aard, beleidsmatig principiële aard, of politiek- of bestuurlijk- gevoelige aard. Een tweede element is het op tijd informeren van de mandaatgever. De professionaliteit, deskundigheid, integriteit en gezaghebbendheid van de ODNZKG kunnen alleen goed naar voren komen, als de

directeur in voorkomende gevallen de mandaatgever tijdig informeert. Zo vroeg mogelijk in het proces, dus niet pas op het moment dat het besluit op een aanvraag aanstaande is.

 

Artikel 2

Volgens artikel 10:6 onder b vande Awb verschaft de gemandateerde de mandaatgever op diens verzoek inlichtingen over de uitoefening van de bevoegdheid. In deze instructie wordt duidelijk dat dit ook betrekking heeft op houders van een ondermandaat. Daarnaast wordt hiermee tot uitdrukking gebracht dat het bevoegd gezag in overeenstemming met de Awb ook de volledige zeggenschap houdt over zaken die op grond van artikel 1 nietdoor directeur bij het bevoegd gezag zijn aangemeld.

 

Artikel 3

Dit is een bevestiging van de bestaande praktijk. Hiermee wordt ook in de communicatie met de burgers en bedrijven eenheid van optreden in het verzorgingsgebied bevorderd.

 

Artikel 4

Dit artikel is gericht op het uitvoeringsbeleid. Harmonisering van uitvoeringsbeleid en uniformering van optreden in het verzorgingsgebied is gewenst. Het is een voorwaarde voor een level playing fielden een doortastende handhaving. Ook moet worden voorkomen dat grote verschillen in uitvoeringsbeleid van de deelnemers het functioneren van de dienst bemoeilijken.

 

  • -

     Onderdeel a volgt het uitgangspunt van de Awb, dat het bevoegd gezag bij mandaat ook de zeggenschap over het uitvoeringsbeleid behoudt.

  • -

    Onderdeel b is overgenomen uit de bestaande instructieregeling voor de directeur van het algemeen bestuur van de ODNZKG . Het is gemotiveerd vanuit de zorg voor het doelmatig functioneren van de dienst.

  • -

    Onderdeel c volgt uit de wens tot harmonisering. Daarnaast is de deskundigheid rond de vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH) in de ODNZKG geconcentreerd, zodat het voor de hand ligt dat deze dienst ook voorstellen doet tot (voor het verzorgingsgebied geharmoniseerde) beleidsregels.

Toelichting op het Mandaat, machtiging en volmachtbesluit Haarlemmermeer 2020

 

  • 1.

    Inleiding

In dit besluit verlenen de burgemeester, het college van burgemeester en wethouders en de gemeentesecretaris – als heffingsambtenaar – mandaat, machtiging of volmacht voor de uitoefening van (een deel van) hun bevoegdheden. Het Mandaatbesluit bestaat uit twee delen: dit besluit, inclusief toelichting, en het mandaatregister. In het mandaatregister is uitgeschreven welke bevoegdheden gemandateerd worden en welke functionarissen bevoegd zijn om namens het college van burgemeester en wethouders, namens de burgemeester of namens de gemeentesecretaris als heffingsambtenaar besluiten te nemen of te ondertekenen, dan wel bepaalde rechts- of feitelijke handelingen te verrichten.

 

Deze toelichting bevat in de paragrafen 2 en 3 een algemene toelichting op mandaten en de bevoegdheden die zich voor mandaat lenen. In paragraaf 4 worden de interne richtlijnen beschreven die gelden bij de uitoefening van gemandateerde bevoegdheden. Paragraaf 5 bevat een toelichting op het bij dit besluit behorende Mandaatregister. In paragraaf 6 ten slotte wordt nader ingegaan op enkele aspecten van mandaatverlening waarover regelmatig vragen worden gesteld aan het team Juridische Zaken.

 

  • 2.

    Mandaat

Mandaat is geregeld in hoofdstuk 10 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) en betekent: de bevoegdheid om in naam van een bestuursorgaan besluiten te nemen. Dat bestuursorgaan kan zijn het college van burgemeester en wethouders, de burgemeester of de gemeentesecretaris in zijn hoedanigheid van heffingsambtenaar.

 

Mandaat kan worden verleend aan een bestuursorgaan of aan een natuurlijk persoon. De mandaatverlening kan zowel plaatsvinden binnen de gemeentelijke organisatie - van een bestuursorgaan naar een medewerker van de gemeente - als buiten de eigen organisatie. Wordt een bevoegdheid gemandateerd aan een instantie of persoon die niet onder verantwoordelijkheid van de mandaatgever werkzaam is, dan is instemming van de gemandateerde (degene die het mandaat verkrijgt) vereist.

 

Het bestuursorgaan dat mandaat verleent (de mandaatgever) blijft verantwoordelijk en blijft daarom zeggenschap houden. Juridisch gezien geldt een in mandaat genomen besluit als een besluit van de mandaatgever: de rechtsgevolgen zijn dezelfde als in de situatie dat het bestuursorgaan zelf het besluit tot stand had gebracht. Dit betekent bijvoorbeeld dat het mandaterende bestuursorgaan in bezwaar of beroep optreedt als het verwerende bestuursorgaan.

 

Bij mandaat gaat het om vertrouwen. Het mandaterende bestuursorgaan moet er van uit kunnen gaan dat een besluit wordt genomen dat het orgaan zelf ook zou hebben genomen. Bij mandaat moet een gemandateerde terugkoppelen aan het bestuur als er met een zaak iets aan de hand is dat voor het bestuur van betekenis is of kan worden. Een dergelijke houding past bij mandatering omdat het bestuur verantwoordelijk blijft voor de genomen beslissing.

 

De mandaatgever mag de bevoegdheid altijd zelf blijven uitoefenen en tussentijds algemene en bijzondere richtlijnen geven. De mandaatgever kan toestaan dat ondermandaat wordt verleend.

Door ondermandatering aan medewerkers wordt aansluiting gezocht bij hun zelfstandigheid en verantwoordelijkheid.

 

 

In artikel 1, eerste en tweede lid, van het Mandaatbesluit worden bevoegdheden gemandateerd aan de gemeentesecretaris/ algemeen directeur, de directeuren en bepaalde, in het Mandaatregister met name genoemde niet-ondergeschikten. De bevoegdheden die het betreft, zijn uitgeschreven in het Mandaatregister.

 

Op grond van artikel 1, vijfde en zesde lid, van dit besluit is ondermandaat mogelijk, tenzij dit in het Mandaatregister is uitgesloten. Wij hebben in artikel 1, lid vijf, aangegeven dat de directeuren niet langer bevoegd zijn ondermandaat te verlenen. Deze bevoegdheid komt alleen de gemeentesecretaris/algemeen directeur toe. In het Mandaatregister is aangegeven aan welke functionarissen ondermandaat is toegestaan. Ondermandaat aan niet genoemde functionarissen is op grond van artikel 1 ook mogelijk. Dat dient dan echter te gebeuren in een afzonderlijk besluit van de gemeentesecretaris.

 

  • 3.

    Welke bevoegdheden lenen zich voor mandaat?

Het uitgangspunt is dat het gemeentebestuur politiek verantwoordelijk is voor genomen besluiten. Een mandaatbesluit moet dan ook zo zijn ingericht dat principiële, politiek zware beslissingen bij het bestuursorgaan blijven waar ze thuishoren. Andere beslissingen kunnen in beginsel worden gemandateerd, tenzij bij wettelijk voorschrift anders is bepaald, de aard van de bevoegdheid zich tegen de verlening verzet of het tweede of derde lid van artikel 10:3 Awb hieraan in de weg staat.

 

Besluiten die in elk geval voor mandatering in aanmerking komen, zijn:

  • a.

    routinematige besluiten, dat wil zeggen besluiten die regelmatig terugkeren en waarbij bestuurlijke gevoeligheid geen rol speelt;

  • b.

    gebonden beschikkingen, dat wil zeggen besluiten die binnen een vastgesteld beleidskader worden genomen, zoals de criteria van een wet, een plan of beleidsregels.

Het in mandaat genomen besluit hoort binnen de grenzen van de gemandateerde bevoegdheid te blijven. Daarbuiten bestaat geen bevoegdheid. Wordt een besluit genomen over een onderwerp dat buiten de bevoegdheid ligt, dan is sprake van een onbevoegd genomen besluit.

 

Mandaat kan alleen worden verleend voor het nemen van besluiten, niet voor het verrichten van handelingen die noch een besluit, noch een publiekrechtelijke rechtshandeling zijn. Vaak worden echter ook bevoegdheden als het voeren van algemene correspondentie (noch een besluit, noch een privaatrechtelijke rechtshandeling) of het bestellen van kantoorartikelen (privaatrechtelijke rechtshandeling) aan anderen overgelaten. Voor het voeren van correspondentie, het doen van mededelingen en dergelijke kan aan portefeuillehouders of ambtenaren dus geen mandaat worden verleend. Er is dan sprake van machtiging. Gaat het om het verrichten van privaatrechtelijke rechtshandelingen, dan wordt volmacht verleend in plaats van mandaat. In de Algemene wet bestuursrecht is vastgelegd dat de bepalingen over mandaat van overeenkomstige toepassing zijn op machtiging en volmacht (art. 10:12 Awb).

 

  • 4.

    Reikwijdte mandaat-, volmacht of machtigingverlening en interne richtlijnen

Artikel 4 van het besluit bepaalt dat het mandaat niet verder strekt dan de uitoefening van bevoegdheden die tot het takenpakket van de gemeentesecretaris, directeuren of niet-ondergeschikten behoren. Bovendien gelden bij de uitoefening van de in mandaat, volmacht of machtiging verleende bevoegdheden de volgende richtlijnen:

 

  • 1.

    Indien het college c.q. de burgemeester mandaat, volmacht of machtiging verleent ten aanzien van de uitvoering van een bevoegdheid, geschiedt deze verlening in de ruimste zin van het woord. Naast het nemen van besluiten in positieve of negatieve zin wordt hieronder dan ook verstaan:

    • -

      het nemen van alle voorbereidende besluiten c.q. ontwerpbesluiten;

    • -

      het uitreiken van een gespecificeerd bewijs van ontvangst e.d.;

    • -

      het vaststellen van formulieren voor het indienen van aanvragen e.d.;

    • -

      verdagen en/of uitstellen;

    • -

      verzoeken om aanvullende informatie;

    • -

      het voeren van correspondentie, die direct te maken heeft met de opgedragen taken;

    • -

      het stellen van nadere voorwaarden;

    • -

      het toekennen van bedragen in termijnen;

    • -

      het toekennen van voorschotten;

    • -

      het afleggen van verantwoording aan het rijk;

    • -

      het bekend maken van besluiten/beschikkingen, daar waar de verplichting daartoe in de wetgeving is opgenomen;

    • -

      het toezenden van besluiten/beschikkingen, daar waar de verplichting daartoe in de wetgeving is opgenomen;

    • -

      alle andere besluiten die genomen moeten worden en alle andere handelingen die moeten worden verricht binnen het kader van de uitvoering van de verleende bevoegdheid.

  • 2.

    Correspondentie in het kader van de voorbereiding en/of uitvoering van door het gemeentebestuur te nemen/genomen besluiten, kortom alle gewone correspondentie die geen rechtsgevolgen heeft, kan de medewerker zelf namens het college ondertekenen (zie hiervoor artikel 7 lid 4 van het Mandaatbesluit), tenzij in dit besluit anders is geregeld. Tevens is de ambtenaar bevoegd tot algemene voorbereidingshandelingen die geen besluit opleveren. Dit is inherent aan de uitoefening van de functie van de betreffende ambtenaar. Onder algemene correspondentie en algemene handelingen worden bijvoorbeeld verstaan:

    • a.

      het schriftelijk verstrekken en toezenden van gegevens en informatie;

    • b.

      het opvragen van inlichtingen, bescheiden en kosteloze adviezen aan derden;

    • c.

      het versturen van uitnodigingen voor een hoorzitting;

    • d.

      het horen van belanghebbenden tijdens een hoorzitting;

    • e.

      kennisgeving ter inzage legging besluit/aanvraag;

    • f.

      het uitreiken van een algemeen bewijs van ontvangst;

    • g.

      het toezenden/doorzenden van besluiten/beschikkingen aan instanties, daar waar de verplichting daartoe in de wetgeving is opgenomen;

    • h.

      het bekend maken van besluiten;

    • i.

      verzoeken om aanvullende informatie;

    • j.

      geven van algemene informatie, geen besluiten zijnde;

    • k.

      uitvoeren van de doorzendplicht.

  • 3.

    Waar volmacht is verleend tot het besluiten en verrichten van een privaatrechtelijke rechtshandeling aan een volmacht ontvanger wordt daarmee ook de bevoegdheid verleend tot bewaking van uitvoering van die rechtshandeling, waartoe worden gerekend ingebrekestelling, ontbinding, vorderen van nakoming, opzegging van een overeenkomst en alle andere besluiten, die hiermee verband (kunnen) houden.

 

  • 4.

    Bij de uitoefening van de bevoegdheden als bedoeld in het register wordt het op dat gebied gestelde bij of krachtens wetten, besluiten, verordeningen, regelingen, aanwijzingen en richtlijnen, hoe ook genaamd, van Europese, rijks-, provinciale en gemeentelijke wetgevers of andere bestuursorganen in acht genomen.

 

  • 5.

    De gemandateerde of diens direct leidinggevende legt een voorgenomen besluit in elk geval aan de portefeuillehouder voor:

    • a.

      indien het voornemen bestaat tot aanvulling of afwijking van het tot dan toe gevoerde beleid, richtlijnen, voorschriften of een wettelijk of door het bestuursorgaan voorgeschreven advies;

    • b.

      indien aan de beslissing politieke aspecten zijn verbonden, de zaak gevoelig ligt dan wel precedentwerking te verwachten valt;

    • c.

      indien er rekening mee is te houden dat de betrokken portefeuillehouder en/of de mandaatgever op zijn verantwoordelijkheid voor het te nemen besluit zal worden aangesproken;

    • d.

      indien bij de te nemen beslissing meerdere organisatieonderdelen zijn betrokken en de ter zake ingenomen standpunten niet eenduidig zijn;

    • e.

      indien redelijkerwijs verwacht moet worden dat tegen de voorgenomen beslissing één of meerdere bedenkingen of zienswijzen kenbaar zullen worden gemaakt;

    • f.

      indien verwacht wordt dat tegen de beslissing één of meerdere bezwaarschriften zullen worden ingediend;

    • g.

      in geval de beslissing zou kunnen leiden tot overschrijding van beschikbare budgetten of begrotingsposten;

    • h.

      voor wat betreft personele aangelegenheden, indien er rekening mee gehouden moet worden, dat de medewerker die het betreft, van zijn of haar bevoegdheid op grond van het Burgerlijk Wetboek om zijn of haar belangen rechtstreeks bij het bevoegde gezag te bepleiten, gebruik zal maken.

Wanneer de portefeuillehouder dit wenst, wordt het voorgenomen besluit niet in mandaat genomen maar aan het college voorgelegd. Wanneer de portefeuillehouder de burgemeester is, houdt hij in die situatie de beslissing aan zich.

 

Het voorgaande geldt ook voor ondermandaat. In die situatie legt de ondergemandateerde de uitoefening van de gemandateerde bevoegdheid voor aan zijn direct leidinggevende en de gemandateerde. Eventueel in overleg met de mandaatgever beslist deze of van de (onder)gemandateerde bevoegdheid gebruik kan worden gemaakt.

 

  • 5.

    Mandaatregister

Het mandaatregister bevat alle verleende mandaten en ondermandaten. Het betreft bevoegdheden van de burgemeester, het college van burgemeester en wethouders (hierna: het college) en de gemeentesecretaris in zijn hoedanigheid van heffingsambtenaar. Het mandaatregister bestaat uit een aantal ‘deelregisters’. Het blijft op grond van artikel 1 van het Mandaatbesluit mogelijk om - buiten dit besluit om - afzonderlijke ondermandaten te verlenen. Deze ondermandaten moeten wel in het mandaatregister worden verwerkt (zie artikel 1, achtste lid).

 

Gewijzigde structuur en lay out

De structuur van het mandaatregister is niet gewijzigd ten opzichte van het mandaatregister uit 2016. Naast de clustermandaatregisters zijn er voor elk cluster in ieder geval nog twee mandaatregisters van belang: een register met algemene mandaten en een register met personele mandaten. Deze registers gelden voor alle clusters. Ten slotte zijn er nog afzonderlijke registers met de aan de wethouders verleende mandaten, met alle mandaten die aan externen (inclusief omgevingsdienst) zijn verleend, met aan de directeuren verleende mandaten, en met de mandaten die de gemeentesecretaris als heffingsambtenaar heeft verleend. Deze afzonderlijke registers vormen tezamen het mandaatregister.

 

De registers bestaan uit vijf kolommen. Deze houden in:

  • 1.

    de te mandateren bevoegdheid;

  • 2.

    de regelgeving waarop de bevoegdheid berust;

  • 3.

    het bevoegde orgaan. Dit kunnen zowel het college (B&W), de heffingsambtenaar (GS) als de burgemeester (B) zijn;

  • 4.

    de bijzondere voorwaarde(n). Waar dat van toepassing is, staat in deze kolom onder welke voorwaarde(n) van het mandaat wel/niet gebruik mag worden gemaakt;

  • 5.

    de functionaris waaraan het mandaat is verleend. Mandaten, machtigingen en volmachten worden altijd verleend aan functionarissen, nooit aan individuele personen.

De personele mandaten hebben drie kolommen. De reden is dat het praktisch alleen om collegebevoegdheden gaat. Daarnaast is de wettelijke basis uniform, zodat ook die kolom niet vereist is.

 

Uitoefening van de gemandateerde bevoegdheid

Wanneer de gemeentesecretaris ondermandaat verleent aan medewerkers, is het diens taak om hen op een juist gebruik van de gemandateerde bevoegdheden aan te spreken. De wijze waarop dit plaatsvindt, dient geregeld te worden tussen de gemeentesecretaris, de directeuren, de managers en hun medewerkers. De kaders waarbinnen van het mandaat en ondermandaat gebruik mag worden gemaakt, zijn vastgelegd in het Mandaatbesluit.

 

  • 6.

    Aspecten van mandaatverlening waarover regelmatig vragen worden gesteld

Deze paragraaf bevat een nadere toelichting op enkele aspecten van mandaatverlening waarover regelmatig vragen worden gesteld aan het team Juridische Zaken.

 

Het beslissen op een aanvraag

In het Mandaatregister is gekozen voor de omschrijving: “het beslissen op een aanvraag van…”. Onder deze bevoegdheid vallen alle handelingen die vereist zijn om tot een besluit op aanvraag te kunnen komen. Dat wil zeggen alle voorbereidingshandelingen, zoals het inwinnen van advies en het verzoeken om aanvullende informatie, maar ook bijvoorbeeld het buiten behandeling laten wegens onvolledigheid van de aanvraag. Ook valt onder dit mandaat de bevoegdheid tot het verbinden van voorschriften aan een vergunning. In het ondermandaat kunnen bepaalde bevoegdheden nader zijn uitgewerkt.

 

Handhaving: reikwijdte mandaat bij opleggen last onder dwangsom of bestuursdwang

Onder het mandaat “Opleggen van een last onder dwangsom of last onder bestuursdwang” vallen ook alle besluiten die direct verwant zijn aan de opgelegde last, zoals:

  • -

    verlengen van de begunstigingstermijn;

  • -

    inschrijven van de beschikking in het beperkingenregister;

  • -

    beschikking tot het vorderen van verbeurde dwangsommen;

  • -

    beschikking tot het vaststellen van de kosten van de toepassing van de bestuursdwang.

Het aangaan van overeenkomsten

Het aangaan van een overeenkomst is een privaatrechtelijke rechtshandeling waarbij de gemeente partij is. Het gaat daarbij om de gemeente als privaatrechtelijke rechtspersoon en niet om het college of de burgemeester als bestuursorganen. En ook niet om een cluster. Omdat de gemeente als bestuursorgaan niet bestaat, is het college op grond van de Gemeentewet bevoegd om te besluiten over privaatrechtelijke rechtshandelingen (artikel 160 lid 1 onder e). Het college zal dus moeten besluiten om een bepaalde overeenkomst aan te willen gaan.

 

Vervolgens is bepaald dat de burgemeester de gemeente in en buiten rechte vertegenwoordigt (artikel 171 Gemeentewet). Dit houdt in zowel formele procesvertegenwoordiging (in rechte) als vertegenwoordiging bij het verrichten van privaatrechtelijke rechtshandelingen (buiten rechte). De burgemeester is daarom degene die de overeenkomst namens de gemeente ondertekent.

 

Voor het aangaan van een overeenkomst is dus zowel een mandaat nodig van het college (voor het beslissen om een overeenkomst aan te gaan) als een volmacht van de burgemeester om de overeenkomst te ondertekenen.

 

Specifiek voor overeenkomsten voor aanneming van werk, leveringen en diensten is vastgelegd dat de betreffende cluster- en teammanagers gemandateerd zijn tot het aangaan van deze overeenkomsten én dat de burgemeester volmacht heeft verleend. Voor deze overeenkomsten geldt dus dat wie bevoegd is te beslissen tot het aangaan van het contract, het contract ook mag ondertekenen. Overigens is hier geen verschil gemaakt in de rol van de gemeente als opdrachtgever dan wel opdrachtnemer. Het mandaat betreft dus beide situaties.

 

Overeenkomsten die eenmalig worden gesloten volgen de formele weg langs het college en de burgemeester.

Mandaat wordt verleend aan de gemeentesecretaris/algemeen directeur en de overige directeuren. Voor de overige directeuren geldt het mandaat tot het besluiten tot het aangaan van een overeenkomst uitsluitend voor zover het zijn portefeuille betreft. Daarnaast is er een algemene volmacht opgenomen, zodat dit soort overeenkomsten door de betreffende directeur ondertekend kunnen worden namens de burgemeester. Waar in de bijlagen “directeur” staat vermeld, dient hiervoor de betreffende directeur te worden gelezen. In het algemeen geldt nog steeds voor mandaten met betrekking tot overeenkomsten, dat wie mag beslissen over de inhoud ook mag ondertekenen.

De bestaande praktijk is dat ondermandaat uitsluitend door de gemeentesecretaris wordt verleend en niet door directeuren, ook niet voor zover het hun portefeuille betreft.

 

Ook is een mandaat/volmacht opgenomen voor het vorderen van nakoming van de bovengenoemde overeenkomsten. Dit houdt in dat een clustermanager en de teammanager Juridische Zaken van cluster Inkoop en Juridische Zaken bevoegd zijn tot nakoming van de overeenkomst te eisen. Dit geldt voor het vorderen van nakoming buiten rechte, dus zonder gerechtelijke procedures. Deze bevoegdheid behelst het in gebreke stellen, ontbinden, vorderen van nakoming en het opzeggen van overeenkomsten, met de beperking dat het mandaat uitsluitend mag worden uitgeoefend ten aanzien van overeenkomsten, waartoe oorspronkelijk in mandaat is besloten en onder de voorwaarde dat de portefeuillehouder wordt geïnformeerd. Het besluiten om een gerechtelijke procedure te starten, valt buiten dit mandaat.

 

Gerechtelijke procedures

Het college is bevoegd om te besluiten namens de gemeente, het college of de raad rechtsgedingen, bezwaarprocedures of administratief beroepsprocedures te voeren of handelingen ter voorbereiding daarop te verrichten (artikel 160 lid 1 sub f Gemeentewet). De uitvoering hiervan geschiedt door de burgemeester op grond van artikel 171 Gemeentewet. De burgemeester besluit zelf over het voeren van gedingen en procedures die hem als bestuursorgaan aangaan. In artikel 160 van de Gemeentewet is bijvoorbeeld bepaald dat het college een besluit dient te nemen als namens de gemeente een procedure gevoerd moet worden bij de rechter. Dit is niet mogelijk als er geen quorum voor een collegebesluit is. Er is mandaat verleend voor deze bevoegdheid in de gevallen dat er geen quorum is. Tijdens recesperioden is de burgemeester altijd vertegenwoordigd. Wij mandateren de bevoegdheid daarom, vanwege de bestuurlijke betrokkenheid, aan de (loco)burgemeester.

 

Algemene wet bestuursrecht: toepassing bij de uitoefening van mandaat

Van belang zijn diverse spelregels van het bestuursrecht, zoals neergelegd in de Algemene wet bestuursrecht. Voor de mandatering zijn met name de hoofdstukken 3 en 4 van belang, die de regels geven voor de totstandkoming van besluiten. In het Mandaatregister is een algemeen mandaat opgenomen voor het behandelen van aanvragen. In het Mandaatregister is verder meer gedetailleerd aangegeven welke bevoegdheid bij welke functionaris ligt.

 

Ondertekeningsmandaat

Met de zin “Het ondertekenen van alle correspondentie ter zake van de uitvoering van de door het team respectievelijk cluster voorbereide raadsbesluiten en besluiten van het college” wordt uitsluitend een ondertekeningsmandaat bedoeld voor besluiten die door het college of de raad zijn genomen. Het gaat daarbij in feite alleen om de bekendmaking van een besluit dat door het bestuursorgaan zelf is genomen. Inhoudelijk heeft het bestuursorgaan het besluit zelf genomen.

Met een ondertekeningsmandaat kunnen bijvoorbeeld geen voorschriften aan een besluit worden verbonden als die niet expliciet in het besluit van het bestuursorgaan zijn vermeld.

Naar boven