Beleidsregel tot wijziging van de Beleidsregel urgentieverklaringen Den Haag 2019

Toelichting

In de Beleidsregel urgentieverklaringen Den Haag 2019 is een strikt zoekprofiel bij de urgentieverklaring van urgente woningzoekenden voorgeschreven. Het zoekprofiel bevat regels en voorwaarden voor het woningtype en beperkingen voor het aantal kamers van de woningen waarvoor urgente kandidaten in aanmerking komen. Het aantal kamers is gekoppeld aan de grootte van het huishouden. Doordat hierbij geen uitzondering is gemaakt voor herstructureringskandidaten, gelden deze regels en beperkingen ook voor hen. Hierdoor komt het nu voor dat herstructureringskandidaten met hun urgentie alleen in aanmerking komen voor woningen die minder slaapkamers hebben dan de woning die zij door de herstructurering moeten verlaten.

 

In de Huisvestingsverordening Den Haag 2019 is aangegeven dat herstructureringskandidaten een uitzondering vormen op het uitgangspunt dat de urgentieverklaring een zoekprofiel bevat met het meest eenvoudige woningtype qua ligging, grootte en aard. Deze uitzonderingspositie is echter niet beschreven in de beleidsregels. Hierdoor komt het draagvlak van herstructureringsprojecten in gevaar. Dit wordt ook onderkend in de regio.

 

Het college besluit daarom tot wijziging van de beleidsregel. Deze vaststelling van de Beleidsregel tot wijziging van de Beleidsregel urgentieverklaringen Den Haag 2019 leidt ertoe dat er in het zoekprofiel van herstructureringskandidaten geen beperkingen in het aantal slaapkamers wordt opgenomen.

 

Door deze wijziging komen herstructureringskandidaten met hun urgentieverklaring in aanmerking voor woningen waarvan het aantal kamers volgens de spelregels van de SVH passend is bij hun huishoudgrootte. De SVH heeft bezettingsnormtabellen opgesteld die de corporaties in principe toepassen in hun woninglabeling. De wijziging geeft met name de kleinere huishoudens uit herstructureringsprojecten een gunstiger perspectief.

 

Besluitvorming

 

Het college van burgemeester en wethouders van Den Haag,

 

gelet op:

  • -

    artikel 4:2, zesde lid, van de Huisvestingsverordening Den Haag 2019,

 

besluit:

 

  • -

    vast te stellen de navolgende Beleidsregel tot wijziging van de Beleidsregel urgentieverklaringen Den Haag 2019:

 

Artikel I

De Beleidsregel urgentieverklaringen Den Haag 2019 wordt gewijzigd als volgt.

 

  • A

    Artikel 3.1.1 derde lid komt te luiden:

    3. In aanvulling op het woningtype bevat het zoekprofiel voor urgente kandidaten, niet zijnde herstructureringskandidaten, het aantal slaapkamers. Het aantal slaapkamers in het zoekprofiel is gekoppeld aan de huishoudgrootte van de urgent woningzoekende. Hierbij geldt de volgende verdeling:

 

Artikel II

Bij bezwaarschriften die zijn ingediend tussen 1 juli 2019 en 1 februari 2020, en waar nog niet over is besloten, is voor de bezwaarmaker het zoekprofiel dat het meest gunstig is voor bezwaarmaker van toepasing.

 

Artikel III

Dit besluit treedt in werking op de dag na datum publicatie in het gemeenteblad en werkt terug tot 1 februari 2020.

 

Den Haag, 11 februari 2020

Het college van burgemeester en wethouders,

 

de wnd secretaris,

Dineke ten Hoorn Boer

 

de wnd. burgemeester,

Johan Remkes

Naar boven