Uitgangspunten omvang Huishoudelijke Hulp en begeleiding

Besluit van burgemeester en wethouders van de gemeente Putten tot wijziging van beleidsregels maatschappelijke ondersteuning 2018 van de gemeente Putten;

 

burgemeester en wethouders van de gemeente Putten;

 

gelezen het voorstel aan burgemeester en wethouders van 28 januari 2020; BBV nummer 1107284 overwegende dat;

 

gelet op de artikelen 4:81, eerste lid, 4:83 en 1:3, vierde lid, van de Algemene wet bestuursrecht;

 

b e s l u i t

 

de volgende bijlage bij de beleidsregels maatschappelijke ondersteuning 2018 vast te stellen:

Uitgangspunten omvang Huishoudelijke Hulp en begeleiding.

 

Huishoudelijke Hulp - urennorm

Inleiding

Uit een onafhankelijk onderzoek van KPMG blijkt dat inwoners in het kader van de Wmo gebruik moeten kunnen maken van een schone woonkamer, als slaapvertrek in gebruik zijnde ruimtes, keuken, sanitaire ruimtes en gang/trap, waarbij een aanbieder vrij is te bepalen hoe de ondersteuning wordt ingezet. Uit het onderzoek volgt een urennorm van 104,9 uur gemiddeld per inwoner per jaar en 2,02 uur per week op basis van 52 weken ondersteuning. Dit aantal uren is nodig om een bepaald niveau van basishygiëne te borgen waarbij vervuiling van het huis en gezondheidsrisico’s voor bewoners worden voorkomen.

 

Urennorm

Door met deze nieuwe norm te gaan werken krijgen inwoners volgens het onderzoek nog steeds voldoende ondersteuning, maar wordt van aanbieders verwacht dat ze slimmer omgaan met de tijd die ze hebben en hierover goede afspraken maken met de inwoners.

Gemiddeld wordt de huishoudelijke hulp niet 52 weken per jaar ingezet vanwege vakantie, verlof en ziekte.

 

Besluit: Urennorm geleidelijk invoeren

De nieuwe urennorm kan ook geleidelijk worden ingevoerd. Binnen de Wmo is altijd een natuurlijk verloop. Bestaande indicaties lopen af en nieuwe mensen melden zich voor een maatwerkvoorziening bij de gemeente. Hierdoor is het mogelijk om geleidelijk toe te werken naar een situatie waarin iedere Wmo-cliënt in de gemeente Putten onder de nieuwe urennorm valt zonder veel onrust en onzekerheid bij bestaande indicaties te veroorzaken.

Jaarlijks komen er ongeveer 200 nieuwe meldingen binnen voor huishoudelijke hulp. Wanneer de urennorm als nieuw beleid wordt vastgesteld en alleen deze aanvragen met de urennorm worden beoordeeld, voorkomt de gemeente Putten de situatie dat er bij lopende indicaties iets veranderd.

Nieuwe meldingen zijn een natuurlijk moment om de situatie van een inwoner te toetsen aan nieuw beleid. Daar komt als voordeel bij dat nieuwe cliënten niet bekend zijn met de oude situatie en hierdoor niet gewend zijn aan de ruimere kaders van voor 2019. Dit maakt het mogelijk om binnen een aantal jaar volledig op basis van de nieuwe norm te werken.

 

Begeleiding

Inleiding

Wmo begeleiding groep is een maatwerkvoorziening die ook bekend staat als dagbesteding. Het doel van de Wmo 2015 is om er voor te zorgen dat inwoners zo lang mogelijk in hun eigen woonomgeving zelfredzaam zijn en kunnen participeren. Voor sommige inwoners is dagbesteding de beste (en soms de enige) manier om te participeren. Begeleiding groep wordt meestal geïndiceerd in dagdelen van 4 uur (240 minuten).

 

Maximeren aantal dagdelen

Inwoners die gedurende 5 werkdagen meer dan 9 dagdelen dagbesteding nodig hebben kunnen niet meer zonder ondersteuning deelnemen aan de samenleving en daarmee in feite ‘te zwaar’ is voor de Wmo: Is Wlz dan niet meer passend? Zoals hierboven benoemd is het uitgangspunt van de Wmo dat iemand dankzij de ondersteuning van de gemeente zo lang mogelijk in de eigen woonomgeving kan participeren en zelfredzaam kan zijn.

 

Besluit: Maximaal 6 dagdelen

Gemiddeld 3,68 dagdelen, 14,72 uur

 

Inwerkingtreding en citeertitel
  • 1.

    Deze beleidsregel treedt in werking op 28 januari 2020.

  • 2.

    Deze beleidsregel wordt aangehaald als Bijlage beleidsregels maatschappelijke ondersteuning 2018 van gemeente Putten.

 

Aldus vastgesteld door burgemeester en wethouders van de gemeente Putten in de vergadering van 28 januari 2020.

Burgemeester en wethouders van Putten,

secretaris,

mr. F.E. Contant

burgemeester,

H. A. Lambooij,

Naar boven