Verordening tot wijziging van de Verordening maatschappelijke ondersteuning Zoeterwoude 2020, eerste wijziging

De raad van de gemeente Zoeterwoude,

 

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 3 november 2020,

 

gelet op de bepalingen van de Gemeentewet,

gelet op de artikelen 2.1.3, 2.14., [eerste, tweede,] derde en zevende lid, [2.15, eerste lid,] 2.1.6, [2.1.7, 2.3.6, vierde lid,] en 2.6.6, eerst lid van de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 en artikel [3.8, tweede lid] en 5.4 van het Uitvoeringsbesluit Wmo 215

 

Besluit:

Vast te stellen de verordening tot wijziging van de Verordening maatschappelijke ondersteuning 2020, eerste wijziging, luidend aldus:

Artikel I:

Wijzigingen van artikelen van de Verordening Maatschappelijke ondersteuning Zoeterwoude 2020

 

  • A)

    Artikel 11 lid 7 luidt als volgt:

    De hoogte van een persoonsgebonden budget voor een cliënt, in de vorm van huishoudelijke ondersteuning, wordt vastgesteld op basis van het door het college gecontracteerde tarief in natura waarbij wordt uitgegaan van:

    • a.

      90% van het tarief in natura wanneer het professionele ondersteuning betreft die geboden wordt door een professional in dienst van een zorgaanbieder;

    • b.

      70% van het tarief in natura wanneer het professionele ondersteuning betreft die geboden wordt door een ter zake kundig gediplomeerde zelfstandige zonder personeel (zzp’er);

    • c.

      55% van het tarief in natura wanneer het niet-professionele/informele ondersteuning betreft.

  • B)

    Artikel 12 lid 2 luidt als volgt

    Een cliënt is een bijdrage verschuldigd in de kosten voor het gebruik van collectief vervoer, ter hoogte van € 2,95 (prijspeil 2021) in de vorm van een opstaptarief en een tarief per zone. Het college draagt zorg voor de kenbaarheid van de bedragen.

  • C)

    Artikel 12 lid 3 luidt als volgt

    Het in het tweede lid genoemde bedrag is uitgedrukt in het prijspeil van 2021 en wordt ieder opvolgend kalenderjaar gewijzigd aan de hand van ontwikkeling van de Landelijke Tariefindex (LTI).

  • D)

    Artikel 13 lid 5 luidt als volgt

    In afwijking van artikel 2.1.4.a., vierde lid, van de Wet bedraagt de hoogte van de eigen bijdrage voor de maatwerkvoorziening voor het collectief vraagafhankelijk vervoer voor het instaptarief en per zone € 0,81 voor Wmo-pashouders.

  • E)

    Artikel 13 lid 6 wordt toegevoegd en luidt als volgt

    De in lid 5 genoemde bijdrage is uitgedrukt in het prijspeil van 2021 en wordt ieder opvolgend kalenderjaar gewijzigd aan de hand van de ontwikkeling van de Landelijke Tariefindex (LTI).

  • F)

    Artikel 26 lid 1 wordt als volgt

    Deze verordening treedt in werking op 1 januari 2021.

Artikel II:

Wijziging van de toelichting bij de Verordening Maatschappelijke ondersteuning Zoeterwoude

 

  • A)

    De toelichting op artikel 20 wordt als volgt

    De maatwerkvoorziening in de vorm van een tegemoetkoming kan op aanvraag worden verstrekt. De tegemoetkoming voor vervoer per taxi- en rolstoeltaxivervoer wordt vastgesteld uitgaande van maximaal 2000 kilometer per jaar en rekening houdende met de vervoersbehoefte van de cliënt en diens partner, de leeftijd van de cliënt, de beschikbaarheid van een ander verplaatsingsmiddel en de mate waarin dat verplaatsingsmiddel in de vervoersbehoefte voorziet.

    Uit jurisprudentie is gebleken dat 1500 kilometer per jaar een minimaal noodzakelijke vergoeding is voor vervoer. Uitgangspunt voor de kilometervergoeding is een gemiddelde van de standaard kilometervergoeding voor werknemers (VNG) en de Reisregeling Binnenland.

    Als bevoegde deskundigen worden bijvoorbeeld orthopedagogen en gedragspsychologen gezien.

     

    Uitgangspunt bij verhuis- en inrichtingskosten is dat de inwoner zoveel mogelijk bestaande meubels meenemen. Bij het bepalen van het tarief voor verhuis- en inrichtingskosten is uitgegaan van de prijzengids van het NIBUD.

Artikel III:

Inwerkingtreding en citeertitel

 

  • A)

    Deze verordening treedt in werking op 1 januari 2021.

  • B)

    Deze verordening kan worden aangehaald als Verordening tot wijziging van de Verordening maatschappelijke ondersteuning Zoeterwoude 2020, eerste wijziging

Aldus besloten in de openbare raadsvergadering van 17 december 2020,

de griffier,

G.J. Buijs

de voorzitter,

F.Q.A. van Trigt

Naar boven