Wijziging van de Verordening rechtspositie raads- en commissieleden Den Haag 2019

 

De raad van de gemeente Den Haag.

 

Gezien het voorstel van het presidium van d.d. 24 november 2020.

 

Gelet op artikel 95 Gemeentewet en artikel 3.1.1 Rechtspositiebesluit decentrale politieke ambtsdragers.

 

Besluit:

 

Vast te stellen de Verordening tot wijziging van de Verordening Rechtspositie raads- en commissieleden 2019

 

Artikel I

Na artikel 1 wordt ingevoegd een artikel 1a luidende:

 

Lid 1 Indien een raadslid in een kalenderjaar 25% of meer van de gehouden raadsvergaderingen niet heeft bijgewoond, wordt van de vergoeding voor de werkzaamheden, bedoeld in artikel 3.1.1, eerste lid, van het Rechtspositiebesluit decentrale politieke ambtsdragers, 20% uitgekeerd op basis van het aantal bijgewoonde raadsvergaderingen afgezet tegen het aantal gehouden vergaderingen. Indien na afloop van een kalenderjaar blijkt dat een raadslid in het daarvoor liggende jaar 25% of meer vergaderingen niet heeft bijgewoond dan vindt op basis van nacalculatie een verrekening of terugvordering plaats.

 

Lid 2 Het recht op 20% van de vergoeding uitgekeerd op basis van het aantal bijgewoonde raadsvergaderingen afgezet tegen het aantal gehouden vergaderingen, wordt berekend volgens de formule (a/b)20% x 12 x c, waarbij:

a. ‘a’ staat voor het totaal in het kalenderjaar bijgewoonde vergaderingen;

b. ‘b’ staat voor het totaal in het kalenderjaar gehouden vergaderingen;

c. ‘c’ staat voor het bedrag bedoeld in artikel 3.1.1., eerste lid van het Rechtspositiebesluit decentrale politieke ambtsdragers.

 

Artikel II

Deze verordening treedt in werking op 1 januari 2021.

 

Artikelsgewijze toelichting 

 

Artikel I

Indien een raadslid in een kalenderjaar 25% of meer van de gehouden vergaderingen, blijkend uit de notulen van de raadsvergadering, niet aanwezig is geweest vindt er een verrekening plaats volgens de formule (a/b)20% x 12 x c, waarbij:

a.‘a’ staat voor het totaal in het kalenderjaar bijgewoonde vergaderingen;

b.‘b’ staat voor het totaal in het kalenderjaar gehouden vergaderingen;

c.‘c’ staat voor het bedrag bedoeld in artikel 3.1.1., eerste lid van het Rechtspositiebesluit decentrale politieke ambtsdragers.

Indien een raadslid in het betreffende jaar afwezig was op grond van artikel X10 van de Kieswet, wegens ziekte of zwangerschap, voor een periode van 16 weken, dan worden de raadsvergaderingen die gehouden zijn in die periode van 16 weken aangemerkt als vergaderingen waarbij het raadslid aanwezig was.

 

Rekenvoorbeeld 1:

a. Het aantal bijgewoonde vergaderingen is 11.

b. Het aantal gehouden vergaderingen is 15. Niet bijgewoond 4.

c. De maandvergoeding bedraagt 2.500,00 euro bruto per maand.

 

Het percentage van het aantal niet bijgewoonde vergaderingen bedraagt (4/15)100 = 26,67%. Er vindt een terugvordering of verrekening met nog uit te keren vergoedingen plaats. Er is in het kalenderjaar het volledige bedrag uitbetaald, nl. 20%x12x2.500,00 euro bruto per maand.

De terugvordering bedraagt (4/15)20%x12x2.500,00 = 1.600,00 euro bruto. Dit wordt dan in termijnen in mindering gebracht op de maandelijkse vergoeding door middel van verrekening.  

 

Rekenvoorbeeld 2

a. Het aantal bijgewoonde vergaderingen is 12.

b. Het aantal gehouden vergaderingen is 15. Niet bijgewoond 3.

c. De maandvergoeding bedraagt 2.500,00 euro bruto per maand.

 

Het percentage van het aantal niet bijgewoonde vergaderingen bedraagt (3/15)100 = 20%. De afwezigheid bedraagt minder dan 25%. Er vindt geen terugvordering plaats.

 

Een raadslid van wie is vastgesteld dat hij 25% of meer raadsvergaderingen in een kalenderjaar niet heeft bijgewoond, zal voorafgaand aan de terugvordering of verrekening schriftelijk hiervan op de hoogte worden gebracht. Hij heeft dan ook de gelegenheid hierop te reageren.  Het besluit tot terugvordering kan door het raadslid ter openbare beoordeling worden voorgelegd aan de raad.

 

 

Aldus besloten in de openbare raadsvergadering van 16 december 2020.

De griffier, Lilianne Blankwaard-Rombouts en de voorzitter, Jan van Zanen.

Naar boven