Wijziging Reglement van Orde en Commissieverordening in verband met nieuw beleidskader verstrekking openbare en geheime informatie

De Raad van de gemeente Rotterdam,

 

gelezen het voorstel van het burgemeester en wethouders van 24 november 2020 (raadsvoorstel nr. 20bb17344) over ‘beleidskader verstrekking openbare en geheime informatie aan de raad 2020’;

 

gelezen het voorstel van het Presidium van 11 december 2020 (nr. 20bb18685); raadsstuk 20bb18925;

 

gelet op de artikelen 16, 82 en 147 van de Gemeentewet;

 

gehoord de beraadslagingen in de commissie Veiligheid en Bestuur van donderdag 3 december 2020;

 

besluit:

 

A

De toelichting bij artikel 60 en 61 van het Reglement van Orde van de gemeenteraad als volgt te wijzigen:

 

De tekst:

 

“De artikelen 60 en 61 zijn opgenomen in verband met het bepaalde in artikel 25, tweede, derde en vierde lid, artikel 55, tweede en derde lid, en artikel 86, tweede en derde lid, van de Gemeentewet.

Voorts heeft de raad in juni 2017 het Beleidskader aanbieding geheime en vertrouwelijke informatie Rotterdam 2017 vastgesteld.

De geheime en vertrouwelijke informatie wordt uiterlijk de tweede dag voorafgaand aan de dag waarop de vergadering van de raad plaatsvindt om 15.00 uur, aan de raad aangeboden.

Uitgangspunt van het beleidskader is dat zo min mogelijk stukken het predicaat geheim of vertrouwelijk krijgen, hooguit onderdelen in de stukken. Informatie dient zo veel als mogelijk openbaar te zijn. Indien mogelijk krijgt informatie tijdelijk een vertrouwelijke status.

Vertrouwelijke informatie wordt schriftelijk op gekleurd papier beschikbaar gesteld aan raads- en commissieleden. Er dient getekend te worden voor ontvangst.

Stukken waarin geheime informatie is opgenomen kunnen op de griffie worden ingezien. Bij het inzien dient men een handtekening te zetten op een daarvoor bestemde lijst die bij de stukken wordt bewaard.”

 

Te vervangen door de tekst:

 

“De artikelen 60 en 61 zijn opgenomen in verband met het bepaalde in artikel 25, tweede, derde en vierde lid, artikel 55, tweede en derde lid, en artikel 86, tweede en derde lid, van de Gemeentewet.

Voorts heeft de raad in december 2020 het Beleidskader verstrekking openbare en geheime informatie aan de gemeenteraad vastgesteld.

De geheime informatie wordt uiterlijk de tweede dag voorafgaand aan de dag waarop de vergadering van de raad plaatsvindt om 15.00 uur, aan de raad aangeboden.

Uitgangspunt van het beleidskader is dat zo min mogelijk stukken het predicaat geheim krijgen, hooguit onderdelen in de stukken. Informatie dient zo veel als mogelijk openbaar te zijn.

Stukken waarin geheime informatie is opgenomen kunnen door raadsleden via de ‘digitale kluis’ worden ingezien, danwel in voorkomende gevallen via de fysieke kluis op de griffie. Zowel bij inzage via de digitale kluis als via de fysieke kluis wordt geregistreerd dat het betreffende lid de stukken heeft ingezien.

In voorkomende gevallen kan de raad onder embargo worden geïnformeerd over kwesties die op dat moment als vertrouwelijk worden beschouwd. De categorie ‘embargo’ betreft een tijdelijke situatie. Bij een embargo wordt aangegeven tot wanneer dit geldt. Burgerleden van raadscommissies en medewerkers van fracties mogen kennisnemen van informatie onder embargo. Embargo-stukken worden in beginsel via het raadsdashboard ter beschikking gesteld.”

B

De Commissieverordening als volgt te wijzigen:

 

  • -

    In artikel 13 lid 5 wordt de zinsnede “dan wel vertrouwelijkheid” geschrapt.

  • -

    Artikel 15 over de schending van de vertrouwelijkheid wordt geschrapt.

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van 17 december 2020.

De griffier,

I.C.M. Broeders

De voorzitter,

R.A.C.J. Simons, plv.

 

Dit gemeenteblad is uitgegeven op 18 december 2020 en ligt op dins-, woens- en donderdagen van 9.00 tot 13.00 uur ter inzage bij het Bestuurlijk Informatiecentrum Rotterdam (BIR), locatie Wachtruimte Timmerhuis, Halvemaanpassage 1 (trap op, melden bij Informatiebalie)

(Zie ook: www.bis.rotterdam.nl – Regelgeving of Gemeentebladen chronologisch)

Naar boven