Wijziging APV 2019 Gemeente Geertruidenberg

De raad van de gemeente Geertruidenberg;

Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van Geertruidenberg van 8 december 2020

Gelet op:

- Artikel 150 van de Gemeentewet

Overwegende dat:

- het noodzakelijk is om de gezondheidszorg in Nederland te ontlasten in het kader van de bestrijding van covid-19

- de verwachting is dat het schieten met carbid een aanzuigende werking heeft waardoor samenkomsten ontstaan die we in het kader van de bestrijding van covid-19 juist willen voorkomen

- nu er een landelijk verbod is op het afsteken van vuurwerk mensen carbid gaan schieten en daarvoor de kennis en kunde niet hebben waardoor de kans op ongelukken en extra druk op de gezondheidszorg ontstaat

BESLUIT:

De raad besluit:

1. Artikel 2:73a van de Algemene Plaatselijke Verordening te wijzigen in:

Artikel 2:73a Carbidschieten

1. Het is verboden acetyleengas afkomstig van een reactie tussen calciumacetylide (carbid) en water, of een gasmengsels met vergelijkbare eigenschappen op explosieve wijze te verbranden.

2. Het verbod in het eerste lid geldt niet voor zover in het daarin geregelde onderwerp wordt voorzien door de Wet milieubeheer, de Wet wapens en munitie of het Wetboek van Strafrecht.

 

2. Artikel 2:73b toe te voegen aan de Algemene Plaatselijke Verordening;

Artikel 2:73b Vervoeren of bij zich hebben van carbid of soortgelijke stoffen

1. Het is verboden op een openbare plaats carbid of soortgelijke stoffen [of voorwerpen] als bedoeld in artikel 2:73a te vervoeren of bij zich te hebben, waarvan gelet op hun aard of de omstandigheden waaronder deze worden aangetroffen, redelijkerwijs kan worden aangenomen dat deze zullen worden gebruikt in strijd met het bepaalde in artikel 2:73a.

2. Het verbod is niet van toepassing op degenen aan wie carbid is afgeleverd gedurende de tijd die nodig is om thuis te komen, noch op degene die aannemelijk maakt dat hij het carbid nodig heeft in de uitoefening van beroep of bedrijf.

3. Dit artikel is niet van toepassing, voor zover de Wet milieubeheer, de Wet wapens en munitie, de Wet vervoer gevaarlijke stoffen of het Wetboek van Strafrecht van toepassing zijn.

 

Aldus vastgesteld in zijn openbare vergadering van 17 december 2020,

Geertruidenberg,

de raad voornoemd,

de griffier, de voorzitter,

drs. K.M.C. Millenaar-Rammelaere, M. Witte

Naar boven