Verordening van de raad van de gemeente Amsterdam tot wijziging van de Verordening geldelijke voorzieningen externe commissieleden in verband met toevoeging van de Technische Adviescommissie Hoofdgroenstructuur en bijbehorende vergoeding aan bijlage 2 (Wijzigingsverordening geldelijke voorzieningen externe commissieleden (toevoeging Technische Adviescommissie Hoofdgroenstructuur))

De raad van de gemeente Amsterdam,

 

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 21 april 2020,

gelet op artikel 147 en 149 van de Gemeentewet besluit:

Artikel I  

De Verordening geldelijke voorzieningen externe commissieleden wordt als volgt gewijzigd:

 

Aan bijlage 2 behorende bij de Verordening vergoedingen externe commissieleden wordt toegevoegd:

  • 12.

    Technische Adviescommissie Hoofdgroenstructuur

    • (Vice)Voorzitter € 125,-- per uur

    • Leden € 100,50 per uur

Artikel II  

Deze verordening treedt in werking met ingang van de dag na bekendmaking in het Gemeenteblad.

Artikel III  

Deze verordening wordt aangehaald als Wijzigingsverordening geldelijke voorzieningen externe commissieleden (toevoeging Technische Adviescommissie Hoofdgroenstructuur).

 

Aldus vastgesteld in de raadsvergadering van 17 december 2020.

De voorzitter

Femke Halsema

De raadsgriffier

Jolien Houtman

Toelichting  

 

Algemeen deel

De Verordening geldelijke voorzieningen externe commissieleden regelt de toegestane vergoeding aan leden van commissies die geen raadslid zijn.

 

De Technische adviescommissie Hoofdgroenstructuur (TAC) is als adviescommissie ingesteld op grond van artikel 84 van de Gemeentewet. Ze geeft het college gevraagd en ongevraagd advies over de inpasbaarheid van initiatieven in de hoofdgroenstructuur van de gemeente Amsterdam. De beoordelingscriteria zijn opgenomen in het instrumentarium van de Structuurvisie (hoofdstuk 5 groen en water). Haar leden worden benoemd door de raad op basis van artikel 4.2 van de Verordening op de Technische Adviescommissie Hoofdgroenstructuur.

 

De honorering van de Technische adviescommissie Hoofdgroenstructuur was nog niet opgenomen in de verordening geldelijke voorzieningen externe commissieleden. Hiervoor was geen aanwijsbare reden. Wel ontvingen de TAC-leden een vergoeding die gebaseerd is op de ruimte die de Verordening vergoedingen externe commissieleden destijds bood. Sinds 2013 is deze vergoeding niet meer geïndexeerd.

Met de opname in deze Verordening is gewacht tot en met de actualisatie van de TAC-verordening in 2019. Omdat op basis van deze actualisatie de vice-voorzitter een zwaardere functie heeft gekregen en de vergaderfrequentie sinds 1 januari 2019 is geïntensiveerd (1 x per 5 weken; 10 per jaar), heeft tegelijkertijd een bijstelling van de hoogte van de vergoedingen plaats gevonden.

De hoogte ervan is in overeenstemming met het binnen deze verordening toegestane en is gebaseerd op zwaarte en omvang van de werkzaamheden, als mede een vergaderfrequentie om de vijf weken zoals belegd in artikel 6.1 van de Verordening op de Technische Adviescommissie Hoofdgroenstructuur.

Naar boven