Verordening van de raad van de gemeente Amsterdam tot wijziging van de Algemene plaatselijke verordening 2008 in verband met het invoeren van een verbod op carbidschieten (Verordening verbod carbidschieten Amsterdam)

De raad van de gemeente Amsterdam,

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 1 december 2020,

gelet op artikel 149 van de Gemeentewet,

 

besluit:

Artikel I  

De Algemene Plaatselijke Verordening 2008 wordt als volgt gewijzigd:

 

A

Na artikel 5.3 wordt een nieuw artikel ingevoegd, dat luidt:

 

Artikel 5.3A Verbod carbidschieten

  • 1.

    Het is verboden acetyleengas afkomstig van een reactie tussen calciumcarbide (carbid) en water of een gasmengsel met vergelijkbare eigenschappen op explosieve wijze te verbranden.

  • 2.

    Het verbod in het eerste lid geldt niet voor zover in het daarin geregelde onderwerp wordt voorzien door de Wet milieubeheer, de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht, de Wet wapens en munitie, de Wet milieugevaarlijke stoffen, de Wet vervoer gevaarlijke stoffen of het Wetboek van Strafrecht.

B

In artikel 6.1 wordt tussen ‘5.3 derde lid,’ en ‘5.4 eerste lid,’ ingevoegd: 5.3A eerste lid.

Artikel II  

De toelichting op de Algemene Plaatselijke Verordening 2008 wordt als volgt gewijzigd:

 

Na de toelichting op artikel 5.3 wordt de toelichting op artikel 5.3A ingevoegd, dat luidt:

 

Artikel 5.3A Verbod carbidschieten

Aan carbidschieten kleven de nodige risico’s. Met het verbod op carbidschieten wordt voorkomen dat gevaarlijke situaties ontstaan door de explosies die het carbidschieten veroorzaakt voor de stad en zijn inwoners. Voorts wordt met het verbod de nadelige beïnvloeding voorkomen die het heeft op het woon-of leefklimaat (hinder en overlast). Amsterdam wil voorkomen dat, vanwege het landelijk vuurwerkverbod, tijdens de jaarwisseling carbid wordt geschoten en mede vanwege ondeskundig gebruik, gezondheidsschade ontstaat en daarmee ook de druk op de zorg, hulpdiensten en handhaving.

Artikel III  

Deze verordening treedt in werking met ingang van de dag na bekendmaking.

Artikel IV  

Deze verordening wordt aangehaald als: ‘Verordening verbod carbidschieten Amsterdam’.

 

Aldus vastgesteld in de raadsvergadering van 17 december 2020.

De voorzitter

Femke Halsema

De raadsgriffier

Jolien Houtman

Toelichting  

 

Op 13 november 2020 heeft het kabinet besloten eenmalig een vuurwerkverbod in te stellen voor komende jaarwisseling. Zowel de verkoop als het afsteken van vuurwerk wordt hiermee verboden. De reden voor het tijdelijke verbod is om extra druk op de al zwaarbelaste zorg en handhaving door het coronavirus te voorkomen. Omdat carbidschieten niet onder vuurwerk valt, valt het ook niet onder het eenmalige vuurwerkverbod.

 

Om te voorkomen dat rondom de jaarwisseling wordt overgestapt op (ondeskundig) carbidschieten, waaraan de nodige risico’s kleven, stelt Amsterdam een verbod hierop in. Het verbod is primair ingegeven vanuit de ‘handhaving van de openbare orde, leefbaarheid en veiligheid’. Met het verbod wordt de overlast (geluidhinder, brandgevaar, kans op letsel en kans op vandalisme) en de inbreuk op de openbare orde, leefbaarheid en veiligheid beperkt.

Naar boven