Verordening tot wijziging Afvalstoffenverordening 2009 (toevoegen textiel)

De raad van de gemeente Amsterdam,

 

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 10 november 2020,

gelet op artikel 10.23 Wet milieubeheer, op grond waarvan de gemeente een afvalstoffenverordening kent en artikel 147 Gemeentewet, op grond waarvan de gemeenteraad verordeningen vaststelt, gezien de inspraakreacties en de nota van beantwoording, behandeld door B&W op 10 november 2020, de adviezen van de dagelijks besturen van de bestuurscommissies van alle stadsdelen behandeld door B&W op 10 november 2020,

 

besluit de volgende verordening vast te stellen:

 

Verordening tot wijzigen Afvalstoffenverordening 2009, in verband met het toevoegen van textiel als gescheiden aan te bieden afvalfractie.

 

Deze verordening wijzigt de Afvalstoffenverordening 2009, vastgesteld bij raadsbesluit van 2 juli 2009 (Gemeenteblad 2009, afd. 3A, nr. 160/375) in verband met het toevoegen van textiel als gescheiden aan te bieden afvalfractie

Artikel I  

Artikel 3 wordt aangevuld met de fractie ‘textiel’ en komt daardoor als volgt te luiden:

Lid 1

  • a.

    De inzameldienst of andere inzamelaars zamelen in ieder geval de volgende categorieën huishoudelijke afvalstoffen afzonderlijk in:

  • b.

    klein chemisch afval;

  • c.

    glas;

  • d.

    oud papier en karton;

  • e.

    elektrische en elektronische apparatuur;

  • f.

    asbest en asbesthoudend afval;

  • g.

    grof huishoudelijk afval;

  • h.

    huishoudelijk restafval;

  • i.

    groente-, fruit-, en tuinafval;

  • j.

    textiel.

Lid 2

Het college kan nadere regels stellen over de categorieën huishoudelijke afvalstoffen die afzonderlijk worden ingezameld, waaronder het aanwijzen van andere categorieën.

Lid 3

Het college kan een omschrijving vaststellen van de categorieën huishoudelijke afvalstoffen als bedoeld in het eerste en tweede lid.

Lid 4

In afwijking van het eerste lid kan het college in het belang van een doelmatig afvalstoffenbeheer de aanwijzing van afzonderlijk in te zamelen huishoudelijke afvalstoffen of fracties daarvan achterwege laten.

Artikel II  

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na bekendmaking.

Artikel III  

Deze verordening wordt aangehaald als Verordening tot wijziging van de Afvalstoffenverordening 2009 (textiel toegevoegd).

 

Aldus besloten door de gemeenteraad bij schriftelijke stemming op 21 december 2020.

De plaatsvervangend voorzitter

Rik Torn

De raadsgriffier

Jolien Houtman

Toelichting  

Deze verordening wijzigt de Afvalstoffenverordening 2009, vastgesteld bij raadsbesluit van 2 juli 2009 (Gemeenteblad 2009, afd. 3A, nr. 160/375), laatst gewijzigd op 1 augustus 2019 (Gemeenteblad 2019, nr. 192765).

 

In artikel 3, lid 1 wordt de fractie textiel als extra te onderscheiden afvalstroom opgenomen. Het gewijzigde artikel 3 lid 1 verplicht de gemeente te zorgen voor aparte inzamelvoorzieningen voor textiel. Het (ongewijzigde) artikel 8 van de afvalstoffenverordening verplicht bewoners om afval gescheiden aan te bieden in de fracties die zijn benoemd in artikel 3 lid 1.

Textiel wordt toegevoegd aan de lijst van apart in te zamelen afvalstormen om het belang van aparte inzameling van textiel te onderstrepen en er beter handhavend kan worden opgetreden bij het verkeerd aanbieden van textiel, of het verkeerd gebruiken van textiel-inzamelvoorzieningen.

Naar boven