Nota tarieven standplaatsen 2021

HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN GRONINGEN,

 

Gelet op artikel 229 Gemeentewet;

HEEFT BESLOTEN:

 

de tariefswijziging voor standplaatsen en de gebiedsactualisatie neergelegd in de Nota tarieven standplaatsen 2021 vast te stellen

 

Actualisatie A-, B-, C-locaties

In verband met de samenvoeging van de gemeenten Groningen, Haren en Ten Boer, is de categorisering van A-, B-, en C-locaties geactualiseerd.

Toelichting

Er gekozen om het tarievenmodel van de gemeente Groningen als uitgangspunt te nemen. We zijn van mening dat de opbouw van dit tarievenmodel evenwichtig en marktconform is.

Op dit moment hanteren deze gemeenten Haren en Ten Boer vaste tarieven. Aangezien de tarieven in de gemeente Groningen hoger liggen, is gekozen de voormalig gemeente Haren en Ten Boer eerst te plaatsen in categorie C. Op deze manier is de overgang voor de standplaatshouders in Haren en Ten Boer naar de nieuwe tarieven het minst groot. Over 3 jaar (medio 2023) gaan we de indeling evalueren en bekijken of er nog wijzigingen gewenst zijn.

 

Verder hanteert de gemeente Groningen als basis dat er per locatie één vergunninghouder is die deze locatie voor alle dagen in de week huurt. Dit i.v.m. rust voor de omgeving/aanslag op de openbare ruimte. Voor de huidige standplaatshouders uit Haren en ten Boer geldt deze verplichting niet. Zij mogen 1 dag in de week staan en betalen derhalve 1/7 van het totaalbedrag. Dit betreft een sterfhuisconstructie. Nieuwe standplaatshouders uit Haren en Ten Boer zijn wel verplicht de standplaats voor 7 dagen in de week te huren.

 

A-categorie

Tot de A-categorie behoren locaties in gebieden die een grote aanzuigende werking op publiek hebben uit de omgeving. Deze aanzuigende werking kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld een grote clustering van winkels zoals in de binnenstad gecombineerd met een gebied waar het prettig verblijven is en/ of waar andere activiteiten plaatsvinden zoals evenementen en markten. Het betreft commercieel gezien zeer aantrekkelijke locaties waar veel publiek komt. Locaties voor standplaatsen die in de directe aanlooproutes of in de zeer directe nabijheid liggen van een gebied waarvoor de A-categorie geldt, worden ook aangemerkt als A-locaties.

Binnenstad Groningen

Tot de A-categorie behoren de volgende locaties gelegen in het gebied dat door het college bij besluit van 29 oktober 2013 (maximumstelsel) in de binnenstad is aangewezen. Hier is een maximum aantal standplaatslocaties aangewezen, omdat dit het drukste gedeelte van de binnenstad is: vanuit het oogpunt van openbare orde en veiligheid is hier geen ruimte voor meer standplaatsen. Onderstaande pleinen en straten zijn A-locaties:

 

Oude Kijk in 't Jatstraat inclusief Kijk in 't Jatbrug;

Oude Boteringestraat inclusief Boteringebrug;

Oude Ebbingestraat inclusief Ebbingebrug;

Martinikerkhof, St. Jansstraat inclusief Jansbrug;

Poelestraat inclusief Poelebrug;

Herestraat tot aan het Gedempte Zuiderdiep;

Folkingestraat tot aan het Gedempte Zuiderdiep;

Grote Markt, Guldenstraat, Waagplein, Waagstraat en Tussen Beide Markten;

Vismarkt, A-Kerkhof, Brugstraat inclusief A-brug en A-straat;

Westerhaven; Munnekeholm tot aan het Gedempte Zuiderdiep/Reitemakersrijge;

Stoeldraaiersstraat en Zwanestraat;

Ubbo Emmiusstraat inclusief Museum brug;

Stationsweg, Stationsplein, Onderdoor en Oude stationsweg.

Buiten de binnenstad

Het Euroborg stadion trekt tijdens wedstrijden veel publiek: alle locaties voor standplaatsen die bij het beleid m.b.t. de Euroborg zijn aangewezen, vallen daarom in de A-categorie.

 

B-cateqorie

Tot de B-categorie behoren locaties in gebieden die een aanzuigende werking hebben voor publiek uit de omgeving. Deze aanzuigende werking kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld een goed functionerende wijkwinkelcluster met ofwel minimaal twee supermarkten, of één supermarkt en ruime aanvullende bewinkeling. De aanzuigende werking kan ook komen door de aanwezigheid van een station, haven of grote instelling die door veel publiek bezocht wordt. Het betreft commercieel gezien aantrekkelijke locaties waar publiek komt. Locaties voor standplaatsen die in de directe aanlooproutes of in de zeer directe nabijheid liggen van een gebied waarvoor de B-categorie geldt, worden ook aangemerkt als B-locaties.

Binnenstad

Locaties binnen de Diepenring, maar buiten het gebied waar een maximum aantal plaatsen is aangewezen, zijn locaties in de B-categorie.

Buiten de binnenstad

De volgende winkelcentra, straten en pleinen behoren tot de B-categorie:

Beren;

Selwerd;

Beijum West;

Vinkhuizen;

Helperplein;

Wielewaalplein;

Lewenborg;

De Wijert;

Overwinningsplein;

Hanzeplein;

Paddepoel;

Station Euroborg;

 

Westerhaven.

C-categorie

Standplaatsen op de overige pleinen en de overige straten buiten de binnenstad en waarvan de locatie niet behoort tot de hiervoor genoemde A- of B-categorie zijn standplaatsen in de C­ categorie. Het gaat om minder commercieel aantrekkelijke locaties in vergelijking met de A- en B­ categorie. De volgende winkelcentra behoren tot de C-categorie:

Allendeplein;

Oosterhogebrug;

Hoogkerk;

Reitdiep;

Linnaeusplein;

Beijum Oost;

Haren;

Ten Boer.

Standplaatstarieven

Er is gekozen om de tarieven voor 2021 (naast de jaarlijkse indexatie) niet te verhogen.

 

A-categorie

B-categorie

C-categorie

Tijdsduur tarief

 

Oud (2015)

Nieuw

Oud (2015)

Nieuw

Oud (2015)

Nieuw

 

Continue standplaatsen

8.663,98 per jaar

 

23,74 per dag

9224,24 per jaar

 

25,28 per dag

3650 per jaar

 

10 per dag

3.886,04 per jaar

 

10,65 per dag

1.732,79 per jaar

 

4,75 per dag

1.844,84 per jaar

 

5,06 per dag

1 jaar

Zomerseizoen standplaatsen

4.332 per 8 mnd

 

17,80 per dag

4.612,12 per 8 mnd

 

18,95 per dag

1.946,66 per 8 mnd

 

8,00 per dag

2072,60 per 8 mnd

 

8,51 per dag

866,41 per 8 mnd

 

3,56 per dag

922,44 per 8 mnd

 

3,79 per dag

8 maanden

Winterseizoen standplaatsen

8663,98 per 2 mnd

 

142,42 per dag

9227,13 per 2 mnd

 

151,69 per dag

4.331,99 per 2 mnd

 

71,21 per dag

4.613,57 per 2 mnd

 

75,84 per dag

1.732,80 per 2 mnd

 

28,48 per dag

1.845,43 per 2 mnd

 

30,33 per dag

2 maanden

Incidentele standplaatsen

111,42 pd

 

Incidentele standplaats

Het tarief voor een incidentele standplaats is € 111,42 per dag voor zover het gaat om een commerciële standplaats. Niet commerciële incidentele standplaatsen (veelal ter promotie van goede doelen) worden gratis ingenomen.

 

De incidentele vergunning is bedoeld voor het eenmalig of slechts enkele keren kortdurend innemen van een standplaats in de stad. Deze vergunning is niet bedoeld voor standplaatshouders die elk jaar op dezelfde plek of regelmatig elke week een standplaats innemen. Daarvoor moet een continue of seizoenvergunning aangevraagd worden. De maximale oppervlakte van een incidentele standplaats (zowel commercieel als niet commercieel) bedraagt 35 m2. Er zal bij de verlening van de vergunning op worden toegezien dat er foto's, tekeningen en duidelijke omschrijvingen bij de aanvraag zijn meegezonden.

 

Datum inwerkingtreding: 01-01-2021

Gedaan te Groningen in de collegevergadering van 8 december 2020.

De burgemeester,

K. Schuiling

De secretaris,

C. Bronda

Naar boven