Gemeenteblad van Harlingen
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Harlingen | Gemeenteblad 2020, 348153 | Beleidsregels |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Harlingen | Gemeenteblad 2020, 348153 | Beleidsregels |
Beleidsregels verhaal en invordering Participatiewet gemeente Harlingen 2021
HET COLLEGE VAN BURGEMEESTERS EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE HARLINGEN;
Gelet op het bepaalde in artikel 4:81 Algemene wet bestuursrecht;
Gelet op het bepaalde in de Participatiewet;
Gelet op het bepaalde in de Wet Maatschappelijke ontwikkeling;
Gelet op het bepaalde in de Jeugdwet;
Gelet op het bepaalde in de geldende verordeningen op het sociaal domein Gemeente Harlingen;
de verordening maatschappelijke ondersteuning
de afstemmingsverordening Participatiewet, Bbz 2004, IOAW en IOAZ
de re-integratieverordening Participatiewet, IOAW en IOAZ
de verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ
de handhavingsverordening Participatiewet, IOAW en IOAZ
de verordening loonkostensubsidie Participatiewet
de verordening individuele inkomenstoeslag Participatiewet
de verordening individuele studietoeslag Participatiewet;
Overwegende dat het wenselijk is beleidsregels vast te stellen voor de uitvoering van de genoemde verordeningen op het sociaal domein;
Vast te stellen de volgende beleidsregel: Beleidsregels verhaal en invordering Participatiewet gemeente Harlingen 2021
Aldus vastgesteld door het college van burgemeesters en wethouders in de vergadering van 15 december 2020.
Het college kan de kosten van bijstand verhalen op een derde.
Deze is niet degene aan wie de bijstandsuitkering is verstrekt.
Bijstand kan verhaald worden op:
Met deze beleidsregels geeft het college invulling aan de bevoegdheid tot verhaal ingevolge paragraaf 6.5 van de Participatiewet.
Artikel 2. Gebruik maken van de bevoegdheid tot verhaal
Het college maakt gebruik van de bevoegdheid tot het verhalen van kosten van bijstand zoals bedoeld in paragraaf 6.5 van de Participatiewet tot de grens van de onderhoudsplicht als bedoeld in Boek 1 van het BW:
aan wie de persoon die bijstand ontvangt of heeft ontvangen een schenking heeft gedaan voor zover bij het besluit op de bijstandsaanvraag met de geschonken middelen rekening zou zijn gehouden indien de schenking niet had plaatsgevonden, tenzij gelet op alle omstandigheden aannemelijk is dat de schenker ten tijde van de schenking de noodzaak van bijstandsverlening redelijkerwijs niet heeft kunnen voorzien;
Hoofdstuk 2. Beoordeling Onderhoudsplicht
Er is slechts sprake van een bevoegdheid tot verhaal jegens de ex-partner indien er sprake is van causaal verband tussen de echtscheiding en de bijstandsbehoefte van de ex-partner.
Als echtgenoten of gewezen echtgenoten onderling hebben bepaald dat na echtscheiding (of scheiding van tafel en bed of ontbinding van het huwelijk) de één tegenover de ander in het geheel geen of slechts tot een bepaald bedrag alimentatie verschuldigd is hoeft het college daar geen rekening mee te houden.
Het college besluit, afhankelijk van het resultaat van het onderzoek, dan toch de kosten van bijstand op de onderhoudsplichtige te verhalen.
De onderhoudsplicht op grond van artikel 1:159 BW blijft namelijk onverkort van kracht.
Voor het bepalen van de duur van de verhaalsverplichting wordt aansluiting gezocht bij de Wet herziening partneralimentatie. Deze bepaalt dat de onderhoudsverplichting ten behoeve van de ex-echtgenoot afhankelijk van de duur van het huwelijk en / of uit het huwelijk kinderen zijn geboren per gezinssituatie kan verschillen.
Als een uitkering tot het levensonderhoud is vastgesteld vóór de inwerkingtreding van de Wet herziening partneralimentatie (1 januari 2020), geldt het oude recht op grond van artikel V van die wet (Stb. 2019/283).
Artikel 9. Geheel of gedeeltelijk afzien van een verhaalsbesluit
Het college ziet af van een verhaalsbesluit indien:
Het gaat hier om zeer bijzondere omstandigheden, waarbij het opleggen van een verhaalsbijdrage leidt tot onaanvaardbare financiële of sociale consequenties van de onderhoudsplichtige en/ of de onderhoudsgerechtigde. Het college kan in dat geval geheel afzien van het verhalen van de bijstand;
Artikel 10. Inwerkingtreding van het besluit tot afzien van verhaal wegens schuldenproblematiek
Het besluit tot het gedeeltelijk afzien van verhaal treedt niet in werking voordat een schuldregeling als bedoeld in artikel 9 onder f. tot stand is gekomen.
Artikel 11. Intrekking van het besluit tot afzien van verhaal wegens schuldenproblematiek
Het besluit tot het geheel of gedeeltelijk afzien van verhaal wordt ingetrokken of ten nadele van de belanghebbende gewijzigd indien:
Hoofdstuk 3. Verhaal bij rechterlijke uitspraak
Artikel 13. Verhaal op grond van een rechterlijke uitspraak als alimentatie beschikking niet wordt nagekomen
Indien een rechterlijke uitspraak betreffende levensonderhoud verschuldigd volgens Boek 1 van het BW die uitvoerbaar is, niet wordt nagekomen, wordt de bijstandsgerechtigde op grond van artikel 55 van de Participatiewet verplicht om zich tot het LBIO of een deurwaarder te wenden en hen te verzoeken om inning van partner -en/ of kinderalimentatie over te willen nemen.
Indien de belanghebbende niet uit eigen beweging bereid is de opgelegde verhaalsbijdrage aan college te betalen dan wel niet of niet tijdig tot betaling daarvan overgaat, besluit het college tot verhaal in rechte. Dit vindt plaats door middel van het indienen van een verzoekschrift bij de rechtbank.
Hoofdstuk 4. Afzien van invordering van een opgelegde verhaalsbijdrage
Indien de belanghebbende niet bereid blijkt de door de rechter vastgestelde bijdrage voor levensonderhoud of de, op verzoek van het college, vastgestelde bijdrage te voldoen dan wordt die uitspraak tenuitvoergelegd door middel van executoriaal beslag overeenkomstig de artikelen 479b tot en met 479g, behoudens artikel 479e, tweede lid, van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2020-348153.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.