Eerste wijziging Beheersverordening Algemene begraafplaats 2016

De raad van de gemeente Papendrecht,

 

Gelezen het voorstel van het college van 13 oktober 2020,

 

Gelet op

• artikel 149 Gemeentewet

• artikel 35 Wet op de lijkbezorging

 

Besluit:

 

vast te stellen Verordening Eerste wijziging Beheersverordening Algemene begraafplaats 2016.

 

Artikel 1

De Beheersverordening Algemene begraafplaats 2016 als volgt te wijzigen:

  • A.

    in artikel 1, lid c wordt vervangen door:

    de gemeentelijke begraafplaats aan de Admiraal de Ruyterweg 21-23, dat is bestemd voor de uitgifte en het beheer van graven of ruimten ter bijzetting van asbussen en de kennelijk daarbij behorende gronden en voorzieningen. Vanaf hier te noemen begraafplaats.

  • B.

    in artikel 2, tweede lid komt te vervallen:

    ,niet openbaar,

  • C.

    in artikel 3, derde lid komt te vervallen:

    zonodig

  • D.

    in artikel 4, derde lid genoemde wordt vervangen door:

    Indien dit naar het oordeel van de beheerder gewenst of niet bezwaarlijk is, kunnen ook op andere plaatsen als bedoeld in het vorige lid graven of urnenplaatsen worden uitgeven.

  • E.

    in artikel 5, derde lid wordt als volgt aangepast:

    Plaatsen in algemene graven worden uitgegeven voor een termijn van vijftien jaar.

  • F.

    In artikel 6, tweede lid wordt als volgt aangepast:

    Particuliere graven voor twee lijken worden uitgegeven voor een termijn van vijftien jaar en de rechthebbende kan deze termijn telkens met termijnen van vijf jaar verhogen tot maximaal veertig jaar.

  • G.

    in artikel 6, derde lid wordt als volgt aangepast:

    Particuliere kindergraven zijn bestemd voor het begraven van één lijk en worden uitgegeven voor een termijn van vijftien jaar en de rechthebbende kan deze termijn telkens met termijnen van vijf jaar verhogen tot maximaal veertig jaar.

  • H.

    in artikel 6, vierde lid wordt als volgt aangepast:

    In particuliere kindergraven kan één asbus worden bijgezet.

  • I.

    in artikel 7, tweede lid wordt als volgt aangepast:

    Urnenplaatsen worden uitgeven voor een termijn van vijf jaar en de rechthebbende kan deze termijn telkens met termijnen van vijf jaar verhogen tot maximaal twintig jaar.

  • J.

    in artikel 7, zesde lid wordt als volgt aangepast:

    "…voor afloop een andere bestemming…" wordt: "… voor afloop van de uitgiftetermijn een andere asbestemming …."

  • K.

    in artikel 9 wordt als volgt aangepast:

    tien jaar wordt twintig jaar

  • L.

    in artikel 10, eerste lid wordt als volgt aangepast:

    "… dat uiterlijk op de ochtend van de dag voorafgaande aan de dag waarop de begraving, …." wordt: "… dat uiterlijk op de laatste werkdag om 12.00 uur, voorafgaand aan de dag waarop de begraving, …"

  • M.

    in artikel 13, vijfde lid wordt vervangen door:

    Wanneer er een wijziging aan een grafdekking zal plaatsvinden, moet er opnieuw vergunning worden aangevraagd.

  • N.

    artikel 17 komt te vervallen;

  • O.

    artikel 18 wordt artikel 17;

  • P.

    in artikel 17, derde lid wordt als volgt aangepast:

    "…vermeld in artikel 20, …" wordt: "… vermeld in artikel 19,.."

  • Q.

    artikel 19 wordt artikel 18;

  • R.

    artikel 20 wordt artikel 19;

  • S.

    artikel 21 wordt artikel 20;

  • T.

    in Toelichting artikel 1 onderdeel a komt te vervallen:

    Bij crematie is de aanvrager degene die over de as mag beschikken.

  • U.

    in Toelichting artikel 1 onderdeel b wordt als volgt aangepast:

    twintig jaar wordt tien jaar

  • V.

    in Toelichting artikel 1 onderdeel b wordt als volgt aangepast:

    "….na het verstrijken van de termijn van de overledene te …." Wordt: "… na het verstrijken van de uitgiftetermijn de stoffelijke resten te …"

  • W.

    in Toelichting artikel 1 onderdeel h wordt als volgt aangepast:

    "…deze overledene(n) begraven worden gehouden." wordt: "…deze overledene(n) begraven worden gehouden en of er een grafbedekking of gedenkteken geplaatst wordt."

  • X.

    in Toelichting artikel 1 onderdeel h wordt als volgt aangepast:

    Particuliere graven kunnen ook 'bij voorbaat worden uitgegeven, wordt Particuliere graven kunnen ook bij leven worden uitgegeven,

  • Y.

    in Toelichting artikel 1 onderdeel h komt te vervallen:

    Om hiervan gebruik te kunnen maken, het reserveren, is er een schriftelijke toestemming nodig van het college. Is conform artikel 4, derde lid van deze verordening.

  • Z.

    in Toelichting artikel 1 onderdeel h wordt als volgt aangepast:

    Particuliere graven worden op de Algemene begraafplaat voor veertig jaar uitgegeven. Wordt: Particuliere graven worden op de Algemene begraafplaats voor vijftien jaar uitgegeven, rechthebbende kunnen deze termijn met termijnen van vijf jaar verhogen tot maximaal veertig jaar.

  • AA.

    in Toelichting artikel 1 onderdeel j wordt als volgt aangepast:

    "..(bijvoorbeeld het betalen van het grafrecht en het onderhoudsrecht)." Wordt: "..(bijvoorbeeld het betalen voor het begraafrecht en het onderhoudsrecht)."

  • BB.

    in Toelichting artikel 1 onderdeel n wordt als volgt aangepast:

    Men kan het graf ook reserveren voor een later tijdstip, dit kan alleen als door het college toestemming is verleend. Zie artikel 4, derde lid van deze verordening. Wordt: Een graf kan bij leven worden uitgegeven.

  • CC.

    in Toelichting artikel 1 onderdeel n wordt als volgt aangepast:

    "….op naam van andere (rechts)persoon." Wordt: "…op naam van andere (rechts)persoon. Dit is een verantwoordelijkheid van de nabestaanden."

  • DD.

    in Toelichting artikel 1 onderdeel o wordt als volgt aangepast:

    De huidige tekst wordt vervangen door: Het onderhoudsrecht is een verplichte bijdrage in de kosten voor het algemeen onderhoud, niet zijnde de graven en grafvakken, van al het groen en van alle voorzieningen op de begraafplaats.

  • EE.

    in Toelichting artikel 1 onderdeel s wordt als volgt aangepast:

    De zin: Bij een urnengraf kan sprake zijn van het bijzetten van een asbus door middel van begraving in het zand of door plaatsing van de asbus in een urnenkeldertje of nis. Wordt: Bij een urnengraf kan sprake zijn van het bijzetten van een asbus door middel van begraving ondergronds of door plaatsing van de asbus in een urnenkeldertje of nis.

  • FF.

    in Toelichting onderdeel y komt te vervallen:

    Het Lijkomhulselbesluit 1998 is vervallen en hier geschrapt.

  • GG.

    in Toelichting artikel 2 lid 1 wordt als volgt aangepast:

    De tarieven voor het onderscheidene diensten zijn vastgelegd in de 'Lijkbezorgingsrechten Papendrecht'. Wordt: De tarieven voor het onderscheidene diensten zijn vastgelegd in de 'Verordening lijkbezorgingsrechten'.

  • HH.

    in Toelichting artikel 4 lid 2 en 3 komt te vervallen:

    Het reserveren van particuliere graven (zie onderdeel h en m) is alleen mogelijk nadat er een schriftelijk verzoek is ingediend bij het college.

  • II.

    in Toelichting artikel 5 lid 4 wordt de tekst vervangen door:

    Wanneer de uitgiftetermijn is verstrekken, bestaat voor de gebruiker van een algemeen graf de mogelijkheid om de stoffelijke resten van de overledene te laten opgraven en herbegraven in een particulier graf. Ook kan alsnog voor crematie worden gekozen. Men dient hiervoor zelf het verloop van de termijn te bewaken. Voor elke opgraving dient er een Verlof tot opgraving aangevraagd te worden bij de burgemeester van Papendrecht. De individuele opgraving en herbestemming van de stoffelijke resten zal plaatsvinden voordat de graven collectief en anoniem worden geruimd. Deze ruimingen vinden plaats op grond van artikel 5 van deze Beheersverordening en artikel 31 van de Wet op de lijkbezorging en worden in het kader van zorgvuldigheid van te voren aangekondigd. Dit gebeurt ten minste zes maanden en ten hoogste twaalf maanden voor het verstrijken van de termijn van uitgifte van een algemeen graf doet de beheerder van de begraafplaats daarvan schriftelijk mededeling aan de belanghebbende bij dat graf wiens adres de begraafplaats bekend is. Daarnaast wordt de ruiming aangekondigd zowel op het grafvak, bij de ingang van de begraafplaats, als in een huis-aan-huisblad. Een gebruiker kan in elk geval tot opgraven besluiten tot de dag voorafgaand aan de dag waarop de uitgiftetermijn verloopt. De aanvraag voor het hiervoor vereiste verlof tot opgraven kan echter niet eerder ingediend worden dan een jaar voor afloop van de genoemde termijn.

  • JJ.

    in Toelichting artikel 6 lid 1 wordt de tekst vervangen door:

    Het primaire verschil tussen een ruimte die bestemd is om een asbus bij te zetten, en een gewoon graf is, dat de urnenruimte te klein is om een overledene te begraven. Een asbus kan wel worden bijgezet in een 'groot' graf, maar een overledene niet in een te krappe ruimte. In particuliere graven kunnen evenveel asbussen worden bijgezet als het aantal overledene waarvoor het graf is uitgegeven. Per "begraafniveau" kan – naast de grafruimte die beschikbaar is voor een grafkist – één asbus worden geborgen. Het totale aantal asbussen in een particulier graf is derhalve nooit hoger dan twee waarbij de asbussen boven de bovenste begraaflaag geplaatst worden.

  • KK.

    in Toelichting artikel 6 lid 3 en 4 wordt de tekst vervangen door:

    Voor particuliere kindergraven bestaat net als voor particuliere graven voor volwassen het wettelijk recht op verlenging van de grafrechten met termijnen van vijf jaar tot een maximum van twintig jaar. In particuliere kindergraven is ruimte beschikbaar voor één overleden kind. Dat deze graven slechts bestemd zijn voor één lijk, is gelegen in het feit dat men in de praktijk, in tegenstelling tot bij een "gewoon" particulier graf waarin meerdere overledenen kunnen worden begraven, er niet vanuit gaan dat meerdere kinderen in de toekomst in het graf zullen worden begraven. Het bijzetten van één asbus is mogelijk in een particulier kindergraf.

  • LL.

    in Toelichting artikel 7 lid 1 en 2 wordt als volgt aangepast:

    "Alle urnenplaatsen bieden…." Wordt: "Urnenplaatsen bieden….".

  • MM.

    in Toelichting artikel 10 lid 1 t/m 3 wordt als volgt aangepast:

    "Het is wenselijk dat …" wordt: "Het is noodzakelijk dat…".

  • NN.

    in Toelichting artikel 10 lid 1 t/m 3 wordt als volgt aangepast:

    "Op het formulier dienen…" wordt: "Op het aanvraagformulier dienen…".

  • OO.

    in Toelichting artikel 10 lid 6 wordt als volgt aangepast:

    "Het is gewenst om het zink …" wordt: "Het is noodzakelijk om het zink…".

  • PP.

    In Toelichting artikel 10 lid 7 wordt als volgt aangepast:

    "…uitvaartverzorger – moeten tenminste 24 uur voor de begrafenis…" wordt: "…uitvaartverzorger – moeten uiterlijk op de laatste werkdag om 12 uur, voorafgaan aan de dag van de begrafenis…"

  • QQ.

    in Toelichting artikel 10 lid komt het volgende te vervallen:

    In ernstige gevallen kan er aanleiding zijn voor een strafrechtelijk onderzoek door justitie en kan een uitvaartverzorger worden verboden om gedurende een nader te bepalen periode zijn werkzaamheden op de begraafplaats(en) uit te oefenen.

  • RR.

    in Toelichting artikel 13 lid 5 wordt de tekst vervangen door:

    Wijzigingen aan de grafbedekking houdt in dat een nieuwe vergunning aangevraagd moet worden.

  • SS.

    in Toelichting artikel 14 lid 1 wordt als volgt aangepast:

    "…uiteraard wel gehouden tot vergoeding van de schade." Wordt: "…uiteraard aansprakelijk."

  • TT.

    in Toelichting artikel 15 lid 4 wordt als volgt aangepast:

    "De termijn voor overschrijving van een graf wordt gesteld op…" wordt: "De termijn voor overschrijving van het grafrecht wordt gesteld op…".

  • UU.

    in Toelichting artikel 16 lid 1 en 2 wordt als volgt aangepast:

    "Zolang er nog voldoende uit te geven grafruimte is, dan zullen de vervallen graven in beginsel nog onaangeroerd blijven." Wordt: "Zolang er nog voldoende uit te geven grafruimte is, dan zullen de vervallen graven in beginsel nog onaangeroerd blijven maar de grafbedekking zal worden verwijderd."

  • VV.

    Toelichting artikel 17 komt te vervallen.

  • WW.

    In de gehele Toelichting van de Beheersverordening kan het woord Algemene van Algemene begraafplaats worden geschrapt, zodat alleen begraafplaats overblijft.

 

Artikel 2
  • 1.

    Deze verordening treedt in werking met ingang van de eerste dag na bekendmaking.

  • 2.

    De datum van ingang van de verordening is 1 januari 2021.

 

Artikel 3

Deze verordening wordt aangehaald als Eerste wijziging Beheersverordening Algemene begraafplaats 2016.

 

 

Aldus vastgesteld in de vergadering van 10 december 2020,

de griffier, de burgemeester,

C.G.M. Bus A.J. Moerkerke

Naar boven