Verordening tot wijziging van de Verordening Jeugdhulp 2020 gemeente Leeuwarden (eerste wijziging)

 

DE RAAD VAN DE GEMEENTE LEEUWARDEN;

 

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 17 november 2020;

 

gelet op artikel 108, tweede lid en artikel 147, eerste lid van de gemeentewet;

gelet de artikelen 2.9, 2.10, 2.12 en 8.1.1, derde lid, van de Jeugdwet

 

BESLUIT:

vast te stellen de:

Verordening tot wijziging van de Verordening Jeugdhulp 2020 gemeente Leeuwarden

 

Deze verordening is vastgesteld op 16 december 2020

 

Artikel 1 lid 15 vervangen door de tekst:

 

15. jeugdige: een persoon die de leeftijd van 18 jaar nog niet heeft bereikt, dit impliceert ook een ongeborene.

In de volgende situaties kan de ondersteuning doorlopen na het 18e levensjaar.

a. als in het kader van een strafrechtelijke beslissing door de rechter bepaald is dat (hoog) specialistische jeugdhulp noodzakelijk is;

b. als de jeugdige ondersteuning in de vorm van pleegzorg ‘perspectief-biedend’ geboden wordt of als de jeugdige verblijft in een gezinshuis kan de ondersteuning doorlopen tot en met maximaal 21 jaar.

c. als er voor het bereiken van de leeftijd van 18 jaar conform de Jeugdwet door de verwijzer is bepaald dat voortzetting of hervatting van reeds (eerder) ingezette jeugdhulp noodzakelijk is, kan de ondersteuning doorlopen tot maximaal 23 jaar;

d. als door de gemeente bepaald is dat de inzet van (hoog)specialistische jeugdhulp noodzakelijk is, bij een jeugdige die niet in aanmerking komt voor jeugdhulp in het kader van de Jeugdwet, geen aanspraak kan maken op de Wet langdurige zorg en de Zorgverzekeringswet en waarvoor ondersteuning in het kader van de Wmo niet passend is. In dit geval kan de ondersteuning doorlopen tot maximaal 23 jaar.

 

Artikel 1 lid 22 wordt vervangen door de tekst:

 

22. professional: beroepskracht met (middels diploma of ervaringscertificaat) aantoonbare specifieke kennis en vaardigheden ten aan zien van de opgroei-, opvoed- en ontwikkelingsproblematiek van de jeugdige en/of ouder(s) en/of de benodigde ondersteuning, die (aantoonbaar) voldoet aan de in de branche geldende (kwaliteits)eisen én een gericht op de voorziening passende registratie heeft bij de KvK of in het beroepsregister of in loondienst is bij een formele zorgaanbieder.

 

Artikel 2 lid 3 wordt vervangen door de tekst:

 

3. Basisondersteuning: algemene ondersteuning geboden door een professional die bijdraagt aan het veilig en gezond opgroeien van jeugdige en het verkrijgen van een zo integraal mogelijke dienstverlening op het gebied van jeugdhulp, maatschappelijke ondersteuning, preventieve zorg, zorg, onderwijs, welzijn, wonen, schulphulpverlening, werk en inkomen.

Binnen de basisondersteuning wordt vanuit de Jeugdwet ook lichte opvoedondersteuning geboden

 

In artikel 2 lid 7 wordt aan de zin ‘Verblijf wordt alleen als component in combinatie met een ondersteuningsprofiel verstrekt’ toegevoegd: ‘en kent de volgende drie intensiteiten: laag, middel en hoog’.

 

Artikel 6 lid 6 wordt vervangen door de tekst:

 

6. In spoedeisende gevallen beslist het college indien noodzakelijk na een melding onverwijld tot verstrekking van een tijdelijke individuele maatwerkvoorziening in afwachting van de uitkomst van het onderzoek en de aanvraag van de jeugdige en/of ouder(s) f of vraagt het college een machtiging gesloten jeugdhulp als bedoeld in hoofdstuk 6 van de wet.

 

In de titel van artikel 7 wordt de kleine letter van het woord ‘onderzoek’ vervangen door een hoofdletter.

 

Artikel 12 lid 2 a wordt vervangen door de tekst:

 

2a. welke de te verstrekken individuele maatwerkvoorziening is, wat het beoogde resultaat daarvan is en indien van toepassing wat de omvang is;

 

Artikel 12 lid 2 b wordt vervangen door de tekst:

 

2b. wat de ingangsdatum en indien van toepassing wat de duur van de verstrekking is;

 

Artikel 13 lid 2 e wordt vervangen door de tekst:

 

2e. een verslaving heeft, zoals een alcohol-, drugs-, gok- of koopverslaving

 

Artikel 13 lid 6 a wordt vervangen door de tekst:

 

6a. maximale PGB tarief voor formele ondersteuning wordt gebaseerd op 80% van het zorg in natura tarief.

 

Artikel 13 lid 6 b wordt vervangen door de tekst:

 

6b. het PGB tarief voor informele ondersteuning wordt gebaseerd op 60% van het zorg in natura tarief en bedraagt minimaal het wettelijk minimumloon en maximaal € 20,- per uur, met uitzondering van informele ondersteuning in de vorm van Verblijfscomponent Laag of ThuisPlus- Jeugd.

 

Artikel 14 lid 7 is verwijderd

 

Naar boven