Wijzigingsverordening Algemene Plaatselijke Verordening gemeente Haarlem in verband met Carbidschieten

De raad van de gemeente Haarlem;

 

gelet op artikel 149 van de Gemeentewet

 

BESLUIT:

 

vast te stellen de Wijzigingsverordening Algemene Plaatselijke Verordening gemeente Haarlem in verband met Carbidschieten

Artikel I

De Algemene plaatselijke verordening gemeente Haarlem wordt als volgt gewijzigd:

 

Na artikel 2:73 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

 

Artikel 2:73A Verbod carbid schieten

  • 1.

    Het is verboden om in de openlucht met gebruikmaking van carbidgas, een ander soort gas of (vloei)stof een busdeksel, blikdeksel of ander projectiel af te schieten.

  • 2.

    Het is verboden om een vat, bus, fles, of een ander voorwerp dat er kennelijk toe dient om carbidgas, een ander soort gas of (vloei)stof tot ontploffing te brengen op de weg te vervoeren of voorhanden te hebben.

Artikel II

De toelichting behorende bij artikel 2:73A Verbod carbid schieten komt te luiden als volgt:

Carbidschieten heeft zich in een aantal regio’s in Nederland ontwikkeld tot een traditie. Het kan worden gezien als een alternatief voor het afsteken van vuurwerk bij de jaarwisseling. Carbidschieten is gevaarlijk en kan ernstig letsel veroorzaken. Bovendien gaat het gepaard met grote geluidsoverlast voor de omgeving. Gelet op de risico’s die aan carbidschieten kleven, is het in het belang van de openbare orde en veiligheid om carbid schieten te verbieden. Het verbod in het eerste lid ziet op het carbidschieten zelf, in het tweede lid wordt ook het vervoer van voorwerpen met het kennelijke doel om te gaan carbidschieten verboden.

Artikel III

Deze wijzigingsverordening treedt in werking de dag na publicatie.

Aldus vastgesteld in de vergadering van 17 december 2020

de griffier

de voorzitter

Naar boven