2e Wijzigingsverordening Algemene Plaatselijke Verordening gemeente Zuidplas

Artikel I

Artikel 2:73A Carbidschieten

  • 1.

    Het is verboden carbid te schieten (acetyleengas of gasmengsels met vergelijkbare eigenschappen op explosieve wijze tot verbranding te brengen).

  • 2.

    Het bevoegde bestuursorgaan kan ontheffing verlenen van het in het eerste lid gestelde verbod.

  • 3.

    Het verbod in het eerste lid is niet van toepassing op situaties waarin wordt voorzien door de Wet milieubeheer, de Wet wapens en munitie, de Wet vervoer gevaarlijke stoffen of het Wetboek van Strafrecht.

Artikel II

De toelichting van Artikel 2:73A Carbidschieten is:

Carbidschieten is niet zonder risico. Regelmatig vinden er tijdens het carbidschieten ongelukken plaats waarbij de carbidschieter en de omstanders ernstig gewond raken. Met name als het carbidschieten gebeurt door ondeskundige gebruikers.

Het is gewenst om carbidschieten te verbieden. Vandaar dat in dit artikel een algemeen verbod is opgenomen.

 

Om in bepaalde gevallen de mogelijkheid te bieden carbid te schieten, is in het tweede lid de mogelijkheid opgenomen om daarvoor een ontheffing te verlenen. Met de keuze voor het toepassen van de systematiek van een ontheffing wordt duidelijk gemaakt dat slechts in zeer bijzondere situaties van zeer tijdelijke aard het carbidschieten kan worden toegestaan.

Op grond van artikel 1:3 van de verordening kunnen aan de ontheffing voorschriften en beperkingen worden verbonden. Daarbij kan worden gedacht aan de tijden waarbinnen carbid geschoten mag worden en aan het aantal (melk)bussen dat mag worden gebruikt.

Artikel III

Deze verordening treedt in werking de dag na bekendmaking.

Vastgesteld door de gemeenteraad van de gemeente Zuidplas in de openbare digitale vergadering van 16 december 2020.

De raad voornoemd,

De griffier,

P. van Vugt

De voorzitter,

J.F. Weber

Naar boven