Besluit tot wijziging van het Reglement van orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de Gemeenteraad van Utrecht

De raad van de gemeente Utrecht;

Gelezen het voorstel van het presidium,

Gelet op artikel 16 van de Gemeentewet;

Overwegende dat het wenselijk is om de procedure ten aanzien van initiatiefvoorstellen aan te passen;

Besluit:

het Reglement van orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de Gemeenteraad van de Utrecht als volgt te wijzigen:

Artikel I

Artikel 43 komt te luiden:

Artikel 43 Initiatiefvoorstel

  • 1.

    Een initiatiefvoorstel moet om in behandeling genomen te kunnen worden, schriftelijk bij de raad worden ingediend, waarbij het voorstel is beschreven in het format voor raadsvoorstellen.

  • 2.

    De voorzitter plaatst het voorstel op de agenda van de eerstvolgende raadsvergadering, tenzij de schriftelijke oproep hiervoor reeds verzonden is. In dit laatste geval wordt het voorstel op de agenda van de daaropvolgende raadsvergadering geplaatst.

  • 3.

    De indiener krijgt in de raadsvergadering de gelegenheid het voorstel ter verdere behandeling aan te bieden aan de raad en het voorstel kort toe te lichten.

  • 4.

    Vervolgens neemt de raad een voorstel voor verordening in procedure en verwijst het voor inhoudelijke behandeling naar de raadscommissie.

  • 5.

    Ten aanzien van overige voorstellen besluit de raad het voorstel voor inhoudelijke behandeling te verwijzen naar de raadscommissie indien het voorstel is voorzien van (een) ontwerpbesluit(en) dat betrekking heeft op de kaderstellende bevoegdheid van de raad. Het DB presidium voorziet, in het kader van de door het DB presidium uit te voeren kwaliteitstoets op raadsvoorstellen, de raad hieromtrent van advies

  • 6.

    Het college kan, vóór de inhoudelijke commissiebehandeling, zijn wensen en bedenkingen, als bedoeld in artikel 147a Gemeentewet, omtrent het initiatiefvoorstel schriftelijk aan de raad kenbaar te maken.

  • 7.

    Behandeling van het voorstel in de commissie en de raad vindt op dezelfde wijze plaats als behandeling van een collegevoorstel.

Artikel II

Dit besluit treedt in werking vijf weken na bekendmaking in het Gemeenteblad.

Aldus vastgesteld in de openbare raadsvergadering van 17 december 2020

De griffier, de burgemeester,

Merel van Hall Sharon A.M. Dijksma

Naar boven