1e wijziging van de Algemene plaatselijke verordening gemeente Woensdrecht (verbod op carbidschieten)

De raad van de gemeente Woensdrecht, in vergadering bijeen op 17 december 2020;

 

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 8 december 2020;

 

gelet op artikel 149 van de Gemeentewet;

 

overwegende dat:

- landelijk een vuurwerkverbod van kracht is met het doel de zorg te ontlasten rondom de jaarwisseling i.v.m. de Covid-19 crisis;

- carbidschieten niet onder de reikwijdte van het Vuurwerkbesluit valt en daarom geen onderdeel uitmaakt van het landelijke verbod;

- het vuurwerkverbod als gevolg kan hebben dat het carbidschieten in populariteit toeneemt, ook in gebieden waar dit geen normaal gebruik is tijdens de jaarwisseling;

- dit tot ongelukken kan leiden, wat alsnog een extra belasting voor de zorg kan betekenen;

- alle gemeenten in het district de Markizaten het voornemen hebben uitgesproken om het carbidschieten in de APV te verbieden.

 

b e s l u i t :

 

Vast te stellen de volgende 1e wijziging van de Algemene plaatselijke verordening gemeente Woensdrecht:

 

 

Artikel I Wijziging verordening

De Algemene plaatselijke verordening van de gemeente Woensdrecht wordt als volgt gewijzigd:

 

A. Na artikel 2:73 worden nieuwe artikelen 2:73a en 2:73b ingevoegd, die luiden als volgt:

 

Artikel 2:73a Carbidschieten

1. Het is verboden acetyleengas afkomstig van een reactie tussen calciumacetylide (carbid) en water, of gasmengsels met vergelijkbare eigenschappen op explosieve wijze te verbranden.

2. Het college kan ontheffing verlenen van het verbod in de periode van 31 december 10.00 uur en 1 januari 02.00 uur van het daaropvolgende jaar.

3. Het verbod is niet van toepassing op situaties waarin wordt voorzien door de Wet milieubeheer, de Wet wapens en munitie of het Wetboek van Strafrecht.

 

Artikel 2:73b Vervoeren of bij zich hebben van carbid of soortgelijke stoffen

1. Het is verboden op een openbare plaats carbid of soortgelijke stoffen [of voorwerpen] als bedoeld in artikel 2:73a te vervoeren of bij zich te hebben, waarvan gelet op hun aard of de omstandigheden waaronder deze worden aangetroffen, redelijkerwijs kan worden aangenomen dat deze zullen worden gebruikt in strijd met het bepaalde in artikel 2:73a.

2. Het verbod is niet van toepassing op degenen aan wie carbid is afgeleverd gedurende de tijd die nodig is om thuis te komen, noch op degene die aannemelijk maakt dat hij het carbid nodig heeft in de uitoefening van beroep of bedrijf.

3. Dit artikel is niet van toepassing op situaties waarin wordt voorzien door de Wet milieubeheer, de Wet wapens en munitie, de Wet vervoer gevaarlijke stoffen of het Wetboek van Strafrecht.

 

Artikel II Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking op de dag na die waarop zij is bekendgemaakt.

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van 17 december 2020,

de raad voornoemd,

de griffier, de voorzitter,

Naar boven